Pentax K-5 II a K-5 IIs - vseobecna diskuse
Moderátor: Moderátoři
Re: nový Pentax K-5 II a K-5 IIs
Ale to nic proti ničemu... je fajn, že Pentax s touhle nabídkou přišel.
Jen si myslim, že pro drtivou většinu uživatelů je rozumnější si vzít K5 II... zvlášť když je rozdíl ceny takový, jaký je. Jen pro opravdu velmi malou část uživatelů to bude mít reálný přínos.
Jen si myslim, že pro drtivou většinu uživatelů je rozumnější si vzít K5 II... zvlášť když je rozdíl ceny takový, jaký je. Jen pro opravdu velmi malou část uživatelů to bude mít reálný přínos.
Tak nevím, zda jsem to někdy ve specifikacích nebo tomto vlákně přehlédnul, ale foto-servis.cz u K5II má v popisu Safox X uvedeno: "PENTAX K-5 II je nyní vybavena novým vysoce citlivým autofokusem SAFOX X, který zajišťuje extrémně vysokou výkonnost i při špatných světelných podmínkách. Tento nový modul dokáže pracovat v rozmezí -3EV až +18 EV. SAFOX X pracuje se světelným tokem F2.8 místo F5.6. To rapidně zvyšuje přesnost ostření při použití rychlých objektivů. Je také možné rozšířit plochu ostření - díky tomu AF automaticky sleduje objekt, i když opustí bod zaostření a přepne se na další AF body v daném bloku. Díky tomu, je objekt stále zaostřen."
Jde mi především o to sledování pohybujícího se objektu ... i to zní dobře - v současnosti mi kontinuální ostření při ztrátě objektu z místa ostřícího bodu okamžitě přeostří na "pozadí".
Také zmiňují rychlejší sekvenci snímání a to 7 snímků/s, i když to už tu myslím proběhlo.
Jde mi především o to sledování pohybujícího se objektu ... i to zní dobře - v současnosti mi kontinuální ostření při ztrátě objektu z místa ostřícího bodu okamžitě přeostří na "pozadí".
Také zmiňují rychlejší sekvenci snímání a to 7 snímků/s, i když to už tu myslím proběhlo.
Pentax K-30 a Pentax K10D + Sigma 10-20/4-5,6 + Pentax DA 18-55/3,5-5,6 + Pentax DA 18-135/3,5-5,6, Pentax FA 50/1,4 + Sigma 105/2,8 macro + Pentax DA* 60-250/4 + Pentax FGZ 540
Mě ten cenový rozdíl také připadá velký, ale stejně jsou prý u Pentaxu překvapení velkým zájmem o variantu "s". Rozhodně to ukazuje, že uživatelská základna si žádá vyšší rozlišení a je za to ochotná platit. Doufám, že se Pentax poučí a příští rok uvede nějakou opravdovou inovaci.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tomu nerozumiem. Pokial ostrím a mam otvorenú plnu dieru, napr. na 2,8 tak vždy AF musi pracovať s uvedenou svetelnosťou. A problem by bol pri opačnej situacii. Ak by ostrenie muselo pracovať pri f11, či f18, to by sa dostavalo na AF senzor malo svetla. Ale ostrenie prebieha pri otvorenej clone a nasledne po dotalčení spúšte sa nastavia expozičné hodnoty, ktoré sú na displeji. Takže ja vôbec nerozumiem, čo tu napísali.fahrus píše:SAFOX X pracuje se světelným tokem F2.8 místo F5.6.
SK distribútor ponúkal holé telo K-5II za 899€ , bežná cena staršej K-5 je cca 750€, to mi nepríde nejak velký príplatok, za to "s" už sa pripláca dosť, ale pre tú by som ja využitie nemal
Duves myslím si že tak označili množstvo svetla ktoré preniká k AF senzoru, skrátka ako keby si mal nasadené sklo s F/5,6
Duves myslím si že tak označili množstvo svetla ktoré preniká k AF senzoru, skrátka ako keby si mal nasadené sklo s F/5,6
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
duves...a nebo nejnizsi moznou hloubku ostrosti ve ktere je af schopny spravne zmerit vzdalenost...
AFY
AFY
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No ano, zrejme je to vec spravneho prekladu. Viete niekto dobre anglicky? Treba vyhladať original text a preložiť to. Prekladatel, ak nevedel o čom to je, tak to zle interpretoval.
Bez ohladu na originál text, to nemôže mať s HO nič spoločné, AF je dostatočne presný, s tým som nemal ani nejaký problém na starom K-m skôr som mal problém s tým či po "tme" vôbec "videl" predmet na ktorý som chcel zaostriť, tak že podla mna šlo na AF senzor najskôr málo svetla. Keby ho človek niečím prelepil tak by foťák nebol schopný zaostriť vôbec a pritom cez sklo by šlo svetla habadej...
