Jaký nekompromisní portréťák, případně jinou hračku?

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

kingfisher
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Jaký nekompromisní portréťák, případně jinou hračku?

Příspěvek od kingfisher » 06 srp 2012, 06:40

JP..., na pentaxforums mas v in-depth recenziach porovnanie sigmy 85, fa*85 a samyangu 85.....pozri si to....myslim, ze Sigma 85 z toho vychadza najlepsie

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

dicede
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od dicede » 06 srp 2012, 07:32

Sám jsem před pár měsíci řešil podobné dilema a nakonec jsem se rozhodl pro DA* 55mm. Rozhodně nelituji - příjemná ostrost na plnou díru, skvělé podání barev a zajímavý bokeh. Záměrně neříkám pěkný, protože na pentaxforums i jinde je dost lidí, kterým nesedí a raději sáhnou po Sigmě 50mm f1,4 nebo Voigtländer 58mm f1,4. Jak už někde padlo v jiném vláknu, je to sklo s charakterem a je třeba se s ním naučit žít. Buď ho člověk miluje nebo nenávidí. U mě je to naštěstí ten první případ.

Ohnisková vzdálenost kolem 85mm se mi na portrét zdá fajn, i když i 77 ltd. je zase zajímavá tím, že má blíže k ekvivalentu 105mm než klasické 135mm - taková střední cesta. DA*55 má podle mě ale výhodu v tom, že se dá použít na jiná témata. Z dovolené jsem z něj měl dobrou třetinu fotek, a rozhodně nejen portrétů. Nevím jestli bych to samé pořídil se 77 ltd. Na tele je moc krátký, na standardní objektiv zase moc dlouhý. Ale v ruce jsem ho neměl, takže je to spíše jen moje dojmologie.

Jinak co se týče ostření, tak výhodu u DA* 55 vidím v tichosti. Nijak extra rychlý není a pro AF-C se mi zdá až na občasnou výjimku nepoužitelný. AF obecně mi připadá docela přesný, ale zároveň zvláštním způsobem nekonzistentní - občas prostě divně ustřelí, aniž by to bylo vynucené nějakou drastickou změnou kompozice nebo světla. Jindy zas zcela přesně zaostří i ve špatných podmínkách bez většího zaváhání. Fakt nevím. Objektiv měl z výroby silný frontfocus a musel jsem korigovat +8. Nijak mi to ale nevadí, od toho tam koneckonců ta funkce je.Pro někoho může být nevýhoda v tom, že má jen SDM motorek a ne i náhon z těla. V případě SDM failu je tak člověk odkázán rovnou na servis.

77 ltd má ještě jednu nevýhodu a to sice, že nemá quickshift, což mi přijde při práci s nízkou hloubkou ostrosti jako zásadní nevýhoda, hlavně když člověk uváží velikost zaostřovacích ploch u pentaxího AF senzoru a z toho plynoucí nutnost občasného jemného manuálního doostření. Pokud opravdu plánuješ pracovat s nízkou hloubkou ostrosti, pak bych zvážil nákup lepší matnice. Ta standardní nespolehlivě vykresluje DoF u clon vyšších než f2 a přesné manuální ostření tak může být docela frustrující problém. Za sebe doporučuji upravenou Canon EeS, která dokáže zobrazit DoF i formování bokehu i u clony f1,4.

freddy krueger
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od freddy krueger » 06 srp 2012, 09:53

dicede: Nechci ti nic říkat, ale 55 mm taky není zrovna ideální ohnisko. Na tele krátké, na záklaďák dlouhé. Záklaďák na APS-C je 35 mm maximálně. Cokoliv delšího je už příliš dlouhé na to, abys nemusel pořád měnit objektivy.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 06 srp 2012, 10:05

súhlasím,mal som 50 mm a je to fakt na digi nepraktické ohnisko.Verím že niekomu môže vyhovovať ale za tie prachy to skúšať je nezmysel.Na portrét je to asi ešte použiteľné ale len tak tak,skôr na polocelky ako pravý portrét.No a pri 85 mm aj na polocelok nieje odstup ešte tak veľký,aby si sa do ateliéru nevošiel.Jednoznačne odporúčam najprv vyskúšať.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

dicede
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od dicede » 06 srp 2012, 10:41

freddy krueger píše:dicede: Nechci ti nic říkat, ale 55 mm taky není zrovna ideální ohnisko. Na tele krátké, na záklaďák dlouhé. Záklaďák na APS-C je 35 mm maximálně. Cokoliv delšího je už příliš dlouhé na to, abys nemusel pořád měnit objektivy.

Neříkám, že 50 nebo 55mm je ideální ohnisko. Rozhodně není. Jen, že jsem ho dokázal využít i jinak, zatímco u 77 ltd. si to příliš představit nedokážu. No flame

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od kolista2 » 06 srp 2012, 12:13

Ahoj JP3112.

Potíž s jedním sklem je v tom, že pro každý typ obličeje je lichotivější jiná perspektiva. Někdo vypadá dobře z relativní blízkosti a jiný naopak trošku víc z dálky. Ohnisko potom vyjde podle toho, jak velkou část pozadí chceš zahrnout do záběru.
Takže když u FF bylo na potrét 77, 85 a 135mm, u APS-C je ideál 55-85mm. Chápu (a sám jsem ve stejné situaci), že se málokomu podaří zahrnout všechny 3 objektivy do sbírky najednou.

Osobně mám 77/1.8 a miluju ho. Ač se mi DA*55/1.4 líbí, nemá clonový kroužek a nevím jestli vykreslí celé pole kinofilmu, proto šetřím a čekám ještě na Voigtlander Nokton 58mm f/1.4 SL II http://www.photozone.de/Reviews/360-voi ... -f14-sl-ii ,který sice nemá AF, ale zobrazuje velice pěkně.

Takže za sebe tu 77ku, nebo pokud ti nevadí MF tak Voigtlander 58ku.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

hilda4sea

Příspěvek od hilda4sea » 06 srp 2012, 15:42

ad dicede

Kdo ti upravil matnici Canonm EE-S pro Pentax?
Děkuji. Hilda

Ladin
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Ladin » 06 srp 2012, 15:48

Chtěl jsem se zeptat na Váš názor na staré manuální skla např. ruský Helios 58 mm /2, praktikácká 28mm/2,8, pentax M 50 mm/1,7

Myslím, že i tito veteráni mají své kouzlo. Už jen pro jejich snadnou dostupnost. Dávat 20 000 Kč do portréťáku je pro začátečníka hodně vysoká liga.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 06 srp 2012, 16:29

Ladin píše:Chtěl jsem se zeptat na Váš názor na staré manuální skla např. ruský Helios 58 mm /2, praktikácká 28mm/2,8, pentax M 50 mm/1,7

Myslím, že i tito veteráni mají své kouzlo. Už jen pro jejich snadnou dostupnost. Dávat 20 000 Kč do portréťáku je pro začátečníka hodně vysoká liga.
Starý manuální skla jsem taky používal, jenže stejně časem dojdeš k tomu, že chceš/ či potřebuješ ten lepší a lepší objektiv až si ho stejně koupíš, mezitím však vyházíš prachy za "mezistupně", který můžou bejt sice super, ale třeba u manuálních světelných skel jsem měl hodně odpadu pro špatný zaostření. Takže moje rada je našetřit a koupit rovnou něco lepšího co i nějakou dobu "vydrží" a zůstane i hodnota při event.přeprodeji dále. Tímhle vývojem jsem si prošel a procházím stále (chtěl bych nikoní 200/2G, ale zatím nejsou chechtáky:). Kupuju jen lepší event.raritní skla přes eBay u kterých se nemusím bát, že bych na nich při prodeji prodělal, spíš je tomu naopak.. :wink:
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 06 srp 2012, 16:54

Kingfisher: Samyang neřeším kvůli údajným problémům s clonou, navíc Sigma má proti němu navíc HSM... FA*85 jaksi není k sehnání a ty prachy bych za něj nedal.

Nejšťastnější bych byl, kdybych sehnal Zeisse 85/1.4 ve verzi ZK někde nového. Skoro mám radši na portrét manuální objektiv s dlouhou plynulou dráhou ostřícího kroužku, než moderní AF objektivy co se otočí o 45° od 1m do nekonečna. Za toho Zeisse bych dal klidně stejný prachy jak za Sigmu, nějak mi připadá osobitější, no na tohle téma už jsem se tu vyjadřoval.

Matnice na ostření je jasná v momentě kdy koupím světelný portréťák, ať už to bude AF nebo MF.

Ladin: Dostupnost starých objektivů na Pentax v bazarech je docela vtipná fáma. Občas se nějaký klenot náhodou objeví, pokud ho nestihne čekající slídil skoupit, ale většinou jsou k vidění spíš tuctovky. Jistě, jsou i kvalitní manuální stará skla, ale ty většinou až tak za babku nebývají. Opticky skvělý (údajně) Pentax A50/1.4 se běžně pohybuje nad 4000 u nás, já bych za něj tolik nedal. Koukal jsem po 85 Pentaxu ale ten se objevil tuším za 9000, a než jsem se rozhodl byl pryč. Staré objektivy využití určitě mají, ale spíš na určité specifické fotografie a experimentování, než univerzální využití jako moderní skla (a to jsem velkým zastáncem klasiky a poctivých objektivů ze starých časů). Můj názor...

Slower
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Slower » 06 srp 2012, 17:26

No 77 ma jeste jednu zde nezminenou vyhodu. Sice neni zas tak dulezita pro IQ, ale za zvazeni stoji. Ma 49mm prumer na filtry. Stejne jako 15limited, 35 2.4, FA 50. Coz se muze hodit pokud mas tyhle objektivy, nebo si je planujes poridit.
Největší hustodémon a krutopřísňák jižně od Murmansku

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 06 srp 2012, 17:36

15ku časem určitě, o 35/2.4 uvažuju... nicméně u portréťáku bych filtry nějak neřešil, nejsem zvyklý je na portrét používat

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 06 srp 2012, 17:39

chyba,chyba...taký polarizák urobí s pleťou divy
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 06 srp 2012, 17:44

Jo, ten mě napadl, ale nezkoušel jsem to :wink:

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 06 srp 2012, 20:58

Nechtěl jsem jí vnucovat (protože jí neprodávám) ale FA*85 se dá koupit celkem normálně, ovšecm chce to výlet do Japonska. Oni to bestie ani nedaj na ebay a mají tam FA* objektivů že nevěděj co s nima.

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“