Sigma 1,4 apo ex
Moderátor: Moderátoři
Re: Sigma 1,4 apo ex
No len ved ja tu hovorím o skle za 100-200€ (to moje nestálo ani tolko)- pri troche šťastia sa dá splašiť do 100€ a za to sa nedá kúpiť nič normálne aj na Sigmy 135-400, treba cca 400€. Ked si priplatím tak by som rád Sigmu 100-300/f4.
Ja fotím štýlom, že si odsledujem jednu dve motorky, tak aby som ich mal celé, zaostrím približne na miesto kde potrebujem exponovať, ostriaci prstenec pustím, objektív si chytím za slnečnú clonu a už len čakám - ak sa blíži "predmet" namierim , zmačknem spúšť a sledujem ho a ak sa dostane do vopred zaostrenej oblasti telo spustí závierku, v podstate bez-odpadové fotenie, nemám nastavené ani seriové snímanie - iba "one shot" pre šetrenie miesta na karte ak vznikne odpad tak je to skôr tým že som to neudržal, ideálne by to chcelo prekračovať obrátený expozičný čas, ale clonou 8 až 11 si prehlbujem HO a povedzme aj zlepšujem kresbu, ostrosť a k tomu mi K-30 vysokým použitélným ISO výrazne pomohla
Zrovna fotka o ktorej sa tu bavíme vznikla opačne, tak že som ostril za pohybujúcim predmetom a stihol som ho tak že nie je cely a tak to sa dá narobiť odpadu aj v podobe nepodarených záberov, predostrením to ale ide krásne, viem že sa to nedá použiť všade (futbal, hokej ...) ale na autá , kde viem kade presne pôjde vozidlo nemám problém... Ešte jedna http://www.ulozisko.sk/541123/_IGP0918.jpg
EDIT: viac nemám a zo 400mm nemám ani z áut, lebo pre vážnu nehodu bolo všetko zrušené a na trvalo
Ja fotím štýlom, že si odsledujem jednu dve motorky, tak aby som ich mal celé, zaostrím približne na miesto kde potrebujem exponovať, ostriaci prstenec pustím, objektív si chytím za slnečnú clonu a už len čakám - ak sa blíži "predmet" namierim , zmačknem spúšť a sledujem ho a ak sa dostane do vopred zaostrenej oblasti telo spustí závierku, v podstate bez-odpadové fotenie, nemám nastavené ani seriové snímanie - iba "one shot" pre šetrenie miesta na karte ak vznikne odpad tak je to skôr tým že som to neudržal, ideálne by to chcelo prekračovať obrátený expozičný čas, ale clonou 8 až 11 si prehlbujem HO a povedzme aj zlepšujem kresbu, ostrosť a k tomu mi K-30 vysokým použitélným ISO výrazne pomohla
Zrovna fotka o ktorej sa tu bavíme vznikla opačne, tak že som ostril za pohybujúcim predmetom a stihol som ho tak že nie je cely a tak to sa dá narobiť odpadu aj v podobe nepodarených záberov, predostrením to ale ide krásne, viem že sa to nedá použiť všade (futbal, hokej ...) ale na autá , kde viem kade presne pôjde vozidlo nemám problém... Ešte jedna http://www.ulozisko.sk/541123/_IGP0918.jpg
EDIT: viac nemám a zo 400mm nemám ani z áut, lebo pre vážnu nehodu bolo všetko zrušené a na trvalo
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 13 srp 2012, 22:07, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jasně no, do začátku je to určitě super (vlastní zkušenost). Zatím taky nemám peníze na pořádné tele, bohužel jsem chudý student , tak používám manuální. Na druhou stranu jsem teď koupil Sigmu 18-50 mm f/2.8, tak zas na chvíli půjde moje LBA (lens buying addiction) stranou než začnu nad nějakým dalším sklem přemýšlet. Ale na focení akce manuální tele fakt není. Letadla se ještě daly, ale třeba u běžících vojáků byl skoro 100% odpad, tam je těžko předpokládat jakýkoliv pohyb. Plus můžeš kdykoliv lehce zavadit do prstence, třeba jen když přechytáváš a rázem je obraz zaostřený o několik metrů vedle. Naštěstí Barumka a Dny NATO jsou asi jediné dvě akce za rok, kde to využiju. Navíc letos ani nevím, jestli vůbec Barum rally stihnu.
to Ivan-K:
Děkuji za poskytnutí RAW červené motorky. Dovolil jsem si drobnou úpravu v LR+PS, abych mohl lépe posoudit kvalitu K30 v kombinaci se Sigmou 400. Musím konstatovat, že obrazová kvalita je opravdu moc dobrá.
