jen tak - flejm
Moderátor: Moderátoři
Re: jen tak - flejm
... koukám, že atmosféra se tady za ty léta moc nezměnila. :-/
Čau sousedko . Jsem rád, že se o K5 vyjadřuješ "víceméně" pozitivně .Alenka_K5 píše: Já jsem s K5 maximálně spokojená a to je snad to, o co nám jde. To jestli někdo píše někde na fóru tohle či tamto. Nebo jestli nějakej test dopadne tak či onak. Samozřejmě i mě nějaké věci občas štvou. Třeba bych si ráda koupila taky nějakou levnou 50ku za pár tis. Na 55* zrovna nemam (a i kdybych měla, tak bych si jí stejně nepořídila, ale jela bych s malou třeba do Disneylandu). Ale to je život .
55* si klidně můžeš někdy přijít půjčit... nepoužívám jí moc často. 70 ltd taky . A na zbytek Ti stačí 35 bohatě, tak nemudruj.
Tenkrát jsi se zaříkávala, že nic jiného než seťák nikdy nebudeš potřebovat. A vidíš to, máš to tady .
To mě těší, že liberecká sekce žije. Nenahodíš zase něco do galerie? Tvoje fotky mě vždycky inspirovaly.
Návrat oživlých mrtvol Už se těším na ty diskuze
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Nepíšu sem, ale tohle mě zase rozesmálo, lidi co nemumí fotit tak furt budou hledat nějaký voloviny a rozdíly místo toho aby cvakli něco parádního.Budou vypisovat furt někde na netu jak oni maj to nejleší z nejlepšího, potíž je že na těch fotkách to nějak není znát.Podívejte se na pana Tichého, už to jméno leccos napovídá, foťák z krabice od bot, objektivy brousil z nějakýho plexiskla, nebo co, a dneska je ikona a pojem světové fotografie.
Největší legrace je že technika se kterou 99% fotografů pracuje je mnohem lepší než jací jsou oni fotografové
Ale to jo furt něco novýho a lepšího a kdy už to bude, a proč to už není, a co to bude nebo nebude.Kdyby třeba udělali snímač kterej má 1 000 000 mpix, je bez šumu i po nastavení na iso 1 000 000, a skla s takovým rozlišením,tak by nám to nepomohlo a stejně by lidi fotili voloviny jako moře tak aby vypadalo spíš jako mlha.
Největší legrace je že technika se kterou 99% fotografů pracuje je mnohem lepší než jací jsou oni fotografové
Ale to jo furt něco novýho a lepšího a kdy už to bude, a proč to už není, a co to bude nebo nebude.Kdyby třeba udělali snímač kterej má 1 000 000 mpix, je bez šumu i po nastavení na iso 1 000 000, a skla s takovým rozlišením,tak by nám to nepomohlo a stejně by lidi fotili voloviny jako moře tak aby vypadalo spíš jako mlha.
Já zase zbožňuju, když mi někdo tvrdí, že se dá fotit na krabici od bot... Až tím někdo vyfotí slušnou wildlife fotku, rychlý sport... pak je frajer.
Technika není všechno, ale je to hodně. Jasně, něco jde vyfotit na dírkovou komoru, ale ne cokoliv. Každý toto citlivé téma vnímá jen a jen pole svých potřeb. Na spoustu fotek stačí kompakt, nebo i mobil, některé fotky s tím ale prostě nejdou pořídit, to je fyzika. A na nějaké účely slouží speciální technika za statisíce.
Je jasné, že nikdo nevyužívá svůj systém na 100% ale jde o to, že když dám do ruky např. mojí mamce zrcadlovku se seťákem co ostří špatně a nebo jiné tělo s objektivem co ostří 100% tak to na výsledných fotkách bude vidět a ať mi to někdo vyvrátí...