Dobre všetci vieme že čím menej svetla tým väčší problém zaostriť, podla mna teda vyriešili to ako dostať viac svetla na AF
Dobre všetci vieme že čím menej svetla tým väčší problém zaostriť, podla mna teda vyriešili to ako dostať viac svetla na AF
Pentax K-30, Metz 48
ivan-k...tak se na to zkus podivat jinak...cim mensi clonove cislo uvadi ing z px tim to lepe ostri pri horsich svetelnych podminkach ...
AFY
AFY
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
... a to ostrenie ešte zlepšíš ak sa ti na AF senzor podarí dostať viac svetla... To svetlo ktoré tam dopadá nie je priame, ale "tlmené" pretože sa musí od niečoho odraziť aby na AF dopadlo, prechodu svetla na AF bráni aj samotné zrkadlo http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/z ... kadloviek/
Pentax K-30, Metz 48
"PENTAX K-5 II je nyní vybavena novým vysoce citlivým autofokusem SAFOX X, který zajišťuje extrémně vysokou výkonnost i při špatných světelných podmínkách. Tento nový modul dokáže pracovat v rozmezí -3EV až +18 EV. SAFOX X pracuje se světelným tokem F2.8 místo F5.6."
...sem nad tim premyslel cestou na a z koupelny /nechce se mi hledat original text a taky jsem uz dlouho nespekuloval o nesmrtelnosti chrousta/...novy af senzor je citlivejsi - staci mu polovic svetla jak predchozi verzi...
...to s tim f2,8 blabla bla mozno dali dokupy fakt, ze by se mnelo dat se svetelnymi objektivama na k5II presneji zaostrit nezli tomu bylo s predchozimi af verzemi...
"Je také možné rozšířit plochu ostření - díky tomu AF automaticky sleduje objekt, i když opustí bod zaostření a přepne se na další AF body v daném bloku. Díky tomu, je objekt stále zaostřen"
...a tuhle feature tam mneli dat davno ...
AFY
PS o k5II uvazuji a to s tou "s" verzii mne uplne znejistili :/
...sem nad tim premyslel cestou na a z koupelny /nechce se mi hledat original text a taky jsem uz dlouho nespekuloval o nesmrtelnosti chrousta/...novy af senzor je citlivejsi - staci mu polovic svetla jak predchozi verzi...
...to s tim f2,8 blabla bla mozno dali dokupy fakt, ze by se mnelo dat se svetelnymi objektivama na k5II presneji zaostrit nezli tomu bylo s predchozimi af verzemi...
"Je také možné rozšířit plochu ostření - díky tomu AF automaticky sleduje objekt, i když opustí bod zaostření a přepne se na další AF body v daném bloku. Díky tomu, je objekt stále zaostřen"
...a tuhle feature tam mneli dat davno ...
AFY
PS o k5II uvazuji a to s tou "s" verzii mne uplne znejistili :/
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Taky doufám .elho_cid píše:Mě ten cenový rozdíl také připadá velký, ale stejně jsou prý u Pentaxu překvapení velkým zájmem o variantu "s". Rozhodně to ukazuje, že uživatelská základna si žádá vyšší rozlišení a je za to ochotná platit. Doufám, že se Pentax poučí a příští rok uvede nějakou opravdovou inovaci.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
chalejkum, to by mohlo byť ono. Skuste potom otestovat manuálne ostrenie s k-5II na takom svetelnom skle. Idealne so svetelnosťou f 2,8, aby to bolo robene na plnej diere. Nedavajte tam nič svetelnejšie a skuste ostriť a fotografujte. Na k-x boli velmi zle vysledky.
Ona ta problematika je trochu složitější... jestli to někoho zajímá, tak si nastudujte, jak přesně AF systém Pentaxu funguje na http://kmp.bdimitrov.de/technology/AF/index.htmlchalejkum píše:"PENTAX K-5 II je nyní vybavena novým vysoce citlivým autofokusem SAFOX X, který zajišťuje extrémně vysokou výkonnost i při špatných světelných podmínkách. Tento nový modul dokáže pracovat v rozmezí -3EV až +18 EV. SAFOX X pracuje se světelným tokem F2.8 místo F5.6."
Rozhodně to není tak, že by muselo nutně znamenat, že by F2,8 AF byl > než F5,6 AF. Záleží, jak je středový bod technicky řešen. V extrémních případech by se mohlo stát, že by čistě F2,8 AF nebyl schopne ostřit se sklama s nižší světelností.
