Rozebrání objektivu doma - zkušenosti, postřehy

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Rozebrání objektivu doma - zkušenosti, postřehy

Příspěvek od Dextrone » 05 úno 2013, 17:12

Dobrý den, chci se zeptat, zda-li se někomu z Vás podařilo rozebrat a vyčistit nějaký objektiv doma, nejlépe z řad SMC FA od Pentaxu.
Na mém skoro již 10ti letém Pentaxu SMC FA 80-320 zapracoval zub času a na vnitří optice je již nějaký ten prach znatelný. No prostě je tam toho prachu a různých zrnek dost, na víc i nějaké fleky. Na obrázku jsou vidět osvětlená zrnka prachu při průchodem světla skrze objektiv. Nepůsobí to hezky. Kresba objektivu výrazně změkla. Rád bych to chtěl nějak vyčistit. Jsem mimopražský a tak je pro mě celkem problém se do hlavního města dostat, kde bych určitě nějaký ten servis našel a posílat poštou po zkušenostech optiku nechci. Nemá někdo z Vás zkušenosti jak na to? Svěřit servisu a doufat, to je to poslední co mohu udělat. Děkuji
Přílohy
IMGP6307.JPG
IMGP6307.JPG (69.83 KiB) Zobrazeno 3433 x
K-5IIs, K100d, MZ-6

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozebrání objektivu doma - zkušenosti, postřehy

Příspěvek od matak77 » 05 úno 2013, 20:04

no rozmlouvat ti to nebudu, ale jsou tam tak mrňavoučký šroubky, že budeš potřebovat hodinářsku výbavu, ruce chirurga a nervi z ocele.
Naposledy upravil(a) matak77 dne 05 úno 2013, 21:51, celkem upraveno 1 x.
Ever-patient PENTAX :D

"Any photographer who says he’s not a voyeur is either stupid or a liar."
- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ESB » 05 úno 2013, 21:29

Ja som sa nedávno pustil do servisu manuálnej A35-105 a viacej času som strávil hľadaním uletených mikro spružiniek a mikro guličiek pre aretačné polohy. Jednu som tušil, aj som ju vystriehol a včas zachytil, ale keď mi kolo uší dvakrát zapištalo, pochopil som, že tam boli ešte dve. Všetko napokon dopadlo dobre, objektív frčí.
Takže treba len kuráž, dobrý šroubováčik a bez problému sa to dá i doma. I keď tá FA mechanika bude asi zložitejšia.

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 05 úno 2013, 21:37

Skiel som mal rozobratých hromnadu, ale nejväčší problém ho je poskladať tak aby si znovu nezamastil čočky, pretože tubusy sú namastené a ty budeš musieť chytať lupy do ruk
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 06 úno 2013, 07:36

Děkuji za názory. Abych to upřesnil. Nejvíce zaprášená je v pořadí druhá čočka z předu objektivu. Ví někdo jak demontovat první čočku z předu objektivu, abych se dostal k té druhé nejvíce zaprášené čočce? Žádné šroubky ve předu nejsou, jen taková drobná kovová obruč se dvěma protilehlými zářezy, která pravděpodobně drží první čočku. Vypadá to jako by ta obruč byla našroubovaná na závit filtru, ale nevím, zda-li to není ještě přilepené atp. Pro upřesnění je to ta část kam šroubujete filtry. Tuto kovovou obruč mám i na dalších objektivech a asi bude opravdu držet první čočku. Čočky v zadní části objektivu zaprášené nejsou. Myslím, si že by nebylo nutné rozebrat celý objektiv, ale jen tu přední část - vyndat přední čočku abych se dostal k té druhé. Objektiv hodně mění při zoomování svoji délku a nasává vzduch a s tím i nečistoty, které jsou právě jen na té druhé čočce z předu.
K-5IIs, K100d, MZ-6

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 06 úno 2013, 08:06

ESB píše:Ja som sa nedávno pustil do servisu manuálnej A35-105 a viacej času som strávil hľadaním uletených mikro spružiniek a mikro guličiek pre aretačné polohy. Jednu som tušil, aj som ju vystriehol a včas zachytil, ale keď mi kolo uší dvakrát zapištalo, pochopil som, že tam boli ešte dve. Všetko napokon dopadlo dobre, objektív frčí.
Takže treba len kuráž, dobrý šroubováčik a bez problému sa to dá i doma. I keď tá FA mechanika bude asi zložitejšia.
To mi pripomina časy, ked som rozoberal orech na biku. :lol:

