Pomoc - očista !!!
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pomoc - očista !!!
Jsem asi lenivý barbar, ale máte někdo přehled, zda se tady řešilo čištění našich mazlíků? Konkrétně uvažujeme s kolegou o zakoupení sady na čištění čipu a každá rada dobrá...např. http://www.oehling.cz/inshop/cistici-pr ... 79%5D.html díky moc za pomoc, celkem to spěchá s ohledem na můj binec na čipu
Dobré světlo všem!
Dobré světlo všem!
Já jsem dával tuto radu: http://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... opic&t=428
Ale ne všichni na to mají žaludek.
Ale ne všichni na to mají žaludek.
-
- Hlavní Admin
- Kontaktovat uživatele:
Určitě zkus tu špachtli, je to paráda, jen doporučuji po použití vrátit zpět do obalu, někdy je těch nečistot víc a je potřeba celou proceduru opakovat. Na poprvé jsem to moc neuměl a opakoval proceduru 4x, teď standartně jí dělám 2x jen kvůli jistotě.
Sony A7 III, Tamron 17-28mm F2,8, Tamron 28-75mm F2,8 III, Samyang 35mm F2,8, Voigtlander 10mm F5,6 Heliar ASPH, Voigtlander 15mm F4.5 III, Sony 90mm Macro F2,8, Sigma 14mm F1,8 Art
-
- Moderátor
Roman Pihan ve svém článku o DSLR (http://www.fotografovani.cz/art/fotech_ ... dslr1.html) uvádí toto:
"V literatuře i na internetu lze najít spousty postupů, jak vyčistit senzor pomocí různých chemikálií či nástrojů (štětec, stlačený vzduch, tampóny atp.). Podle šikovnosti a vhodnosti použitých nástrojů nelze vyloučit úspěch, ale senzor je poměrně citlivé zařízení a doteky na jeho povrch není obecně možné doporučit. Rovněž tak různé čistící roztoky mohou být dobré pro skla objektivů, ale ne pro senzor. Čištění stlačeným vzduchem ve spreji má sice výhodu v tom, že vzduch by měl být zcela čistý, při rozepnutí stlačeného vzduchu ale hrozí jeho silné podchlazení (princip ledničky) a tím poškození senzoru mrazem. Proto je dobré foukat stlačený vzduch na senzor spíše z větší dálky cca 10cm."
Podle toho tedy se stalčeným vzduchem (souprava od Oehlingu) opatrně...
"V literatuře i na internetu lze najít spousty postupů, jak vyčistit senzor pomocí různých chemikálií či nástrojů (štětec, stlačený vzduch, tampóny atp.). Podle šikovnosti a vhodnosti použitých nástrojů nelze vyloučit úspěch, ale senzor je poměrně citlivé zařízení a doteky na jeho povrch není obecně možné doporučit. Rovněž tak různé čistící roztoky mohou být dobré pro skla objektivů, ale ne pro senzor. Čištění stlačeným vzduchem ve spreji má sice výhodu v tom, že vzduch by měl být zcela čistý, při rozepnutí stlačeného vzduchu ale hrozí jeho silné podchlazení (princip ledničky) a tím poškození senzoru mrazem. Proto je dobré foukat stlačený vzduch na senzor spíše z větší dálky cca 10cm."
Podle toho tedy se stalčeným vzduchem (souprava od Oehlingu) opatrně...
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
No ja to s tou spachtlickou zkousel a myslel si jak mam cistej cip, ale kdyz mi servisak ukazal cip tak me malem odvezli. A byl jsem upozornen ze pokud se fouka stlacenym vzduchem na cip. Tak muzete bordel zafouknout po tenonkou folii na cipu a uz to vzivote nevyndate. Tak ze pouzivam jen osavacku a kdyz uz je nutno tak to odnesu na vycisteni.
Tak pravil Dr.Chocholousek
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je zajímavá informace, stlaceným vzduchem na čip nefoukám, jenDr.Chocholousek píše:No ja to s tou spachtlickou zkousel a myslel si jak mam cistej cip, ale kdyz mi servisak ukazal cip tak me malem odvezli. A byl jsem upozornen ze pokud se fouka stlacenym vzduchem na cip. Tak muzete bordel zafouknout po tenonkou folii na cipu a uz to vzivote nevyndate. Tak ze pouzivam jen osavacku a kdyz uz je nutno tak to odnesu na vycisteni.
öfukovacím balonkem, což by vadit nemělo. Asi začnu šetřit na tu čistící
sadu Green Clean. Co říkáte na tuhle sadu, zda je lepší než ten Gr.Clean? http://www.makofoto.cz/ceniky/cencisteni.htm
Asi to bude nastejno, v tom Gr.Clean je navíc ten podtlak. odsavac.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jinak Pentax taky dělá čisticí set na senzor. V Japonsku jsem ho viděl běžně v obchodech, dá se najít i na ebayi. Jako popis se mi podařilo najít jenom automaticky přeloženou recenzi.
Moje weby: fotky, blog, free software projekty, překládání přes web
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
-
- Pokročilý uživatel
Nechal jsem si vyčistit snímač v pentaxím servisu v Praze (pokusy o domácí čištění skončily totiž ještě silnějším zasviněním). Jak ofuk balonkem tak čištění mikrovlným hadříkem je prý krajně nevhodný způsob. Na domácí čištění doporučuje jedině tu Pentax tyčinku, že prý čistí poměrně účinně a hlavně šetrně (nehrozí poškrábání, zanesení dalších nečistot ani rozfoukání prachu do míst, kde předtím nebyl).
K100D, ME Super
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws
DA 18-55, DA 50-200, A 50/1.7
mezikroužky K
Velbon Sherpa 600R, Photon DM 250 Ws