Pentax - drby a dalsi

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
hilda4sea
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Full frame Pentax - drby a dalsi

Příspěvek od hilda4sea » 11 dub 2013, 20:58

Ve výše citovaném odkazu na RiceHigh´s Pentax blog je na konci položena řečnická otázka:

...pro by pak kupoval (myšleno RICOH) značku ?

Firma kupuje jinou firmu principiálně ze dvou důvodů:
1) posílení synergie podobných technologií a posílení pozice na trhu,
2) eliminace podobných technologií a posílení vlastní pozice na trhu.

Pak už lze nalézat jen variace na jedno z uvedených témat. Při čtení položené otázky se nabízí myšlenka, že RICOH nekoupil Pentax proto, aby pozvedl upadající značku, ale aby ji vybrakoval a nechal zaniknout - případně použil jako doplněk pro vlastní výrobu (kompaktů). To, že zdůrazňují posílení pozice v oboru imagimg nemusí nutně znamenat posílení pozice na trhu zrcadlovek s FF. Imaging je přece obor zahrnující jakékoliv zpracovaní obrazu od kopírek až po špičkové fotografické přístroje.
Určitě to tak není. jen mi položená otázka v blogu evokovala tuto myšlenku.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 11 dub 2013, 21:55

Ten katalog bez FA Limited už sa dávnejšie objevil na webe, myslím že aj tu o tom bola reč, ale však si počkajme na toho 17.4 ...
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 11 dub 2013, 23:50

iMD píše:Zajímavý příspěvek se objevil na RiceHigh´s Pentax blog :
http://ricehigh.blogspot.com/2013/04/no ... atest.html
No to je přesně to, o čem jsem psal pár příspěvků dozadu ve spojení se slevou v USA. Vymetání skladů s FA ltds.
To může mít tato vysvětlení:
1) připravili redesign těchto skel, protože třeba opravdu D-FF nevyhovují
2) mají nějaký výrobní problém, např. výrobní cena, materiály apod.

A ještě poznámka - mně snad ani tolik nevadí, že FF pořád není jako to, že vrhají peníze a kapacity do produktů (K01, Q), které nejsou na trhu ve své kategorii technologicky špičkové.
Jan67

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 12 dub 2013, 09:30

Já se obávám, že to znamená spíš ukončení téhle větve... jsou to skla, které jsou v portfoliu částečně duplicitně a bez update mnoho let. Nevěřim, že dostaneme jejich reedici :-(. Spíš se asi Ricoh bude snažit "zeštíhlit" o věci, které se málo prodávají a v tom portfoliu jsou už dneska trochu mimo...

Nechme se překvapit...

bukypetr
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od bukypetr » 12 dub 2013, 10:11

hilda4sea píše:RICOH nekoupil Pentax proto, aby pozvedl upadající značku, ale aby ji vybrakoval a nechal zaniknout - případně použil jako doplněk pro vlastní výrobu (kompaktů).
Přesně tohle mě napadlo, už když Ricoh přebíral otěže. Něco podobnýho vlastně udělala i Hoya (a vlastně i Samsung) předtím. Ale pevně doufám, že to tak není. Líbí se mi filozofie àla nová K-30: nabízet dostupnou alternativu ke dvěma hlavním značkám a k tomu něco navíc... Jen by to teď chtělo postupně aplikovat i pro vyšší třídy DSLR, spolu s doplněním portfolia skel a dalšího příslušenství.
Jan67 píše: A ještě poznámka - mně snad ani tolik nevadí, že FF pořád není jako to, že vrhají peníze a kapacity do produktů (K01, Q), které nejsou na trhu ve své kategorii technologicky špičkové.
Kompakty sou stěžejním trhem pro každou úspěšnou firmu zabývající se fototechnikou. Takže ani Pentax se jim nevyhne. MX-1 je přesně tím, co dlouhou dobu chybělo. Q sice není úplně top, ale zase si nemyslím, že by to byl vysloveně propadák -- Q10 si v testech nestojí špatně a co sem četl, je v Japonsku i USA celkem oblíbený; kor teď, když si hračičkové můžou vybrat z bezmála 100 různých barevných provedení. :D

K-01 byl trochu průser, no. S EVF a bajonetem K to mohlo být zajímavý, něco jako desítková řada NX od Samsungu, ještě levnější varianta k low-end zrcadlovkám. Ale takhle... I když třeba se někdy dočkáme resuscitace v podobě K-02 v provedení, jak píšu.

Jinak trošku sem prolistoval ten RiceHigh's Blog...

Kód: Vybrat vše

http://ricehigh.blogspot.com/2013/03/k-mount-is-to-be-discontinued-and.html

Kód: Vybrat vše

http://ricehigh.blogspot.com/2013/03/something-very-different-is-coming.html
... a našel pár zajímavejch věcí.

