Raw ztráta kvality po importu
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Raw ztráta kvality po importu
Po nějaké době přicházím opět s možná triviálním dotazem, ale kdo se neptá nic se nedozví.
Fotím do RAWu (dng) nastavil jsem si barvy ve foťáku a všechno se tam ukazuje tak jak bych to asi chtěl mít. Problém nastává, když je importuju do počítače. Teď používám Lightroom, ale dělalo mi to předtím i s Photoshopem. Tam jsou ty fotky dobré do chvíle než se zaostří (asi než se načtou) pak se strašně vyblijou. Jsou takové nijaké a pak to musím dlouze upravovat aby vůbec vypadaly aspoň tak jak v tom foťáku. Zkoušel jsem i ten pentaxí RAW formát, a tam to dělalo taky. Otázka tedy zní: Dělá to tak všem, protože je to nějaká zvrácená vlastnost RAWu nebo je něco špatně na mé straně?
Fotím do RAWu (dng) nastavil jsem si barvy ve foťáku a všechno se tam ukazuje tak jak bych to asi chtěl mít. Problém nastává, když je importuju do počítače. Teď používám Lightroom, ale dělalo mi to předtím i s Photoshopem. Tam jsou ty fotky dobré do chvíle než se zaostří (asi než se načtou) pak se strašně vyblijou. Jsou takové nijaké a pak to musím dlouze upravovat aby vůbec vypadaly aspoň tak jak v tom foťáku. Zkoušel jsem i ten pentaxí RAW formát, a tam to dělalo taky. Otázka tedy zní: Dělá to tak všem, protože je to nějaká zvrácená vlastnost RAWu nebo je něco špatně na mé straně?
Pentax na prodej!
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Pentax K-r + seťáky cena 2500,-
Fuji X-T1 XF 35/1,4 s redukcí pentaxí Sigma 18-50/f2.8 ; Sigma 70-200/f2.8
Fuji X-30
Re: Raw ztráta kvality po importu
no pro to ten RAW existuje ne? Pokud chces mit vse jak na fotce vypada hned po vyfoceni, tak ti bude stacit jpeg. Ja RAW uz skoro vubec nepouzivam (krom extremne narocnych svetelnych podminek), protoze mne to nebavi furt upravovat
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Je to úplně normální. Photoshop i Ligthroom otevírají RAWy podle výchozího nastavení bez jakýchkoliv úprav. Pokud chceš třeba automaticky posunout expozici apod., nastav si to na jednom souboru a potom v Bridgi pomocí hromadných úprav použij stejné nastavení na ostatní fotky. Najdeš to v Edit -> Develop settings a nebo po kliknutí pravým tlačítkem na fotku. Mně osobně to vyhovuje tak jak to je, většinou každý RAW stejně vyvolávám zvlášt tak, aby jednotlivé fotky vypadaly co nejlépe.
ahoj, záleží na tom co se pokaká - předpokládám, že vyvážení bílé a další nastavení z foťáku. Zkus ještě udělat uložení raw+jpg a porovnat zobrazení v lightroom...
Asi to ale bude způsobovat profil, který necháš aplikovat už při samotném importu. Pokud ne, tak to profilem můžeš vyřešit s tím, že pak každou fotku nebudeš muset upravovat tak moc.
Já sem bojoval s něčím podobným - všechny fotky měly posun vyvážení bílé - nakonec jsem zjistil, že jsem asi při prvním spuštění nechal načíst špatný profil monitoru - po změně na normální profil je vše OK, akorát sem musel ty fotky posunout zpátky na normál.
Asi to ale bude způsobovat profil, který necháš aplikovat už při samotném importu. Pokud ne, tak to profilem můžeš vyřešit s tím, že pak každou fotku nebudeš muset upravovat tak moc.
Já sem bojoval s něčím podobným - všechny fotky měly posun vyvážení bílé - nakonec jsem zjistil, že jsem asi při prvním spuštění nechal načíst špatný profil monitoru - po změně na normální profil je vše OK, akorát sem musel ty fotky posunout zpátky na normál.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Používám PEF. Při zpracování ve Photoshop se z foťáku přenáší pouze nastavení bílé. Ostatní nastavení se nepřenáší, čili závisí jen a jen na expozici. A i to nastavení bílé je většinou třeba poupravit. Ostatně na to focení do Rawu je.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
Uf,to co nastavuješ ve foťáku by měla být jen úprava JPG,na DNG by to nemělo mít vliv.Záleží v čem se v LR díváš.V knihovně by seměli na začátku zobrazovat náhlet jpg z foťáku a pak podle toho co máš v LR nastaveno se začínají vypočítávat s DNG nové JPG náhledy,asi nejpřesnější je to prohlížet ve Vyvolání kde to i upravuješ.
Stačí si pak fotku upravit jak potřebuješ a uložit si to do přednastavení a aplikovat to narůzné fotky.Nebo tyhle úpravy automaticky provádět na každou fotku při importu.
Pokud ale chceš mít celkem jistotu s barvama tak se asi PS nevyhneš. LR má trošku sytější barvi ( podobný ProPhoto RGB) Nejvěrněji asi zobrazuje PS,teda pokud máš zkalibrovaný monitor atd. Tak bych poslední dodělávky dělal tam.
Stačí si pak fotku upravit jak potřebuješ a uložit si to do přednastavení a aplikovat to narůzné fotky.Nebo tyhle úpravy automaticky provádět na každou fotku při importu.
Pokud ale chceš mít celkem jistotu s barvama tak se asi PS nevyhneš. LR má trošku sytější barvi ( podobný ProPhoto RGB) Nejvěrněji asi zobrazuje PS,teda pokud máš zkalibrovaný monitor atd. Tak bych poslední dodělávky dělal tam.
STŘÍBRU ZDAR
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mam zkalibrovany monitor a PS aj LR mi zobrazuju farby uplne rovnako
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Tak to gratuluji a jsi asi vyjímkabigfoot píše:Mam zkalibrovany monitor a PS aj LR mi zobrazuju farby uplne rovnako
STŘÍBRU ZDAR
jinak podobný problém se tu už řešil viewtopic.php?f=40&t=1637
-
- Významný člen
Tomáš má pravdu. Každému to robí tak isto Je to tým že- V LR ti nenačíta veštky nastavenia čo máš predvolené vo fotoapráte iba vyváženie bielej. Vo foťáku máš asi nastavený vyšší kontrast a vyššiu saturáciu.
Riešením je vytvoriť si profil, ktorý sa ti bude automaticky pri importe aplikovať na fotky (so zvýšeným kontrastom a saturáciou).
Riešením je vytvoriť si profil, ktorý sa ti bude automaticky pri importe aplikovať na fotky (so zvýšeným kontrastom a saturáciou).
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Alebo pouzivat ten origo program od SILKYPIX-u a budes mat tie fotky presne take iste ako ich vidis vo fotaku. Ten soft vie pouzit vsetky tvoje nastavenia do posledneho detailu.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