jen tak - flejm

Moderátor: Moderátoři

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: recenze Q

Příspěvek od kordoz » 30 zář 2011, 07:34

Sony ma 24Mpix APS-C snimac , ktovie ci ho pouzije aj Pentax vo svojej novej zrkadlovke, ak bude.

Kamarat ale spominal ze ten snimac dost sumi, ja si radsej pockam kym zlacnie K-5 , taky snimac ako ma K-5 nebude len tak prekonany co sa tyka sumu a rozlisenie K-5 staci aj na metrove fotky.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

GT40

jen tak - flejm

Příspěvek od GT40 » 03 říj 2011, 16:58

Co se týče té sonky a 24 MPIX - tak z mé zkušenosti je to dělo. Co se datailů ale hlavně i šumu týče.
Zkoušel jsem to například s Carl-zeiss 85/ 1,4 fenomenálním objektivem a ty detaily nemají chybu.
šum je dle mého subjektivně znatelně menší než u K10 nebo K20... A to má sonka o 14 resp 10 Mpix více...
V podstatě mě na tom foťáku štvaly pouze delší reakční doby dané předprodukčním kusem...

Twix
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Twix » 03 říj 2011, 19:13

uray píše:porovnání bezzrcadlovek nikon pentax sony....
http://www.geocities.jp/danjiri60/123pentaxq.html
teda musím říct, že mě mile překvapilo, že se kvalita výstupu zůstává stejná i na vysoké iso. Mutno ale podotknout že je bídná, za tu cenu. Bídná ale konstantní.
No jo, ale to nebylo foceno pevným 8mm sklem. Líbí se mi dynamický rozsah Q, ostrost obrazu je dostačující a třeba se někdy dočkáme lepšího zoom objektivu.
Naposledy upravil(a) Twix dne 03 říj 2011, 19:17, celkem upraveno 1 x.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 říj 2011, 19:17

Bob van Sikorski píše: ano to je pravda, většinu toho jsme v ruce neměli, ale fyzikální principy platí bez ohledu na to. každopádně si myslím, že foto technice rozumí no-X tak 100× víc než "renomovaní fotografivé" typu neffa a dalších, kteří v této zemi platí za "fotocelebrity". ale možná se mýlím, ber to jen jako můj názor.
můžeš mi tohle prosím tě upřesnit? nemám dojem, že by no-x v tomto kontextu psal o něčem, čemu nerozumí. nebo to byla obecná poznámka týkající se diit jako takového?
Tak O. Neff by se měl hlavně věnovat psaní sci-fi, to mu jde víc. Ale i tak když dostane do ruky foťák (i K-5), tak je hned jako doma a kvalitní fotku udělat umí. Fyzikální principy možná platí (i když v CERNu to teň zpochybnili) ale focení je víc než jen aplikovaná fyzika. O tom byl ten článek, který jsem na začátku vlákna odkazoval. A o tom byla i moje poznámka. Z těch článků na diit mám pocit že je píše technik, ne že je píše fotograf. Na tomhle serveru jsem oceňoval detailní testy různého HW, ale v případě fototechniky tam nevidím přidanou hodnotu oproti zbytku webu. Nic jako DxO mark, imaging-resource, nebo dpreview, kde mají vypracované vlastní testovací metodiky.
GT40 píše:Co se týče té sonky a 24 MPIX - tak z mé zkušenosti je to dělo. Co se datailů ale hlavně i šumu týče.
Zkoušel jsem to například s Carl-zeiss 85/ 1,4 fenomenálním objektivem a ty detaily nemají chybu.
šum je dle mého subjektivně znatelně menší než u K10 nebo K20... A to má sonka o 14 resp 10 Mpix více...
V podstatě mě na tom foťáku štvaly pouze delší reakční doby dané předprodukčním kusem...
Srovnáváš novinku s foťákem 4 roky starým. On Pentax Fa*85/1,4 na K-5 taky není žádné ořezávátko, jen si nemysli. Potíž Sony je hlavně v ergonomii a uživatelském rozhraní a v tom, že odhodili zrcátko. Jakmile se objeví nějaký Pentax nebo Nikon se stejným čipem, Sony bude zase v kvalitě obrazu přinejlepším na třetím místě.

