1. zrkadlovka pentax k-r

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Elnorka
Nový uživatel
Nový uživatel

1. zrkadlovka pentax k-r

Příspěvek od Elnorka » 23 říj 2011, 13:41

Prechadzam z UZ na zrkadlovku a chcem sa poradit ohladom tohto modelu (k-r), a vacsina fór je zamerana smerom canon nikon tak pisem sem
1. vacsinou citam ze tento model ma problemy s front-focusom pri umelom osvetleni, je toto problem vsetkych k-r? ako sa presne prejavuje? ze ci len pri osvetleni ziarovkou alebo aj iné, ci sa meni s nastavenim vyvazenia bielej, (viem ze ma AF doladovanie ale menit to kazdu chvilu...) a odstranuje tento problem servis alebo novy firmware?

2. chcem kupit doublezoom set ale ktory
- PENTAX K-r + DAL 18-55 mm + DAL 55-200 mm za cca 600€
- Pentax K-r Black + DA L 18-55 + DA 55-300 cca 750€ (netusim ci obchody neuvadzaju omylom 300mm verziu L)
ci sa oplati ten rozdiel 150€, lebo podla http://www.nikon.sk/sk_SK/product/nikko ... /simulatorto vyzera ze rodziel v priblizeni medzi 200mm a 300mm nie je velky

3. alebo aky iny fotak by ste mi odporucili do cca 800€, +50€ na kartu a brasnu (ako student nemam vela penazi, takze na 12mesiacov bude toto jedina foto investicia)

velmi dakujem za rady

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Re: 1. zrkadlovka pentax k-r

Příspěvek od elho_cid » 23 říj 2011, 14:44

Sám nemám K-r ale K-5, ale podle zpráv na pentaxforums.com se přesnost zaostření při žárovkovém světle s aktuálním FW 1.11 zlepšila i těm, kdo s tím měli dříve velké potíže. Většina uživatelů si AF vzhledem k cenové kategorii přístroje spíš pochvaluje, hlavně co do rychlosti. To nic nemění na tom, že na K-5 je AF přesnější a navíc je i rychlejší motorek náhonu z těla.
L objektivy mají plastový bajonet a chybí jim QSF, ale jinak opticky špatné nejsou. A plastový bajonet bych taky za problém neviděl. Zkoušel jsem, co to vydrží, a plast se nevylomil ani po zatížení dvěma kilogramy.
Objektiv 55-300 je o dost ostřejší než 50-200, ale pomaleji a hlučněji ostří. Pomalejší a hlučnější AF si pamatuju už jen ze starého Canonu 75-300.
Za 800 eur bych možná doporučil pořídit použitou výbavu jako je K20D, K-x nebo K-7 a k tomu lepší objektiv. Prostě víc investovat do skla, než do těla. Dlouhodobě se to vyplatí.

Elnorka
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Elnorka » 23 říj 2011, 15:09

som nespomenul ze by som chcel nove z obchodu (este sa do toho nevyznam, a neviem realne posudit ci ma predavajuci nebude chciet obabrat), ale pozeral som ze kopec starsich objektivov je na ebayi za slusne ceny, aj ked je mi jasne ze kvalitu fotky urcuje objektiv

ten frontfocus sa ma dost zaujima, lebo fotak bude s casti aj rodinne-dokumentacny a napr. na autosalone aby bolo dobre zaostrene, alebo rozne katedraly, muzea ..., nerad by som lutoval ze kompakt za 100€ ostri presnejsie
este by som sa chcel spytat ako dobry je full auto rezim (nebudem jediny s tym fotit)

// popripade ci by nebola lepsia volba Nikon D90 s 18-105 za cenu kitu k-r 18-55 55-300

Max Hardcore
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Max Hardcore » 23 říj 2011, 19:58

ja by som na Tvojom mieste isiel do pouzitej K20 alebo K7 , ten hladacik oproti k-r je ovela lepsi , telo je lepsie a ostatne peniaze mozes investovat do skla.
nikon D-90 je dobra masina , ale jeho nevyhoda je ze nema stabilizaciu v tele , ked si kupis napr. stare manualne skla , tak na Pentaxe ich mas vsetky stabilizovane.
ak by si sa rozhodol kupit si pouzity fotak , najprv si s nim pofot na svoju kartu jpeg , raw , test na FF-BF a doma na PC podrobne prestudovat.
ale ak chces iba novy , tak k-r za tu cenu je super.

