Zkusenosti s K-5 II(s)
Moderátor: Moderátoři
Re: Zkusenosti s K-5 II(s)
Nechápu jen proč to někomu po startu hlasitě škrká a někomu ne. O ultrazvukovém čištění se nebavíme, to se dá v MENU vypnout nebo zapnout. Bavíme se o tom šknutí po startu nebo probuzení ze spánku. Pokud to je normální, tak pak by to mělo dělat všem, ale zdá se že nikoliv. Už jsem napsal na servis Pentaxu, tak uvidím co mi odpoví
Naposledy upravil(a) Dextrone dne 25 bře 2013, 10:40, celkem upraveno 1 x.
K-5IIs, K100d, MZ-6
a este ma teraz napadlo, ze ked som mal kedysi manualne skla este na K20D a pocas fotenia som mal napr. rezim M a rucne nastavene hodnoty cas/clona/ISO, pri stlaceni ZELENEHO tlacidla mi fotak automaticky doratal spravnu expoziciu, teda cas a vtedy to tusim tiez tak srklo, ako co sa teraz bavime o tom zvuku pri zapnuti (prebudeni zo spanku) K5. takze to moze byt kludne aj daco mechanicke v spojeni s clonou, packa? cize nic, co by bolo zle.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Dextrone: nerob paniku , skrka to kazdemu pri zapnuti, niekto si to mozno hned neuvedomil
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
"Škvrknutí" je naprosto normální, tuším, že to souvisí s nějakým elektomagnetickým "uchycením" chipu, který je tam jinak volně (když budete vypnutým foťákem překlápět, tak vám tam rachtá, jako by byl uvolněný (takyže je )
Čip u všech svých minulých těl sem čistil běžně "uchošťourama" (pokud bylo potřeba, tak namočenýma v lihu), nikdy nebyl žádný problém. U K5II sem zatím neměl potřebu, ale až nastane, nebudu váhat, mám to vyzkoušené Ale chce to vybrat nějaké lepší, které nepouští vlákna!
EDIT: Sorry, sem se překouk, že ses ptal na matnici. U jednoho ze starších těl sem na ní vzal mikrovlákno a přišlo mi pak, že to na ní bylo znát, obraz v hledáčku byl takový ... prostě divný. Takže na to pozor, je to horší, než čistit chip.
Čip u všech svých minulých těl sem čistil běžně "uchošťourama" (pokud bylo potřeba, tak namočenýma v lihu), nikdy nebyl žádný problém. U K5II sem zatím neměl potřebu, ale až nastane, nebudu váhat, mám to vyzkoušené Ale chce to vybrat nějaké lepší, které nepouští vlákna!
EDIT: Sorry, sem se překouk, že ses ptal na matnici. U jednoho ze starších těl sem na ní vzal mikrovlákno a přišlo mi pak, že to na ní bylo znát, obraz v hledáčku byl takový ... prostě divný. Takže na to pozor, je to horší, než čistit chip.
https://www.facebook.com/castka
http://www.FotoBanka.net
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...
http://www.FotoBanka.net
Pentax K-5II +K-5, Samyang 8mm, PENTAX DA* 16-50mm F2,8, DA 40mm f/2.8 Limited, DA 70mm f/2.4 Limited, D FA 100/2.8 Macro WR, DA* 50-135mm f/2.8, DA* 300 f/4...
CSA: mam v K5 rastrovu matnicu z FF Canon Ec-A, ale uz som ju asi 3x vyberal a ofukoval, stale sa tam drzia smeti, mozno by to islo otriet tou lepivou tycinkou co sa pouziva na snimace,neviem...
kazdopadne som si objednal tu istu este raz , takze ked pojdem do servisu (Matunak-N.Zamky) si dat vycistit cip/zrkadlo/sachtu, dam si tam vlozit tu cisto novu zabalenu matnicu. no sranda za 100euro, myslim ta matnica...
imho vcera som skusal ostrit manualne na K-x s nasadenym Pentax A50/1.7 s original matnicou a islo to tak pokus omyl, oproti tej rastrovej co mam teraz je to 100 a 1.
kazdopadne som si objednal tu istu este raz , takze ked pojdem do servisu (Matunak-N.Zamky) si dat vycistit cip/zrkadlo/sachtu, dam si tam vlozit tu cisto novu zabalenu matnicu. no sranda za 100euro, myslim ta matnica...
imho vcera som skusal ostrit manualne na K-x s nasadenym Pentax A50/1.7 s original matnicou a islo to tak pokus omyl, oproti tej rastrovej co mam teraz je to 100 a 1.
Takže snad už naposledy jen pro potřebu, kdyby to tu někdo další řešil tak jako já
Na servisní zastoupení Pentaxu v Praze jsem napsal tento email:
Dobrý den, před dvěma týdny jsem zakoupil nový K-5IIs a obracím se na Vás s dotazem.
Po zapnutí fotoaparátu páčkou OFF-ON se ozve divný nezdravý zvuk, takové slyšitelné hrknutí nebo škrtnutí čehosi asi tak na 1/4 vteřiny a následně je slyšet ultrazvukové čištění čipu asi na vteřinu. Ultrazvuk je v pořádku a v MENU lze vypnout. To hrknutí mě však zaráží a trochu děsí. Je to jako by se krátce protočil motorek ostření, ale nedokáži ten zvuk přesně identifikovat a popsat.