Bob van Sikorski
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bob van Sikorski » 03 říj 2011, 19:38

elho_cid píše:Tak O. Neff by se měl hlavně věnovat psaní sci-fi, to mu jde víc. Ale i tak když dostane do ruky foťák (i K-5), tak je hned jako doma a kvalitní fotku udělat umí.
s tím scifi asi souhlas, pár jeho věcí jsem v minulosti četl a bylo to hodně dobré. jeho fotky jsem neviděl (kromě výcvaků v těch jeho preview, ale to zcela určitě není reprezentativní vzorek).
elho_cid píše:Fyzikální principy možná platí (i když v CERNu to teň zpochybnili)
to není zdaleka tak jisté, jak to místní dementní novináři prezentovali.

elho_cid píše: ale focení je víc než jen aplikovaná fyzika. O tom byl ten článek, který jsem na začátku vlákna odkazoval. A o tom byla i moje poznámka. Z těch článků na diit mám pocit že je píše technik, ne že je píše fotograf. Na tomhle serveru jsem oceňoval detailní testy různého HW, ale v případě fototechniky tam nevidím přidanou hodnotu oproti zbytku webu. Nic jako DxO mark, imaging-resource, nebo dpreview, kde mají vypracované vlastní testovací metodiky.
nojo, ty o voze, já o koze. článek na diit neřeší věci typu fotografie jako umělecké vyjádření, kompozice, světlo apod. článek se vyjadřuje k technické stránce věci. pak je tvé tvrzení o otm, že fotografie je víc než aplikovaná fyzika sice pravdivé, ale v kontextu diit článku naprosto irelevantní.

a o tom přesně je má poznámka. o.neff je možná dobrý v té "foto stránce", ale železu rozumí "jako koza petrželi", to při vší cti.
elho_cid píše:Srovnáváš novinku s foťákem 4 roky starým. On Pentax Fa*85/1,4 na K-5 taky není žádné ořezávátko, jen si nemysli. Potíž Sony je hlavně v ergonomii a uživatelském rozhraní a v tom, že odhodili zrcátko. Jakmile se objeví nějaký Pentax nebo Nikon se stejným čipem, Sony bude zase v kvalitě obrazu přinejlepším na třetím místě.
drobná technická: sony neodhodila zrcátko ;-)
hw: K200D + O-ME53 + klínová matnice, 8xEneloop, Tamron 18-200, Porst Color Reflex MC Auto 55/1.2, (v šuplíku 18-55 II, Vivitar 50/2.0, Jupiter 135/3.5, MD Rokkor 45/2.0, MC Rokkor-X PG 50/1.4); sw: DNG; Photivo/Rawtherapee + GIMP

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 říj 2011, 19:53

Bob van Sikorski píše: drobná technická: sony neodhodila zrcátko ;-)
No tak v jedné modelové řadě ho zahodili, v druhé ho přilepili. Ani jedno mi není po chuti.

GT40

Příspěvek od GT40 » 03 říj 2011, 23:58

elho_cid píše: Srovnáváš novinku s foťákem 4 roky starým. On Pentax Fa*85/1,4 na K-5 taky není žádné ořezávátko, jen si nemysli. Potíž Sony je hlavně v ergonomii a uživatelském rozhraní a v tom, že odhodili zrcátko. Jakmile se objeví nějaký Pentax nebo Nikon se stejným čipem, Sony bude zase v kvalitě obrazu přinejlepším na třetím místě.
Srovnávám s tím s čím mám zkušenosti. A pokud si dobře pamatuju vždy tady padala silná slova o tom jak je šum u k10/k20 v pohodě a na úrovni konkurence nebo dokonce lepší. Teď tady máš čip stejné velikosti s dvaapůlkrát větším rozlišením a dokonce nižším šumem. Při troše objektivity by sis z toho cvrnknul do kalhot a kdyby ti tohle někdo tvrdil tehdy před lety tak mu to neuvěříš. Ale aby se tady něco ocenilo, je evidentně potřeba aby to mělo správnou značku. Zatímco pidi snímač ve foťáku s výmennými objektivy je terno, nepohyblivé zrcátko v těžkorážní zrcadlovce je zavrženíhodná záležitost...