Zde ja odkaz na upravenou verzi červené motorky:
http://2i.sk/1bc00d27f4
Děkuji. Hilda
Děkuji za poskytnutí RAW červené motorky. Dovolil jsem si drobnou úpravu v LR+PS, abych mohl lépe posoudit kvalitu K30 v kombinaci se Sigmou 400. Musím konstatovat, že obrazová kvalita je opravdu moc dobrá.
Zde ja odkaz na upravenou verzi červené motorky:
http://2i.sk/1bc00d27f4
Děkuji. Hilda
to freddy krueger : mě naopak vyhovuje při leteckých dnech to manuální ostření,nějak jsem si na něj zvyknula a odpad je skoro nulový ( pomocí focus trapu) ...3 fotky v linku jsou s pentaconem 135/2,5 a 4 fotky s touhle Sigmou 400/5,6 APO Tele Macro
http://www.manualniskla.cz/viewtopic.ph ... 6&start=10
a tady mám víc fotek s pentaconem
http://www.manualniskla.cz/viewtopic.php?f=22&t=156
http://www.manualniskla.cz/viewtopic.ph ... 6&start=10
a tady mám víc fotek s pentaconem
http://www.manualniskla.cz/viewtopic.php?f=22&t=156
K-30,K-5; DA 35/2,4, DA 50/1,8, DA 55-300;
Sigma 10-20/4-5,6; DA 18-135 WR, Tamron 18-200, Metz MB 44 AF-1,
Sigma 10-20/4-5,6; DA 18-135 WR, Tamron 18-200, Metz MB 44 AF-1,
-
- Pokročilý uživatel
Hildo moc dobře jsi to upravil. Můžu se zeptat jak si dal pryč ten šum nebo je to státní tajemství?
K.
K.
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Dobros: prostě to vyžehlil. Ten barevnej posun je otázka vkusu, ale spíš mně vadí přesaturování obličejů obou závodníků...
Btw. Co si myslíte o úpravách fotek podobného ražení? http://www.jpeg.cz/obrazek/On
Je docela zajímavé o kolik ty 4Mpix navíc oproti mému K-x zvedly datové toky. Z K-x podobné zpracování mívá do 8MB a tady to bylo původně něco přes 12.
Je docela zajímavé o kolik ty 4Mpix navíc oproti mému K-x zvedly datové toky. Z K-x podobné zpracování mívá do 8MB a tady to bylo původně něco přes 12.
Ono nie je problém urobiť fotku krajšie , teda tak ako Hilda, len ja mám ešte starú 19" a tam by to človek musel neustále zväčšovať aby videl či to neprepískol, a ako som písal občas sa mi stane že fotku doostrím 2x, ono by to chcelo aspon 24" LCD kôli úprave. Ja tie foto nikomu nepredávam tak že sa s tým nejak nebabrem...
Pentax K-30, Metz 48
Je to jen otázka vkusu, podobným pokusům se nebráním, ale na zeď bych si to nedal. Mimochodem chtěl bych se známým otestovat AF u sigmy 70-200/2,8 a 100-300/4 s použitím TC (1,4x,2x), ale ze zkušenosti s DA300/4 a 1,7 vím, že se od toho nedá moc očekávat - kdyžtak dám vědět.