Předpokládám, že Pentax/Ricoh nejsou takoví šílenci, aby v momentální situaci odstřelili bajonet K úplně, leda by šlo o plánovanou sebevraždu. Ale novej bajonet pro Full-frame s možností adaptéru si dovedu představit, byť to někomu taky může znít trochu jako sci-fi. Vysvětlovalo by to ten totální výprodej FA skel i to, proč výrobci třetích stran (např. Tamron) zatím nedělají nové FF objektivy pro Pentax.

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 12 dub 2013, 10:49

hilda4sea píše:RICOH nekoupil Pentax proto, aby pozvedl upadající značku, ale aby ji vybrakoval a nechal zaniknout - případně použil jako doplněk pro vlastní výrobu (kompaktů).
Kdyby to udělal někdo z větších hráčů, tak prosím. Ale v případě RICOH by to nedávalo smysl.
A doplněk ke kompaktům? Fakt by mě zajímal čistý zisk v kategorii kompaktů a DSRL.
Jan67

jarok
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od jarok » 12 dub 2013, 11:58

Jedna vec je samotný FF a druhá, čo sa skrýva za tým.
FF:
- nemyslím, že by počet reálnych kupcov bol nízky. A to ani u nás, kde výdaj x € za fototechniku je citelnejšia položka ako na západ od našich (SR/ČR) hraníc. Keď si predstavím ceny APS-C DSLR pred pár rokmi, tak FF okolo cca 2000€ vidím reálne predajné aj na našom (SR/ČR) trhu
- nový bajonet - tu môže byť pes zakopaný. Asi sa to už na fóre rozoberalo, kvôli stabilizátoru je zrejme potrebné vykresliť väčší kruh než vykreslia FF sklá.

Čo sa skrýva za volaním po FF:
- mňa a asi aj väčšinu ľudí neštve ani tak absencia FF, ako totálna dlhoročná neistota, čo so systémom. Toto sa podľa mňa skrýva za výkrikmi "Chceme FF". Pred časom som robil upgrade K100D. Rozhodovanie bolo K5D alebo Nikon. Vďaka METZu-58, pár sklám a mojej mierne dobrodružnej povahe riskujúcej ďalšie zotrvanie v agónii zvanej Pentax vyhrala K5D. Kolega v tom istom čase urobil tiež upgrade K10D - ale na Nikon. Od vtedy ubehol ďalší rok, žiadajú sa ďalšie sklá a ja mám čím ďalej tým väčšie obavy do tohoto systému investovať ďalšie peniaze. A toto škodí Pentaxu asi najviac - ľudí, ktorí si kúpia FF možno nie je veľa. Ale ľudí, ktorí nekupujú sklá a ďalšie príslušenstvo, asi pribúda.
Dá sa polemizovať o tom , že akákoľvek istota je lepšia ako neistota (podľa niekoho neistota môže ešte niesť nádej).
OK. Nech Ricoh/Pentax povie "nebude FF". Alebo "bude nový bajonet, lebo...", "bude FF za cenu nového bajonetu". Alebo hocičo iné. Alebo "počkajte pol roka, uvidíte" - ale po tom pol roku musíme naozaj uvidieť. Nie ako doteraz, čakať roky a stále len tápanie v hmle. Nevravím, že z tej hmly občas niečo pekné nevyliezlo. Ale trpezlivosť fanúšikov (áno, fanúšikov, nie zákazníkov - zákazníci sa rozhodujú väčšinou rozumom a sú už asi inde) sa nedá napínať donekonečna.

JK

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 12 dub 2013, 12:13

jarok: ...tak nejako to cítim i ja....ale tých limitedov by mi bolo veľmi ľúto,,,,

Miho
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Miho » 12 dub 2013, 12:50

jarok, úplne s tebou súhlasím.
bobo2, ak nahradia FA Ltd niečím ešte lepším, tak prečo nie..., akurát tu je riziko že staré už kompatibilné s prípadným novým systémom nebudú. :?:

A dokola to isté- neistota. Možno si podaktorí pamätajú na môj príbeh, keď som prišiel na dovolenke o celú fotovýbavu, čím som sa dostal do bodu, keď si znova môžem vybrať značku. Od vtedy ubehlo už pol roka a ja stále nemám odvahu ísť znova do Pentaxu, aj keď by som veľmi rád. Už som bol chvíľu naklonený k Nikonu, naštudoval celý manuál D800-ky, oboznámil sa s chaosom aký majú zo sklami, jedno pasuje na to, druhé na ono, tretie je kompatibilné len čiastočne...no hrúza :lol: A zhýčkaný pentaxovou ergonómiou by som si ťažko zvykal na Nikon telo.
Teda mi ostáva iba vyčkávať ďalej alebo ma prejde trpezlivosť . Keby tí čudáci od petaxu aspoň oficiálne oznámili čo môžeme očakávať.
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 12 dub 2013, 12:59

Pod tohle bych se taky podepsal...