cmelda
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od cmelda » 23 říj 2011, 20:21

řešil jsem to samé před prázdninama. Když shrnu mraky názorů na starší K20D/K7 vs. K-x/K-r, pak K20D/K7 pokud trváš na utěsněném odolném těle pro případ promoknutí a méně šetrného zacházení. Pokud nejsi vyloženě krajinář, pak K-x/K-r nabízí vyšší ISO, takže i to je třeba vzít v úvahu, k čemu chci foťák vlastně používat.

Elnorka
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Elnorka » 24 říj 2011, 10:41

zatial stare skla nemam zaujem kupovat, v plane na najblizsie 2 roky som mal pevnu 35mm a tamron 90mm macro

stabilizacia: co som pozeral niektore fotky z mojho UZ (canon powershot sx120) ze vacsine rozmazanych fotiek by stacilo pridat ISO aby boli ostrejsie, takze to nevidim tragicky

telo chcem nove, objektivy potom mozu byt z bazaru
ako vyhodu nikonu vidim aj jeho rozsirenost
este pre mna zaujimavy je nikon D5100 so 18-105 (sice ma horsiu ergonomiu ako D90 ale lepsi snimac)
a este neviem ake skutocne plany ma ricoh s pentaxom

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 24 říj 2011, 10:50

neviem co vidis pod pojmom rozsiritelnost.
D90 s D5100 ani s Kr v ziadnom pripade porovnavat nemozes. V prvom rade to nie je entry zrkadlovka! Porovnanie s K7 pripadne K20 by sedelo viacej. Ponukne ti lepsiu funkcnost, hladacik a kopec inych veci ktore entry lvl nemaju.
Trosku mi pripominas kamosa co ma rovnaku dilemu, az ma napada ci to nie si ty. Ako spokojny uzivatel pentaxu som mu poradil ten nikon :P
Dovodom je, ze je to fajna masinka, objektivy su dostupne a momentalne sa nova vypredava dost lacno.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

Elnorka
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Elnorka » 24 říj 2011, 11:41

rozsirenost - system ma viacej ludi, je viac prislusenstva (znackove aj cina), teraz som bol na fotoslovakia a objetivy mali vystavene pre canon a nikon (cize lepsia moznost odskusania u obchodnika), viacej veci v bazaroch
najprv som chcel len k-r ale ked som mal rukach D5100 a D90 tak som zacal aj o tie zaujimat,
ja som ich porovnaval cenovo teda k-r 18-55 55-300 = D5100 18-105 = D90 18-105, canon nic take v tejto cene nema (550d + nieco ine ako 18-55)

100r
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od 100r » 24 říj 2011, 12:47

fotoslovakia mozes kludne nazorovo ignorovat - ephoto ine ako canon a nikon nepozna... na mna, ked uvideli pentax sa divali ako na cudaka, ktory sa tam odvazil dojst... :D oni su skratka dost uzko orientovani na marketingovo najsilnejsich hracov na trhu.
exapro znova odigoroval FS2011, ale u prolaiky mali tamrony a samyang na PENTAX, hral som sa s T10-24, ale nechcem ho :)
pobavil ma jeden pri nikon stole, ked si robil prdel zo mna ako pentaxiana, ze ci viem kolko ma Q crop... ja som sa ho pytal, ci uz videl z neho fotky... dalej sa so mnou nebavil :D
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
Obrázek
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 24 říj 2011, 13:04

to je pravda. Pentax ma velmi slaby marketing a velmi dobre vysledky.
Co sa prislusenstva tyka, za cias K10 som pocitoval problemy so zhananim vybavy, ale ajtak som vsetko zohnal. Teraz uz problemy nie su ziadne. Co sa poctu objektivov tyka, netusim naco ti je tento udaj, podla mna staci par kvalitnych a je pokoj. Pentax ma uzasne monofokaly a jedine co nema je dlhsi obj. ako 300mm. Neni problem kupit kvalitne kusy aj od tamron, sigma, samyang...
Ja osobne mam DA 12-24 co je super objektiv, tamron 28-75 ktory je tiez super, ale toho sa asi zbavim, lebo ho nevyuzivam a rozsah je neprakticky, DFA50 f/1.4 ktory je super no neni spicka, pouzivam sporadicky, DA100wr co je skvely objektiv a sigmu 70-200 f/2.8 HSM2 ktora mi postacuje a za tie peniaze urcite stoji. Dalej 2 setaky ktore som si nechal "pre istotu".
Toho tamrona asi poslem prec, ked si kupim FA31 limitedku.

