Jaký nekompromisní portréťák, případně jinou hračku?
Moderátor: Moderátoři
Re: Jaký nekompromisní portréťák, případně jinou hračku?
Samyang ostri az od jedeho metra,na portret tak asi jedenapol.Draha ostrenia je dlha,urcite dlhsia ako pri af objektivoch.Na k5 som z matnicou od focussingscreen s mikroprizmou nemal ziadny problem zaostrit aj na najmensej clone presne na oko.Pozor si treba dat na malu hlbku ostrosti,je fakt minimalna.Bokeh ma nadherny.Portrety v mojej galerii su nim
a ostry je fakt aj na cl.1,4
http://pentaxfriends.eu/gallery/index.php?cat=10165
a ostry je fakt aj na cl.1,4
http://pentaxfriends.eu/gallery/index.php?cat=10165
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
-
- Významný člen
Nemám skúsenosti ani z jedným ale z fotiek uvedených v linkoch by som si vzal tú 55 .Tá 77 aspoň v mojích očiach farbne tiahne do modra a to mi dosť vadí . Ohľadom ohniska veľa fotím na 55mm a potom okolo 100 a viac ale to mám zoom .
Pentax K10
Nikon D610
Nikon D610
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Samyang 85mm f/1.4 je bezpochyby opticky skvělý objektiv. Avšak má problém s lamelami clony, které se asi po 1000 fotce zaseknou. Co ten problém dělá ještě větším - je to konstrukcí, psal to přímo někdo na pentaxforums.com, který jej měl na opravu u odborníka. Ta stála tuším něco přes tisícovku Kč. A rozhodně to není vada jednoho kusu, na netu najdeš plno topiců, kde se o tom lidé zmiňují. Sám jsem o něm kdysi uvažoval, ale potom co jsem se toto dozvěděl, jsem na něj rychle zapomenul.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
já na Samyang 85 nemůžu říct nic špatného, mám ho přes dva roky, fotek mraky a stále ho považuju za super objektiv, fotím s ním hodně venku v ZOO atd. Ale srovnávat nemám s čím, prostě mi sedl, a nemám nejmenší důvod ho měnit...
Barevný posun u digitálu nehraje roli, ne? Řeší to úprava vyvážení bílé... Ohledně ohniska: moje manuální stovka mi na portrét připadá už trochu zbytečně dlouhá, být ještě světelnější tak se úplně ztratí pozadí, ale nevím, jestli 55 zase nebude krátký. Je fakt, že poslední záběry na 55 jsem dělal se Sony seťákem 18-55/3.5-5.6 Docela mě ta DA*55/1.4 láká, tichý AF, světelná, cenově ještě ne tak strašná proti ostatním zmiňovaným...
Samyangu se zasekává clona? To slyším prvně, díky za info. Ohledně těch manuálů, hodně by se mi líbil Zeiss Planar 85/1.4. Nevím, jestli se dělá na Pentax (ZK) a je nejdražší ze zmiňovaných, ale mít na něj, asi bych ty prachy za něj dal. Jsem svým způsobem blázen
Zatím vyhrává asi DA*55/1.4, no 77ku jsem ještě zdaleka nezavrhnul... Škoda, že není nějaké moderní nové sklo Pentax okolo 70-80 se světelností pod 2 a SDM pohodem
edit: Mimochodem proč nikdo nenapsal recenzi na 55ku? Věřím, že ji tady pár dobrých fotografů má. Docela mě to překvapilo. Nechce se do toho někomu?