Ladin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Ladin » 12 dub 2013, 14:39

Protože jsou ti papaláši v Pentaxu asi stále slepí (je to lepší varianta, než kdyby dělali, že jsou lepí :D ) tak navrhuji navázat kontakt s Pentaxfóry v okolních zemích. Pak by se možná rozhoupalo s komunikací zastoupení pro Evropu a nějak oslovilo vedení v Japonsku. Nechce se mi věřit, že by Japonci ignorovali volání zákazníků!!!

Nebo varianta č.2
Požádat senátora Okamuru, aby přeložil otázku, kterou bychom asi lehce na fóru vytvořili. Jako senátor by pak přeložený dotaz poslal těm papalášům do Japonska. Věřím tomu, že by to pro nás udělal, kdybychom ho o to požádali.

Tak co????
Podniknem něco???
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2

Jan67
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Jan67 » 12 dub 2013, 15:36

:D :D :D

Já myslím, že papaláši v Japonsku si dělají co chtějí a nikoho se moc neptají.
Okamura by sice aspoň uměl ten dopis napsat, ale tím to asi tak končí. Leda, že by se stal výhradním evropským distributorem. A nebo ještě lépe členem představenstva Ricohu :D

Jinak na pentaxforums zrovna někdo pověsil statistiky prodejů a obratů kamer za 2012:

http://www.cipa.jp/english/data/pdf/d_2012_e.pdf

O ziscích se samozřejmě nedovíme nic ale i tak to je zajímavý.
Podíl kamer s pevnými obj. dělal celosvětově 79% na kusy ale jen 52% na příjmy.
DSLR dělají celosvětově jen 17% na kusy ale 40% na příjmy.
A mirrorlessy (a ostatní typy s vým. obj.) celosvětově jen 4% na kusy a 8% na příjmy.

EDIT: Po porovnání s daty za 2011 koriguji interpretaci čísel v tabulce. Ve sloupci Year on year growth neznamená hodnota nižší než 100 růst ale naopak pokles. To je zcela špatné a matoucí.
Takže správné výsledky jsou :
Kategorie pevných obj. klesá meziročně o 20%,
Kategorie s výměnnými obj. roste o 34%, tedy podstatně více.
Dynamika rozdělení mezi DSLR a mirrorless bohužel chybí, protože se začalo měřit až v 2012.

Z výsledků je patrné, že systémové kamery mají větší nárůsty a zřejmě v příjmech brzy překonají kompakty. Trochu tu statistiku zkreslují foťáky jako X100 a jiné podobné, kterých je ale poměrně málo.

Takže celkem z toho vyplývá, že Pentax be neměl být jen doplňkem kompaktů Ricoh...
Naposledy upravil(a) Jan67 dne 12 dub 2013, 18:29, celkem upraveno 4 x.
Jan67

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 12 dub 2013, 15:38

...tak jste tu nastinili novy bajonet...i kdyz je to dost realne ale pokud nekdo ted koupi ve "vyprodeji" FA - FF ready sklo za silene prachy a oni prekroci tradici kterou drzeli doted /kompatabilita starych skel s novymi D telami/ asi si rovnou uriznou tu uz tak churavou vetev pod prdeli ;)...pac kazdy soudny clovek radeji prejde z gruntu i na jiny system kdyz mu uz skla nebudou pasovat...

AFY

PS ja radeji doufam ve svetle zitrky a doufam ze ty slevy byli proto aby clovek co koupi FA na crop bude chtit radeji nove FF telo :) - tak bych to udelal ja :D
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

aladar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od aladar » 12 dub 2013, 18:18

Pánové já nevím proč se pro FF tělo tolik nadělá, kdo se cítí být APS-C omezován může jít třeba do Nikona, co záleží jakej je nápis na kšandě. Osobně bych řekl že se FF nedočkáme. Pochybuju že Pentax opráší nějaký starší objektivy a bude vyrábět FF tělo pro pár majitelů skel z dob slávy Pentaxu .. nevím nevím. Vsadil bych kabát že přijde K3 a bude to APS-C. Osobně bych to spíš uvítal, ten systém pro mě má víc výhod než nedostatků. Jednoduše jsem jen amatér a Pentax mi vyhovuje takovej jakej je, proto jsem pořád v jedný stáji už s třetím tělem. Jejich filosofie mi sice přijde docela logická, ale bohužel je zřejmě bude stát krk a pak se porozhlédnu kam dál. Moje K5 je stejně pořád daleko přede mnou :)
Pentax K1 D-FA 28-105, D-FA MACRO 100/2,8WR FA 135/2,8

Miho
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Miho » 12 dub 2013, 20:11

aladar, mne napríklad ani tak nejde o FF ale o informácie ktoré mi pomôžu k rozhodnutiu. Teda ak dnes večer Pentax oficiálne vyhlási že FF nikdy nebude a APS-C s K bajonetom tu ostane na veky, zajtra kupujem DA200/2,8 , DA 15/4 , FA 77/1,8 a DFA 100/2,8 macro WR. Tak nejako som to myslel :D
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“