P-TTL automatika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Příspěvek od xmeda » 24 črc 2011, 19:55

Samostatny Av jsem za celou dobu s K20 pouzil tak trikrat a s K5 jeste nikdy. Uplne mi staci P s MTF krivkou, TAv, M a B.

Av, Tv a Sv by pro rozumnou cinnost potrebovaly umoznit omezovat rozsahy tech ostatnich parametru (tak jako jde omezit rozsah ISO pro automat).

Ostatne to je vec, co mi na tom fotaku porad chybi - moznost nastavit hranice pro dalsi parametry.

Abych nechal hypermanual "P" s ohledem na MTF krivku, fotaku dovolil rozsah casu napr 1/100 - 1/2000, rozsah clony F4.5-7.1 a iso treba 160-1000. A v tomto aby si pracoval s tim, ze v P mam krom automatu jen otocenim kolecka moznost kdykoliv rychle volit nejakou z velicin jako ridici a ostatni aby fotak dopocital jako zavisle, ovsem z povoleneho rozsahu.

Aby se nestavaly kraviny kdy na Tv zkratim cas a fotak vesele s padesatkou nastavi F1.4.. misto aby zvedl ISO a zachoval HO. Coz je i duvod proc pouzivam hodne TAv. Zatimco Tv, Sv nebo Av prakticky vubec.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 24 črc 2011, 20:05

Převážně používám Av, a nemám problém. Pak používám už jenom M a málo kdy TAV...
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 24 črc 2011, 21:24

To xmeda: Netvrdim, ze to nie je moznost ale nehnevaj sa mne to pride amaterske. Pri Av si predsa vies kontrolovat HO a mas omnoho viacej volnosti (pocet moznych casov oproti poctu clon pri Tv) a ISO si predsa vies velmi rychlo zmenit trebars si to nastavis na predne e-dial
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 25 črc 2011, 00:15

Lukas_Gal píše:To xmeda: Netvrdim, ze to nie je moznost ale nehnevaj sa mne to pride amaterske. Pri Av si predsa vies kontrolovat HO a mas omnoho viacej volnosti (pocet moznych casov oproti poctu clon pri Tv) a ISO si predsa vies velmi rychlo zmenit trebars si to nastavis na predne e-dial
A cim je Av vyhodnesi oproti P kde mam na zadnim kolecku clonu? Nicim. Vyzkousej to, co najdes v poslednim odstavci.

U mne je Av uplne zbytecny/duplicitni rezim. Mas ho obsazeny v hypermanualu P a aktivuje se jakmile otocis kolecko prirazene ke clone. Stejnetak Sv a Tv. Vsechny tri v jednom bez potreby nekam surovat volic rezimu. Klidne bych je z toho volice zrusil a dal tam misto toho vic HV pozic pro user mody. Jedine co je potreba je vyhodit z nastaveni, ze kolecakama se posouva P krivka - tedy zvolit tu prvni variantu z nabidky E kolecka (P: predni:Tv zadni:Av Green:P)

TAv pak pouzivam tehdy, kdyz chci fotaku vnutit clonu i cas a pritom mu ponechat doladeni expozice.

Amaterske je spis nevedet jak fotak funguje a opovrhovat jakoze amaterskym tim, co ma Pentax jako jediny uz od dob vyssich filmovych MZ-S, PZ-1, Z-5, Z10, Z-20, Z-50, Z-70. To neni automat pro decka. V zadnym pripade. Naopak to je pomerne sofistikovany system kvuli kteremu od dob FA objektivu instaluji do kazdyho objektivu cip s jeho MTF tabulkou. Nizsi rady jako K100/200/M/X/R to neumi. Jenom K10/20/7/5. Schvalne co z toho jsou fotaky pro amatery? :)

btw je treba rozlisovat pri cteni

Av - priorita clony - fotak stavi cas /mnohdy nesmyslne/ a ISO (je mozne vnutit ISO a tim se snazit regulovat cas)
Tv - priorita casu - fotak stavi clonu /mnohdy nesmyslne/ a ISO (je mozne vnutit ISO a tim se snazit regulovat cas)
TAv - priorita casu a clony, fotak pocita ISO (odpadaji nesmysly s casem a clonou, dal zalezi jaky ma dovoleny rozsah ISO aby nestavel kraviny)

P (Hy-M, priorita MTF) fotak bez zmen nebo po zelenem stavi clonu podle MTF tabulky objektivu na optimalni hodnotu, k tomu podle aktualni fokalni delky a dovolenyho rozsahu ISO dopocitava cas. Otocim zadnim a ejhle, fotak se chova jako v Av. Otocim prednim a fotak se chova jako Tv. Menim ISO a fotak se chova jako Sv. Zamcu expozici a tocim necim a fotak se chova jako P-shift, ma zamcenou expozici a prepocitava to, s cim nehybu ja. K tomu je k dispozici EV korekce.

