Jaký objektiv v setu??
Moderátor: Moderátoři
Jaký objektiv v setu??
Dobrý den všem,
už nějakou dobu se chystám pořídit novou zrcadlovku.Doposud jsem fotil s Oly E-500,pořídil jsem si ho jako bazarový se skly 14-45 a 45-150 v setu.Něco jsem se už naučil a teď bych chtěl pokročit trochu vpřed Pominu výběr foťáků-zkrátka jsem se rozhodl pro Pentax K-30-uvažoval jsem i o těle K-5,v současné době je cena také příznivá,ale myslím,že mi ta K-30 bude bohatě dostačovat.Četl jsem jsem zde vše co se skel týká,ale nevím co vzít.Vesměs se všude shodují,že nejlépe setový 18-35WR.Ale četl jsem o něm i často protichůdné názory.Pak je možnost zákl.18-55WR a něco dokoupit.Nebo je lákavá cena na set 18-55.55-200.Předesílám,že fotím především krajinu,urbanistiku,nějaké akce jako různé srazy veteránů,zkouším bouřky,ze sportu občas vyjímečně závody MTB,rodinu.Asi jako všichni.Jde mi o to,zda vystačím s některými skly tak nějak pro začátek,popř.i s nimi počítat na ty horší akce a něco dokoupit do budoucna-s čímž počítám,alespoň nějaký pevný určitě.Ten starý Oly kupodivu neměl ty seťáky vůbec špatné,předpokládám že Pentax je firma,která si nepustí ven něco jako měl syn u C-600D,ten 18-55 je tragický.Já vím,těžko radit,ale určitě nějaké zkušenosti jsou .Na podmínce WR netrvám.Za případnou radu všem předem děkuji .
už nějakou dobu se chystám pořídit novou zrcadlovku.Doposud jsem fotil s Oly E-500,pořídil jsem si ho jako bazarový se skly 14-45 a 45-150 v setu.Něco jsem se už naučil a teď bych chtěl pokročit trochu vpřed Pominu výběr foťáků-zkrátka jsem se rozhodl pro Pentax K-30-uvažoval jsem i o těle K-5,v současné době je cena také příznivá,ale myslím,že mi ta K-30 bude bohatě dostačovat.Četl jsem jsem zde vše co se skel týká,ale nevím co vzít.Vesměs se všude shodují,že nejlépe setový 18-35WR.Ale četl jsem o něm i často protichůdné názory.Pak je možnost zákl.18-55WR a něco dokoupit.Nebo je lákavá cena na set 18-55.55-200.Předesílám,že fotím především krajinu,urbanistiku,nějaké akce jako různé srazy veteránů,zkouším bouřky,ze sportu občas vyjímečně závody MTB,rodinu.Asi jako všichni.Jde mi o to,zda vystačím s některými skly tak nějak pro začátek,popř.i s nimi počítat na ty horší akce a něco dokoupit do budoucna-s čímž počítám,alespoň nějaký pevný určitě.Ten starý Oly kupodivu neměl ty seťáky vůbec špatné,předpokládám že Pentax je firma,která si nepustí ven něco jako měl syn u C-600D,ten 18-55 je tragický.Já vím,těžko radit,ale určitě nějaké zkušenosti jsou .Na podmínce WR netrvám.Za případnou radu všem předem děkuji .
Re: Jaký objektiv v setu??
Dobrý den,
Odpověď jedna z nejtěžších. Pokud pohodlný univerzál tak ta 18-135 asi stačit bude, nicméně Vám bude stejně brzo krátký. Pak bych se přikláněl spíše k setu 18-55 a 55-300 - jsou to stejně malé lehké objektivy a nezaberou místo. Osobně jsem kdysi seťák radši přeskočil s 16-45/4 a rozdíl byl poměrně významný (cenově i kvalitativní) starou (bez WR) 55-200 mám, fotit se s tím dá, ale myslím, že jsou v podobných cenách lepší skla od Tamronu či Sigmy. Toť co se týká levných řešení. Nebo radši šáhněte po rychle /občas se to sakra hodí!!/ ostřícím 17-70/4 hsm a k tomu třeba Sigmu 70-300 "macro" - ta je za slušnější peníz než ekvivalent pentaxu.
M.