Fotoaparát vždy hrkně po zapnutí OFF-ON i po probuzení z režimu spánku. Stalo se něco s fotoaparátem nebo je hrknutí běžná věc? Moc děkuji za odpověď.
Ze servisního zastoupení Pentaxu mi bylo odpovězeno toto:
Dle vašeho popisu nelze určit o jaký zvuk se jedná, ale zřejmě je to pohyb čipu při aktivaci magnetického pole, viz upozornění k funkci SHAKE REDUCTION SR na přiloženém letáku u přístroje.
Na servisní zastoupení Pentaxu v Praze jsem napsal tento email:
Dobrý den, před dvěma týdny jsem zakoupil nový K-5IIs a obracím se na Vás s dotazem.
Po zapnutí fotoaparátu páčkou OFF-ON se ozve divný nezdravý zvuk, takové slyšitelné hrknutí nebo škrtnutí čehosi asi tak na 1/4 vteřiny a následně je slyšet ultrazvukové čištění čipu asi na vteřinu. Ultrazvuk je v pořádku a v MENU lze vypnout. To hrknutí mě však zaráží a trochu děsí. Je to jako by se krátce protočil motorek ostření, ale nedokáži ten zvuk přesně identifikovat a popsat.
Fotoaparát vždy hrkně po zapnutí OFF-ON i po probuzení z režimu spánku. Stalo se něco s fotoaparátem nebo je hrknutí běžná věc? Moc děkuji za odpověď.
Ze servisního zastoupení Pentaxu mi bylo odpovězeno toto:
Dle vašeho popisu nelze určit o jaký zvuk se jedná, ale zřejmě je to pohyb čipu při aktivaci magnetického pole, viz upozornění k funkci SHAKE REDUCTION SR na přiloženém letáku u přístroje.
K-5IIs, K100d, MZ-6
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Takže jak říkám, do servisu by jej měli dát všichni, kterým to neškrtá.
"Mít příležitost, mít dar vidění a umět zachytit..."
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
http://www.flickr.com/photos/106356772@N02/
http://www.MartinVozka.zonerama.com
https://picasaweb.google.com/1174281399 ... 136/JenTak
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Už som na 100 % zistil, čo robí to škrtnutie! Je to tá páčka clony. Takže to, čo napísal vyššie PALO2811 bude s najvačšou pravdepodobnostou pravda.
Test je jednoduchý - zacloňte si objektív (najlepšie na max. clonu) a použite optický náhľad hĺbky ostrosti (páčka ON/OFF do krajnej polohy)..... a máte to tam!! Škrk škrk
Už ani servisákom nemôže človek veriť. Žiadna aktivácia magnetického poľa! Oni tie stroje vôbec nepoznajú do detailov..... bohužiaľ. Na našu škodu.
Test je jednoduchý - zacloňte si objektív (najlepšie na max. clonu) a použite optický náhľad hĺbky ostrosti (páčka ON/OFF do krajnej polohy)..... a máte to tam!! Škrk škrk
Už ani servisákom nemôže človek veriť. Žiadna aktivácia magnetického poľa! Oni tie stroje vôbec nepoznajú do detailov..... bohužiaľ. Na našu škodu.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
al.vlado: aj ja som to pisal,ze to skrkne ked stlacis zelene tlacidlo pri manualnych sklach, aby urcilo spravu expoziciu (cas vs clona)
Gratuluju, je to přesně ono - páčka clony. V optickém náhledu hloubky ostrosti je to krásně slyšet Pokud dám plnou díru, pak škrnutí není a pokud zacloním škrknutí je.
Ještě jsem zjistil že pokud nasazuji objektiv a otáčím objektivem než zapadne a zacvakne v těle, již se začne otvírat clona na plnou díru jakmile clonící páčka narazí na ovládací mechanismus elektroniky clony v těle, pak teprve objektiv zacvakne a je v těle uzamčen..
Takže není úplně pravda že pokud zapnu foťák pak se otevře na plnou díru a proto ten škrk.
Ale víme že to je mechanismus clony.
Ještě jsem zjistil že pokud nasazuji objektiv a otáčím objektivem než zapadne a zacvakne v těle, již se začne otvírat clona na plnou díru jakmile clonící páčka narazí na ovládací mechanismus elektroniky clony v těle, pak teprve objektiv zacvakne a je v těle uzamčen..
Takže není úplně pravda že pokud zapnu foťák pak se otevře na plnou díru a proto ten škrk.
Ale víme že to je mechanismus clony.
K-5IIs, K100d, MZ-6
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Áno LENNYL, prepáč že som ťa opomenul. Vy dvaja s palom ste mi vnukli tú myšlienku vykúšať ten náhľad (zdalo sa mi, že vtedy som taký zvuk počul)..... keby sme ho ale my veľkí fotografi používali, tak by sme hneď vedeli, čo to škrtá.
DEXTRONE, som nesmierne rád, že som Ti uľahčil spánok...... konečne, že...
DEXTRONE, som nesmierne rád, že som Ti uľahčil spánok...... konečne, že...
Díky, díky, jsem rád, že toto forum je a už jsem klidnější, vážně
K-5IIs, K100d, MZ-6
-
- Významný člen
Neprideľuj mi zásluhy ja som to len popísalal.vlado píše:Už som na 100 % zistil, čo robí to škrtnutie! Je to tá páčka clony. Takže to, čo napísal vyššie PALO2811 bude s najvačšou pravdepodobnostou pravda.
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Bez dobrej prihrávky nie je gól.
-
- Moderátor
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