Pentax K5 DA 18-135mm - máznutá fotka
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K5 DA 18-135mm - máznutá fotka
bolo to kupovane spolu ako set...
Nevím z jaké vzdálenosti je toto foceno ale pokud je to více jak z pěti metrů tak bych osobně řekl pri 100% výrezu na 135 je fotka docela povedená.Je to přeci jen zoomové sklo neřeknu kdyby to bylo nějakým pevným objektivem tak už bych to asi řešil ale takto
Jak již bylo psáno víš zkusit BF/FF a uvidíš. Zatím jsem měl možnost zkusit fotit 18-135 jen dvakrát tak nemohu nějak moc posuzovat.Potom ještě nevím jak moc máš ten svůj přístroj zmáknutý na ovládání jaký si použil zaostřovací bod to vše se vším souvisí.
Dobré světlo a mnoho povedených záběrů.

Dobré světlo a mnoho povedených záběrů.

freddy krueger: ked posles objektiv aj telo do servisu na nastavenie objektivu, s telom ti nerobia nic. potrebuju ho iba na kontrolu. nastavuje sa iba objektiv, da sa na stolicu, prebehnu merania cez pocitac a vysledky sa zapisu do cipu v objektive. vratia ti nastaveny objektiv s telom, v tele sa nic nemeni, ani microadjustment sa nepohne pre dalsie objektivy.
sam som tak dal nastavit sigmu 17-50/2.8 a sigmu 50/1.4 s tym,ze doma som si pred poslanim vynuloval (0) korekciu v menu microadjustment a nastavili mi v servise objektivy, samozrejme som tam doniesol aj telo.
sam som tak dal nastavit sigmu 17-50/2.8 a sigmu 50/1.4 s tym,ze doma som si pred poslanim vynuloval (0) korekciu v menu microadjustment a nastavili mi v servise objektivy, samozrejme som tam doniesol aj telo.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
Ja viem, že len Sigmy majú prepisovaciu pamäť.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No možná že záleží jaké tělo a objektiv. Asi bych právě to, co jsem zmínil, několikrát nečetl na fórech, kdyby to nebyla pravda. Pokud není jiný back/frontfocus na různých ohniscích, tak nemají důvod měnit nastavení v objektivu, ale nastaví tělo. Ale u K-5 s microadjustmentem to zřejmě nebude problém.
freddy krueger: si si isty, ze napr. pri skle pentax DA 18-135WR je nutne robit v servise zmeny v nastaveni priamo v TELE fotaku? lebo si neviem predstavit,ako by to fungovalo, ti nastavia ostrenie vo fotaku na jedno sklo a co tie dalsie? ci to bude selektivne nastavene iba na to jedno sklo, kedze po nasadeni skla si fotak automaticky rozozna typ nasadeneho skla a aplikuje tie zmeny v ostreni zo servisu co by boli ulozene vo fotaku?
len sa pytam,po tomto som zatial nikde na nete nepatral, len viem, ako to robili s mojimi dvoma sigmami a telom K5.
dnes som skusal na svojej K5 ten Pentax DA 18-135/3.5-5.6WR, mne ostril bez korekcii v menu fotaku uplne presne (aspon bez podrobnejsieho skumania), naopak povodnemu majitelovi na jeho K5 neostril presne...
v kratkosti:
+18-135: slusny rozsah na sklo napr. na dovolenku
+ostrenie rychle a tiche
+rozmery prijemne
+na 18mm a na clone 3.5 je dost ostry
+prenos kontrastu bol slusny, tak isto aj spravanie v protisvetle
-na 135mm a na clone 5.6 je stale slusne ostry,aj ked trosku makksi
-na 50mm a clone 5.6 nemal uplne ostre rohy fotky (Sigma 17-50/2.8 mala) ale to je zbytocne piplanie 1:1
-svetelnost 3.5 - 5.6 by mi asi uz vadila
len sa pytam,po tomto som zatial nikde na nete nepatral, len viem, ako to robili s mojimi dvoma sigmami a telom K5.
dnes som skusal na svojej K5 ten Pentax DA 18-135/3.5-5.6WR, mne ostril bez korekcii v menu fotaku uplne presne (aspon bez podrobnejsieho skumania), naopak povodnemu majitelovi na jeho K5 neostril presne...
v kratkosti:
+18-135: slusny rozsah na sklo napr. na dovolenku
+ostrenie rychle a tiche
+rozmery prijemne
+na 18mm a na clone 3.5 je dost ostry
+prenos kontrastu bol slusny, tak isto aj spravanie v protisvetle
-na 135mm a na clone 5.6 je stale slusne ostry,aj ked trosku makksi
-na 50mm a clone 5.6 nemal uplne ostre rohy fotky (Sigma 17-50/2.8 mala) ale to je zbytocne piplanie 1:1

