P-TTL automatika
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor
FW 3.0 je na stránkach Metzu pomerne dlho...
Na tej RiceHigh stránke je odkaz na pôvodné vlákno odkiaľ to pochádza (je to skopírované z dpreview)...
Bavíme sa tu o meraní expozície s externým bleskom a následnom zlom nastavení jeho výkonu, nie len o samotnom meraní expozície...
V žiadnej odbornej recenzii netestujú telo s externým bleskom, iba s interným (naposledy som také niečo videl na http://www.imaging-resource.com, ale to už bolo dávno)...
Na tej RiceHigh stránke je odkaz na pôvodné vlákno odkiaľ to pochádza (je to skopírované z dpreview)...
Bavíme sa tu o meraní expozície s externým bleskom a následnom zlom nastavení jeho výkonu, nie len o samotnom meraní expozície...
V žiadnej odbornej recenzii netestujú telo s externým bleskom, iba s interným (naposledy som také niečo videl na http://www.imaging-resource.com, ale to už bolo dávno)...
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100
Odkazy na vlákna, kde se řeší "potíže" jsou k ničemu. Diskutující nechtějí problém vyřešit, jen dokázat všem že oni mají pravdu a Pentax je ten špatný. Kdyby ten foťák poslali do servisu, tak v 90% případů se zjistí že je problém na straně uživatele (třeba kombinace automatické volby AF bodu a link AE to AF point foťák rozhodí dokonale) a zbytek by se dal řešit nějakou menší kalibrací nebo opravou.
To samé tady.
Začátkem července jsem reportážně nafotil asi 1800 fotek převážně s bleskem a mohl jsem fotit rovnou do Jpg. Kde jsem expozici nezmrskal svojí chybou, byla dobře. To bych si s K10D dovolit nemohl.
To samé tady.
Začátkem července jsem reportážně nafotil asi 1800 fotek převážně s bleskem a mohl jsem fotit rovnou do Jpg. Kde jsem expozici nezmrskal svojí chybou, byla dobře. To bych si s K10D dovolit nemohl.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Nedaval bych na jednu uroven K10 a K20..
Co se tyka foceni lesklych predmetu, tak K20 opravdu stahne expozici dolu tak, aby neudelal prepal.. ano je to neprijemne kdyz clovek namiri na lidi za kteryma je zrcadlo a pak je fotka tmava, protoze fotak si zmeril predblesk o zrcadlo a vyhodnotil jako spoustu svetla.. jenze to neni standardni situace a je pomerne jednoduchy ji zkorigovat EV+ a povytahnout v PP.
Podstatne vetsi a v PP tezko resitelnej problem je, kdyz K5 soustavne vsechno preexponovava a fotit s nim do jpeg neni spolehlivy. S bleskem uz vubec. A mnohdy to nezachrani ani muj dlouhodoby pristup jpg+raw.
Cid je mozna navykly na expozice z canonu, tak na to ma trochu posunuty pohled.
A pokud uz to nechteji resit globalne, tak bych opravdu rad tu polozku v menu aktivujici ten "stary" konzervativni pristup..
Co se tyka foceni lesklych predmetu, tak K20 opravdu stahne expozici dolu tak, aby neudelal prepal.. ano je to neprijemne kdyz clovek namiri na lidi za kteryma je zrcadlo a pak je fotka tmava, protoze fotak si zmeril predblesk o zrcadlo a vyhodnotil jako spoustu svetla.. jenze to neni standardni situace a je pomerne jednoduchy ji zkorigovat EV+ a povytahnout v PP.
Podstatne vetsi a v PP tezko resitelnej problem je, kdyz K5 soustavne vsechno preexponovava a fotit s nim do jpeg neni spolehlivy. S bleskem uz vubec. A mnohdy to nezachrani ani muj dlouhodoby pristup jpg+raw.
Cid je mozna navykly na expozice z canonu, tak na to ma trochu posunuty pohled.