Samyangu se zasekává clona? To slyším prvně, díky za info. Ohledně těch manuálů, hodně by se mi líbil Zeiss Planar 85/1.4. Nevím, jestli se dělá na Pentax (ZK) a je nejdražší ze zmiňovaných, ale mít na něj, asi bych ty prachy za něj dal. Jsem svým způsobem blázen
Zatím vyhrává asi DA*55/1.4, no 77ku jsem ještě zdaleka nezavrhnul... Škoda, že není nějaké moderní nové sklo Pentax okolo 70-80 se světelností pod 2 a SDM pohodem
edit: Mimochodem proč nikdo nenapsal recenzi na 55ku? Věřím, že ji tady pár dobrých fotografů má. Docela mě to překvapilo. Nechce se do toho někomu?
Plne s tebou súhlasím , u mňa tiež kraluje 77. a nie 31. , aj keď musím podotknúť že 31. je tiež skvelá.Dr.Chocholousek píše:S Da*55 nemam zkusenost, 77 ltd jsem si hodne zamiloval a musim rict (ikdyz asi budu kamenovan) mam ji radsi nez 31ltd.
Je to presne naopak, 77. "ťahá" viac k teplým tónom ako ktorékoľvek iné z mojich skielpalo2811 píše:Nemám skúsenosti ani z jedným ale z fotiek uvedených v linkoch by som si vzal tú 55 .Tá 77 aspoň v mojích očiach farbne tiahne do modra a to mi dosť vadí . Ohľadom ohniska veľa fotím na 55mm a potom okolo 100 a viac ale to mám zoom .
Porovnávať 77/1.8 ltd so Samyangom mi príde úsmevné, skôr by som ju radil do kategórie ako Zaiss planar, Leica Summicron a pod. Takže moje odporúčanie je určite 77/1.8 ltd.
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
-
- Pokročilý uživatel
suhlas Miho, porovnal som si Fa77 s K85 na fotkach oblohy, FA77 ma vazne posunute farby k teplejsim tonom, pre portrety je to prijemne, pre krajinky uz nie tak moc, kedze namiesto hlbokej modrej oblohy budes mat skor teplosedozltomodru hmotu ...
Řekl bych, že ohnisko 55 je na plný portrét trochu krátké. Spíš se hodí na poprsí. Z hlediska kvality nemám osobní zkušenost, ale trochu mne zarazilo, že mezi Pentaxisty (pentaxforums a tady) má ohnivé zastánce i "zavrhovače". Rozhodně její SDM asi nebude žádný zázrak a všichni se shodují na tom, že cena je přemrštěná.
Já osobně bych si asi 3k přidal a koupil novou FA 77, nebo 3k ušetřil a koupil DA 70, která ostří s K5 zatraceně rychle. Pokud vím, tak fotky z DA 70 jsou technicky vyhovující pro Harpersbazaar a Vogue, tak by tě snad tohle sklo mohlo uspokojit.
Hilda
Já osobně bych si asi 3k přidal a koupil novou FA 77, nebo 3k ušetřil a koupil DA 70, která ostří s K5 zatraceně rychle. Pokud vím, tak fotky z DA 70 jsou technicky vyhovující pro Harpersbazaar a Vogue, tak by tě snad tohle sklo mohlo uspokojit.
Hilda
Na APS-C vychází zorný úhel jako při 82,5mm na kinofilmu, to mi nepřipadne krátké. Podle mě je to na portrét, kde chci zachovat náznak pozadí a okolí. Nejde mi o SDM kvůli rychlosti ale kvůli tichosti, u portréťáku je mi opravdu jedno jestli bude ostřit 5 vteřin nebo mrknutím oka. S cenou bych možná souhlasil, zadarmo zrovna není, ale světelnost se platí. Navíc je to DA* a tam myslím že je zakopaný pes. Nicméně taky fandím víc té 77ce, opravdu mi vyhovuje její úhel záběru. Kvalitu DA 70 nepopírám, ale světelnost neobejdu. Příjemná je kompaktnost a cena té 70ky, ale 77ka je opticky asi ve všem lepší, ne?