Úpravy takového ražení jsou buď pro někoho, kdo se učí se softem a nebo mají jasné další využití. rozhodne bych nerekl, ze to fotce přidá na kráse...Taurusek píše:Btw. Co si myslíte o úpravách fotek podobného ražení? http://www.jpeg.cz/obrazek/On
K10D, pentax 16-45/4, pentax 18-55mm, pentax 28-70/4, pentax 50/1.7, mezt 48, Pentax AF-500FTZ, velbon sherpa 600R, Aputure TrigMaster
http://www.rychi.cz
http://www.rychi.cz
spat k teme. takze s tym, ci je mozne nasadit na sigmu telekonverter da 55-300 nemate nikto skusenost? pre mna je aj 400 malo. to mozem rovno fotit s da 55-300 a spravit vyrez. chcel by som vyskusat nieco okolo 800-1000 mm. ake mam teda moznosti, ak konverter neodporucate?
Fuji X-T3, X-T1 - Fuji 23/1.4, Fuji 27/2.8, Fuji 90/2, Fuji 10-24/4, Fuji 18-55/2.8-4
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70
to Dobros:
ISO 2250 je pro APS-C vražedná hodnota, která o cca 100% překračuje hranici ISO únosného šumu K5. Je to hodnota pro hranici šumu Nikon D700.
Předem tě upozorním, že mým cílem bylo pouze zjistit kresbu ve stínech a možnost odšumění s co nejmenší ztrátou detailu. Zvolil jsem osvědčenou techniku používanou jako standard při úpravě fotografií. Není to žádné tajné know how. Rychle zjistíš co se dá z fotky technicky vytěžit. Samozřejmě je možné snímek dále vylepšovat a upravovat podle potřeby, gusta atd.
V daném případě jsem dorovnal WB podle bílého podkladu startovního čísla K 5585. Možná nebylo bílé - to nevím.
červená je z hlediska kresby a šumu záludná barva Color/červená: -34; +57; -25.
Pak jsem přeskočil ostření a upravil šum:
42; 48; 20 a barevný šum 25; 50.
Pak jsem se vrátil k ostření a zkusil co to unese: míra 68; poloměr 0,5; detail 73, maska 73.
Nakonec jsem trochu přidal kontrast +25 (někdy to zlepší doostření).
Pak jsem to exportoval do PS jako TIFF/8bit.
V PS jsem vytvořil novou vrstvu "Vrstvu 1" kopírováním. Pozadí jsem převedl na ČB. Přidal měkké světlo s krytím 75%. Vrátil jsem se do Vrstvy 1 a změnil její krytí na 86%. (S mírou krytí si lze pohrát a zkoušet různé kombinace).
Vrstvy jsem sloučil. Převedl na JPG. Jemně doostřil Míra 45, poloměr 0,3.
Uvedené hodnoty nejsou žádné dogma a zcela jistě se budou podle potřeb snímku lišit. Kritériem pro úpravy bylo rozlišení imbusového šroubu na předním štítu motorky (stříbro v bílém poli) a rozlišení větrací perforace koženého oděvu motorkáře - skoro černé dírky v téměř bílé ploše. Aberací a fringingem jsem se nezabýval. Rozlišení kombinace K30+Sigma 400/5,6 mi jeví jako dobré až výborné. Redukce šumu neměla na kresbu v detailu vliv. Obličejem žádného závodníka jsem se nezabýval a snímek je celkově desaturovaný sendvičem.
Hilda
ISO 2250 je pro APS-C vražedná hodnota, která o cca 100% překračuje hranici ISO únosného šumu K5. Je to hodnota pro hranici šumu Nikon D700.
Předem tě upozorním, že mým cílem bylo pouze zjistit kresbu ve stínech a možnost odšumění s co nejmenší ztrátou detailu. Zvolil jsem osvědčenou techniku používanou jako standard při úpravě fotografií. Není to žádné tajné know how. Rychle zjistíš co se dá z fotky technicky vytěžit. Samozřejmě je možné snímek dále vylepšovat a upravovat podle potřeby, gusta atd.
V daném případě jsem dorovnal WB podle bílého podkladu startovního čísla K 5585. Možná nebylo bílé - to nevím.
červená je z hlediska kresby a šumu záludná barva Color/červená: -34; +57; -25.
Pak jsem přeskočil ostření a upravil šum:
42; 48; 20 a barevný šum 25; 50.
