pentax k-30 - problémy s kartama
Moderátor: Moderátoři
pentax k-30 - problémy s kartama
Zdravím všetkých.
Dnes som si po 2 týždňoch vyzdvihol v Alze Pentax k-30. Dlho som rozmýšľal nad novým fotoaparátom a po čítaní rôznych fór (hlavne tohto) som sa rozhodol pre Pentax.
Ale po prvých pár záberoch som si všimol že nemôžem zvätšovať náhľad ( hlásenie: TENTO SNÍMEK NELZE ZVĚTŠIT ). Po bližšom skúmaní som zistil, že niektoré fotky vôbec neukáže ( SNÍMEK NELZE ZOBRAZIT), ďalej fotky sú úplne neostré (príde mi to skôr akoby sa nenačítali kompletne, akoby chýbali obrazové body.) a niektoré majú vodorovný tmavý pás. V poriadku je max. každá tretia fotka ale tiež sa nedá zvätšiť. Zaujímavé je že 3sek. náhľad hneď po odfotení je vždy v poriadku. Vyzerá to akoby bol vadný zápis
Kartu som zformátoval ( kúpená nová class10), batériu riadne nabil a resetoval aj nastavenia.
Chcem sa opýtať či sa s tým už niekto stretol?? Možno je na vine SDkarta( nemám druhú na odskúšanie), možno som niečo spravil ja. Píšem preto, lebo foťák môžem vrátiť do týždňa. Čo som čítal, tak na servis tu moc pekného slova nemáte. Na druhej strane keď to vrátim, tak to prebalia a predajú niekomu inému. Takže pravdepodobne ten
servis. Ak má niekto nejaké skúsenosti budem veľmi vďačný za akékoľvek rady.
Dnes som si po 2 týždňoch vyzdvihol v Alze Pentax k-30. Dlho som rozmýšľal nad novým fotoaparátom a po čítaní rôznych fór (hlavne tohto) som sa rozhodol pre Pentax.
Ale po prvých pár záberoch som si všimol že nemôžem zvätšovať náhľad ( hlásenie: TENTO SNÍMEK NELZE ZVĚTŠIT ). Po bližšom skúmaní som zistil, že niektoré fotky vôbec neukáže ( SNÍMEK NELZE ZOBRAZIT), ďalej fotky sú úplne neostré (príde mi to skôr akoby sa nenačítali kompletne, akoby chýbali obrazové body.) a niektoré majú vodorovný tmavý pás. V poriadku je max. každá tretia fotka ale tiež sa nedá zvätšiť. Zaujímavé je že 3sek. náhľad hneď po odfotení je vždy v poriadku. Vyzerá to akoby bol vadný zápis
Kartu som zformátoval ( kúpená nová class10), batériu riadne nabil a resetoval aj nastavenia.
Chcem sa opýtať či sa s tým už niekto stretol?? Možno je na vine SDkarta( nemám druhú na odskúšanie), možno som niečo spravil ja. Píšem preto, lebo foťák môžem vrátiť do týždňa. Čo som čítal, tak na servis tu moc pekného slova nemáte. Na druhej strane keď to vrátim, tak to prebalia a predajú niekomu inému. Takže pravdepodobne ten
-
- Významný člen
Re: pentax k-30 - problém
Ani neváhaj a bež si kúpiuť novú SD aj tie lacné sú v celku dobré a vyskúšaj či torobý aj na nej .Niekďe som o tom čítal že takéto príznaky má vadna karta.
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
Je to kartou, dělá to i mi, mám 32Gb, tak prostě naťukám více záběrů. Jindy ji prohodím, naformátuju a zasen a chvilku běží.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nerobí mi to, no mam viac kariet, a ani na jednej.wookie píše:Zdravím všetkých.
Problém vyriešený. Našiel som starú 1G kartu a tá ide bez problémov. Takže na reklamáciu ide nová SD karta.
Ďakujem všetkým za odpovede.
Ďakujem všetkým za odpovede.
je to tak, setkal jsem se s tim, kdyz se mi porouchala stara karta ... Doporucuji karty Sandisk ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- Významný člen
Nu, je dobře, že jen karta... stalo se mi něco podobného kdysi na K-7 (karta A-data 8GB class 6), přikláním se k hodnocení spolehlivosti Sandisku (ale tvrdím, že nemusí být povinně Extreme - moje dost stará Ultra 15 MB/s class4 ! mně nikdy nezklamala, zatímco jinak dobrý Trancend class 10 se občas nepřihlásí...), jenom poznámka: navzdory stále dostupnějším SDHC 32GB apod. myslím, že není dobré dávat všechny vejce do jednoho košíku: raději 2x 16GB (nebo i 4x8 ) - i náročnější video se vejde, aspoň budeš uvažovat nad záběry...
Pavel
-
- Významný člen
Nevíte jaký je rozdíl mezi kartami SanDisk Extreme a Extreme Pro? Je tam nějaký podstatný rozdíl. Díky.
Fuji X-T1, Fuji X-T2, Samyang 8/2,8, Fujinon XF 14/2,8, Fujinon XF 23/1,4, Fujinon XF 56/1,2, Fujinon XF 50-140/2,8, Manfrotto BeFree GT XPRO karbon, blesk Nissin i60A + Air 1
Raději se podívej na specifikace konkrétní karty a nejlépe testy. Existuje více variant, Např SanDisk 32GB SDHC EXTREME 45 MB/s a SanDisk 32GB SDHC Extreme Pro 95MB/s... cena je velmi rozdílná a rychlost reálného zápisu taky...