Odpověď jedna z nejtěžších. Pokud pohodlný univerzál tak ta 18-135 asi stačit bude, nicméně Vám bude stejně brzo krátký. Pak bych se přikláněl spíše k setu 18-55 a 55-300 - jsou to stejně malé lehké objektivy a nezaberou místo. Osobně jsem kdysi seťák radši přeskočil s 16-45/4 a rozdíl byl poměrně významný (cenově i kvalitativní) starou (bez WR) 55-200 mám, fotit se s tím dá, ale myslím, že jsou v podobných cenách lepší skla od Tamronu či Sigmy. Toť co se týká levných řešení. Nebo radši šáhněte po rychle /občas se to sakra hodí!!/ ostřícím 17-70/4 hsm a k tomu třeba Sigmu 70-300 "macro" - ta je za slušnější peníz než ekvivalent pentaxu.
M.
Mishak
Fuji X-E2, XF 56/1,2 - XF 23/1,4 - XF 18-55/2,8-4 - Samyang 12/2, stativ Ravelli, záblesky PE DM250Ws, soft/stripboxy, BDs, RogueGrid, radioodpalovače AOKATEC, flashmetr electra a další šrot z amazonu, ebay.
Fuji X-E2, XF 56/1,2 - XF 23/1,4 - XF 18-55/2,8-4 - Samyang 12/2, stativ Ravelli, záblesky PE DM250Ws, soft/stripboxy, BDs, RogueGrid, radioodpalovače AOKATEC, flashmetr electra a další šrot z amazonu, ebay.
Ahoj,
řeším stejný problém. Přecházím z Oly E410. Koupím asi K30 a k němu 35/2,4 a 70/2,4. Zoom mi zatím nechybí.
řeším stejný problém. Přecházím z Oly E410. Koupím asi K30 a k němu 35/2,4 a 70/2,4. Zoom mi zatím nechybí.
K-1, K-30,
Sigma 35/1,4 Art, Pentax 70/2,4, Pentax 100/2,8, Pentax DFA 70-200/2,8
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Děkuji za rady-právě jsem chtěl znát názory lidí,kteří to už mají vyřešeno.Jasně že máme každý jinou představu,ale abych i já nějakou získal.Jestli by třeba stálo za to vzít tělo a dokoupit rovnou něco "cíleně".Přiznám,že jsem tak nějak(logicky)navykl rozsahu skel u toho Oly,ale zárověň jsem už koukal po něčem "delším".Ovšem u této značky úzký výběr a zatraceně drahý-druhovýroba skoro není.Zeptám se hloupě-jak jsou na tom s kvalitou a kresbou ty zákl. objektivy Pentax???Předesílám,že u mně nehrozí něco zvětšovat a tisknout do velikosti plakátů.Jinak děkuji všem za reakce,jdu hledat na netu Vámi doporučená skla
-
- Uživatel
já osobně mám záklaďák 18-55, 18-135 se neprodával když jsem kupoval výbavu, kdybych se teď kupoval nový set tak bych asi koupil 18-135, delší ohnisko se někdy hodí. Na druhou stranu záklaďák mám nasazený jen když potřebuji široké ohnisko, nebo když je dost světla a je předpoklad že se bez zoomu špatně obejdu, jinak hlavně používám pevnou DA 35/2,4
To Merida,
oba dva záklaďáky trpěli u Olyho na dobrý světlo. Navíc ten delší měl tak měkkou kresbu, že se ho ani nevyplatilo nasazovat. Já se na ty pevný a přiměřeně světlý ohniska těším.
oba dva záklaďáky trpěli u Olyho na dobrý světlo. Navíc ten delší měl tak měkkou kresbu, že se ho ani nevyplatilo nasazovat. Já se na ty pevný a přiměřeně světlý ohniska těším.
K-1, K-30,
AF-540 FGZ II
AF-540 FGZ II
Musím uznat, že pro začínajícího "zrcadlovkáře" je odpověď na tuto otázku nejtěžší. Na tu K-30 bych pro začátek zvolil to utěsněné sklo 18-135 mm a máš univerzální reportažinový základ. Pokud fotíte nějaké letadla na Dni NATO v Mošnově, tak je lepší mít základ složený ze dvou kusů, ale ta 55-300mm není utěsněná. Pokud chcete utratit u Pentaxu 40 000Kč jen za skla, tak vyberte 17-70 + 60-250mm oba s f=4. Nebo se na začátku dopustíte "zvěrstva" a koupíte novinku - univerzál Pentax 18-270mm. Děláte-li nakonec fotky rozměru maximálně A4, tak poslouží dobře i ty nejlevnější základní objektivy...