A pokud uz to nechteji resit globalne, tak bych opravdu rad tu polozku v menu aktivujici ten "stary" konzervativni pristup..
Přesně tohle podepíšu.Jenc píše: TAv je to, co mi na K-x nejvíc chybí (jak už jsem tu někde zmínil). Hlavně při večerním focení, kdy potřebuju nastavit max. nejdelší čas, aby se mi nerozmazávali lidi, a zároveň clonu, aby nebyla úplně na plnou díru, a foťák ať si dopočítá ISO na správnou expozici (přičemž vyšší ISO u K-x a novejších není díky čipu problém). Přesně jak píše xmeda, ani by to nemusel být samostatný TAv režim, stačila by přidat u manuálu M citlivost auto ISO.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Takže podľa teba sú všetci čo majú nejaký problém s foťákom neschopní a chcú poškodiť značku. Pekne.elho_cid píše:Odkazy na vlákna, kde se řeší "potíže" jsou k ničemu. Diskutující nechtějí problém vyřešit, jen dokázat všem že oni mají pravdu a Pentax je ten špatný. Kdyby ten foťák poslali do servisu, tak v 90% případů se zjistí že je problém na straně uživatele (třeba kombinace automatické volby AF bodu a link AE to AF point foťák rozhodí dokonale) a zbytek by se dal řešit nějakou menší kalibrací nebo opravou.
To samé tady.
Keď sa mi K-5 vrátila zo servisu, kde som ju poslal aj s FA 50/1.4 a AF-540FGZ, tak som ako prvú urobil fotku s AF-540FGZ a nastaveniami ktoré tam nechal servisný technik. Problém ostal a blesk to prepálil ako sa dalo. Po stiahnutí FEC na -2EV to bolo v poriadku.
Na servisnom liste bolo napísané "Update firmware, reset všetkých nastavení, test, nafotené kontrolné zábery.".
Ak by to bol problém uživateľa, tak by mi to robilo ma oboch telách (K100D a K-5) s rovnakými nastaveniami či už expozičného režimu, expozície samotnej, blesku ale aj v menu a v custom menu. Ale nie je tomu tak, robí to iba na K-5...
A rád by som ti dal do pozornosti tvoj vlastný výrok - "Se svojí první K-5 jsem potíže s vypálenými fotkami s bleskem měl, ale teď s druhým kusem a taky FW1.11 je to v pořádku."
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
Presne kvoli takymto nikdy nekonciacim chybickam som K5 nekupil a zvalovat vsetko na neschopnost pouzivatelov nie je na mieste...
marauder: Zrovna tebe bych z neschopnosti obviňovat nechtěl, omlouvám se, jestli to tak vyznělo.
Jde o to, že moje K-5 teď měří téměř dokonale, ať mám externí blesk namířený kam chci. Nedá se zmást odlesky a exponuje hodně doprava, ale nedělá přepaly. Prostě super. Takže jestli byla chyba ve FW, tak ji 1.11 opravil. Jestli je chyba v jednotlivých kusech (a moje první K-5 z první zásilky co přišla do ČR určitě divná byla) tak je to třeba řešit individuálně se servisem.
Ale je třeba počítat s tím, že první co servisman udělá je, že smaže veškerá uživatelská nastavení, což je taky nejčastější zdroj chyb.
BTW zkoušeno s bleskem Samsung SEF36, což je ekvivalent AF360. Se Sigmou to teď neozkouším, protože jsem jí nedavno rozbil.
Jde o to, že moje K-5 teď měří téměř dokonale, ať mám externí blesk namířený kam chci. Nedá se zmást odlesky a exponuje hodně doprava, ale nedělá přepaly. Prostě super. Takže jestli byla chyba ve FW, tak ji 1.11 opravil. Jestli je chyba v jednotlivých kusech (a moje první K-5 z první zásilky co přišla do ČR určitě divná byla) tak je to třeba řešit individuálně se servisem.