Pak jsem se vrátil k ostření a zkusil co to unese: míra 68; poloměr 0,5; detail 73, maska 73.
Nakonec jsem trochu přidal kontrast +25 (někdy to zlepší doostření).
Pak jsem to exportoval do PS jako TIFF/8bit.
V PS jsem vytvořil novou vrstvu "Vrstvu 1" kopírováním. Pozadí jsem převedl na ČB. Přidal měkké světlo s krytím 75%. Vrátil jsem se do Vrstvy 1 a změnil její krytí na 86%. (S mírou krytí si lze pohrát a zkoušet různé kombinace).
Vrstvy jsem sloučil. Převedl na JPG. Jemně doostřil Míra 45, poloměr 0,3.
Uvedené hodnoty nejsou žádné dogma a zcela jistě se budou podle potřeb snímku lišit. Kritériem pro úpravy bylo rozlišení imbusového šroubu na předním štítu motorky (stříbro v bílém poli) a rozlišení větrací perforace koženého oděvu motorkáře - skoro černé dírky v téměř bílé ploše. Aberací a fringingem jsem se nezabýval. Rozlišení kombinace K30+Sigma 400/5,6 mi jeví jako dobré až výborné. Redukce šumu neměla na kresbu v detailu vliv. Obličejem žádného závodníka jsem se nezabýval a snímek je celkově desaturovaný sendvičem.
Hilda
Ked chceš také extémne ohniskové vzdialenosti a chceš to nahánať cez TC a to už potrebuješ 2x tak by si mal k nemu mať kvalitné tele a do doslova, verím že väčšiu službu by ti urobila Sigma **-500 ...
Ale idem urobiť jeden skúšobný Sigma 400/f5,6 +2xTC, fotku som len zmenšil a trochu doostril , ale je to velký problém udržať 800mm (1200mm) a kvalita teda nič moc a to som vybral tú najlepšiu http://2i.sk/2i/i/502a76bc/3b1e6bccda18 ... eb38.f.jpg bez statívu to jednoducho nejde
TC používajú ludia ktorý nemajú na to aby si kúpili TELE za 5-7000€, najčastejšie to vidieť u Canonáckej 70-200/2,8 , ale určite by som to nedával na sklo , ktoré má na dlhom konci f/5,6
EDIT : hilda , ten motocykel bol viac oranžový ako červený, ale to je len taký detail, to je podla mna najväčšia chyba ktorej sa kopec fotografov dopúšťa, toto isté vidím u kamoša čo sa snaží "opraviť" farby akože na také ako by mali byť, ale ved ak sú iné svetelné podmienky než ideálne farba nemôže mať tak reálny odtien ako za krásneho slnečného dna, ja uznávam že na tej mojej som to prepískol s doostrením, ale ako hovorím možno som doostril na začiatku , urobil pár dalších korekcií a doostril som znova. Ale videl som teda aj o vela viac doostrené a pritom názor že šum nevadí a to už sa mne zdalo vela
Ja ked fotím tak sa snažím nechať farby také ako vylezú , nesnažím sa z bielej urobiť polárnu bielu, príde mi to totálne neprirodzené, viem že som raz čítal diskusiu kde bola velká zvada ohladom farby hokejového dresu, ktorý bol upravený na červenú a údajne tie dresy boli trošku viac tmavo červené, bohača ved ked je na štadione umelé osvetlenie tak ten dres nebude mať nikdy takú farbu ako v skutočnosti má a mne by to bolo zrovna u prdele a tam sa pomaly pobili do krvi kôli odtienu červenej...