Vetsi kontrolu uz nabizi jenom M manual a jeho derivace TAv, ktere by se mohlo rikat MANUAL s auto-ISO.

B - bulb pak je sam o sobe exot pro specificky pouziti. (A nechapu proc tam rovnou nejde nastavit cas treba podobnym zpusobem, jako se nastavuje pocet expozic v casosberu. Ulehcilo by to otravovani s dalkovym ovladanim nebo kabelem.)

U K10/20/7/5 se Av, Sv a Tv stavaji duplicitnimi a defakto zbytecnymi rezimy.

Nebavime se o AUTO ani o P s AUTO krivkou.

A kdyz uz tady pisu co je na hlavu, tak chci do K5 do menu polozku "Pouzivat konzervativni mereni ANO/NE" aby fotak tak jako K20D vsechno podexponoval o 0,3EV + hlidal prepaly a ne vsechno vypalit jako delaji ty soucasne s Kx pocinaje. Na slunku nemit usmazene nebe automaticky znamena na fotaku cpat -0.3 ~ -0,7EV. Proc? Prece kazdy vi, ze z prepalu nezachrani nic ale z podexponovanyho obrazku kde co. A canikonisti by si to nechali vypnuty aby meli ty svoje osmazeny hnusy.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 25 črc 2011, 04:57

xmeda píše: TAv - priorita casu a clony, fotak pocita ISO (odpadaji nesmysly s casem a clonou, dal zalezi jaky ma dovoleny rozsah ISO aby nestavel kraviny)
Mam sice knihu od Romana Pihana preč z domu, ale na tento režim ...si dajako nespominam, že by uvadzal v zakladnych nastaveniach.
Ja ho na k-x nemam. A neviem si predstavit jeho používanie. V zasade všade treba, ak je to možne používať najnižšie ISO. Pri uvedenom režime stovky iba tak lietaju.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 25 črc 2011, 04:58

xmeda píše: TAv - priorita casu a clony, fotak pocita ISO (odpadaji nesmysly s casem a clonou, dal zalezi jaky ma dovoleny rozsah ISO aby nestavel kraviny)
Mam sice knihu od Romana Pihana preč z domu, ale na tento režim ...si dajako nespominam, že by uvadzal v zakladnych nastaveniach.
Ja ho na k-x nemam. A neviem si predstavit jeho používanie. V zasade všade treba, ak je to možne používať najnižšie ISO. Pri uvedenom režime stovky iba tak lietaju hore.[/quote]
Naposledy upravil(a) duves dne 25 črc 2011, 06:26, celkem upraveno 1 x.

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 25 črc 2011, 05:41

To xmeda: Ok beriem spat prve vysvetlenie mi prislo trosku divne toto dava zmysel (obcas clovek zle pochopi co iny mysli :)) stejne pre mna je najdolezitejsia kontrola HO takze u seba nevidim zmysel pouzivat nieco ine ako Av a HyperManual je samozrejme skvela vec.

Len s tou expoziciou stale nechapem. Predsa expozimeter je blby on len meria priemer a na uzivatelovi je aby ho smeroval akou cestou sa vydat. A ked uz pises o moznostiach fotaku, ktore by mal clovek poznat tak rovnako by mal poznat spravanie expozimetra v jednotlivych situaciach a vediet ho smerovat.

Nesnazim sa zhadzovat tvoje postupy, skor chcem dospiet k nejakemu zaveru.
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 25 črc 2011, 07:14

Hlavně xMeda vychází z pomýleného předpokladu, že na K20D bylo měření expozice v pořádku. Nebylo - já měl na K10 (stejný případ) pořád zapnutou kompenzaci do plusu a výsledky byly nekonzistentní. U K-5 stačí dát -1 a pokud blesk stíhá, tak je expozice v sérii fotek velmi vyrovnaná. To je u mě zlepšení.

