Pentax - drby a dalsi
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
Re: Full frame Pentax - drby a dalsi
Nejlepší je prostě být objektivní.[/quote]
Keby sme boli obiektíny tak pentax už dávno neekzistuje .
Keby sme boli obiektíny tak pentax už dávno neekzistuje .
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
Krásná větapalo2811 píše:Keby sme boli obiektíny tak pentax už dávno neekzistuje .

Možná jsem to tu už jednou psal - naštěstí jsem si tehdy nejdřív foťák Pentax vybral a koupil, a až pak teprv přečetl pořádně tohle fórum. Mám už čtvrtý stroj (K-x, K200D, K-5 a K-01) a se všemi naprostá spokojenost. Věřím, že značku nikdy muset měnit nebudu.karves píše:...Já kdybych byl nováček a chtěl si koupit DSLR a po přečtení tohoto fora nevím jestli bych šel do pentaxu.

M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/
-
- Pokročilý uživatel
Jenc: jo to já taky.Když jsem si vybíral zrcadlovku tak ještě ani na K20D nebyli žádné testy (koupil jsem ji krátce po vydání),ale i tak jsem se do ní zamiloval.A udělal jsem dobře!!! Ale kdybych znal tuto stránku a přečetl si toto forum tak bych asi váhal.Ale je fakt,že tu je plno spokojených uživatelů a pár těch kteří si stěžují stále dokola. A že není FF tak to mi vůbec nevadí
,věřím že jednou bude jestli ted nebo později...

Pentax K-70; Pentax 17-70/4 ; Pentax DA50/1,8; Sigma 30/1,4 Art; Sigma 70-300/4-5,6; Metz 50 AF-1
Já byl napřed zde na fóru.
Sledoval, vybíral a šetřil.
A díky radám především Hildy a Duvese jsem tady.
Sledoval, vybíral a šetřil.
A díky radám především Hildy a Duvese jsem tady.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
podobne...prvu zrkadlovku som kupil K100Ds na zaklade vyskusania, mal ju kolega v praci. Potom nasledovala K20D, tam som koncil pri slusnom ISO na cca 640-800, nasledne K5 vyssie ISO poriesila vyborne. Este som mal chvilu K-r ako zalozne telo, ale predal som ju, predsa len ovladanie a hladacik v K5 je o niecom inom. K5II/s neplanujem kupovat, K5 mi ide bez problemov.
Kto uvazuje, ci investovat do noveho skla, napr. Sigma 50/1.4, len tak pre zaujimavost pridavam akutalne dve fotky z K5 + Sigma 50/1.4 EX DG HSM + matnica Ec-A. Fotene na 1.4 clonu na manual focus, ostrene na velke Fa, fotky JPG z fotaku bez upravy, raz ostrene cez mikro-raster v strede matnice, potom zasa ostrene na kraj fotky, kde uz mikro-raster nie je a matnica je hladka, ale aj tak vidno, ci je spravne zaostrene. Doplnujem, ze aj autofocus je na tej Sigme 50/1.4 presny. Ja som s Pentaxom spokojny.
http://postimg.org/image/q1gpsx8v3/
http://postimg.org/image/71ijr8oc5/
ceny: 50/1.4 - 420euro, matnica - 100euro (aj s postovnym a clom)
Kto uvazuje, ci investovat do noveho skla, napr. Sigma 50/1.4, len tak pre zaujimavost pridavam akutalne dve fotky z K5 + Sigma 50/1.4 EX DG HSM + matnica Ec-A. Fotene na 1.4 clonu na manual focus, ostrene na velke Fa, fotky JPG z fotaku bez upravy, raz ostrene cez mikro-raster v strede matnice, potom zasa ostrene na kraj fotky, kde uz mikro-raster nie je a matnica je hladka, ale aj tak vidno, ci je spravne zaostrene. Doplnujem, ze aj autofocus je na tej Sigme 50/1.4 presny. Ja som s Pentaxom spokojny.
http://postimg.org/image/q1gpsx8v3/
http://postimg.org/image/71ijr8oc5/
ceny: 50/1.4 - 420euro, matnica - 100euro (aj s postovnym a clom)
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Jenže před pěti léty mi přišlo toto fórum poněkud více optimistické, byť na tom Px asi ani nebyl tak dobře, jako teď. Já si tenkrát K20 vybral místo C40D částečně na základě tohoto fóra...
A rozhodně nelituju.