Lidé prostě pořád chtějí lepší techniku, aby měli lepší fotky a nemusí je nikde vystavovat ani posílat do soutěží. A takových je myslím většina. Hádání se která značka, tělo nebo objektiv je lepší k tomu prostě patří
Technika není všechno, ale je to hodně. Jasně, něco jde vyfotit na dírkovou komoru, ale ne cokoliv. Každý toto citlivé téma vnímá jen a jen pole svých potřeb. Na spoustu fotek stačí kompakt, nebo i mobil, některé fotky s tím ale prostě nejdou pořídit, to je fyzika. A na nějaké účely slouží speciální technika za statisíce.
Je jasné, že nikdo nevyužívá svůj systém na 100% ale jde o to, že když dám do ruky např. mojí mamce zrcadlovku se seťákem co ostří špatně a nebo jiné tělo s objektivem co ostří 100% tak to na výsledných fotkách bude vidět a ať mi to někdo vyvrátí...
Lidé prostě pořád chtějí lepší techniku, aby měli lepší fotky a nemusí je nikde vystavovat ani posílat do soutěží. A takových je myslím většina. Hádání se která značka, tělo nebo objektiv je lepší k tomu prostě patří
No, lepšiu ale hlavne menšiu a ľahšiu .. inak je to tak, pekná fotka sa dá vyfotiť krabicou od topánok (dá sa podľa mňa aj wildlife slušná fotka, ak nalákam tigra na nové adidasky, napríklad ), v zmysle fotky výtvarnej, umenia. Technicky dobrá fotka už potrebuje lepšiu krabicu od topánok ... ale hlavná podstata je, že foťák je svojím spôsobom nástroj. Rovnako ako sa dá otesať kus kameňa pilníkom na nechty, sa dá aj solídnym sochárskym dlátom. Rozdiel bude potom hlavne v čase a námahe, vynaloženej na konečný výsledok. Problém ale môže byť, že ak nástroj, ktorým to dokážem je príliš jednoduchý, či nenáročný .. než sa človek doberie k výsledku, môže, a často zanechá, stopy na konečnom výsledku v zmysle, že do toho nedá svoje srdce. Inak sledujem už dlho v diskusiách .. umelecké a technické aspekty fotografie, miešajúce sa dohromady...
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Toto ze zajímavé téma. Rozhodně zajímavější než to, z čeho tohle vlákno vzniklo.
Můj názor je asi takový. Jelikož je fotografie jak řemeslo, tak svým způsobem umění, fotograf je podle mě ten, kdo ovládá alespoň částečně obojí: technické záležitosti i výtvarnost. Pak samozřejmě záleží, v jakém poměru. Spousta studentů tvůrčí fotografie neumí pořádně ovládat foťák, a ač mají zajímavé nápady, nemohli by dělat fotoreportéra.
Technická vybavenost (ať už jde o skla, tělo, software) je prostě součást potenciálu fotografa. Když se spojí vybavenost duševní s technickou, jsou z toho fotografové jako Kamarád.
A co se týče toho Tichého, podle mě je to spíš balast než estetická kvalita. Mizérie voayéra. Ale v dnešní době chápu, že se to někomu zdá hodnotné.
Proč se vlastně o takových věcech skoro nebavíme?
Můj názor je asi takový. Jelikož je fotografie jak řemeslo, tak svým způsobem umění, fotograf je podle mě ten, kdo ovládá alespoň částečně obojí: technické záležitosti i výtvarnost. Pak samozřejmě záleží, v jakém poměru. Spousta studentů tvůrčí fotografie neumí pořádně ovládat foťák, a ač mají zajímavé nápady, nemohli by dělat fotoreportéra.
Technická vybavenost (ať už jde o skla, tělo, software) je prostě součást potenciálu fotografa. Když se spojí vybavenost duševní s technickou, jsou z toho fotografové jako Kamarád.
A co se týče toho Tichého, podle mě je to spíš balast než estetická kvalita. Mizérie voayéra. Ale v dnešní době chápu, že se to někomu zdá hodnotné.
Proč se vlastně o takových věcech skoro nebavíme?
No jde taky o to aby tu techniku uměl fotograf využít, naučit se sklo používat, znát jeho přednosti i „nedostatky“ a ty nedostatky třeba využít pro originální fotky.
Kéž bych tohle uměl, to budu muset ještě odfotit spoustu fotek než na to budu mít oko a třeba nikdy to oko mít nebudu.