Vart
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vart » 06 úno 2013, 08:25

jestli jsou na kroužku vepředu objektivu zářezy, tak ty jsou určeny takovémuhle nástroji
Obrázek
jestli máš doma něco, co by tam podobně pasovalo, tak to klidně zkus.. ale spíše bych tipl, že se tím dostaneš pouze za tu první čočku, tedy sice ke druhé, ale jen z přední strany
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 06 úno 2013, 08:28

Dextrone: budeš se ptát na každej šroubek, nebo to prostě rozebereš? radši si to foť nebo natáčej na kameru, nemyslim že by ti potom byl někdo schopnej poradit jak to dát dohromady :)

duves: vyběhly na tebe praporky a pružinky? :D cvrk na kole je v pohodě, tam nemusíš dávat pozor abys nezašpinil optiku, takže to utopíš ve vazelíně a složíš..

Vart: to vypadá jak u zubaře, nebo nějaký mučidlo :)

- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Dextrone
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Dextrone » 06 úno 2013, 08:51

Vart: Ano, ten nástroj by mohl sloužit k odšroubování kroužku se zářezy držící první čočku. Doma ho nemám, ale zkusím něco šetrného vymyslet. Pokud se mi podaří demontovat první čočku, dostanu se ke druhé a to by mi mohlo stačit. V brzkých dnech se do toho zkusím pustit, tak pak dám vědět jak to dopadlo. Všem děkuji
K-5IIs, K100d, MZ-6

k.e.n
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od k.e.n » 06 úno 2013, 08:59

Dextrone: Pokud potřebuješ povolit jen první čočku, kde ten kroužek není utopený, tak ti bude stačit šuplera. Těmi hroty to jde dobře.

matak: utopit ve vazelíně je cesta do problémů! Prach ti zalepí západky a buď se začne ořech protáčet (lepší varianta, byť musíš domů tlačit) nebo se kousne (a namotáš přehazovačku a taky budeš tlačit). Takže vazelínu jen do kuličkových drah! 8)
..nejhezčí pohled na svět je z komína!

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 06 úno 2013, 09:10

ale prdlajs, už jsem jich složil a všechny fungujou! po pár km vyteče vazelína co je tam navíc a vesele se může jezdit. aspoň to nedělá kravál :)

- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

rchawk
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rchawk » 06 úno 2013, 09:18

k.e.n:dík za tip na šupleru...a já furt uvažoval, čím to povolit..... :D v jednoduchosti je síla....

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 06 úno 2013, 10:33

Ja som raz rozobral a vycistil Tair, ale to bolo jednoduche. Na to vytocenie vnutorneho prstenca som si spravil tool. Ale ten objektiv bol fakt velmi jednoduchy. A aj tak som zle vlozil vnutornu sosovku :D ... najhorsie je po vycisteni to vratit spat, aby sa to nezaspinilo. Je neuveritelne ako rychlo sa to zaprasi a zaspini, nez sa to vrati spat do tubusu. Normalne som si dovtedy ajni neuvedomoval, kolko prachu mam okolo. Sa nedivim, preco taketo veci robia v uplne cistom prostredi.

matak77: keby si takto oservisoval orech/naboj od DT (hugi 240,360), tak by ti spolahlivo nefungoval :wink:
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

matak77
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matak77 » 06 úno 2013, 10:50

nechci tady rozjet OT, ale připomínáte mi forumžrouty co si řetěz mažou čep po čepu a pak se hrozně divěj že ho maj na prvnim kopci suchej a sváděj to na mazivo/olej :D jděte se bodnout, já vim co dělám a vim že to funguje! :D

- Helmut Newton

Moje fotky na PFS

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 06 úno 2013, 11:30

ken: ta šuplera je super nápad. Já si na kapesním nožíku otevřel do požadovanýho rozměru dva podobně dlouhý nástroje a povoloval to tím. Přitom sem v dílně předtím bral do ruky všechny možný nástroje a koumal, jestli by to šlo tím.
Blbý je, že mám teď M 50 1.7, u které ten předek nejde povolit. Prostě se to po dvou otáčkách kousne.

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“