(Ne)koupit Pentax K-5 ??? a flame
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
(Ne)koupit Pentax K-5 ??? a flame
Zdravím pánové. Jak to tady tak čtu, tak začínám váhat o koupi K5. Vypadá to, že je víc v servisu než fotí. A to už jsem si jí byl ošahat a i ženu jsem přemluvil, že 20000 za tak dobrej foťák není moc. Potřebuju morální, nebo aspoň nějakou podporu. To vážně vypadá tak, že po koupi mě čeká servis AF, vodováhy a bůh ví čeho na čipu?
Re: Pentax K-5
20000 za tak dobrej foťák není moc. . Já ho v servisu na opravě ještě neměl a to ho občas vozím na moto, kde se dost vytřese. Když budeš mít smůlu a AF nějak moc rozhozenej, počítej se servisem. Ale ber to tak, že sem píšou ti, co měli špatnou zkušenost. Nebudem sem my ostatní jen tak psát "Mě to fotí a v servisu jsem nebyl, heč", takže to může vypadat, že těch problémů je víc, než jich fakt je.
Zdenek
Je to podobný jako s DA* objektivy a SDM, kde byly problémy v prvních sériích a tím vznikla špatná pověst. Pravda ale je, že přestože K-5 má magneziové tělo a kdoví co ještě, tak mi nepřipadá mechanicky líp udělaná než plastová K10D, hlavně páčky, knoflíky a kolečka jsou trochu horší.
Na druhou stranu obrazová kvalita, rychlost a AF jsou nesrovnatelně lepší, plus ten tichý chod je bezva.
Na druhou stranu obrazová kvalita, rychlost a AF jsou nesrovnatelně lepší, plus ten tichý chod je bezva.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Značka nemá víc problémů než jiná. Což už je trochu klišé, ale je to tak. Já musel měnit kuli špíně na čipu, ale zase to bylo bez problémů (reklamace). Od té doby je to rok a nějakých 10 tis. cvaků bez problému. Za ty prachy podle mě stále rozhodně to nejlepší na trhu. Ale je fakt, že K20 na mě přeci jen působila trochu líp, ale zase nejsem žádnej extrémní fotograf - tj. stačí.
Pre Baressi:
Sem na fórum sa poväčšinou chodí riešiť nejaké svoje "boľačky" s foťákom. Na získanie pozitívnych dojmov máš recenzie Vraj väčšinou kúpené ....
Ale ak Ťa môžem upokojiť, mám jedného známeho, ktorý sa servisom fototechniky zaoberá asi 30 rokov -a to servisom pre všetky značky - a ten je síce pro Olympusácky, ale fandí i Pentaxu, lebo so spoľahlivosťou je stále na tom lepšie ako iné značky. Sú to jeho slová.
Sem na fórum sa poväčšinou chodí riešiť nejaké svoje "boľačky" s foťákom. Na získanie pozitívnych dojmov máš recenzie Vraj väčšinou kúpené ....
Ale ak Ťa môžem upokojiť, mám jedného známeho, ktorý sa servisom fototechniky zaoberá asi 30 rokov -a to servisom pre všetky značky - a ten je síce pro Olympusácky, ale fandí i Pentaxu, lebo so spoľahlivosťou je stále na tom lepšie ako iné značky. Sú to jeho slová.
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Díky.
Jsem na tom obdobně jako baressi.
Faktem je, že majitelé jiných značek se potýkají s problémy.
Prosím o vysvětlení zda seřízení AF a jeho úprava na foťáku je obecná pro všechny objektivy které se na telo nasadí, nebo úprava je registrována foťákem pouze pro konkrétní objektiv.
V diskuzích je často uvedeno, že bylo předáno do servisu pouze tělo, jindy též současně všechny objektivy které majitel vlastní a na foťáku používá.
Poslední otázkou je jaký konkrétní zoom objektiv vybrat v rozsahu cca 16-85 (kvalitou výstupu srovnatelný např. s obj. Nikkor 16-85).
Přeji pěkný den.
JanKo
Faktem je, že majitelé jiných značek se potýkají s problémy.
Prosím o vysvětlení zda seřízení AF a jeho úprava na foťáku je obecná pro všechny objektivy které se na telo nasadí, nebo úprava je registrována foťákem pouze pro konkrétní objektiv.
