Rozebrání objektivu doma - zkušenosti, postřehy

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Skyd
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozebrání objektivu doma - zkušenosti, postřehy

Příspěvek od Skyd » 06 úno 2013, 12:04

Nebude to jednodušší někomu poslat ? Musel bych se podívat, ale u Přerova je pán co čistí staré objektivy dělal prý dlouho v meoptě. Nevím jestli to bylo tady, nebo na jiným foru, ale zkušenosti velice dobré a cenově prý taky v pohodě. Mám začít pátrat, nebo už jsi se rozhodnul že do toho půjdeš sám ?

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 06 úno 2013, 12:16

skyd: myslim že ta informace může posloužit i jiným lidem.
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 06 úno 2013, 12:41

Skyd: Děkuji, zkusím to nejdříve povolit abych vyndal první čočku a pokud to nepůjde tak pak budu pátrat dál.
Určitě informace dalším lidem poslouží.
K-5IIs, K100d, MZ-6

Marselus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Marselus » 06 úno 2013, 14:19

Ja som si vycistil a opravil Jupiter9 85mm f2 ale to bol v porovnani z tvojim velmi jednoduchy objektiv.
Neskor som si myslel ze spravim aj SMC Pentax-F 35-70mm F3.5-4.5 makro, ale jak mi tam vyleteli spruzinky a gulicky tak uz som ho viac nedal do kopy.

Tu som ti nasiel nieco a ak sa aj tak rozhodnes sam si to vycistit tak vela stastia.

http://www.photon.me.uk/pu/pentax_fa80_320/index.html
Pentax K30, DA 15\4 Ltd, DA 18-135 WR, DA 55-300 WR ...a par drobnych chobotin...

slavek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slavek » 06 úno 2013, 15:50

S tou šuplérou a povolováním kroužku na objektivu jsem si vzpoměl na video, kde chlapík čistí M50. Není to zoom a bude rozhodně jednodušší na rozebrání i sestavení, ale třeba bude inspirovat :-)

http://www.youtube.com/watch?v=-rlDO5Qj6cU

Stejně jako někde ukazovali, že je dobré si před rozebíráním objektivu od bajonetu přelepit kontakty na bajonetu objektivu páskou, aby se nerozlétly ty kontakty s pružinkou všude kolem (někde na pentaxforums myslím)...
K-1, K-1, K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW

a další...

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 06 úno 2013, 20:00

Tak jsem se do toho rozebrání objektivu pustil. Takže nejprve. Jako pomůcky a nářadí jsem použil: LED svítilna, hodinářské šroubováčky, čistící hadřík na optiku.
Začal jsem dvěma plochými šroubováčky otáčet prstencem se dvěma zářezy na přední straně objetivu. Šupléra nebyla potřeba, šlo to plochými šroubováčky. Prstenec jsem odendal, otočil objetiv předkem dolů a do hadříku chytil přední čočku. Za přední čočkou byly v otočném kroužku další tři čočky (to jsem prve nevěděl neboť to nebylo vidět) Tím jsem se dostal do střední části objektivu. Střední soustava čoček je upevněna třemi šroubky viz.foto. Ty jsem povolil a dostal tak ven to co jsem potřeboval. Dále se už nacházela samotná clona a za tu už nebylo potřeba jít. Problém je ten že střední soustava čoček je pevná a zalita v jakém si komponentu viz.foto. Tento komponent obsahuje asi tři čočky a tvoří bohužel jeden celek. Je to pevně zalité v plastovém kulatém pouzdru viz.foto a nejde to nijak rozebrat. V komponentu jsou jasně vidět smítka, pak pravděpodobně nějaká plíseň neboť jsou tam vidět "drobné sněhové vločky" a pak jaký si nesourodý povlak čehosi. Na fotce ty nečistoty jsou dobře vidět. Dál jsem se bohužel nedostal, neboť tento komponent čoček rozebrat nejde. Vše jsem zase složil zpět a objetiv vyzkoušel, zda-li funguje. Tak toď celé a bohužel bezvýsledně.
Přílohy
čočka a.jpg
Pohled do nitra objetivu z předu po demontáži prvních čtyř čoček. To co vidíte je problematický komponent plný nečistot
čočka a.jpg (88.42 KiB) Zobrazeno 5535 x
Naposledy upravil(a) Dextrone dne 07 úno 2013, 07:24, celkem upraveno 1 x.
K-5IIs, K100d, MZ-6