A poslední věc, pominu-li to že si myslím že ten Zeiss 85mm by Pentaxe 85mm pokořil, uchází ti jedna podstatná věc. Tu K-5 si s Fa 85mm sklem nikde v obchodě nevyzkouším. Takže pokus pěkný, ale bohužel žiješ jen ze vzpomínek...
:wink:

GT40

Příspěvek od GT40 » 04 říj 2011, 00:16

Aniž bych chtěl kopat do vosího hnízda to tvrzení s uváděním nových modelů je taky pěkná blbost. Nebereme-li však jako pravidelný časový interval pojem "občas". Pač asi zhruba s takovou pravidelností pentax uvádí nové věci - občas :)
Koukni jak na trh chodí řada xx0d (350d, 400d, 450d, 500d, 550d, 600d) a x0d (10d, 20d, 30d, 40d, 50d, 60d) a v bleděmodrém to samé s jedna-déčky... Nenech se vysmát že Pentax má pravidelnost lepší... Pravdielně se objevovala akorít zpráva že 645d bude co nevidět (pravidelně asi šest let v kuse :)

No a hřebík do rakve je ten nový univerzál od Pentaxu. Zatímco 15-85 od Canonu a 16-85 od nikonu sbírají pochvaly 18-135 od Pentaxu je navoněná bída ale i tak stojí pěkný ranec. Jasně rozsahy si úplně neodpovídají, což ale nijak nevyvrací že ten zoom od Pentaxe je těžké zklamání...

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 04 říj 2011, 02:12

Ahojte,

mal by som jeden návrh pre všetkých členov Pentax Friends Site...
Sledujem toto fórum už dlho a nachádzam tu často cenné rady a postrehy, ktoré sú často doslova na nezaplatenie...
Niekedy sú však jednotlivé vlákna zahltené úplne nepodstatnými informáciami, ktoré sa netýkajú samotné vlákna.

Nedala by sa dať právomoc administrátorom, ktorý by prechádzali aktuálne vlákna, a presmerovali jednotlivé príspevky, ktoré sa nehodia pod zvolenú tému vlákna?

Tým by sa značne sprehľadnilo čítanie jednotlivých vlákien aj odpovedí naň a celý nepotrebný balast by sa mohol presunúť do napríklad témy "Pentax a jeho konkurenti" alebo "Novinky a drby"...

Vďaka za vypočutie :)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

Guitarist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Guitarist » 04 říj 2011, 07:00

GT40 píše:No a hřebík do rakve je ten nový univerzál od Pentaxu. Zatímco 15-85 od Canonu a 16-85 od nikonu sbírají pochvaly 18-135 od Pentaxu je navoněná bída ale i tak stojí pěkný ranec. Jasně rozsahy si úplně neodpovídají, což ale nijak nevyvrací že ten zoom od Pentaxe je těžké zklamání...
Co Tě vede ... 18-135 mám více jak půl roku. Pro mne to zklamání rozhodně není. Vůbec to není hřebík do rakve, je to v celku velmi dobrý objektiv. Většinu fotek dělám s ním (naposledy asi 1200 fotek z cesty po Španělsku, kde jsem byl minulý měsíc tři týdny).
Pentax K5 II
Pentax SMC DA 18-135 f3,5-5,6 ED AL IF DC WR, Pentax SMC DA 35 f2,8 Macro Ltd., PENTAX SMC D–FA 100/2,8 MACRO , Pentax AF-360 FGZ

cunesk8
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od cunesk8 » 04 říj 2011, 08:29

GT40 píše:Aniž bych chtěl kopat do vosího hnízda to tvrzení s uváděním nových modelů je taky pěkná blbost. Nebereme-li však jako pravidelný časový interval pojem "občas". Pač asi zhruba s takovou pravidelností pentax uvádí nové věci - občas :)
Koukni jak na trh chodí řada xx0d (350d, 400d, 450d, 500d, 550d, 600d) a x0d (10d, 20d, 30d, 40d, 50d, 60d) a v bleděmodrém to samé s jedna-déčky... Nenech se vysmát že Pentax má pravidelnost lepší... Pravdielně se objevovala akorít zpráva že 645d bude co nevidět (pravidelně asi šest let v kuse :)