V diskuzích je často uvedeno, že bylo předáno do servisu pouze tělo, jindy též současně všechny objektivy které majitel vlastní a na foťáku používá.
Poslední otázkou je jaký konkrétní zoom objektiv vybrat v rozsahu cca 16-85 (kvalitou výstupu srovnatelný např. s obj. Nikkor 16-85).
Přeji pěkný den.
JanKo
K-5 umí seřízení těla, které pak funguje pro jakýkoli nasazený objektiv a potom nezávisle pro až 20 dalších objektivů, přičemž pak se nastavení těla ignoruje. Objektivy to pak identifikuje podle typu a ne podle výrobního čísla, takže pokud má někdo dva objektivy stejného typu a každý potřebuje jinou korekci, tak smůla - to umí jen Canon 1Dx.
Seřízení s víc objektivy v servisu jsem doporučoval pro K10D, která tohle ještě v menu neměla.
Nikor 16-85 neznám, takže kvalitu výstupu neposoudím. Alternativně je možné použít 16-45/4, 16-50/2,8, obě dvě 17-50/2,8, několik druhů 17-70 objektivů a konečně delší zoomy jako jsou 18-125 a 18-135.
Seřízení s víc objektivy v servisu jsem doporučoval pro K10D, která tohle ještě v menu neměla.
Nikor 16-85 neznám, takže kvalitu výstupu neposoudím. Alternativně je možné použít 16-45/4, 16-50/2,8, obě dvě 17-50/2,8, několik druhů 17-70 objektivů a konečně delší zoomy jako jsou 18-125 a 18-135.
Podívej se 20.000 není moc, ale také to není tak málo. Ve stejné ceně máš Canon, Nikon, Sony. Mít Pentax je věc volby, nikoli racionálního rozhodnutí. Canon a Nikon jsou dělníci. Sony má spoustu Hi-Tech unikátních vychytávek, jako je např. "pano sweep". První dva mají k dispozici hafo kvalitních objektivů. Sony to statečně dohání. Kvalitní objektivy Pentax nejsou zrovna levné. Pentax K5 se dá jen těžko někam zařadit. Do poloprofi mu chybí příslušenství a na pokročilou entry level má moc dobrou kvalitu obrazu a obsluhy a také bytelnou konstrukci. Správně to tady na foru už zaznělo: "..., K5 má mnoho bolístek, ale všichni ji milujeme". Jak říkám racionalita žádná, samé emoce. Je to jak s milenkou, také ji leccos odpustíme. Takže vysloveně objektivní informace ....Zdravím pánové. Jak to tady tak čtu, tak začínám váhat o koupi K5. Vypadá to, že je víc v servisu než fotí. A to už jsem si jí byl ošahat a i ženu jsem přemluvil, že 20000 za tak dobrej foťák není moc. Potřebuju morální, nebo aspoň nějakou podporu. To vážně vypadá tak, že po koupi mě čeká servis AF, vodováhy a bůh ví čeho na čipu?
Hilda
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 10 pro 2011, 17:55, celkem upraveno 1 x.
-
- Pokročilý uživatel
Pentax sice má dražší skla, ale i ty nejlepší končí na cenách, kde C/N (o Sony snad ani nemluvě) ve stejný kvalitě začíná
Následující tabulka tento problém snad uzavře. Ceny jsou nejnižší aktuální a nezohledňují prodejcem neohlášené předvánoční slevy. Záměrně jsem vynechal bazarovky Pentaxu jako A85/1,4, FA 80-200/2,8, FA 85/1,4 kde se cena pohybuje v rozmezí 25000 - 45000,-Kč; pokud je vůbec seženeš.Pentax sice má dražší skla, ale i ty nejlepší končí na cenách, kde C/N (o Sony snad ani nemluvě) ve stejný kvalitě začíná
Pentax DA 16-50/2,8 - 21.648,-
Canon EFS17-55/2,8 - 21.136,-
Pentax DA 60-250/4 - 28.890,-
Canon EF 70-200/4 L - 13.999,-
Pentax FA 77/1,9 - 21.690,-
Canon EF 85/1,8 - 8343,-
Pentax DFA 100/2,8 - 11.750,-
Canon EF 100/2,8 - 11.436,-
Pentax FA 50/1,4 - 8,640,-
Canon EF 50/1,4 - 8.050,-
Pentax DA 12-24/4 – 19.590,-
Canon EFS 10-22/3,5-4,5 – 16.415
Objektivy jsou vybrány podle clony a optického výkonu . Pouze u Canonu 17-55/2,8 jsou objektivy hůře srovnatelné, protože tento Canon je t.č. nejlépe hodnocený záklaďák na APS-C. Tím je každý jiný objektiv v nevýhodě.