Ale je třeba počítat s tím, že první co servisman udělá je, že smaže veškerá uživatelská nastavení, což je taky nejčastější zdroj chyb.
BTW zkoušeno s bleskem Samsung SEF36, což je ekvivalent AF360. Se Sigmou to teď neozkouším, protože jsem jí nedavno rozbil.
-
- Pokročilý uživatel
marauder má pravdu, chyba užívateľa to rozhodne nie je a tváriť sa že je všetko v poriadku lebo je to pentax ... hmm... nie nie nie, každý problém treba pomenovať a riešiť. Bez debaty je k5 špičkový stroj ale spolupráca s externým bleskom je bez korekcií problém. Hlavne keď ste v akcii a nemáte čas laborovať s nastavením.
TTL meranie vyšle predblesk ktorý má k5 vyhodnotiť a následne nastaviť záblesk na adekvátnu hodnotu, zámerne nepíšem optimálnu, tmavé do plusu a svetlé do mínusu ovládajú všetci, to je vec vkusu a zámeru, lenže výsledok záblesku je prepal o 2 EV. Pre mňa je zlé ak sa na takúto spoluprácu ext blesk a k5 nemôžem spolahnúť, je zlé ak snímky s korekciou sú v poriadku a keď sa otočím o 180 stupňov dostanem prepal alebo podpal. Sú situácie keď vďaka tomuto prídete o snímok ktorý sa už nezopakuje. Fotím už asi 10 rokov, ak som doteraz takýto problém nemal a objavil sa až pri k5 je možné že som to do rána zabudol ja a mnohí ďalší ? Ospravedlňujem sa ak píšem príliš emotívne ale vždy som myslel, že takéto fóra sú o tom aby si priaznivci značky pomáhali konštruktívnymi radami a nie sa obviňovali z neschopnosti niečo nastaviť či prečítať
TTL meranie vyšle predblesk ktorý má k5 vyhodnotiť a následne nastaviť záblesk na adekvátnu hodnotu, zámerne nepíšem optimálnu, tmavé do plusu a svetlé do mínusu ovládajú všetci, to je vec vkusu a zámeru, lenže výsledok záblesku je prepal o 2 EV. Pre mňa je zlé ak sa na takúto spoluprácu ext blesk a k5 nemôžem spolahnúť, je zlé ak snímky s korekciou sú v poriadku a keď sa otočím o 180 stupňov dostanem prepal alebo podpal. Sú situácie keď vďaka tomuto prídete o snímok ktorý sa už nezopakuje. Fotím už asi 10 rokov, ak som doteraz takýto problém nemal a objavil sa až pri k5 je možné že som to do rána zabudol ja a mnohí ďalší ? Ospravedlňujem sa ak píšem príliš emotívne ale vždy som myslel, že takéto fóra sú o tom aby si priaznivci značky pomáhali konštruktívnymi radami a nie sa obviňovali z neschopnosti niečo nastaviť či prečítať
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
ISO na k-x do 800 v pohode, 1600 ešte stale prijatelne. Ale....načo fotiť pri blesku s ISO 1600? Čiže TAv ano, ale ak je možno limitovania ISO. Je taka možnosť?Jenc píše: TAv je to, co mi na K-x nejvíc chybí (jak už jsem tu někde zmínil). Hlavně při večerním focení, kdy potřebuju nastavit max. nejdelší čas, aby se mi nerozmazávali lidi, a zároveň clonu, aby nebyla úplně na plnou díru, a foťák ať si dopočítá ISO na správnou expozici (přičemž vyšší ISO u K-x a novejších není díky čipu problém). Přesně jak píše xmeda, ani by to nemusel být samostatný TAv režim, stačila by přidat u manuálu M citlivost auto ISO.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
duves píše:ISO na k-x do 800 v pohode, 1600 ešte stale prijatelne. Ale....načo fotiť pri blesku s ISO 1600? Čiže TAv ano, ale ak je možno limitovania ISO. Je taka možnosť?Jenc píše: TAv je to, co mi na K-x nejvíc chybí (jak už jsem tu někde zmínil). Hlavně při večerním focení, kdy potřebuju nastavit max. nejdelší čas, aby se mi nerozmazávali lidi, a zároveň clonu, aby nebyla úplně na plnou díru, a foťák ať si dopočítá ISO na správnou expozici (přičemž vyšší ISO u K-x a novejších není díky čipu problém). Přesně jak píše xmeda, ani by to nemusel být samostatný TAv režim, stačila by přidat u manuálu M citlivost auto ISO.
