nová full frame od PENTAX-u
Moderátor: Moderátoři
Re: nová full frame od PENTAX-u
to jsem tak jako většina komentujících zůstal stát a zírat - teda to je talent!
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky
...nepochybne zaujímavé, expresívne a výtvarne príťažľivé fotografie...ale hovorili sme o niečom takmer celkom inom....bigfoot píše:ono s tou hlbkou ostrosti to nie je az take kriticke. Kup si na portrety f/1,4 a ajtak na 1,4 fotit nebudes
Co sa krajiniek tyka, tam to tiez nie je take strasne, ak tam chces malu HO na sirsom konci, mal by ist do 645d... ten ff nie je az take terno ako by sa ti mohlo zdat.
Inac, kazdy tu place nad tym, ze nema kam rast, ze PX nema FF a pritom tu je zivy priklad, ze fotakom to asi nebude http://www.ephoto.sk/fotoscena/rozhovor ... -svarbova/
Tej dievcine tu vacsina nesiaha ani po paty! Pritom "Sony Alpha 550, k nej používam celkom slušný, portrétny objektív značky Sigma 50mm 1.4" a k tomu ma jednu odrazku.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
bobo2 >> ja som po uvedeni K5 pochopil, preco PX nechce ist do FF - bolo by to pre nich zbytocne a zbytocne drahe. Ta ich strategia ma cosi do seba. Ten odkaz bol len pre ilustraciu, ze nie fotoaparat robi pekne a zaujimave fotky (to tvrdim vzdy). Pozri si tunajsiu galeriu a s uplnou vaznostou mi povedz, koho by FF "posunulo dalej". Urcite si uz videl fotky naozaj dobrych fotografov. Povedz mi, ktoru z nich by si s ASPC nespravil z dovodu, ze sa to neda
Asi tolko k FF.
Asi tolko k FF.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Aj keď technika nieje všetko.
Ja by som tiež rád vydel FF od pentaxu za rozumnú cenu. Kto chce nech má možnosť voľby aj u pentaxu, kto nie nemusí ho to trápiť. Môže ostať pri APS-C. Hlavne sa mi páči väčšia priestorovosť fotiek a plynulejší prechod ostrosti. Niečo podobné dokážu aj FA limited na APS-C ale pri FF je to badateľnejšie a pri všetkých ohniskách. Väčší a svetelnejší hľadáčik by tiež nebol na škodu.
Ja by som tiež rád vydel FF od pentaxu za rozumnú cenu. Kto chce nech má možnosť voľby aj u pentaxu, kto nie nemusí ho to trápiť. Môže ostať pri APS-C. Hlavne sa mi páči väčšia priestorovosť fotiek a plynulejší prechod ostrosti. Niečo podobné dokážu aj FA limited na APS-C ale pri FF je to badateľnejšie a pri všetkých ohniskách. Väčší a svetelnejší hľadáčik by tiež nebol na škodu.
K1,K5,XF10,A7...
http://atrejphotography.blogspot.com/
http://atrejphotography.blogspot.com/
...kto z nás si tu myslí/s aspoň kúskom pokory/, že nie je "naozaj dobrý fotograf"...?bigfoot píše:bobo2 >> ja som po uvedeni K5 pochopil, preco PX nechce ist do FF - bolo by to pre nich zbytocne a zbytocne drahe. Ta ich strategia ma cosi do seba. Ten odkaz bol len pre ilustraciu, ze nie fotoaparat robi pekne a zaujimave fotky (to tvrdim vzdy). Pozri si tunajsiu galeriu a s uplnou vaznostou mi povedz, koho by FF "posunulo dalej". Urcite si uz videl fotky naozaj dobrych fotografov. Povedz mi, ktoru z nich by si s ASPC nespravil z dovodu, ze sa to neda
Asi tolko k FF.
...toľko ja k téme kvality tunajších fotografov, k FF nepoviem už nič múdre, ale spomínam si, keď som v 2004 -om silou-mocou presviedčal švagra - vtedy majiteľa N D70, že urobím rovnakú fotografiu ako on svojím FUJI S7000.....
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
zaujimava debata mohol by som tu napisat stohy textu ale lepsie je raz vyskusat ako pisat/pocut/domnievat sa
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Díky za názor na moje stránky.
O FF jsem uvažoval hlavně v rovině marketingu, myslím, že by to Pentaxu spíš uškodilo. Vzpomeňme problémy, jaké měla (má?) sony se svou FF. A to je to proti C a N gigant. MF je v tomto dost jiný, jelikož nepotřebuje (zatím) takovou marketingovou sílu, tak trochu se počítá s objednávkami, čekáním, a tím, že si ho neosaháte v každém větším městě. Pentax si pomalu získává pozice v cropu, ať se toho drží. Dnes už běžně potkávám na akcích lidi s pentaxem, před 3 roky to byl skoro zázrak.
