Pentax DA 17-70mm f4 VS. Tamron AF28-75mm F/2.8
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax DA 17-70mm f4 VS. Tamron AF28-75mm F/2.8
T28-75/2,8 jsem měl docela dlouho a je opravdu dobrý. Pokud stačí těch 28mm a je k mání za rozumný peníz tak určitě brát. Jako výhodu vidím že není třeba se obávat otevřít ho na plnou díru. Nese označení makro, umí zaostřit na docela krátkou vzdálenost ale na kytičku bych volil jinak. Snad kromě váhy a celkem velkých rozměrů mu nelze nic zásadního vytknout. Sice plast, ale působí velice solidním a robustním dojmem, asi bych se nebál ani této stránky. I lituji že jsem ho dal pryč, už mě napadlo znovu si ho pořídit.
Pentax K1 D-FA 28-105, D-FA MACRO 100/2,8WR FA 135/2,8
Dřív tu porovnávali S, P a T. U Pentaxe varovali, že na dlouhém konci byl slabší a doporučovali nepoužívat až do konce. Na druhou stranu český servisman Pentaxe je silná stránka tohoto skla. Sigma byla horší v rozích. Co se obrazové kvality týká, vyhrál Tamron.
Protože ho vlastním, tak mohu potvrdit, že zpracování je trošku horší než Pentaxe. Pokud ale s ním neděláš psí kusy, je v pohodě. Měl jsem ho v opravě - trochu mi po pádu při výměně skel začala zlobit clona a český servis nic moc, opravili mi ho a seřídili až v Německu. Mám ho koupený přes Megafoto, tak jsem toho využil.
Seřídili ho špičkově, ostrej je jak břitva, teď při porovnání s FA 31 Limited při běžném focení z ruky nezaostává. Zaostává až při použití stativu.
Protože ho vlastním, tak mohu potvrdit, že zpracování je trošku horší než Pentaxe. Pokud ale s ním neděláš psí kusy, je v pohodě. Měl jsem ho v opravě - trochu mi po pádu při výměně skel začala zlobit clona a český servis nic moc, opravili mi ho a seřídili až v Německu. Mám ho koupený přes Megafoto, tak jsem toho využil.
Seřídili ho špičkově, ostrej je jak břitva, teď při porovnání s FA 31 Limited při běžném focení z ruky nezaostává. Zaostává až při použití stativu.
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
tamron 28-75 mam uz dlhsie... pouzival som ho na k20, teraz na k5... poviem iba tolko, ze ked som hladal stredne ohnisko, rozhodol som sa spravne... vyuzivam ho asi najviac zo vsetkych objektivov, je super na svadobnu fotografiu, kostol a zabava,,..dobre pokryva pozadovane ohniska... je super ostry a je to sklo asi so mnou zostarne pri k20 mal mierny BB , na k5 nic.. ale to nepovazujem za vadu kedze sa to dalo v menu fotaku nastavit...
K5+D-BG4, pentax fa 50/1,4,,pentax 16-45mm/4,, tamron 28-75mm/2,8,, tamron 70-200mm/2,8,, metz 58,,stativ fomei -magnesium pro 200 +hlava mh 0180,,filmovy Pentax K100
Px nie je zly, mal som ho nejaky cas. Ma vsak jednu velmi neprijemnu vlastnost, o ktorej som uz pisal v inom vlakne. So zmenou clony sa posuva rovina zaostrenia. AF to koriguje, ale nie je pouzitelny pre manualne ostrenie. Resp. je, ale iba na plnu dieru. Skratka ked sa zaostri podla oka manualne pri otvorenej clone a potom pri exponovani objektiv zacloni na prac. clonu, tak je rovina ostrosti inde a vysledok je rozostreny... To treba pri vybere zvazit...
K20D, KP
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6
Neviem o tom že by manuálne ostrenie ovplyvňovala clona.Pri AF to možné je,pretože sa do objektívu prenášajú hodnoty o zaostrenej vzdialenosti a clone čo môže senzor pomýliť,pri manuálnom ostrení nie.Clona ovplyvňuje lom lúčov a pri maximálnom zaclonení môže dôjsť ku zmäkčeniu obrazu,ale nie ku zmene roviny zaostrenia.Takto sa chová moja 35/2,4:ak zaostrím pri plnej diere na 1m,je zaostrené mierne pred.Ak ale nastavím na aparáte clonu povedzme 5,6,zaostrím(AF),potom z držaním namačknutej spúšte odcloním a exponujem,je zaostrené správne.Manuálne je to ale jedno,ostré je vždy tam kde má pri rôznych clonách.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Skusal som to na testovacom obrazci. Fotak na stative, zaostrenie konstatnte (MF). So zvysujucou clonou sa posuvala rovina ostrosti dozadu (odskusane na dvoch objektivoch 17-70/4 vyrobenych s vyse rocnym odstupom). AF o tom "vie" a ked napr. zaostris pomocou AF na nejaky predmet a potom zmenis clonu (napr. zo 4 na 11), tak AF zaostrovaci kruzok posunie o par mm dalej (moja K20 to robi "skokovo" do clony 8 nepreostruje, nad 8 uz ano). Ked pri takto zaostrenom objektive pozries do hladacika, tak mas pocit, ze nie je zaostrene spravne, pricom vysledok je dobry. Naopak, ked na MF zaostris podla oka (samozrejme na plnu dieru), tak ked nechas plnu dieru, tak to bude ostre a ked das clonu 8, tak je blato. Na vyssich clonach sa to uz kvoli HO az tak viditelne neprejavuje, ale na dlhom konci pri malych vzialenostiach je to uplne ocividne. Vo vysledku to potom vyzera tak, ze ked fotis na MF, tak mas ostrejsie fotky na plnu dieru ako na vyssie clony... Toto nie je moj vymysel, je to konstrukcna vlastnost tohoto skla, ktore je inak dobre, ale treba pouzivat AF alebo MF na plnu dieru. Ostatne malinky rozsah ostriacehu kruzku na tomto skle tiez napoveda tomu, ze konstrukteri asi s MF prilis nepocitali...