Přeji dobré světlo.
Přeji dobré světlo.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
Nenapsal jste to hlavni. Kolik chcete do skel investovat. Setak 18-55 je pomerne kvalitni sklicko. Na ty penize urcite. Delsi ohnisko bych radeji nez 50-200 bral 55-300. Ten je urcite kvalitnejsi. V setu je to za doboru cenu. Pokud bude stacit ohnisko 135 mm max pak je dobra volba 18-135 WR. Me osobne 135 mm max staci a fotim zhruba to same co vy. Na lepsi portrety rodiny nebou ale zadny z techto zoomu dobra volba pro svoji horsi svetelnost. Na to bych doporucil nejake pevne sklo. At uz DA 35/2,4 (vyborne levne sklicko) nebo pak zkusit nejakou 50tku.
Druha moznost je jit smerem pevnych ohnisek. Nekompromisni obraz, pekny bokeh, nutnost zamyslet se nad zabery. To jsou vyhody. nevyhody jsou vyssi cena ...
Zalezi na na tom co uprednostnite ...
Druha moznost je jit smerem pevnych ohnisek. Nekompromisni obraz, pekny bokeh, nutnost zamyslet se nad zabery. To jsou vyhody. nevyhody jsou vyssi cena ...
Zalezi na na tom co uprednostnite ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Tak skúsim poradiť aj ja,nakoľko sa neradím medzi skúsených fotografov,ale výmeny objektívov už mám za sebou a momentálne som spokojný aj keď červík hlodá stále. Mal som seťák od Pentaxu/2 ks/,nebol som spokojný,kúpil som Tamron 17-50/2,8,maximálna spokojnosť na moje účely,kupoval som Kx iba telo,a odhodlal som sa kúpiť Pentax 55-300 - maximálna spokojnosť-znova pre moje účely. Môj názor je,že kvalita týchto objektívov k pomeru cena výkon je pre amatéra to optimálne,samozrejme,že kvalita sa líši kus od kusu,nevynímaje Pentax-bohužiaľ. S pokrytím týchto ohnisiek,kvalitou a cenou si momentálne neviem predstaviť nič iné---čo nemusí platiť pre iných... Samozrejme prešiel som rôznymi sklami a vlastním aj pevné sklá,ale to je iná pesnička. Bohužiaľ na to treba iba peniaze a aj objektív za x tisíc má nejakú chybu... Ako píšu ostatní,treba si ujasniť čo človek fotí,napr Pentax 35/2,4 je naozaj skvelý./ mal som ho/,ale do interiéru je treba niečo širšie - 28,20,lebo inak je toho na fotke vidieť dosť málo. Prajem veľa úspechov a dobrý výber skiel
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
Děkuji znovu všem za reakce-líbí se mi ,že tady nikdo nevypeskuje nováčka za celkem stupidní dotaz .Pravda,nenapsal jsem nic o investici do objektivů-celkem záměrně,protože mně zajímá názor zkušených na ty seťáky,či jejich ekvivalenty.Podle všeho by mohly v nějaké kombinaci stačit-pro začátek.Sami víte,že koupí těla to jen začíná.Brašna-batoh,karty,náhr.zdroj,filtry,blesk....atd.Proto jsem chtěl něco doporučit,znát názor těch co už to znají a poradí.Vím,že dobré tělo je sice základ,ale se špatným objektivem je k ničemu.Ale nějaký vhodný kompromis vždy existuje-z toho co jste radili to vypadá,že i pro Pentax .To mně potěšilo.Každopádně mám o čem přemýšlet,ale mám se už "čeho chytit".Koneckonců jsem jen amatér.Fotím rád a když to půjde do budoucna,investuji pak i více do skel.Moc děkuji všem lidem z tohoto fora za cenné rady.