..nejhezčí pohled na svět je z komína!
k.e.n: pozitivne/negativne zmyslanie asi ovplyvnuje aj fakt, ze konkurencia predstavuje aktualne nove tela a objektivy, Pentax nie. Niekomu to vadi, ze nevidi do buducnosti, ja sa ani necudujem, ked clovek uvazuje ci kupit dalsi drahy objektiv atd.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Smola je že na Pentax niet tých objektívov, ani od tretích strán... Sigma / Tamron 70-200 sú také trochu diskutabilné, občas zahapruje HSM, iný vravia že sú pomalé, Sigma má novšiu II verziu tá by snád mohla stáť za reč, potom už len 120-400 svetelnosť nič moc a o verzie do 500mm nemám záujem , najviac by mi pasovala Sigma 100-300f/4.0, úplne ideálny rozsah aj svetelnosť a ako bonus nevysúvacia konštrukcia, ale už sa nevyrába
Ano môžem si kúpiť 60-250 SDM , rozsah síce ideálny, ale dakujem - zo "starších" SDM skiel nechcem žiadne, jedine nejaké novo vydané snád s iným typom motora, nemám chuť riešiť prípadnú reklamáciu v záruke a mimo nej už vôbec nie, zvlášť ked objektív cestuje vyše mesiaca niekde po europe. Moja predstava o reklamácii je taká že dnes dosnesiem a za 10-15 dní je to hotové u mna doma
Ano môžem si kúpiť 60-250 SDM , rozsah síce ideálny, ale dakujem - zo "starších" SDM skiel nechcem žiadne, jedine nejaké novo vydané snád s iným typom motora, nemám chuť riešiť prípadnú reklamáciu v záruke a mimo nej už vôbec nie, zvlášť ked objektív cestuje vyše mesiaca niekde po europe. Moja predstava o reklamácii je taká že dnes dosnesiem a za 10-15 dní je to hotové u mna doma
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Ivan-K: tu Sigmu 100-300/4 ma sused v panelaku, ale na Canon 5DMkII, dost ju pochvalil. Kupil ju neviem ci za 400-500euro od niekoho ale.
Přesně tak... před 5ti lety tady byla úplně, ale úplně jiná atmosféra. Kdo sem přišel, naopak jí musel být motivovanej k nákupu.
Jasně, už tenkrát se snilo o tom, že by třeba mohl přijít FF (hlavně v souvislosti s reklamní kampaní na K7). Ale K10D byla úžasná a K20D důstojný nástupce, který v mnoha směrech patřil k jasnému leaderovi trhu... třeba to byl v moment uvedení APS-C foťák s nejvyšším rozlišením a druhým nejvyšším vůbec. Nad byla jen 1Ds II.
Celé se to zvrtlo až u K7... Pentax dělal téměř půlroční hype a odpočet času s tím, že uvede svůj nejpřelomovější produkt. Pomalu se odkrývala fotka K7. A co z toho bylo? Všichni doufali v nějakou pecku a přišel turistickej foťák úplně nové třídy. Obrovské zklamání a ukončení KxxD řad, kuli kterým jsme všichni přišli. Navíc kvalita fotek byla na stejné úrovni, jako u K20D.
A od té doby už to v tomhle stylu jede dál. Na chvilku se to otočilo při příchodu K5, jenže pak 1/2 lidí zjistilo, že jim došla s umazaným čipem nebo řešili nějakej problém. Bugy s AF a SDM issue tomu taky moc nepřidají.
Takže já nemyslim, že by tohle bylo fanouškama... mrkněte se na 5-6-7 let staré diskuze. Na žádnej hate ani hromadné přestupy nepamatuju. Taky tady byl kotel fakt dobrejch fotografů, kteří už dneska fotí na jinejch systémech.
Jasně, už tenkrát se snilo o tom, že by třeba mohl přijít FF (hlavně v souvislosti s reklamní kampaní na K7). Ale K10D byla úžasná a K20D důstojný nástupce, který v mnoha směrech patřil k jasnému leaderovi trhu... třeba to byl v moment uvedení APS-C foťák s nejvyšším rozlišením a druhým nejvyšším vůbec. Nad byla jen 1Ds II.
Celé se to zvrtlo až u K7... Pentax dělal téměř půlroční hype a odpočet času s tím, že uvede svůj nejpřelomovější produkt. Pomalu se odkrývala fotka K7. A co z toho bylo? Všichni doufali v nějakou pecku a přišel turistickej foťák úplně nové třídy. Obrovské zklamání a ukončení KxxD řad, kuli kterým jsme všichni přišli. Navíc kvalita fotek byla na stejné úrovni, jako u K20D.
A od té doby už to v tomhle stylu jede dál. Na chvilku se to otočilo při příchodu K5, jenže pak 1/2 lidí zjistilo, že jim došla s umazaným čipem nebo řešili nějakej problém. Bugy s AF a SDM issue tomu taky moc nepřidají.
Takže já nemyslim, že by tohle bylo fanouškama... mrkněte se na 5-6-7 let staré diskuze. Na žádnej hate ani hromadné přestupy nepamatuju. Taky tady byl kotel fakt dobrejch fotografů, kteří už dneska fotí na jinejch systémech.
Tak je pravda, že třeba i design K10/K20 (a dá se říci, že i jeho jednodušší zmenšina Km/x) pro mne není dodneška překonán. K7 a její následovníci jsou na můj vkus hrozně hranaté, ale to je fakt asi jen moje úchylka. K10/20 s gripem, s krásně napojenými ladnými křivkami, to je prostě nádherný foťák na pohled. I proto bych se ho nezbavil. V tomhle směru, byť v divočejším outdoorovém směru, se celkem povedla zase K30. Ale to je jen taková designová odbočka. 

..nejhezčí pohled na svět je z komína!
k.e.n. : ...nepochybne boli K10/20 dizajnovo najvydarenejšie telá...K7, K5 ale o dosť ergonomickejšie /aspoň pre moju ruku/
Naposledy upravil(a) bobo2 dne 21 dub 2013, 13:08, celkem upraveno 1 x.
Mal som sucasne K10 aj K7. Najskor mi K7 az tak do ruky nesadla, ale ked som si zvykol na iny „prstoklad" , zacal som ju povazovat za ergonomicky vydarenejsiu.
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
Ergonomicky je u mňa Top K10, na K7 si idem vyklbiť palec a to mám malu ruku, proste sprosto umiestnený 4stranný volič, ďalej nechápem absenciu páčky SR na tele a poistky vrátok na SD kartu...