Pentax K-5 II
Moderátor: Moderátoři
Pentax K-5 II
Konečně ji mám doma, jen jsem stále v manuálu, fotil jsem Olympus SP-570uz a přešel na Pentax, a zase se učím fotit, jen u toho Olympusu, když jsem přidal, nebo ubral clonu, viděl jsem na displeji jak mi fotka světlí, nebo tmavne, tady na Pentaxu na to nemohu přijít, jak to nastavit abych viděl živý náhled a fotka jak bude vypadat když exponuji.
-
- Pokročilý uživatel
Re: Pentax K-5 II
To ani neuvidíš.Protože to je zrcadlovka a ne ultrazoom,ty mají elektronický hledáček. Zracadlovky pracují na jiném principu. To bys musel koupit jedině zrcadlovku třeba od Sony,které mají elektronický hledáček....časem si na to zvykneš....
Pentax K-70; Pentax 17-70/4 ; Pentax DA50/1,8; Sigma 30/1,4 Art; Sigma 70-300/4-5,6; Metz 50 AF-1
Díky moc, vidím, že jsem úplně na začátku, a bude to trvat, než něco vyfotím...
Asi niet človeka, ktorý prešiel bezbolestne z EVF na DSLR
PS: admin by to mohol hodiť do príslušného vlákna.
PS: admin by to mohol hodiť do príslušného vlákna.
když jen tak fotím, jistě doma z okna, tak mám na pravé straně tenký růžový proužek, fotím do RAW DNG na fotkách JPG to není, prohlížím si je v Picaso, ale ve Photoshop Camera Raw to tam taky není, je to normální, nebo je to rukama, či nějak poškozený foták?
-
- Pokročilý uživatel
máš možnost to vyzkoušet i na jiném počítači? Může být vadný snímač u fotáku a nebo to může dělat PC. Nedávno jsem něco takového podobného řešil. Dělalo mi to barevné pruhy. Náhled byl ok jak u fotáku tak v PC,ale jak mi fotky načetl program capture one tak už na některých fotek byli barevné pruhy.Po dlouhém bádání jsem zjistil,že mi to dělá operační pamět v počítači.Vyndal jsem ji,ted mám v PC jen 2GB místo 4GB ,ale funguje to.
update: zkus jiný ověřený software jako adobe photoshop a nebo co používám já capture one,zkušební verze trvá 60dní.
update: zkus jiný ověřený software jako adobe photoshop a nebo co používám já capture one,zkušební verze trvá 60dní.
Naposledy upravil(a) karves dne 07 pro 2012, 14:55, celkem upraveno 2 x.
Pentax K-70; Pentax 17-70/4 ; Pentax DA50/1,8; Sigma 30/1,4 Art; Sigma 70-300/4-5,6; Metz 50 AF-1
nemám tu možnost se na to podívat na jiném PC, vyndal jsem kartu a uložil fotky do PC, je to tam pořád, a na některých je patrné onen pruh, jako by byl z fotky druhé, snad nebudu muset fotak reklamovat, takovou radost z něho mám.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
K živému náhledu: funguje to na trochu jiném principu, musíš použít kompenzaci expozice, případně zámek expozice, aby si v live-view viděl, jak bude fotka skutečně vypadat. Jinak musíš sledovat ukazatel, o kolik je zobrazená scéna odchýlená od zadaných expozičních hodnot.
K pruhům: může to být i softwarem. Nepochopil jsem úplně, jestli se ti to objevuje na displayi nebo jen při prohlížení rawů v Picase. Osobně bych Picasu na prohlížení rawů a vůbec na vážnější práci s fotkami nedoporučoval. Kdysi mi upravila automaticky hafo fotek (komprese, exif) aniž bych o tom věděl. Na rychlé prohlížení rawů doporučuji z free programů třeba XnView.