No zatím v tom mám minimálně stejný chaos jako na začátku Ale pište dál svoje názory, je to zajímavé a poučné čtení občas
No zatím v tom mám minimálně stejný chaos jako na začátku Ale pište dál svoje názory, je to zajímavé a poučné čtení občas
Jenom si dovolím doplnit tvůj výpočet.
Když vyfotíš blízký objekt 55-tkou na APS-C, nikdy to nebude stejné jako když to samé vyfotíš 85-tkou na FF. Proto většina portrétů v ateliérech vzniká na formátu FF. Nejde o velikost zabraného pole, ale o perspektivu, která se ti do obrazu promítne. Asi jsem to velmi zjednodušil. Prostě nejde o velikost pole, ani o kvalitu výstupu. Čistě z hlediska optiky je to stále ohnisko 55 mm, ale vezmeš si z toho menší kus (myšleno ve srovnání s klasickým formátem 36x24). Jako kdyby si to vyfotil 50-tkou na FF z větší vzdálenosti a pak ořízl na APS-C.
Hilda
Když vyfotíš blízký objekt 55-tkou na APS-C, nikdy to nebude stejné jako když to samé vyfotíš 85-tkou na FF. Proto většina portrétů v ateliérech vzniká na formátu FF. Nejde o velikost zabraného pole, ale o perspektivu, která se ti do obrazu promítne. Asi jsem to velmi zjednodušil. Prostě nejde o velikost pole, ani o kvalitu výstupu. Čistě z hlediska optiky je to stále ohnisko 55 mm, ale vezmeš si z toho menší kus (myšleno ve srovnání s klasickým formátem 36x24). Jako kdyby si to vyfotil 50-tkou na FF z větší vzdálenosti a pak ořízl na APS-C.
Hilda
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, perspektiva bude jiná. Sice úhel záběru bude jako 80 mm, ale perspektiva bude pořád 55 mm. Mně se zdají portréty focené na méně než 75 mm takové divné (vnitřní pocit, těžko popsat). Tím ale neříkám, že také nemohou být skvělé, někdy se holt zadaří. Viděl jsem už i portréty focené na 35 mm a byly super. Mezi DA* 55 mm a FA 77 mm bych neváhal ani vteřinu a bral sedmsedát sedmičku. Pětapadesátka se mi zdá strašně předražená. Kdyby to bylo sklo za 10 tisíc, tak neřeknu ani ň... Ale stejně nejlepší volbou je ta Sigma 85mm f/1.4
Já nemluvil o perspektivě, mluvil jsem o zorném úhlu. Banalitu jako rozdíl v perspektivě mi vysvětlovat opravdu nemusíš, díky Ale tím, že 55mm má perspektivu blízkou lidskému oku získá portrét ten pověstný 3D look možná o to více, než s delším ohniskem, kdy by byl lehce "placatější". Nehodlám tady spekulovat o nevhodnosti 55ky na portrét, mnoho fotografů dokázalo, že se s ní dá skvěle pracovat, někdy lépe než s jinými (delšími) ohnisky v případě APS-C. Má svoje specifika, jasně, taky se kloním spíš k 77ce zatím, ale potápět DA*55/1.4 bych si tedy netroufnul
A myslím, že tvé závěrečné srovnání taky není úplně přesné, perspektiva výsledného obrazu záleží mj i na vzdálenosti zobrazovaného předmětu, krátce řečeno, s APS-C nikdy nedosáhnu zcela identických výsledků jako s FF. To jsem ale řešit nechtěl
Během odpoledne jsem četl určité info o tom, že AF 55ky mívá docela krámy co se týče seřízení z výroby, to by mi ani tak nevadilo, ale že se snad prý posouvá rovina ostrosti vzhledem k zaostřené rovině při ostření na různé vzdálenosti ("velikost" missfocusu se mění s focus distance) nebo co. To mě docela vyděsilo. Tak či tak, kloním se spíše k 77ce, no hlodá ve mně taky trošku ta nadhozená Sigma 85/1.4... světelnost, nehlučnost a rychlost ostření... stále však mám za to, že Limited fílin je prostě Limited fílin