-svetelnost 3.5 - 5.6 by mi asi uz vadila
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jistý si tím samozřejmě nejsem, vlastní zkušenost s tím naštěstí nemám, ale podle toho co jsem četl na fórech, tak je tomu tak. Možná, že u Pentaxu nejde měnit nastavení přímo v objektivu narozdíl od Sigmy. Přecijen Pentax je v těch modernějších elektronických vymoženostech trochu pozadu (viz. SDM).
ad lennyl)
u Px nastaví realitvní polohu zrcátka vůči objektivu tak, aby pro daný objetiv bylo ostření přes hranol optimální. Nelze opakovat na dalším objektivu. Změna platí jen pro jeden. 100% účinné je to jen na monofokálním objektivu.
Pan Kaucký mi to dělal několikrát.
Hilda
u Px nastaví realitvní polohu zrcátka vůči objektivu tak, aby pro daný objetiv bylo ostření přes hranol optimální. Nelze opakovat na dalším objektivu. Změna platí jen pro jeden. 100% účinné je to jen na monofokálním objektivu.
Hilda
hilda) to by sa mi veru nepacilo, mat viac Pentax skiel a nutnost ich korigovat tak ako si popisal
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Davaju sa podlozky pod matnicu, ziadne nastavovanie zrcatkahilda4sea píše:ad lennyl)
Hilda

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
smazana citace predchoziho prispevku
tak toto je uz iny pripad
toto som robil aj ja, ked som menil povodnu matnicu v K-5 za rastrovu.
tak toto je uz iny pripad

Zdroj informací je PX Servis a vlastní zkušenost z jednání se servisem při řešení vleklých potíží s ostřením. Podložky pod matnici se dávají vždy pod matice s ostřícími prvky pro manuální ostření (Katzeye apod). V případě AF je rozhodující obraz odražený zrcátkem na senzor ostření. Proto se nastavuje souhra mezi polohou objektivu, polohou zrcátka a senzoru ostření. Samozřejmě, že někdy je nutné podložit i matnici, aby obraz na matnici odpovídal reálnému ostření. Celé schéma je teď krásně vidět na řezu AF pro K30. Zde je dobře vidět, že AF ostření nedělá obraz na matnici, ale senzor ostření.
Bohužel Px umožňuje pouze toto "hardwérové´" seřízení. Tak mi to bylo prezentováno. U poslední K5 se mne pan Kaucký jasně zeptal, zda mi nevadí, že seřízení bude jen pro ten jeden objektiv, který používám nejčastěji.
Hilda
Bohužel Px umožňuje pouze toto "hardwérové´" seřízení. Tak mi to bylo prezentováno. U poslední K5 se mne pan Kaucký jasně zeptal, zda mi nevadí, že seřízení bude jen pro ten jeden objektiv, který používám nejčastěji.
Hilda
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
hilda.. to co pises mi pride divne, pretoze ostrenie AF sa uz od k10 v servisenastavuje pomocou referencneho objektivu SW cestou. Tiez sa uz na k10dalo ostrenie nastavit pre niekolko objektivov zvlast. V manualoch je servisny manual k10 tak mozes studovat co sa ako robi. silne pochybujem, ze v novsich modeloch by od jednoduchsieho riesenia upustili. To ako je spraveny AF je jasne uz davno, k30 nie je prvy rez px zrkadlovky 

...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Úvaha: Stále neviem pochopiť z akého rozumného dôvodu kominikuje objektív s telom aparátu. Chápem prenos clony (expozícia), ohniskovú vzdialenosť (shake SR, blesk), nechápem prečo komunikujú pri AF, čo akože objektív povie aparátu, trocha viac FF, trocha menej BF, však AF modul v tele aparátu vyhodnocuje fázovú detekciu, jedine aparát vie, či už je to zaostrené a keď nie, tak jedine telo ovláda skrutkový pohon, alebo cez kontakty SDM motorček. To akoby som nosil okuliare a tie by museli byť prepojené so sietnicou.....??????????? Ešte to viem pochopiť počas samotného ostrenia, pred jeho ukončením (zelený šesťuholník), kde AF potrebuje vedieť ktorým smerom sa má uberať, ale pred ukončením detekcie, tam už to proste musí byť len a len záležitosť AF modulu, bez info z objektívu. AF zrkadielko nalepenom na hlavnom zrkadle, môže podávať mylné informácie, predsa je to priamo v optickej dráhe a nejakým mechanickým mikro vychílením sa to rozladí, možno sa to vie sw nastaviť poloha (aj viac, ako 1x objektív), možno sa tomu pomôže mechanicky (len na jeden), neviem netuším, ako je nastavená základná poloha zrkadla, či mechanickým dorazom, alebo sw cez krokový moterček. Vopred ďakujem trpezlivému človeku za vysvetlenie tohto pre mňa veľmi komplikovaného procesu fázového AF, nie princípu, ale komunikácie.
Prepáč hilda ale poslednú dobu trepeš samé somariny.Zrkadlom sa určite nič nenastavuje,všetko ide softvérovo.Celý aparát sa nastaví podľa referenčného objektívu.Odchýlky ostrenia sa potom korigujú nastavením v objektíve.Dá sa to ale aj v tele,pre každý objektív zvlášť.To je výhodné,ak máš viac tiel a na každom ostrí objektív inak.V žiadnom prípade to neovplyvní ostatné objektívy.Ide to na všetkých telách,na tých starších iba v servise.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér