Pentax K-5

Funkce, ovládání, firmware, software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Je K-5 důstojný konkurent E-5, 60D a D7000?

ano
146
82%
ne
4
2%
tělo ano, ale systém zaostává
28
16%

Celkem hlasů: 178

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Re: Pentax K-5

Příspěvek od PentaxFan » 10 zář 2011, 16:41

Dobrý deň,
Prosím Vás, majiteľov K-5, máte tiež taký problém s meraním expozície ako mám ja? Už fakt neviem, či mám zlý expozimeter, alebo je to typické pre Pentax, ale väčšinu fotiek mám podexponovaných, viac menej iba tie, čo fotím v exteriéroch. Porovnával som to s kamarátovou D90 od Nikonu, on mal pri tej istej kompozícii fotky normálne, ja podexponované. Skúšal som aj vyresetovať všetky nastavenia foťáka a stále to robí tak isto. Nemám to ani ako porovnať s inou K-5, keďže ich je ako šafránu.
Uvediem jeden príklad: zamračený deň - oblaky ťažké - tmavé, čisto teoreticky ak fotím na poloautomatike "P" a zacielim na oblohu (tmavú od ťažkých mračien), tak výsledná fotografia by mala byť predsa svetlá, ale mne to odfotí úplne podexponované, celé tmavé... Skúšal som to aj na všetkých troch meraniach - bod, priorita stredu aj metrix a výsledok úplne rovnaký. To isé aj za slnečného dňa, len menej podexponované. Rovnováhu "exponovanie na stred" sa mi málo kedy podarí dosiahnúť. Fakt poväčšine je exponované "doľava", pričom kamarátov Nikon exponuje poväčšine "na stred", alebo do "prava". S Pentaxom som ako takým som spokojný, ale toto mi kazí náladu skoro pri každej fotke. V prílohe zasielam aj spomínanú tmavú oblohu s meraním metrix.

Ďakujem za všetky postrehy.
Přílohy
IMGP1900.JPG
tmavá obloha
IMGP1900.JPG (69.17 KiB) Zobrazeno 1434 x

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 10 zář 2011, 17:35

Já mám na K-5 stabilně nastaveno +2/3 EV a málo kdy ubírám.
STŘÍBRU ZDAR

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 10 zář 2011, 17:44

Mam tento problem s K-x .. povetsine musim mat +2/3EV, niekedy +1/3EV, vynimocne exponuje plus-minus dobre (k a niekedy je potrebne aj +1EV. Ovsem naposledny som zistil, ze to robi hlavne ked mam zapnuty dynamic range, ked ho vypnem (pri foteni do RAW aj tak nema zmysel) tak to vyzera o dost lepsie...
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 10 zář 2011, 18:27

No doufám, že Pentax nezačne měřit expozici tak blbě jako Nikon. To bych pak musel definitivně k Canonu.

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 10 zář 2011, 18:35

Otestuj si expozimeter: zober si list papiera daj ho tak aby ti vyplnil celu obrazovu plochu, osvetleny by mal byt co najrozptylenejsim svetlom (najlepsie zamracene), odmeraj bodovo a exponuj. Skontroluj histogram idealne by mal mat jeden vysoky pik presne v strede. O kolko je tento pik posunuty vpravo alebo vlavo urcuje chybu expozimetra od stredne sedej. Nastavis potrebnu korekciu resp. ak je to velmi posunute kludne by som to oznacil za zavadu a reklamoval
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

marauder
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marauder » 10 zář 2011, 18:40

Listom papiera neodmeria v podstate nič, maximálne tak trochu vyváži bielu.
Treba si zohnať 18% šedú tabuľku a zmerať expozíciu (tabuľka by mala vyplniť celý obraz). Obrazová informácia by mala byť presne v strede histogramu. Ak je posunutá k stranám, tak expozimeter meria zle.
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 10 zář 2011, 19:50

nic v zlom, ale pri pohlade na ten snimok mi je jasne, ze expozimeter meria spravne, ale pouzivatel nevie nic o expozicii a o tom, ako to meranie funguje.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 10 zář 2011, 19:53

Bílý papír taky vyhodnotí jako střední šedou. V tom je právě ten vtip. Ale týká se to jen hloupého měření tedy bodového a se zvýrazněným středem. Maticové měření do toho vnáší umělou inteligenci a jestli je to pak přeexponované nebo podexponované pak už není chyba expozimetru, ale té inteligence. Což se IMHO týká i té oblohy.

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 10 zář 2011, 20:30

Skuste vyskusat aj s matrix meranim aky bude vysledok sam som zvedavy
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

robogogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od robogogo » 10 zář 2011, 21:16

Neviem,neviem,zdá sa mi,že chyba bude buď v tele,alebo v nevhodnom/zabudnutom /nastavení v menu...Od Elho_Cid : No doufám, že Pentax nezačne měřit expozici tak blbě jako Nikon. To bych pak musel definitivně k Canonu. Neblázni,takéhoto Ťa nepoznám! Každá značka má svoje muchy,ale Pentax ich má najmenej a má največšie vychytávky... Čo sa týka tohto problému,osobne som o ňom ešte nepočul . Dúfam,že riešenie sa nájde a uživatelia s týmto problémom budú zase bez problémov :wink: .
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 10 zář 2011, 21:57

Ďakujem všetkým za postrehy...

Podľa toho, čo ste mi radili, skúsim tú šedú, uvidím čo to dá, ale v každom prípade, tá fotka bola fotená "matrix-om" a bola len ilustračná. To znamená, že som chcel naznačiť extrém. Ako som spomínal, väčšinou mi fotí podexponovane. Išlo mi len o to, upozorniť na to, a zistiť či nemajú aj iní s tým problém. V každom prípade, som nový u Pentaxu, predtým som bol Canon positive.

Ehmm... pre Bigfoot: fotím a filmujem už nejakú tú jeseň, skúsenosti mám, čo je expozícia a jej nastavenie viem, takže prepáč, ale táto reakcia bola fakt odveci...

BTW: mám tu oblohu nafotenú aj s prrioritou stredu aj s bodovým meraním, a fotky boli ešte tmavšie... :(

A ešte jedna otázka do pléna: Robí Vám poloautomatika "P" rozdiel v meraní expozície medzi metrix meraním a prioritou stredu (nemýliť si s bodovým meraním)??? Lebo umňa je to úúúúplne že minimálny rozdiel, ako by som ani neprepol medzi režimom merania.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 10 zář 2011, 23:53

robogogo - při měření na střed a bod asi všechny foťáky od sedmdesátých let měří dobře. S Canonem a Pentaxem se nebojím jít do maticového měření, protože se chová tak nějak předvídatelně. S Nikonem je to loterie, tak proto. Snaží se exponovat doprava, ale hodně přepaluje.

PentaxFan - měření nijak nezávisí na tom jestli je poloautomatika nebo manuál. Maticové se od středu příliš neodchyluje, rozhodně ne ve scénách s průměrným a nižším kontrastem. Při focení svatby za slunečného dne je ale maticové měření na K-5 k nezaplacení. Na Nikonu jak jsem už zmiňoval je fotka na maticové měření často o hodně světlejší. Úmysl je dobrý, exponovat doprava je správné, ale co jsem zatím viděl, tak v praxi to moc dobře nefunguje.

JoV
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od JoV » 11 zář 2011, 07:23

Zaujímavé - ja mám pre zmenu expozíciu takmer stále na -1/3.

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 11 zář 2011, 08:54

No tak náhodou som fotil svadbu, a ako som hovoril, skoro všetky fotky mierne (cca 2/3 EV) podexponované, mal som maticové meranie exp. Dokonca pri jednej fotke, ktoru som robil aj 4 krat, mi jedna z tych styroch fotiek vysla diametralne odlisna od tych ostatnych - totalne tmava! a bola to ta ista scena v skoro ten isty okamzik... :( ako ja neviem pride mi to tak, ze ten moj expozimeter si robi co chce. ale ako som vravel, vyskusam este tu "šedú", len ju musim niekde zohnat, to bude asik problem. :?

PentaxFan
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PentaxFan » 11 zář 2011, 09:03

Lukas_Gal píše:Otestuj si expozimeter: zober si list papiera daj ho tak aby ti vyplnil celu obrazovu plochu, osvetleny by mal byt co najrozptylenejsim svetlom (najlepsie zamracene), odmeraj bodovo a exponuj. Skontroluj histogram idealne by mal mat jeden vysoky pik presne v strede. O kolko je tento pik posunuty vpravo alebo vlavo urcuje chybu expozimetra od stredne sedej. Nastavis potrebnu korekciu resp. ak je to velmi posunute kludne by som to oznacil za zavadu a reklamoval
Skúsil som to, ako si mi poradil a výsledok bol ten, že ten tenký pásik bol mierne vľavo - v strede nebol. Ale je pravda, že je slnečno, ale skúšal som to v tieni, nie na slnku. a meranie "bodovo" si myslel meranie expozicie na stredovy bod, hej? nie s prioritou stredu, spravne sa chapeme???

dik moc! ;-)

Odpovědět

Zpět na „Pentax K-7, K-5 (II (s))“