Z pohledu fotografa větší potenciál FF nepopírám. Ale osobně v něm zásadní přínos nevidím. Jsem prostě cropař. Výhoda s nižší hloubkou ostrosti se snadno stane nevýhodou. Leda mít třeba 5DM2 s širokáčem a na ostatní K5
Větší čip znamená i nevýhody. I tady se mluvilo o horších odlescích, dále pak zahřívání, spotřeba šťávy, nároky na objektivy. Raději bych tahal 200/2.8 než 300/2.8 Navíc, pro srovnatelnou ostrost je třeba srovnatelné rozlišení, tj. čipy FF by měli mít hodně přes 20mpix, když cropy mají třeba 16, 18.. To jsou zase větší datové toky a nároky na výpočetní výkon stroje, místo na kartě..
Jsem zvědavej na výstup z 18mpix FF 1D X, ale revoluci nečekám. A jestli opět nažene nějaký náskok FF před cropem (jako svého času N D3s třeba), tak to už - podle mě - nebude tak nadlouho.
To jsem se rozkecal. Zkrátka, raději bych, aby šel pentax cestou super cropu, byl běžně dostupný i se vším příslušenstvím, byl stále "jiný", cenově přívětivý, měl věci jako origo SMD convertory, utěsněný blesk, a pak nějaká skla a další drobnosti..
O FF jsem uvažoval hlavně v rovině marketingu, myslím, že by to Pentaxu spíš uškodilo. Vzpomeňme problémy, jaké měla (má?) sony se svou FF. A to je to proti C a N gigant. MF je v tomto dost jiný, jelikož nepotřebuje (zatím) takovou marketingovou sílu, tak trochu se počítá s objednávkami, čekáním, a tím, že si ho neosaháte v každém větším městě. Pentax si pomalu získává pozice v cropu, ať se toho drží. Dnes už běžně potkávám na akcích lidi s pentaxem, před 3 roky to byl skoro zázrak.
Z pohledu fotografa větší potenciál FF nepopírám. Ale osobně v něm zásadní přínos nevidím. Jsem prostě cropař. Výhoda s nižší hloubkou ostrosti se snadno stane nevýhodou. Leda mít třeba 5DM2 s širokáčem a na ostatní K5
Větší čip znamená i nevýhody. I tady se mluvilo o horších odlescích, dále pak zahřívání, spotřeba šťávy, nároky na objektivy. Raději bych tahal 200/2.8 než 300/2.8 Navíc, pro srovnatelnou ostrost je třeba srovnatelné rozlišení, tj. čipy FF by měli mít hodně přes 20mpix, když cropy mají třeba 16, 18.. To jsou zase větší datové toky a nároky na výpočetní výkon stroje, místo na kartě..
Jsem zvědavej na výstup z 18mpix FF 1D X, ale revoluci nečekám. A jestli opět nažene nějaký náskok FF před cropem (jako svého času N D3s třeba), tak to už - podle mě - nebude tak nadlouho.
To jsem se rozkecal. Zkrátka, raději bych, aby šel pentax cestou super cropu, byl běžně dostupný i se vším příslušenstvím, byl stále "jiný", cenově přívětivý, měl věci jako origo SMD convertory, utěsněný blesk, a pak nějaká skla a další drobnosti..
0,5. crop financne v pohode zvladam (1k€ vs. 2k€ za telo, ked ho zoderiem)chalejkum píše:100r...docela me zajima srovnani ff vs crop z pohledu prakticnosti protoze hodne pentaxaku se nakonec odsune kvuli ff do jine staje - nemohl by jsi blize priblizit tve zkusenosti a to co te vedlo k tomu vyhodnoceni ze crop staci?
1. crop (K20D, K-7) mi staci, lebo na 95-101% podava vykon, ktory potrebujem pre svoju pracu - pre mna je viac-menej fotak pracovny nastroj - robim reportaze
2. najviac moje fotenie posunuli moje DA*, chcem este 35mm a 12-14mm pevne sklo
3. FF by bol pre mna zaujimavy, keby som fotil len na F1.4 pevne skla a nie na zoomy, kde by som vyuzil malu HO pri F1.4 @FF, resp plny potencial objektivov a FF
4. ked dam na DA*16-50 F5.6 mam vsetko ostre aj v reportaznej rychlosti, pri FF by som (mozno) nezaostril uplne podla predstav
5. na fotke preferujem obsah a vypovednu hodnotu, je mi jedno ked tam bude vidno trocha sum
pokial sa vam to neoplati financne alebo v ramci uspechu pre fotky, odporucal by som nehonit si na FF a mat ho len preto, aby to bolo v EXIfe... na papierovej fotke na 100% nie je uvedene, cim a ako to bolo fotene
moja XPERIA a kamosov iPhone 4 robia tiez celkom kvalitne fotky
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
Každý má v názore na FF kus svojej pravdy. V mojom prípade je dostatočný argument pre FF telo skutočnosť, že z 31-ky je zrazu 31-ka a zo 77-ky správny portreťák. A 100-ka makro by sa mi tiež viac pozdávala ako 150-ka.
???
http://www.diit.cz/clanek/pentax-na-vys ... k-f/38035/
???
http://www.diit.cz/clanek/pentax-na-vys ... k-f/38035/
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ten clanok tu je uz dlho... inac datum 1.4. hovori za vsetko
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Na full frame by nefungoval můj oblíbený DA14.