Já mám dva Sandisky.
Hlavní - SanDisk Extreme Pro 16 GB (zápis 95 MB/s)
Záložní - SanDisk Ultra 32 GB (zápis 30 MB/s)
Ten ExPro jsem bral, prožože jí občas používám v těle, které podporuje UHS-I (N D7000 vs PX K-5) a je to znát.
K-5 nemá UHS-I a tak je rychlost zápisu na obě karty zhruba stejná, subjektivně se mi zdá rychlejší ten ExPro. Ale protože K-5 má max rychlost ukládání tuším 20 MB/s, tak je to trochu předimenzované . Fotím jen do RAW/PEF, takže rychlost se hodí.
Pokud má K-30 max rychlost ukládání 30 MB/s (nevím, hádám, páč je trochu novejší než K-5), tak bych bral rychlost 30 a víc, ať je tam nějaká výkonová rezerva. Popř. si najdi nějaký test rychlosti zápisu K-30 na karty a test karet. Já jsem vsadil na klasiku.
Pokud K-30 podporuje UHS-I, tak vem rychloou kartu s tímhle. Pokud se dostaneš do focení delší sekvence a "zamrzneš" kvůli prodlevě při ukládání fotek, tak to zamrzí (už se mi to občas stalo ).
Hlavní - SanDisk Extreme Pro 16 GB (zápis 95 MB/s)
Záložní - SanDisk Ultra 32 GB (zápis 30 MB/s)
Ten ExPro jsem bral, prožože jí občas používám v těle, které podporuje UHS-I (N D7000 vs PX K-5) a je to znát.
K-5 nemá UHS-I a tak je rychlost zápisu na obě karty zhruba stejná, subjektivně se mi zdá rychlejší ten ExPro. Ale protože K-5 má max rychlost ukládání tuším 20 MB/s, tak je to trochu předimenzované . Fotím jen do RAW/PEF, takže rychlost se hodí.
Pokud má K-30 max rychlost ukládání 30 MB/s (nevím, hádám, páč je trochu novejší než K-5), tak bych bral rychlost 30 a víc, ať je tam nějaká výkonová rezerva. Popř. si najdi nějaký test rychlosti zápisu K-30 na karty a test karet. Já jsem vsadil na klasiku.
Pokud K-30 podporuje UHS-I, tak vem rychloou kartu s tímhle. Pokud se dostaneš do focení delší sekvence a "zamrzneš" kvůli prodlevě při ukládání fotek, tak to zamrzí (už se mi to občas stalo ).
Pentax K-5 + 18-135; druhé tělo: Nikon D7000 + 18-105. Neptejte se, co je lepší, všechno má svoje mouchy
Tak Alza mi dnes kartu hneď vymenila, rovno som ju v predajni vyskúšal. Nová sa správala rovnako !! Takže stará 5 ročná Kingston 1GB micro SD s adaptérom v pohode a nová Kingston 16GB class10 nefunguje. http://www.alza.sk/kingston-sdhc-16gb-c ... 277545.htm Buď je to vadná séria alebo môj Pentax nedokáže s kartou pracovať. Naštastie v Alze ju zobrali na dobropis tak som rovno objednal SanDisk Extreme. V pondelok by mi mala prísť.
Sandisk funguje. Takže Kingston už nikdy viac.
tak si vyberám kartu a neviem sa rozhodnúť...aká je rýchlosť zápisu u k30? nemôžem to nikde nájsť
momentálne v ňom mám požičanú: http://eshop.at-tack.sk/p/sdhc-16gb-class-10-1903821 funguje bez problémov, ale ja neviem, či by to nemohlo byť aj rýchlejšie kedže inú som nevyskúšala
takže čo kúpiť ...za prvé váham či 16 alebo 32 GB..... 32 asi nikdy nevyužijem, ale no ....vždy chceme čo najviac že
za druhé Transcend alebo Sandisk..samozrejme môžem kúpiť o to vačšiu ak to bude T, s ktorým nemám problém, chvália aj S aj T
za tretie aká rýchlosť v prípade Sandisku 30 alebo 45 MB/s...využije ten prípadný rozdiel(ak tam nejaký reálny je) ten foťák?
momentálne v ňom mám požičanú: http://eshop.at-tack.sk/p/sdhc-16gb-class-10-1903821 funguje bez problémov, ale ja neviem, či by to nemohlo byť aj rýchlejšie kedže inú som nevyskúšala
takže čo kúpiť ...za prvé váham či 16 alebo 32 GB..... 32 asi nikdy nevyužijem, ale no ....vždy chceme čo najviac že
za druhé Transcend alebo Sandisk..samozrejme môžem kúpiť o to vačšiu ak to bude T, s ktorým nemám problém, chvália aj S aj T
za tretie aká rýchlosť v prípade Sandisku 30 alebo 45 MB/s...využije ten prípadný rozdiel(ak tam nejaký reálny je) ten foťák?
zvolil jsem sandisk ext.je to znát pri rychlosti zápisu při sekvenci(stará karta byla kingston class 4)
A za další je i rychlost při kopírování do PC... ;c))
A za další je i rychlost při kopírování do PC... ;c))
Pentax K5;smc 18-135 f/3.5-5.6 ED AL (IF) DC WR ;Tamron 17-50 2.8;Tamron AF SP 28-75/2,8 Di XR LD ASPH (IF) Macro;lensbaby muse 2.0;Tamron AF SP 90mm F/2.8 Di;Tamron AF 70-300mm F/4-5.6 Di + nějaká roztodivná postarší skla ;c)