Optimální by bylo, kdyby byl středový kříž zdvojen na F2,8 pro rychlá skla + F5,6 pro pomalejší skla. Takhle to má řešeno většina výrobců s vyspělým AF.
Ale věřim, že to Pentax bude mít nějak pořešené. Pokud se nepletu, tak nikdo neví, jak přesně "nový" Safox vypadá. Všechno to jsou jen dohady. Dost možná tam zdvojený systém je, dost možná je ostření na pomalejší objektivy řešeno jinak. To ukáží až testy a hlavně reálné výsledky.
----------------------------------------------------------------------------------------
Jinak.... btw. Můj názor je takovej, že Pentax má mnohem větší problém sám se sebou, než s technologií AF obecně. On AF Pentaxu špatnej neni... jen je prostě zabugovanej, nedotaženej a v nových modelech polofunkční s moderníma SDM sklama. Mnohem víc, než zásadní přepracování, je třeba ho dotáhnout do konce. Nemam problém s tím, že má jen 11 bodů. Mám problém s tím, že pořádně neostří s *55, zatímco s HSM Sigmu 50 ano. Moje nejrychlejší a nejpřesnější sklo na Pentax K je Sigma 70-200 HSM II. Vždyť to je do nebe volající.
miky_lbc...
...tim f2,5 vs f5,6 chteli asi ing z px vyjadrit "HO" na konci af lucu ve ktere je se schopny spravne zamerit - na zaklade toho usuzuji ze by mnel byt pri nizsich svetelnych podminkach presnejsi a taky ze by mnel mit jemnejsi rozptyl tudiz lepe ostrit s vysokosvetelnymi objektivami ...
...jinak prave po *55 jsem pokukoval a na dpreview v testu uvadi i takovou negativni zkusenost ze se starsimi dslr od px dochazi ke spatnemu zaostreni - zamereni objektu a pri novejsich je to lepsi a lepsi ...
...jak jsi s 55tekou spokojen? nejakej testik nemas? ...
AFY
PS vic se k af nechci vyjadrovat pac pisu romany
...ono provedeni technicky odpovida ucelu - af ti ma zmerit vzdalenost od snimaci plochy /ja tim myslim cipu ale je to od af senzoru a pak to musi dratky a plosaky skalibrovat tak jak natoceni mechanizmu v objektivu - a tu dochazi k ff nebo bf nejenom na zaklade nepresnosti af kvuli z.B. spatnym svetelnym podminkat atd ale i kvuli rozdilnosti technickeho provedeni nuloveho bodu v objektivu - jednoduse odchylky/ po tebou zadany "objekt" tudiz plochu...Ona ta problematika je trochu složitější... jestli to někoho zajímá, tak si nastudujte, jak přesně AF systém Pentaxu funguje na http://kmp.bdimitrov.de/technology/AF/index.html
Rozhodně to není tak, že by muselo nutně znamenat, že by F2,8 AF byl > než F5,6 AF. Záleží, jak je středový bod technicky řešen. V extrémních případech by se mohlo stát, že by čistě F2,8 AF nebyl schopne ostřit se sklama s nižší světelností.
...tim f2,5 vs f5,6 chteli asi ing z px vyjadrit "HO" na konci af lucu ve ktere je se schopny spravne zamerit - na zaklade toho usuzuji ze by mnel byt pri nizsich svetelnych podminkach presnejsi a taky ze by mnel mit jemnejsi rozptyl tudiz lepe ostrit s vysokosvetelnymi objektivami ...
...jinak prave po *55 jsem pokukoval a na dpreview v testu uvadi i takovou negativni zkusenost ze se starsimi dslr od px dochazi ke spatnemu zaostreni - zamereni objektu a pri novejsich je to lepsi a lepsi ...
...jak jsi s 55tekou spokojen? nejakej testik nemas? ...
...naprosti souhlas...u px je tolik nedotazenych veci ze by z fotaku mohlo byt ferrari jenom po strance firmware :/...ale hold musi se neustale drzet krok s konkurenci tak nejake veci se musi proste okresat...Jinak.... btw. Můj názor je takovej, že Pentax má mnohem větší problém sám se sebou, než s technologií AF obecně. On AF Pentaxu špatnej neni... jen je prostě zabugovanej, nedotaženej a v nových modelech polofunkční s moderníma SDM sklama. Mnohem víc, než zásadní přepracování, je třeba ho dotáhnout do konce. Nemam problém s tím, že má jen 11 bodů. Mám problém s tím, že pořádně neostří s *55, zatímco s HSM Sigmu 50 ano. Moje nejrychlejší a nejpřesnější sklo na Pentax K je Sigma 70-200 HSM II. Vždyť to je do nebe volající.
AFY
PS vic se k af nechci vyjadrovat pac pisu romany
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...