Pentax K-5
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax K-5
Děkuji za odpovědi. Beru to tak, že všechny ostřící body u K5 mají stejnou citlivost vůči dopadajícímu světlu.
Hilda
Hilda
Ty krajní 2 jsou jen vertikální. Jinak všech zbývajících 9 jsou stejné.
Rozdělení křížových a lineárních bodů je uvedeno v návodu. Na to se opravdu nemusím ptát. Chtěl jsem se tomu vyhnout, ale nedá se nic dělat. Břídilové z konstrukčních kanceláří Canon a Nikon rozdělují křížové a lineární body podle jejich citlivosti. Dokonce, zřejmě nedokonalé profesionální Canony mají v návodech poznámku, že jejich autofokus spolehlivě pracuje jen do světlosti objektivu f5,6 a doporučují používání objektivů s větší světlostí. Asi to bude nějaký marketingový tah k oslabení pozice na trhu.
Tady se fakt s některými účastníky nedá vést rozumná debata. Chtěl jsem jenom vědět, jestli to má Pentax také tak. Nic víc.
Hilda
Tady se fakt s některými účastníky nedá vést rozumná debata. Chtěl jsem jenom vědět, jestli to má Pentax také tak. Nic víc.
Hilda
Nač se rozčilovat? Jestli čekáš od K-5 ostření na úrovni Canonu 1D tak se nedočkáš. Je přibližně na úrovni modelové řady x0D, stejně tak i velikostí a cenou.
Mimochodem Nikon ty body taky nerozděluje podle světelnosti objektivu. To je vážně specialita Canonu.
Co se ostření týče tak s Canonem jsem objektivy se světelností horší než f5,6 neměl možnost zkoušet, na K-5 je s f6,7 objektivem ostření trochu horší, ale i když mu třeba telekonvertorem seberu světelnost na f8, pořád tak nějak funguje. Potvrzení zaostření mi občas (hodně světla) správně problikne i při hraní si s m42 objektivem nad f11.
Na druhou stranu při světelnosti f1,8 a lepší se dost často netrefím s hloubkou ostrosti tam, kam jsem chtěl.
Mimochodem Nikon ty body taky nerozděluje podle světelnosti objektivu. To je vážně specialita Canonu.
Co se ostření týče tak s Canonem jsem objektivy se světelností horší než f5,6 neměl možnost zkoušet, na K-5 je s f6,7 objektivem ostření trochu horší, ale i když mu třeba telekonvertorem seberu světelnost na f8, pořád tak nějak funguje. Potvrzení zaostření mi občas (hodně světla) správně problikne i při hraní si s m42 objektivem nad f11.
Na druhou stranu při světelnosti f1,8 a lepší se dost často netrefím s hloubkou ostrosti tam, kam jsem chtěl.
na K-5 by měl podle mě AF pracovat i s f1:8, protože moje stará K20D neměla problém zaostřit s DA300 a 2x telekonvertorem (teda s jedním TC problém byl - chvíli to oscilovalo ale nakonec zaostřil, jiný TC bez problémů) tedy reálná světelnost byla 1:8. a když jsem zkoušel 2xTC na seťáku tak taky ještě "ostřil", ale v hledáčku už byla docela tma. Canoní 40D taky zvládne 1:8 bez problémů.
Osobně mám problém s AF, který se týká asi všech systémů a to je velikost AF snímačů... Když chce člověk zaostřit teleobjektivem opravdu bodově a i když drží oběkt přesně uprostřed (na indikátoru) tak AF oblast je o dost větší a AF se chytne když je na kterémkoliv místě AF senzoru zaostřeno. Už se to řešilo v jiném tématu.
No a když už to řeším v tématu K5 tak taky je AF k-5 podrobně rozebrán:
http://www.falklumo.com/lumolabs/articl ... index.html
... a AF canoního 40D
http://www.flickr.com/photos/brendanfal ... 184636907/
Osobně mám problém s AF, který se týká asi všech systémů a to je velikost AF snímačů... Když chce člověk zaostřit teleobjektivem opravdu bodově a i když drží oběkt přesně uprostřed (na indikátoru) tak AF oblast je o dost větší a AF se chytne když je na kterémkoliv místě AF senzoru zaostřeno. Už se to řešilo v jiném tématu.
No a když už to řeším v tématu K5 tak taky je AF k-5 podrobně rozebrán:
http://www.falklumo.com/lumolabs/articl ... index.html
... a AF canoního 40D
http://www.flickr.com/photos/brendanfal ... 184636907/
Čítal som, že u lacnejších Canon sa prelepuje nejaký PIN, aby sa dalo ostriť nad 5,6 .. a profi tela umožňujú aj bez toho, aj na f8, predpokladám, že aj viac .. počítam, že si tak Canon chráni predajné políčka.
Čo sa týka Pentax, tak z vlastnej skúsenosti rovnako potvrdzujem (K-x), že nie je problém ostriť na f8, f10, ak je svetlo asi aj viac, teraz som vyskúšal v izbe osvetlenej žiarivkami zaostrí pri svetelnosti f10, pravda, dosť váhavo
Čo sa týka Pentax, tak z vlastnej skúsenosti rovnako potvrdzujem (K-x), že nie je problém ostriť na f8, f10, ak je svetlo asi aj viac, teraz som vyskúšal v izbe osvetlenej žiarivkami zaostrí pri svetelnosti f10, pravda, dosť váhavo
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
Ito asi četl o použití telekonvertorů, pro fungující AF např u takové 400mm/5,6 se opravdu pin přelepuje
ale to už je moc mimo téma
ale to už je moc mimo téma
Tak po "dlhom" čase som tu zas a mám zas doterné otázky na majiteľov K5-tiek...