K20D, KP
Chtěla bych se zeptat jak dopadla oprava v servise, mám ten stejný problém a objektiv je ještě i v záruce, také jsem to zpočátku tolerovala, ale už mě dochází trpělivost a uvažuji o servisu.Pavel41 píše:Svého času jsem se rozhodoval, zda si nechat 16-50 SDM nebo 17-70 SDM... Na moje sváteční focení s třesoucíma se rukama (a trochu i kvůli rozsahu) jsem zvolil prodat 16-50 hochovi, co to myslí s focením odpovědněji... Říká, že je velice spokojen. K 17-70: už jsem to tady někde psal, že AF občas na ohnisku 70mm odmítne pracovat (clona nemá vliv), ale protože stačí nepatrně sjet níže a ihned se vrátit, aby se AF většinou "chytil" , že nebudu reklamovat. Ovšem předminulý měsíc mi takhle utekl jeden z mála snímků, které jsem chtěl - a tak - Fotoservis. Pan Koutný objednal jakési čidlo (senzor nebo co to je ), které prý občas zlobí, minulý týden přišlo a teď tedy čekám na výsledek...
Má relativně nový 17-70 a též jsem párkrát pozoroval problém AF na dlouhém konci. Zatím se to tak často nestává, aby mi to vadilo. Prozatím to beru jako "vlastnost" toho skla.
Pentax K-5II, Pentax SMC DA 17-70mm f/4, Pentax SMC DA* 55mm f/1.4, Pentax SMC DA 35mm f/2.4, Tamron AF SP 90mm F/2.8 Macro, Pentax SMC 100-300mm f/4.5-f/5.6, Metz 48AF1
-
- Významný člen
fatima: Po záruční opravě se mi (aspoň zatím, zaklepat! ) problém na 70mm nevyskytl... akorát jsem moc nepochopil, co se v objektivu vyměňovalo - původně jsem myslel, že jde o nějakou elektroniku, ale v hovoru se servismanem p.Kautským figurovalo něco v přenosu na kontakt... raději jsem nepátral: funguje to , ale prý se s tím dost natrápil...
Pavel
-
- Významný člen
to Hnz: já si to takhle říkal prakticky rok (že je to prostě taková fičura toho skla - konečně, stačilo nepatrně pohnout manuálně ostřením - zaplaťPentax za QSF - a AF se "chytil"), dokud jsem si dopřával luxus mít v záloze 16-50 SDM, skutečně o nic nešlo... ale pocit jistoty spolehnutí je dost důležitý...
Pavel
Děkuji za odpověď, asi p. Kautskému přidělám práci a objektiv mu pošlu. když byl nový špatně ostřil na 70mm a po roce používáni mezi 60mm-70mm nefunguje AF vůbec, což není moc praktické.Pavel41 píše:fatima: Po záruční opravě se mi (aspoň zatím, zaklepat! ) problém na 70mm nevyskytl... akorát jsem moc nepochopil, co se v objektivu vyměňovalo - původně jsem myslel, že jde o nějakou elektroniku, ale v hovoru se servismanem p.Kautským figurovalo něco v přenosu na kontakt... raději jsem nepátral: funguje to , ale prý se s tím dost natrápil...
-
- Významný člen
..."po roce používáni mezi 60mm-70mm nefunguje AF vůbec, což není moc praktické"... to není nepraktické, ale až natolik děsivé, že by nemělo být žádné "asi" k předání do servisu...
Pavel
Tak se mi dnes vrátil můj PENTAX 17-70 z Fotoservisu ze záruční opravy. Poležel si tam přesně na den dvacet tři dní a dnes přišel neopraven z prostého důvodu. A to, že pochází ze Slovenského trhu, přestože jsem jej koupila u České firmy Fotografia Zlín spol. s.r.o., tak nesplňuje podmínky záruky ČR a ani mezinárodní záruky. Moc tomu sice nerozumím, ale budiž, bohužel takové podmínky tak asi někdo nastavil. Co mě ale dostalo, je jednání samotného servisáka. Měl na mě email, telefon, adresu, prostě veškeré kontakty a přesto nechal objektiv více tři týdny povalovat po servise, aniž by mě nějakým způsobem o problému informoval, natožpak aby se třeba snažil, objektiv brzy vrátit zpět.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Preco si nereklamoval(a) u predajcu? Ten ti to musi zariadit...
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Jj hned zítra se obrátím na prodejce a doufám,že mi zařídí opravu na Slovensku. Vůbec mě nenapadlo, že u zboží koupené v Česku se musí uplatnit záruka, tam kde ho prodejce pořídil, v tomto případě na Slovensku. Automaticky a bez přemýšlení jsem ho poslala do Prahy p. Kautskému, ten ho 26.září dostal, 6.října sepsal čtyři řádky o tom že to opravovat nebude a dnes 19.října poslal zpět. Doufám, že Slovenský servis bude vstřícnější a pružnější.