K pruhům: může to být i softwarem. Nepochopil jsem úplně, jestli se ti to objevuje na displayi nebo jen při prohlížení rawů v Picase. Osobně bych Picasu na prohlížení rawů a vůbec na vážnější práci s fotkami nedoporučoval. Kdysi mi upravila automaticky hafo fotek (komprese, exif) aniž bych o tom věděl. Na rychlé prohlížení rawů doporučuji z free programů třeba XnView.
moc děkuji pruh se mi objevuje jen v Picasu když to načtu do Kamera Raw, tak to tam není, doufám, že to bude v pořádku ten foťák, ale zneklidňuje mě to ve foťáku se pruhy nezobrazují, pouze v Picasu ve formátu Raw, formát Jpg se v Picasu taky zobrazuje bez pruhu. Já mám hlavu na prasknutí a ten náhled to se podívám, moc všem děkuji. Doufám že to dělá program Picaso.
program XnView jsem nainstaloval a pruhy tam nejsou, ale Picasu formáty DNG a PEF podporuje tak mi to není jasné.
Na prohlížení RAWu a základní úpravy je také super program FastStone Image Viewer 4.6
Je to free a v češtině.
Je to free a v češtině.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
mohlo by to byt to,co sa uz na fore riesilo....
nahlad vo fotaku na LCD by mal byt 100% velkost fotky ale fotak to renderuje ako "nahlad JPG", ale ked fotis do RAW a pozeras este nevyvolane fotky v editore na PC (v tvojom pripade Picasa, ja fotky vzdy nacitavam v RAW do Adobe LightRoom 4.2 a ziadne pruhy nie su) tak tie su ako surovy format zobrazene o kusok viac (to je to oznacovane ako efektivne rozlisenie vs celkovy pocet pixelov, u mojej K5 je to 16,28 Mpx vs 16,93 Mpx). Ale ked fotis rovno do JPG tak ti to fotak hned aj sprocesuje a v PC to vidis vzdy OK.
1. skus odfotit JPG nastaveny priamo vo fotaku a pozri si fotku v PC (v tvojom pripade Picasa)
2. skus odfotit RAW nastaveny vo fotaku a pozri si fotku v PC (v tvojom pripade Picasa)
3. skus INY RAW convertor, ci tam tiez uvidis pruh pri nacitani RAW fotky, pozor, po vyvolalni RAWu do TIF/JPG to uz moze editor v PC sprocesovat a pruh opat nebude
4. ked to nebude tato varianta, chalani musia radit dalej
nahlad vo fotaku na LCD by mal byt 100% velkost fotky ale fotak to renderuje ako "nahlad JPG", ale ked fotis do RAW a pozeras este nevyvolane fotky v editore na PC (v tvojom pripade Picasa, ja fotky vzdy nacitavam v RAW do Adobe LightRoom 4.2 a ziadne pruhy nie su) tak tie su ako surovy format zobrazene o kusok viac (to je to oznacovane ako efektivne rozlisenie vs celkovy pocet pixelov, u mojej K5 je to 16,28 Mpx vs 16,93 Mpx). Ale ked fotis rovno do JPG tak ti to fotak hned aj sprocesuje a v PC to vidis vzdy OK.
1. skus odfotit JPG nastaveny priamo vo fotaku a pozri si fotku v PC (v tvojom pripade Picasa)
2. skus odfotit RAW nastaveny vo fotaku a pozri si fotku v PC (v tvojom pripade Picasa)
3. skus INY RAW convertor, ci tam tiez uvidis pruh pri nacitani RAW fotky, pozor, po vyvolalni RAWu do TIF/JPG to uz moze editor v PC sprocesovat a pruh opat nebude
4. ked to nebude tato varianta, chalani musia radit dalej
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
proužek na kraji
a když to zobrazím jak celý obrázek, tak tam pruh není, proč?
Program Picaso mi taky zobrazuje proužek, ale v převedení do JPG tam není, je pouze pokud ho nechám v RAW ve foťáku tam proužek nevidím