No sak samozrejme, tak jako v P tak i v TAv jde tomu fotaku nastavit odkud kam muze s ISO chodit. S bleskem na K5 treba 160-1000 a k tomu EV-1.
Na K20 u TAv mivam 100-800 s bleskem. (neprepali)
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To jsem samozřejmě automaticky myslel, takže jsem to ani nezmiňoval. Většinou nastavuju omezení ISO na max. 800, 1600, někdy i 3200 když je hodně tma. O blesku sice řeč nebyla, ale když chci mít prosvětlené i pozadí, tak klidně fotím s bleskem (na minimální výkon) třeba na ISO 1600.duves píše:ISO na k-x do 800 v pohode, 1600 ešte stale prijatelne. Ale....načo fotiť pri blesku s ISO 1600? Čiže TAv ano, ale ak je možno limitovania ISO. Je taka možnosť?
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
Před 10 lety nebyly foťáky tak složité jako je K-5. Taková praxe pomůže v mnoha ohledech, ale ne v tom jak nastavit foťák, který tehdy neexistoval. Neberte si to osobně, nikomu tu nechci nadávat nebo ho obviňovat z neschopnosti.nighthawk787 píše:Ospravedlňujem sa ak píšem príliš emotívne ale vždy som myslel, že takéto fóra sú o tom aby si priaznivci značky pomáhali konštruktívnymi radami a nie sa obviňovali z neschopnosti niečo nastaviť či prečítať
Jde o to, že mě to funguje dobře. To znamená, že chyba není ve FW, který máme asi stejný. Skoro určitě je chyba v nějakém nastavení nebo způsobu použití. Pokud to servis vrátí s tím, že je foťák v pořádku, tak je to skoro jistota.
To znamená vymazat všechny nastavení custom funkcí a voleb a všechno na výchozí hodnoty a pak to musí jít. To je moje konstruktivní rada. Sám jsem to udělal taky.
Jestli se potkáme na nějakém srazu, můžeme porovnávat a zkoušet do aleluja - možná vás pak přesvědčím, možná že vy přesvědčíte mě.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Konecne mudre slova. Bohuzial sa tu najdu aj taki, ktori maju svoji pravdu a chybu za hladacikom vylucia ako prvu...elho_cid píše: Jde o to, že mě to funguje dobře. To znamená, že chyba není ve FW, který máme asi stejný. Skoro určitě je chyba v nějakém nastavení nebo způsobu použití. Pokud to servis vrátí s tím, že je foťák v pořádku, tak je to skoro jistota.
To znamená vymazat všechny nastavení custom funkcí a voleb a všechno na výchozí hodnoty a pak to musí jít. To je moje konstruktivní rada. Sám jsem to udělal taky.
Kamenujte ma kolko chcete, ajtak je uz z PFS jedno rozhadane forum ktore zapadlo prachom
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tiez zacinam mat ten pocitbigfoot píše:Kamenujte ma kolko chcete, ajtak je uz z PFS jedno rozhadane forum ktore zapadlo prachom
Fw 1.11 je opravdu s bleskem (Metz 58) mnohem lepší. K samotné diskuzi se mi už ani nic dodávat nechce. Pojďme se bavit o technice, o focení a přestaňme se hádat. Jinak už to forum nebude k ničemu. Pořád beru Pentax jako jednu ze svých rodin a tohle mě mrzí.
Zdenek