A ako som pisal, D90 je pri dnesnej cene velmi zaujimava volba. Mozem ti ale zarucit, ze to nie je fotak, co robi kvalitne fotografie. Vid link co som dal do drbov o FF.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 24 říj 2011, 13:45

Pentax nemá ani telekovertory (ale to súvisí asi aj s tým, že nemá dlhé sklá) a nemá makro extension tubes (neviem ako je to slovensky :oops:) a zopár ďalších podobných srandičiek. Ale kedysi všetky takéto veci a omnoho viac ďalších vyrábali, kvantum kadejakého príslušenstva, na kinofilm, stredoformát, kadejaké dlhé sklá, stredoformát ich dokonca mal asi toľko čo nemá C+N doteraz spolu. Mám pocit, že sa to celé zastavilo , keď ich kúpila Hoya :?: . No, hádam ale Ricoh s tým niečo spraví. Ktovie...

Inak s tým čínskym príslušenstvom, ono je toho dost veľa aj na Pentax, len by som s ním opatrne. Redukčné závitové krúžky sa ešte dajú, ale tam to viac menej aj končí :mrgreen:
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 24 říj 2011, 14:13

Já teda telekonvertor a makro kroužky mám. Dá se to celkem v pohodě koupit jeté. Určitě no není nijak zásadní věc pro běžného fotografa. Na velmi slušné makro stačí nějaký makroobjektiv (těch je spousta) a rozumný externí blesk, nebo stativ.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 24 říj 2011, 14:18

Ito: myslím len začína: gripy 20€ (tu ani netuším), držiak batérií pre K-r 5€ (tu 44€), Infra, kabelová spúšť, baterie hoc trocha slabšie, ale do gripu je jedno a za zlomok origo ceny, filtre z honkongu o min. 30% lacnejšie, ako tu...momentálne ma už nenapadá, čo všetko som sebe a otcovi naobjednával z China & Honk Kong a všetko dodnes funguje nič nevybuchlo a nič sa nepolámalo.

Elnorka
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Elnorka » 24 říj 2011, 14:32

zase nerad by som si pokupoval desiatky objektivov ak budem 2-3 pouzivat stale a zvysok raz za uhorsky rok
z ciny by som baterky nekupoval ale taka slnecna clona u nas 12-14€ a z ciny rovnaky kus plastu za 2€ aj s postou
som medzi k-r a D5100, kazdy ma svoje klady aj zapory, skoda ze k pentaxu nie je alternativa ( v cene a rozsahu) k 18-105, oba maju moznost intervaloveho snimania, D5100 ma tusim senzor ako K-5, k-r ma lepsiu ergonomiu ovladania ( podla obrazkov)
skoda ze k-r nieje vystaveny niekde v bratislave ( videl som k-x v megafote)
asi este pockam, som zvedavy co spravia s cenami zaplavy v thajsku a previanocny osial

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 24 říj 2011, 16:17

Elnorka píše:skoda ze k pentaxu nie je alternativa ( v cene a rozsahu) k 18-105, oba maju moznost intervaloveho snimania, D5100 ma tusim senzor ako K-5, k-r ma lepsiu ergonomiu ovladania ( podla obrazkov)
skoda ze k-r nieje vystaveny niekde v bratislave ( videl som k-x v megafote)
asi este pockam, som zvedavy co spravia s cenami zaplavy v thajsku a previanocny osial
troska sa mylis... smc Pentax DA 3,5-5,6/18-135 ED AL (IF) DC WR - 579 € s DPH Tvoja alternativa dokonca aj utesnena.
Pochybujem, ze D5100 ma rovnaky snimac ako K5 a D700. To by sa nikonisti zasamovrazdili...
Vianocneho osialu sa neboj, Kr na cene nestupne.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-m/K-x/K-r“