nedávno jsem měl možnost dělat nějaké focení z vrtulníku. Valná většina fotek je OK, ale po několika hodinách jsem si všiml skvrn na fotkách v místě, kde byla obloha. Předtím tam nebyly a na starších fotkách taky ne.
Objektiv jsem neměnil (nechal jsem 18-55). Zkoušel jsem to setřást tím vibračním čištěním, ale nepomohlo to.
Mám dojem, že se nejspíš vibracemi při letu vyklepalo z foťáku nějaké svinstvo a napadalo na čip. Otázkou ovšem je, co s tím. Pročetl jsem si tu několik vláken o čištění a nejsem si jist, zda do toho mám jít sám z těchto důvodů:
1) vidím mizerně - svinec na čipu nemusím vidět, otázkou je, jak efektivní bude tlapání naslepo, navíc tak tyčinka stojí O-ICK1 přes litr, což je dost
2) i když vyčistím čip, tak co to okolí? Ten hnůj mohl mezitím zas napadat někam jinam a příště to tam můžu mít zas.
Tak nevím, zda není lepší si to nechat někde vyčistit (ideálně v centru Prahy) - třeba 3K foto inzeruje:
což by mi možná mohlo právě pomoct. Co myslíte?Postup čištění čipů se skládá vždy z těchto kroků:
1. kontrola a stav čipu při přijmu do servisu
2. odstranění mechanických nečistot z čipu vč. zrcadlového prostoru a zrcadla
3. čištění čipu mokrou cestou za použití chemie
4. kontrola
dík