Pentax A 50/1,7
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax A 50/1,7
Nejde mi o kratší časy, ale o delší. Vím že čas 180 je nejkratší synchro čas.
Prostě když nasadím DA40 a chci fotit s bleskem tak při určitých světelných podmínkách v AV reřimu foťák nastaví čas 1/30 clonu mám třeba F 5,6 a iso 400. Přehodím A 50tku a za stejných podmínek se v AV nastaví čas 1/180. Prostě to v režimu blesku nějak divně měří expozici. Bez blesku se objektiv chová korektně.
Já nevím jestli je u těchto starejch objektivů nějakej problém s měřením expozice v různých režimech, nebo mám problém já (buď v těle nebo v objektivu).
Prostě když nasadím DA40 a chci fotit s bleskem tak při určitých světelných podmínkách v AV reřimu foťák nastaví čas 1/30 clonu mám třeba F 5,6 a iso 400. Přehodím A 50tku a za stejných podmínek se v AV nastaví čas 1/180. Prostě to v režimu blesku nějak divně měří expozici. Bez blesku se objektiv chová korektně.
Já nevím jestli je u těchto starejch objektivů nějakej problém s měřením expozice v různých režimech, nebo mám problém já (buď v těle nebo v objektivu).
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Aha, už som pochopil. Mne to robí model k-x. Ja fotím na Av režime. A priklad, nastavim ISO 400, v miestnosti malo svetla, a system pridelí čas napr.1/25 čo je blbosť. Ja som to vyriešil tak, že fotím v M. Nastavím čas na 1/180...Neviem to inak vyriešiť. Nejake návrhy?
To je kvůli tomu, že foťák nemá informaci o ohniskové vzdálenosti objektivu - "A" objektivy ji nehlásí. Pokud má foťák info o ohniskové vzdálenosti, tak nastaví čas na hodnotu 1 / (ohnisková vzdálenost*), jinak nastaví 1/180.smik píše:Přehodím A 50tku a za stejných podmínek se v AV nastaví čas 1/180.
*ohnisková vzdálenost přepočtená na full frame
to Karas:
Tím by se to možná vysvětlovalo. Na druhou stranu když nasadím A50 na tělo tak při zapnutí foťáku potvrzuju ohniskovou vzdálenost 50mm takže by tělo mělo vědět, že fotí na 50mm a podle toho nastavit čas.
Tím by se to možná vysvětlovalo. Na druhou stranu když nasadím A50 na tělo tak při zapnutí foťáku potvrzuju ohniskovou vzdálenost 50mm takže by tělo mělo vědět, že fotí na 50mm a podle toho nastavit čas.
Hmm, to mě nenapadlo. Já mám "stařičké" *ist DS, takže ohniskovou vzdálenost nikde nezadávám (nemám Shake Reduction). Je ale docela možné, že tělo tu zadanou ohniskovou vzdálenost použije jen pro Shake Reduction. Hotl by to chtělo vědět víc o komunikaci mezi bleskem a tělem a o Pentaxím řízení blesku vůbec...
Ahoj pentaxáci, mám na vás dotaz. Pořídil jsem se ke své K100 Super objektiv Pentax A 50/1,7. Bohužel mám problém se správnou expozicí. Všechny fotky s tímto objektivem mám podexponované o cca 1EV. Řeším to kompenzací expozice, ale dost mě to štve a nemůžu přijít na to, kde je problém Díky za rady.
U týchto starších objektívoch sa vačšinou dá tá clonová páčka štelovať.Bude pravdepodobne nutné zhodiť bajonet ale to nieje nič zložité.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Na závadu objektivu to moc nevidím, clona chodí jak má. Spíš se mi zdá, že blbě měří tělo ... ale jen s tímto objektivem, se seťákem i různými M42 přes redukci je expozice v pořádku. Fakt nevím
Je to spôsobené práve nesprávnym nastavením páčky clony v konkrétnom objektive.
Nebude to iba tým, že cez toto fullframe sklo dopadá do "komory" oveľa viac svetla (pri otvorenej clone), ako cez APS-C a tým pádom je expozícia meraním skreslená k podexponovaniu?
Nie. Tým určite nie. Aj kamarát mal takýto problém a stačilo skorigovat čl. páčku. Akurát musel zhodiť bajonet aby sa k tomu dostal.
Keď je to len o jednu clonu, možno bude stačiť ju mierne ohnúť
To ma len tak napadlo, či ten modul merania expozície nie je na K100 nejak inak, že ho "oslepuje" väčší kruh.
Mne na K7 meria A50/1.7 správne.
Mne na K7 meria A50/1.7 správne.