Freddy: Je fakt že na tohle ohnisko je 55ka předražená, přičítám to hvězdičce v názvu, otázka je, jestli za to stojí. Myslíš, že Sigma je lepší než 77? Můžeš prosím trošku specifikovat proč
A myslím, že tvé závěrečné srovnání taky není úplně přesné, perspektiva výsledného obrazu záleží mj i na vzdálenosti zobrazovaného předmětu, krátce řečeno, s APS-C nikdy nedosáhnu zcela identických výsledků jako s FF. To jsem ale řešit nechtěl
Během odpoledne jsem četl určité info o tom, že AF 55ky mívá docela krámy co se týče seřízení z výroby, to by mi ani tak nevadilo, ale že se snad prý posouvá rovina ostrosti vzhledem k zaostřené rovině při ostření na různé vzdálenosti ("velikost" missfocusu se mění s focus distance) nebo co. To mě docela vyděsilo. Tak či tak, kloním se spíše k 77ce, no hlodá ve mně taky trošku ta nadhozená Sigma 85/1.4... světelnost, nehlučnost a rychlost ostření... stále však mám za to, že Limited fílin je prostě Limited fílin
Freddy: Je fakt že na tohle ohnisko je 55ka předražená, přičítám to hvězdičce v názvu, otázka je, jestli za to stojí. Myslíš, že Sigma je lepší než 77? Můžeš prosím trošku specifikovat proč
Ja mam tu DA 55*. Opticky vyborna, specificky rozpoznatelny bokeh, ktery me se moc libi. Barvy z ni lezou taky pekny. Jedine co v kombinaci s K20D dela, je obcasne (nekdy pomerne caste) proostreni nekam jinam, treba o metr... nevim jak je to s novymi tely, ale myslim si, ze to bude lepsi. Chci zajit nekdy v tydnu do vkfoto a zkusit s timto sklem tu K30D, tak uvidim pak ...
spousty fotek z ni mam tady u sebe v galerce, tak se jukni.
Co se tyce uhlu zaberu, me portrety na hodne dlouha ohniska pripadaji vetsinou takova fadni (samozrejme jsou vyjimky). Moc se mi nelibi fotka hlavy a uplne mazle pozadi, je to takove nic nerikajici o tom, kde to bylo focene, takove vytrzene z kontextu... S tou 55 uz tam aspon trocha okoli je ... no muj nazor ...
spousty fotek z ni mam tady u sebe v galerce, tak se jukni.
Co se tyce uhlu zaberu, me portrety na hodne dlouha ohniska pripadaji vetsinou takova fadni (samozrejme jsou vyjimky). Moc se mi nelibi fotka hlavy a uplne mazle pozadi, je to takove nic nerikajici o tom, kde to bylo focene, takove vytrzene z kontextu... S tou 55 uz tam aspon trocha okoli je ... no muj nazor ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já bych bral Sigmu vs 77 limited protože:
Má HSM, má hladší bokeh, má lepší rozlišení (ale těžko říct, jak je na tom kontrast), určitě netrpí tolik na purple fridging, má větší světelnost - ono se to nezdá, ale rozdíl mezi f/1.4 a f/1.8 je celkem dost - 3/4EV. Osobně mám taky raději, když je objektiv za co chytit, aby se daly lépe udržet delší časy, což je bohužel u toho limited celkem problém. Navíc se nic nevysouvá a netočí, takže určitě vydrží i nějaký ten déšť. Poslední výhodou je, že na Sigmy je 4 roky záruka včetně případného seřízení v AWH zdarma, kdežto na Pentax jen standardně ze zákona 2. Také se mi líbí designově víc, působí moderněji a profesionálněji, ale to je samozřejmě čistě subjektivní věc. Zase na druhou stranu stříbrná 77 je taky krásná, ale na černém těle to asi působí divně.