-
- Pokročilý uživatel
Hm.. no ja neviem, co povedat presiel som z Pentaxu na FF. Pocit z fotky je niekde uplne inde. DOF, ostrost, kontrast.. na fotke viac vynikne zachytenie momentu. Klasicky film bol tiez 35mm a nie ziaden 1,5x mensi format Tvrdenie, ze FF cloveka vpred neposunie je trocha mimo.. to ako keby som tvrdil, ze mam Fabiu a kupa Porsche by ma nikam neposunula. Jednak Porsche lepsie sedi na ceste, citil by som sa v nom bezpecnejsie a jednak by nan leteli baby No dobre.. mozno zle prirovnanie, ale tak isto mozem povedat, ze mi staci Lenovo notebook a MBP by mi neposkytlo nic viac, co tiez nie je pravda Pripadne by mi stacila stara Nokia 3310 a nove telefony s Androidom by nemali ziadnu pridanu hodnotu Ano, crop senzory su v dnesnej dobe uz blizko FF snimacom starsej generacie, ale pokrok nestoji a FF snimace sa vyvijaju tiez dalej. Pri tlaci rozdiel mozno nie je taky markantny, ale vacsi odpich od pozadia bude evidentny. Navyse netreba nic prepocitavat.. ziadne ohnisko * 1,5, napr. pre eliminaciu roztrasenia ruk pri 100mm objektive na FF nastavite 1/100, kde pri crope (1/100) * 1,5 a nehovoriac o takmer ziadnom sume pri vysokych ISO. Clona f/4 na FF je ako f/2.8 na crope. Kazdopadne, co ma Pentax svojske a co ine znacky nemaju su farby. Tie z Pentaxu maju taky efekt, ze sa viacej vryju do pamate a posobia etericky Pentax ma vlastny biznis, ci by im nieco pomohlo vydanie FF je tazko povedat, ale kto foti Pentaxom a chcel by ist vpred, nema po com siahnut, jedine po 645D. Cenovo dostupny FF by isiel a byvalim FF sklam dat len nove vrstvy a hotovo Moj subjektivny nazor je ten, ze ak by mal Pentax nejake FF portfolio, prilakalo by to dost ludi, pretoze by nadobudli pocit, ze jedneho dna ak ich fotenie naozaj chyti, nemusia menit znacku a maju pod jednou stajnou moznost upgradu. Na zaciatok crop, potom FF, na dovolenky Q do vacku a kto by z toho mal uz seriozny kseft, tak preco nie aj 645D? Mali by dokonca naviac pred ostatnymi znackami.. Sony, Nikon, Canon a spol Len to by sa najprv musel dakto v Pentaxe zobudit a dat naporadok aj QC problemy. Drzim palce Ricohu a verim, ze to bude pre Pentax len prospesne spojenie
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470
Proste z toho vyplyva, ze sa treba posunut z cropu priamo na 645D .. a preskocit medzistanicu FF
Stabilizacia sa nastavuje podla fyzickeho ohniska (raz som to mal omylom zle a bolo to trochu vidiet, aj ked pravda, ze mam z tej stabilizacie pocit, ze sice nieco stabilizuje, ale nic moc). Clona bude rovnaka ci je to 6x7 alebo iPhone4 .. meni sa len uhol zaberu a mensi cip potom musi mat kratsie fyzicke ohnisko (vacsi cip zas dlhsie ohnisko). Neviem ci si to myslel tak, ale posobi to potom matuco s tou clonou
Inak zdielam rovnake dufanie v Ricoh a buducnost tejto znacky
Stabilizacia sa nastavuje podla fyzickeho ohniska (raz som to mal omylom zle a bolo to trochu vidiet, aj ked pravda, ze mam z tej stabilizacie pocit, ze sice nieco stabilizuje, ale nic moc). Clona bude rovnaka ci je to 6x7 alebo iPhone4 .. meni sa len uhol zaberu a mensi cip potom musi mat kratsie fyzicke ohnisko (vacsi cip zas dlhsie ohnisko). Neviem ci si to myslel tak, ale posobi to potom matuco s tou clonou
Inak zdielam rovnake dufanie v Ricoh a buducnost tejto znacky
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
FF není samospasitelná, předloni jsem na jedný akci fotil K10D a fotky jsem měl technicky lepší než člověk s D700 (protože měl horší objektiv, přirozeně). Po menší DOF už netoužím a zítra si jdu vyzvednout svou první metrovou fotku. Uvidím, jestli pak budu ještě toužit po vyšším rozlišení.
Cybersammy mi mluvi z duse. Souhlasim s tim co napsal. FF je dobra vec a nejeden Pentaxak uz kvuli tomu presel jinam. DOF je u portretu a momentek ale i reportaze prave dost zajimavy. Bohuzel u sirsiho ohniska na cropu o toto vsechno clovek prichazi. Kdyz bych mel moznost (a penize ), tak bych do FF sel prave kvuli vyse zminenemu...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8