No a hřebík do rakve je ten nový univerzál od Pentaxu. Zatímco 15-85 od Canonu a 16-85 od nikonu sbírají pochvaly 18-135 od Pentaxu je navoněná bída ale i tak stojí pěkný ranec. Jasně rozsahy si úplně neodpovídají, což ale nijak nevyvrací že ten zoom od Pentaxe je těžké zklamání...
nejsi ty náhodou prodavač z elektroworldu? takové sračky jsem dlouho nečetl :D
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 04 říj 2011, 08:37

Pardon za dalsie prispievanie offtopicu k teme :oops: .. ak som dobre vyhrabal, tak nejake porovnanie Zeiss 85, Canon 85 a Pentax 85mm
http://www.16-9.net/lens_tests/zeiss_85mm/index.html
http://www.16-9.net/lens_tests/pentax85/index.html
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 04 říj 2011, 10:18

vjacesslav - tady nejsme na Nikon fóru, abych tu mazal negativní reakce a kritiku. Zkoušel jsem vybrat reakce pro přesunutí do jiného vlákna, ale asi to celé přesunu do jen tak, protože rozdělit se to rozumně nedá.

GT40 - silná slova padala jen tak dlouho, dokud nepřišel K-x. Pokud vím tak fotíš s 50D, což je v mnoha ohledech dobré tělo, ale co do obrazové kvality se nechytá ani na K-7. Co se objektivity týče, tak se podívej jak A77 dopadla na DxO. Praktická zkušenost je ta, že zpoždění elektronického hledáčku je pořád příliš velké. A velké zůstane, pro mě přes tohle vlak nejede.
FA*85 mám a v obchodě zkoušený. Jen bohužel ne v Čechách, kam se nesmí dovážet. Tolik k tomu životu ze vzpomínek.
V uvádění nových modelů jsou fakta jasná - od K20D a K20D je nový entry level cca každý rok a nový poloprofi každých 18 měsíců. Jak starý je třeba Canon 7D? nebo 5Dmk2? Nebo dokonce 1Ds? A jaký pokrok je mezi 550D a 600D? Nevykládej si to špatně, s Canonem fotím taky a fandím mu, ale v poslední době z nich radost nemám. Ty jo?

lto - A*85 je s výjimkou nějakého Leica R portréťáku pořád nejlepší ve své kategorii. Docela výkon na to stáří.

GT40

Příspěvek od GT40 » 04 říj 2011, 12:30

Guitarist píše: Co Tě vede ... 18-135 mám více jak půl roku. Pro mne to zklamání rozhodně není. Vůbec to není hřebík do rakve, je to v celku velmi dobrý objektiv. Většinu fotek dělám s ním (naposledy asi 1200 fotek z cesty po Španělsku, kde jsem byl minulý měsíc tři týdny).
Nemám potřebu si hrát na nějakého machra co zkusil všechno a na rovinu přiznávám, že v tomhle tvrzení jsem se řídil stránkou photozone.de. V hodnocení dopadl zoufale :(. Jestli to byla chyba kusu nebo něčeho jiného nevím, každopádně u objektivu za 16 tisíc nechci riskovat, že koupím něco podobného. Jestli ti ten tvůj dělá radost tak jen blahopřeju, otázkou zůstává jestli tu kvalitu dokážeš ocenit/najít. Tím se tě nechci dotknout ale mí prorodiče považovali i 120cítku za festovní auto. Každý má nároky a měřítka jinde....

GT40

Příspěvek od GT40 » 04 říj 2011, 12:37

cunesk8 píše:
GT40 píše:Aniž bych chtěl kopat do vosího hnízda to tvrzení s uváděním nových modelů je taky pěkná blbost. Nebereme-li však jako pravidelný časový interval pojem "občas". Pač asi zhruba s takovou pravidelností pentax uvádí nové věci - občas :)

nejsi ty náhodou prodavač z elektroworldu? takové sračky jsem dlouho nečetl :D
Co ti na to říct hochu. Jsi mimo jak back-focusová Sigma... Příště zkus narážky a dlaždičský slovník nahradit smysluplnými argumenty a zkus to v diskuzi dospělých znova.

Odpovědět

Zpět na „Jen tak“