Z přehledu je patrné, že věčný argument o láci Pentaxů je mimo realitu.
Hilda
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nehnevajte sa ale porovnavat napr FA limited 77 s nejakou lacnou 85 je naozaj iba podobnostou clony urcite nie vystupom a uz vobec nie konstrukciou podobnu namietku mam k porovnaniu 12-24 s pevnou clonou voci sirokacu s premenlivou clonou.
-
- Pokročilý uživatel
na tomto případu lze demonstrovat nepřesnost takového srovnání.hilda4sea píše:Pentax FA 77/1,9 - 21.690,-
Canon EF 85/1,8 - 8343,-
Pentax 77mm 1,5×crop = 115,5mm ohnisko
Canon 85mm 1,6×crop = 136mm ohnisko
to jsou prostě z pohledu APSC těla dvě různá skla. takto podobně by se dalo zhodnotit i 16-50 vs 17-55, kde pentax začíná na 24mm ohnisku, zatímco canon na 27,2mm.
pochopitelně neřeším nic kolem optických kvalit skel a kolem difrakce.
EDIT: ještě dodám, že ten pentax 77mm nestojí 21690, ale 19999,- a navíc nemá světelnost 1.9, ale 1.8 ... http://www.oehling.cz/inshop/objektivy- ... 44%5D.html
hw: K200D + O-ME53 + klínová matnice, 8xEneloop, Tamron 18-200, Porst Color Reflex MC Auto 55/1.2, (v šuplíku 18-55 II, Vivitar 50/2.0, Jupiter 135/3.5, MD Rokkor 45/2.0, MC Rokkor-X PG 50/1.4); sw: DNG; Photivo/Rawtherapee + GIMP
Vážení,
EF 85/1,8 je sice laciný, ale na rozdíl od FA 77/1,8 (clona 1,8 je správně!!!) netrpí ani fringingem ani aberací. Byl speciálně zkonstruovaný jako portrétní objektiv nejvyšší třídy a až do zavedení EF 85/1,2 měl jediného konkurenta pětaosmdesátku od Nikonu. Také na rozdíl od FA 77 má sonické ostření. Opticky je FA 77/1,8 horší než levnější DA 70/2,4, ale ten jsem nezařadil protože má clonu 2,4. I kdyby, tak je stejně dražší než Canon. A přepočítavat cropy mi připadá už opravdu malicherné hledání argumentů za každou cenu. Co ostatní objektivy?
Nechci hanit Pentax a ani netvrdím, že jsou objektivy Pentax špatné. Některé jsou vynikající. Jen mám rád, když se věci nazývají pravými jmény.
EF 85/1,8 je sice laciný, ale na rozdíl od FA 77/1,8 (clona 1,8 je správně!!!) netrpí ani fringingem ani aberací. Byl speciálně zkonstruovaný jako portrétní objektiv nejvyšší třídy a až do zavedení EF 85/1,2 měl jediného konkurenta pětaosmdesátku od Nikonu. Také na rozdíl od FA 77 má sonické ostření. Opticky je FA 77/1,8 horší než levnější DA 70/2,4, ale ten jsem nezařadil protože má clonu 2,4. I kdyby, tak je stejně dražší než Canon. A přepočítavat cropy mi připadá už opravdu malicherné hledání argumentů za každou cenu. Co ostatní objektivy?
Nechci hanit Pentax a ani netvrdím, že jsou objektivy Pentax špatné. Některé jsou vynikající. Jen mám rád, když se věci nazývají pravými jmény.
-
- Pokročilý uživatel
Hilda: promiň, ale do týhle diskuze nejdu.