Ale ať si každej dělá co chce, klidně ať si lidi kupujou skla na půl roku a pak je posílaj dál s dojmem že tohle sklo už znaj.
Souhlas s názorem že fotograf musí bejt i dobrej technik, protože je to jeho nástroj.A myslíte že Tichý nebyl dobrej technik?Ale musel bejt aby nafotil to co nafotil s krabicí od bot.To musel přesně vědět jaký to má možnosti, jinak by tam měl maximálně černou nebo bílou šmouhu.
Ano šmíroval, jestli jsou jeho fotky krásný nebo ne záleží podle mě na každým kdo se na ně kouká, beru názor že se to někomu nelíbí a jeho estetika je jiná, tak to má bejt. Mně se některý jeho fotky dost líbí ( jiný se mi zas vůbec nezdaj a nedal bych si je ani do skříňky v šatně na rugby) , tenhle pán musel mít skvělý oko.
Kéž bych tohle uměl, to budu muset ještě odfotit spoustu fotek než na to budu mít oko a třeba nikdy to oko mít nebudu.
Ale ať si každej dělá co chce, klidně ať si lidi kupujou skla na půl roku a pak je posílaj dál s dojmem že tohle sklo už znaj.
Souhlas s názorem že fotograf musí bejt i dobrej technik, protože je to jeho nástroj.A myslíte že Tichý nebyl dobrej technik?Ale musel bejt aby nafotil to co nafotil s krabicí od bot.To musel přesně vědět jaký to má možnosti, jinak by tam měl maximálně černou nebo bílou šmouhu.
Ano šmíroval, jestli jsou jeho fotky krásný nebo ne záleží podle mě na každým kdo se na ně kouká, beru názor že se to někomu nelíbí a jeho estetika je jiná, tak to má bejt. Mně se některý jeho fotky dost líbí ( jiný se mi zas vůbec nezdaj a nedal bych si je ani do skříňky v šatně na rugby) , tenhle pán musel mít skvělý oko.
Kamarád je tohle? Mně se tohle nelíbí ani na kalendář.
Tak to mám asi úplně jinou představu o estetice, barvách, o síle kterou umí fotofgrafie zachytit.
Tak to mám asi úplně jinou představu o estetice, barvách, o síle kterou umí fotofgrafie zachytit.
Aha, no asi Ti rozumim.lto píše:Tak toto je super fotka
Jsem toho názoru že je mnohem hodnostnější poctivá práce než falešný umění.Kdy někdo převede fotku na monochrom a myslí si že je to kumšt.
Ano poctivej pop je hodnotnější než zmršenej kumšt. Líp se mi kouká na povedenou kýčovku než na něco co se jen tváří jako kumšt.
Nadruhou stranu je pop a pop, třeba jako Britney Spears vs U2, atd atd.
Mně se líbí tohle, působí to na mě dost silně, přesto že to není ostrý a není to monochrom. Ale prostě je to tam.
to Alenka_K5:
Levná 50tka je tady, pokud to není nějaký omyl, ale k poklesu cen fa 50 1,4 skutečně došlo.
Levná 50tka je tady, pokud to není nějaký omyl, ale k poklesu cen fa 50 1,4 skutečně došlo.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
-> to zahrnuju pod technické záležitosti/řemeslo - to musí umět i svatební fotograf a když jo, tak ani svatba nemusí být kýčAha píše:No jde taky o to aby tu techniku uměl fotograf využít, naučit se sklo používat, znát jeho přednosti i „nedostatky“ a ty nedostatky třeba využít pro originální fotky.
Co se týče Kamráda, má perfektní cit a zároveň zmáklou techniku tak, že fotky jsou na nejvyšší možné kvalitě. Tady vidíš nějakej náhled a ještě na monitoru, ale má to potenciál na bilboard a zároveň obsah. Ale zas to nežeru, jelikož krajinky mě prostě moc neberou, leda nějaká exotika, jinak jsem spíš přes lidi.
Z Tichýho dělá fotografa hlavě protiklad ke kontextu dnešní doby, času dokonalé techniky, můj názor.