-
- Významný člen
Vlastnim 18-55 a aj 55-300 sú to celkom slušné ob ale viem si predstaviť pre mna čo foťí +- to isté čo aj ty 18-135 lebo tých 55 je na jednom krátky a na druhom dlhý .Aj keď by sa zdalo že ideál by bol 18-270 ale ako to bude z jeho kvalitou ?
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
Merida> Ze startu jsem si pořídil K-x + 18-55 a 55-300. Využívám foťák taky na takové to domácí focení.
Kdybych nakupoval dneska, radši bych nakoupil set s 18-135. Těch 55mm bylo často krátkých (přestože jsem ho nakonec nahradil Tamronem 17-50). Navíc ta 18-135 je docela chválená, za ty peníze v tom setu stojí. Anebo pak sehnat tu 17-70.
Kdybych nakupoval dneska, radši bych nakoupil set s 18-135. Těch 55mm bylo často krátkých (přestože jsem ho nakonec nahradil Tamronem 17-50). Navíc ta 18-135 je docela chválená, za ty peníze v tom setu stojí. Anebo pak sehnat tu 17-70.
Netušíte někdo jaký je tento objektiv???
http://www.euroking.cz/objektiv-tamron- ... -ld-asp-if
http://www.euroking.cz/objektiv-tamron- ... -ld-asp-if
Před necelými čtyřmi roky,když jsem se po víc jak 30ti letý pauze vracel k focení, jsem měl podobný problém jako Merida. Koupil jsem Pentax k-m s oběma seťáky v domění, že mám na vždy s objektivama vystaráno Jenže brzy jsem zjistil,že 18-55 byla dost krátká a 50-200 kvalitou obrazu nic moc. Koupil jsem bazarovou Sigmu 17-70 ,seťáků se zbavil a byl to docela velký rozdíl a pokrok.Nedám na ni dopustit i když jsem ji poslal dál do světa. Jenže pak jsem objevil kouzlo pevných skel a už to jelo...D FA 100/2,8 Macro, DA 40/2,8, FA 77/1,8, pak přišla výměna těla za K-5+DA*60-250/4(momentálně můj jediný zoom), D FA 50/2,8 Macro a na konec před měsícem DA 21/3,2-krásný sklo,který je ostrý i na plnou díru.
Ale abych udělal nějaký závěr: do začátku bych zvolil 17-70 Pentax nebo klidně i tu Sigmu, případně 18-135 Pentax.Větším rozsahům zoomu(18-270) bych se určitě vyhnul. Na Paladixu se objevuje spousta objektivů za rozumný ceny. Zrovna včera tam byl Pentax 17-70 za 7000, ale hned byl pryč.
Ale abych udělal nějaký závěr: do začátku bych zvolil 17-70 Pentax nebo klidně i tu Sigmu, případně 18-135 Pentax.Větším rozsahům zoomu(18-270) bych se určitě vyhnul. Na Paladixu se objevuje spousta objektivů za rozumný ceny. Zrovna včera tam byl Pentax 17-70 za 7000, ale hned byl pryč.
Pentax smc DA 40 mm F 2,8 Limited, Pentax smc D FA 100 mm F 2,8 Macro
Pentax smc DA* 60-250 mm F 4,0 (IF) SDM, Sigma 17-70 mm F 2,8-4 DC
Metz 48 AF 1, stativ Benro-C 268+kulová hlava,monopod Benro MC-63
Pentax smc DA* 60-250 mm F 4,0 (IF) SDM, Sigma 17-70 mm F 2,8-4 DC
Metz 48 AF 1, stativ Benro-C 268+kulová hlava,monopod Benro MC-63
Sorry,ale každý si bude tvrdiť svoje,každý má svoje vlastné skúsenosti,ale nezabúdajte aj na svetelnosť,aby sme boli objektívny,z mojej praxe vyplýva,/a to potvrdia aj prívrženci pevných skiel,/že zoomovať sa dá aj nohami,ale svetelnosť sa celkom nedá nahradiť ISOM,či EV. Je to len poznámka k môjmu príspevku,ináč plne súhlasím z praxe,že čím väčší zoom,tým horšia kvalita v akom koľvek aspekte,to radšej ultrazoom a nie zrkadlovku,netreba zabúdať na kreativitu fotografa a účel kúpy zrkadlovky ad: Merida
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5