77 limited je jen menší, jinou výhodu nevidím.
Má HSM, má hladší bokeh, má lepší rozlišení (ale těžko říct, jak je na tom kontrast), určitě netrpí tolik na purple fridging, má větší světelnost - ono se to nezdá, ale rozdíl mezi f/1.4 a f/1.8 je celkem dost - 3/4EV. Osobně mám taky raději, když je objektiv za co chytit, aby se daly lépe udržet delší časy, což je bohužel u toho limited celkem problém. Navíc se nic nevysouvá a netočí, takže určitě vydrží i nějaký ten déšť. Poslední výhodou je, že na Sigmy je 4 roky záruka včetně případného seřízení v AWH zdarma, kdežto na Pentax jen standardně ze zákona 2. Také se mi líbí designově víc, působí moderněji a profesionálněji, ale to je samozřejmě čistě subjektivní věc. Zase na druhou stranu stříbrná 77 je taky krásná, ale na černém těle to asi působí divně.
77 limited je jen menší, jinou výhodu nevidím.
BenaCZ: Taky mám rád když je u portrétu náznak pozadí nebo okolí, ale ohnisko okolo 80mm ještě beru. S mým Orestorem 100/2.8 už je to ovšem moc. Můj názor na 55 se s tvým vcelku shoduje, ačkoliv já s ním nemám praktickou zkušenost, takže jen hádám. Občasné proostření by mi nevadilo, kdyby obvykle ostřila přesně, trošku jsem znejistěl po přečtení názorů na pentaxforums.
Jen taková odbočka: stáhnul jsem si a vytisknul jeden ostřící obrazec (v podstatě vytisknuté pravítko), abych přesně seřídil ostření na svém Tamronu 17-50 aspoň na jednom konci předtím, než ho pošlu na seřízení i s tělem, což ještě chvilku potrvá. No jaké bylo moje překvapení, když fázový AF zaostřil ve 100% případů (asi 20 pokusů) úplně někam do háje (vždycky stejně špatně) a zamknul se, jako kdyby bylo zaostřeno správně. No nevycházel jsem z údivu Kontrastní ostření bylo přesné, fázový AF se nedokázal chytit ani za nic. 45°, zhruba 40cm od objektivu, nechápu...
Freddy: Přesvědčil jsi mě Akorát budu muset přišetřit víc, než bych musel přišetřit na 77ku, chtěl jsem se pohybovat okolo 20 000. Zejména tichost ostření, náchylnost 77 na purple fringing a světelnost byly pro mě rozhodující argumenty. No nechám to uležet a pošetřím, až nějaký objektiv pořídím, tak se určitě ozvu.
Prostor pro diskuzi nechávám otevřený...
Jen taková odbočka: stáhnul jsem si a vytisknul jeden ostřící obrazec (v podstatě vytisknuté pravítko), abych přesně seřídil ostření na svém Tamronu 17-50 aspoň na jednom konci předtím, než ho pošlu na seřízení i s tělem, což ještě chvilku potrvá. No jaké bylo moje překvapení, když fázový AF zaostřil ve 100% případů (asi 20 pokusů) úplně někam do háje (vždycky stejně špatně) a zamknul se, jako kdyby bylo zaostřeno správně. No nevycházel jsem z údivu Kontrastní ostření bylo přesné, fázový AF se nedokázal chytit ani za nic. 45°, zhruba 40cm od objektivu, nechápu...
Freddy: Přesvědčil jsi mě Akorát budu muset přišetřit víc, než bych musel přišetřit na 77ku, chtěl jsem se pohybovat okolo 20 000. Zejména tichost ostření, náchylnost 77 na purple fringing a světelnost byly pro mě rozhodující argumenty. No nechám to uležet a pošetřím, až nějaký objektiv pořídím, tak se určitě ozvu.
Prostor pro diskuzi nechávám otevřený...