Určite z toho netreba robiť "kovbojku" , skrátka biela nebude vyzerať nikdy ako biela ked je zamračené, oranžová to isté... Tak že prosím nenahánajte umelo také farby aké v skutočnosti za daných podmienok ani neboli
Ale idem urobiť jeden skúšobný Sigma 400/f5,6 +2xTC, fotku som len zmenšil a trochu doostril , ale je to velký problém udržať 800mm (1200mm) a kvalita teda nič moc a to som vybral tú najlepšiu http://2i.sk/2i/i/502a76bc/3b1e6bccda18 ... eb38.f.jpg bez statívu to jednoducho nejde
TC používajú ludia ktorý nemajú na to aby si kúpili TELE za 5-7000€, najčastejšie to vidieť u Canonáckej 70-200/2,8 , ale určite by som to nedával na sklo , ktoré má na dlhom konci f/5,6
EDIT : hilda , ten motocykel bol viac oranžový ako červený, ale to je len taký detail, to je podla mna najväčšia chyba ktorej sa kopec fotografov dopúšťa, toto isté vidím u kamoša čo sa snaží "opraviť" farby akože na také ako by mali byť, ale ved ak sú iné svetelné podmienky než ideálne farba nemôže mať tak reálny odtien ako za krásneho slnečného dna, ja uznávam že na tej mojej som to prepískol s doostrením, ale ako hovorím možno som doostril na začiatku , urobil pár dalších korekcií a doostril som znova. Ale videl som teda aj o vela viac doostrené a pritom názor že šum nevadí a to už sa mne zdalo vela
Ja ked fotím tak sa snažím nechať farby také ako vylezú , nesnažím sa z bielej urobiť polárnu bielu, príde mi to totálne neprirodzené, viem že som raz čítal diskusiu kde bola velká zvada ohladom farby hokejového dresu, ktorý bol upravený na červenú a údajne tie dresy boli trošku viac tmavo červené, bohača ved ked je na štadione umelé osvetlenie tak ten dres nebude mať nikdy takú farbu ako v skutočnosti má a mne by to bolo zrovna u prdele a tam sa pomaly pobili do krvi kôli odtienu červenej...
Určite z toho netreba robiť "kovbojku" , skrátka biela nebude vyzerať nikdy ako biela ked je zamračené, oranžová to isté... Tak že prosím nenahánajte umelo také farby aké v skutočnosti za daných podmienok ani neboli
Naposledy upravil(a) Ivan-K dne 14 srp 2012, 16:20, celkem upraveno 1 x.
Pentax K-30, Metz 48
"TC používajú ludia ktorý nemajú na to aby si kúpili TELE za 5-7000€"... no právě že v takové cenové relaci lze TC celkem bez problémů používat bez ztráty kvality a rychlosti AF. Viděl sem pár perfektních fotek za použití 2xTC (200/2, 300/2,8 a 400/2,8). Zvětšit si ohnisko je velice lákavé, ale na objektivu, který má světelnost menší jak f/2,8 to nemá moc smysl. Taky jsem to zkoušel ale výsledky nic moc. Jen pro specifické účely a pokusy.
Adrian: odkial si ? Ja som si tymto uz presiel .. mam kadejake TK .. k comu konkretne potrebujes tieto ohniska ? Ja napr. co som skusal na 55-300tku , bolo Kenko 1.5x AF (SDM), Kenko 2x manual, AFA 1.7x AF, Quantaray 2x (SDM) a tusim aj kombinaciu 1.5x+2x .. lepsie nez TK a 55-300ka je ta Sigma 135-500 alebo podobna.
Inak s tymi Sigma 400tkami opatrne, je ich hromada roznych verzii, a co som vycital z testov na photodo, tak len jedna jedina ma obrazovu kvalitu, ktora je zaujimava a sice APO DG macro. A ta sa myslim predava okolo 400e a viac pouzita .. no, v praxi su mozno pouzitelne aj tie starsie .. ta non-APO a MF je ale uplne najhorsia.
Ivan-K: 800tka sa v ruke este da udrzat vzhladom na rozochvenie, ale hlbka ostrosti uz prakticky nie
Inak s tymi Sigma 400tkami opatrne, je ich hromada roznych verzii, a co som vycital z testov na photodo, tak len jedna jedina ma obrazovu kvalitu, ktora je zaujimava a sice APO DG macro. A ta sa myslim predava okolo 400e a viac pouzita .. no, v praxi su mozno pouzitelne aj tie starsie .. ta non-APO a MF je ale uplne najhorsia.
Ivan-K: 800tka sa v ruke este da udrzat vzhladom na rozochvenie, ale hlbka ostrosti uz prakticky nie
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1