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 06 úno 2013, 20:01

Tak a tady je ten komponent který nejde rozebrat a vyčistit. Nečistoty jsou jasně vidět.Tento komponent obsahuje asi tři čočky a tvoří bohužel jeden celek. Je to pevně zalité v plastovém kulatém pouzdru viz.foto a nejde to nijak rozebrat. Věděl by někdo jak na to?
Přílohy
čočka b.jpg
čočka b.jpg (86.72 KiB) Zobrazeno 5535 x
Naposledy upravil(a) Dextrone dne 07 úno 2013, 07:22, celkem upraveno 1 x.
K-5IIs, K100d, MZ-6

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 06 úno 2013, 20:02

Ten samý komponent z druhé strany. Je to celé zalité v plastu a nejde to rozebrat.
Přílohy
čočka c.jpg
čočka c.jpg (75 KiB) Zobrazeno 5533 x
Naposledy upravil(a) Dextrone dne 07 úno 2013, 07:25, celkem upraveno 1 x.
K-5IIs, K100d, MZ-6

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 06 úno 2013, 20:08

Tady už je pohled do hlubin objektivu k plně otevřené cloně.
Přílohy
clona.jpg
clona.jpg (77.23 KiB) Zobrazeno 5529 x
K-5IIs, K100d, MZ-6

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 07 úno 2013, 01:14

Když jsem rozebíral a čistil Orestor tak tam byly dvě čočky s flekem uprostřed které nešly rozdělat. Nějak jsem ho nešetřil tak jsem opláchl vše vodou a pak sušil fénem, no a přitom ty dvě čočky odskočily od sebe :D Netvrdím že to musí být i tvůj případ, ale podívej se pro jistotu pořádně :wink:

Skyd
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skyd » 07 úno 2013, 18:42

takže tohle bylo napsáno o pánu opraváři na jiném fóru. Myslel jsem že tam je i kontakt. Bohužel ne. jak se trošku oteplý udělám si tam výlet na motorce a vyzjistím co a jak ..

V Želátovicích (asi 5 km od Přerova) dělá takové věci pan Herman, pár objektivů mi už spravil. Je to bývalý zaměstnanec Meopty, dnes v důchodě, opravuje dalekohledy a optiku vůbec. Ovšem s těmi zrcadlovými objektivy tomu moc nevěřím, taky mám jeden doma, naštěstí funkční, ale neumím si představit, jak se do toho leze. Ale tu čtyřstovku Sigmu by ti asi dohromady dal. Pokud bys měl cestu na střední Moravu, za pokus by to stálo, v těch Želatovicích by\ ses na něj snadno doptal, máš to ovšem trochu z ruky. Bydlí tam u kapličky. Telefon ovšem na něj jsem někde založil, doufám, že ještě funguje, pár let jsem už u něj nebyl.

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 15 dub 2013, 13:25

Ahoj, jak jsem v únoru psal o rozebrání objektivu Pentax smc fa 80-320 viz. text a fotky výše, podařilo se mi rozebrat a vyčistit ten spojný člen u kterého jsem v únoru skončil.

Udělal jsem to tak, že jsem trošičku větší silou palce zatlačil přes mikrovláknový hadřík na čočku a čočku jsem tak pomalu povytlačoval vně. První čočku se tak podařilo vyndat a druhou povysunout. Dostal jsem se tak k inkriminovanému zaplísněnému povrchu čoček. Čištění jsem provedl tak, že jsem si na prst ruky dal kapku neředěného Sava a lehce jsem prstem po čočce kroužil asi 30 vteřin, pak nechal asi 2 minuty Savo ještě účinkovat. Povrch jsem pak setřel měkkým hadříkem. Po té jsem obyčejným tekutým čističem na sklo obě čočky vyleštil a vsunul zpět zatlačením do pouzdra. Vše jsem pak smontoval zpět. Práce celkem tak na 30 minut. Antireflexy se neporušily, vše v pořádku. Pomůcky viz. text v únoru. Velmi důležité je před rozebráním objektivu si pořádně umýt a odmastit ruce mýdlem. Objektiv je zase krásně bez prachu a plísně. Co mě těší nejvíce je, že pokud se opět stane, pak už vím jak na to a mohu s klidem objektiv znovu vyčistit :D
Zkušební fotky po vyčištění jsou krapet ostřejší a hlavně mě to tak netrápí jako před tím.
K-5IIs, K100d, MZ-6

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“