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 25 črc 2011, 08:21

To by ste sa divili čo dokázal blesk sigma 530 DG super na K 200.Pri pokuse odfotiť auto v garáži bola správne exponovaná iba špz.Starý metz ct 38 s vlastnou automatikou exponoval správne.Teraz na K-5 ten istý blesk sigma sa chová korektne a expozícia je správna.Určite lepšia ako na k 200 kde sa aparát bál prepalov a v podstate všetky fotky z bleskom boli mierne podexponované.Teraz sú fotky svetlejšie ale stále bez prepalov.Prispieva k tomu aj veľký dynamický rozsah čipu.
Napríklad na mojom prvom Ds-ku bol vstavaný blesk takmer nepoužiteľný,výsledky boli nepredvídateľné.Na K 200 už v poriadku,tak isto K5.Na K200 som skúšal aj originál pentaxí blesk ale výsledky boli nepresvedčivé,zväčša hodne podexponované.Jednoduchý blesk Exakta ale fungoval bezvadne,nemôžem si sťažovať.Absolútna spoľahlivosť.Veľká škoda že na K5 nefunguje.Nechápem prečo ale žiaľ ttl nebeží.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Jenc
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jenc » 25 črc 2011, 09:38

duves píše:Mam sice knihu od Romana Pihana preč z domu, ale na tento režim ...si dajako nespominam, že by uvadzal v zakladnych nastaveniach. Ja ho na k-x nemam. A neviem si predstavit jeho používanie. V zasade všade treba, ak je to možne používať najnižšie ISO. Pri uvedenom režime stovky iba tak lietaju.
TAv je to, co mi na K-x nejvíc chybí (jak už jsem tu někde zmínil). Hlavně při večerním focení, kdy potřebuju nastavit max. nejdelší čas, aby se mi nerozmazávali lidi, a zároveň clonu, aby nebyla úplně na plnou díru, a foťák ať si dopočítá ISO na správnou expozici (přičemž vyšší ISO u K-x a novejších není díky čipu problém). Přesně jak píše xmeda, ani by to nemusel být samostatný TAv režim, stačila by přidat u manuálu M citlivost auto ISO.
Obrázek
M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám

nighthawk787
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od nighthawk787 » 25 črc 2011, 13:08

elho_cid píše:Hlavně xMeda vychází z pomýleného předpokladu, že na K20D bylo měření expozice v pořádku. Nebylo - já měl na K10 (stejný případ) pořád zapnutou kompenzaci do plusu a výsledky byly nekonzistentní. U K-5 stačí dát -1 a pokud blesk stíhá, tak je expozice v sérii fotek velmi vyrovnaná. To je u mě zlepšení.

prepáč nechcem sa hádať, ale stále mám k10 na porovnanie a xmeda má pravdu, žiadne brutálne prepaly ako k5,
možno korekcie o 1/3+- ale nie viac, na k5 hovoríme o - 1 až -2 , ext blesk mám metz 58 af1. Skôr mám podozrenie na zastaranú technológiu bleskov než na chybu k5, a zlé vyhodnotenie komunikácie medzi ext bleskom a telom k5

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 25 črc 2011, 13:12

máš v tom metzu nejnovější FW? Prý to letos opravovali.

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 25 črc 2011, 13:28

Firmware potrebuje telá K5, K7 nie bleskov!!!

marauder
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marauder » 25 črc 2011, 14:03

elho_cid píše:máš v tom metzu nejnovější FW? Prý to letos opravovali.
Ono to nie je vec FW v blesku (mne to robí aj na Metz 58AF-1 aj na AF-540FGZ(na tej sa FW ani meniť nedá pokiaľ ju nepošleš do servisu)) ale samotnej K-5.

...jeden článok aj s obrázkami... http://ricehigh.blogspot.com/2011/03/k- ... issue.html
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 25 črc 2011, 14:44

marauder píše:
elho_cid píše:máš v tom metzu nejnovější FW? Prý to letos opravovali.
Ono to nie je vec FW v blesku (mne to robí aj na Metz 58AF-1 aj na AF-540FGZ(na tej sa FW ani meniť nedá pokiaľ ju nepošleš do servisu)) ale samotnej K-5.

...jeden článok aj s obrázkami... http://ricehigh.blogspot.com/2011/03/k- ... issue.html
Tak Metz už má na stránkách třetí verzi FW, takže moje otázka nebyla úplně zbytečná. RiceHigh neuznávám, to bych si rovnou mohl číst nápisy na veřejných záchodcích.
Stojím si za tím, že měření expozice na K-5 je pro mě po K10D velký krok dopředu. Koneckonců i odborné recenze, jako je dpreview, se o něm zmiňují pochvalně. Se svojí první K-5 jsem potíže s vypálenými fotkami s bleskem měl, ale teď s druhým kusem a taky FW1.11 je to v pořádku.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“