Neviete náhodou ako je to s Live View a meraním expozície? Všimol som si zaujímavú vec. Ak meriam cez hľadáčik, tak mi napríklad zadá automatika 1/125 a f8 pri ISO 200. Keď však prepnem na LV a pri tej istej kompo mi hodí dlhší čas - napr: 1/60 f8 ISO 200. Akoby cez LV meralo ináč Exp.... Je to možné?
A druhá otázka: Máte aj Vy pod zadným displejom KOPEC prachu??? Nejde mi to dohlavy ako sa tam mohli "tony" prachu dostať, keď je celý foťák prachuodolný a aj vodeodolný. Takto mám pocit, že sa tomu nedá až tak veriť...
Neviete náhodou ako je to s Live View a meraním expozície? Všimol som si zaujímavú vec. Ak meriam cez hľadáčik, tak mi napríklad zadá automatika 1/125 a f8 pri ISO 200. Keď však prepnem na LV a pri tej istej kompo mi hodí dlhší čas - napr: 1/60 f8 ISO 200. Akoby cez LV meralo ináč Exp.... Je to možné?
A druhá otázka: Máte aj Vy pod zadným displejom KOPEC prachu??? Nejde mi to dohlavy ako sa tam mohli "tony" prachu dostať, keď je celý foťák prachuodolný a aj vodeodolný. Takto mám pocit, že sa tomu nedá až tak veriť...
napisal som to fakt blbo , ked to takto po sebe citam , myslel som samozrejme tie TK, ako doplnil uray.bigfoot píše:co fajcis? Aj ja to chcem, vyzera to byt ucinne
myslis hladacik ? Ci ? .. no ja sice nemam K-5, a ani prachuvzdorny, ale aj tak nechapem odkial sa ten kopec prachu, ci dokonca kadeco tam dostane a hlavne aj do hladacika. Musim uz pouzit ten vysavacik, co som kedysi davno kupil , ten sa na to bude hodit. (USB Vacuum Keyboard Cleaner)PentaxFan píše:KOPEC prachu
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
"myslis hladacik ? Ci ? "
Este raz... : pod zadnym displejom, nie hladacik, zadny displej, to je ten velky farebny displej, na ktorom si mozes prezerat fotky
Este raz... : pod zadnym displejom, nie hladacik, zadny displej, to je ten velky farebny displej, na ktorom si mozes prezerat fotky
už se to řešilo na blogu RH:
http://ricehigh.blogspot.com/2011/10/du ... f-k-5.html
někdo psal v komentech, že to poslal do servisu... Tohle by se fakt stávat nemělo... jestli se tam dostane prach - tak i vlhko. Je problém s těsněním.
http://ricehigh.blogspot.com/2011/10/du ... f-k-5.html
někdo psal v komentech, že to poslal do servisu... Tohle by se fakt stávat nemělo... jestli se tam dostane prach - tak i vlhko. Je problém s těsněním.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ked si fotil cez hladacik mal si oko pritlacene k nemu, alebo si mal fotak napr. na stative a len si cvakol? Pokial nie je hladacik zakryty moze vnikat na meraci senzor parazitne svetlo prave cez hladacik, ktore ovplyvni expozicne hodnoty. Kedze zmeria viac svetla ako v skutocnosti je, tak cas nastavi kratsi ako pri merani cez LV, kde sa meranie nemoze byt ovplyvnene zadnym svetlom z hladacika, lebo sa meria priamo na hlavnom cipe.PentaxFan píše:Neviete náhodou ako je to s Live View a meraním expozície? Všimol som si zaujímavú vec. Ak meriam cez hľadáčik, tak mi napríklad zadá automatika 1/125 a f8 pri ISO 200. Keď však prepnem na LV a pri tej istej kompo mi hodí dlhší čas - napr: 1/60 f8 ISO 200. Akoby cez LV meralo ináč Exp.... Je to možné?
....skus na buduce zakryt rukou hladacik a potom porovnaj s meranim cez LV.
PS: Mozno som nepochopill spravne tvoju otazku. Potom sorry za off topic.
K-1 II + D-BG6 (K-1, K-5 II, K-5, K-x, Zenit 11, Beirette VSN)
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Pentax D FA 24-70/2,8, Pentax FA 50/1,4, Pentax D FA 100/2,8 Macro WR
Pentax D FA* 70-200/2,8, Sigma 35/1,4 ART, Irix 15/2,4 Firefly. Blesk Pentax AF 540FGZ
Je to urcite tak jak pise Vlado. Je potreba pri mereni expozice na stativu a skrz hledacek zakryvat hledacek rukou aby do nej neslo svetlo ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
No super!
tak ten link s tym prachom... ---- mam ho tam tolko, ak nie viac! Takze mozem posielat svoj "vydareny" kus do Exapra...
K tej expozicii ---- mal som oko "nacapené" na hladáčiku, takže to určite nie je tento problém. Mne to proste ináč meria pri LV a ináč cez zrkadlo.
Možno mám nakoniec aj tak ten problém s tým mojim "blbým" meraním expozície, takže do servisu to musí tak či tak.
tak ten link s tym prachom... ---- mam ho tam tolko, ak nie viac! Takze mozem posielat svoj "vydareny" kus do Exapra...
K tej expozicii ---- mal som oko "nacapené" na hladáčiku, takže to určite nie je tento problém. Mne to proste ináč meria pri LV a ináč cez zrkadlo.
Možno mám nakoniec aj tak ten problém s tým mojim "blbým" meraním expozície, takže do servisu to musí tak či tak.