P-TTL automatika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
yoli
Významný člen
Významný člen

Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor

Příspěvek od yoli » 24 črc 2011, 12:56

marauder píše:Dobre, položím priamu otázku, vlastne dve...
1. Prečo treba nastaviť FEC na -1EV až -2EV aby expozícia s externým bleskom BOLA SPRÁVNA za všetkých okolností?
2. Čo treba extra nastaviť aby blesk bez kompenzovanej FEC nevyrábal prepaly?

Pýtam sa to konkrétne ByWondry a bigfoota a za presné odpovede im vopred ďakujem... :wink:
Si to vypichol...
Ako využijem tú väčšiu kontrolu uživateľa, ak nemám na správne nastavenie čas? Hovoríme o K5 a K7 o modeloch generačne nad K10, K20.... prečo sa zastávate jednoznačnej chyby???

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 24 črc 2011, 13:01

TTL jednoznačne predlžuje nabitie blesku, lebo hlavnému blesku predchádza slabší predblesk, takže na sekvenčné blesky v TTL určite nie....

marauder
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marauder » 24 črc 2011, 13:22

ByWondra píše: Otázka je, co chápeš jako správná expozice. Jestli to, aby byl foťák na tolik chytrý a věděl líp než uživatel, jak má exponovat, nebo aby věřil svému majiteli, že tak, jak ho používá, ho skutečně používat chce.

Jestli si to vyložíš tak, že neumíš fotit, je to tvoje věc, a klidně se na mě zlob. Já to tak ale nemyslím a za žádného experta se taky nepovažuji. Sám jsem přepálil nebo jinak blbě exponoval s bleskem snad při každý akci něco. Naštěstí se poměr špatně/dobře pomalu posouvá ku prospěchu k dobře. A to především proto, že univerzální návod těžko hledat, každá situace je dost o citu (pro mě).

Jako ty porovnáváš 100 a 5, já pouze porovnávám 200 a 5 a moje zkušenost je asi taková: 200 víc pomůže, 5 dá větší kontrolu..

mír a dobré světlo všem ;-)

Neodpovedal si, namiesto toho zase klasická omáčka o ničom, ale čo už...
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100

ByWondra
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ByWondra » 24 črc 2011, 14:08

marauder píše:
ByWondra píše: ...

mír a dobré světlo všem ;-)

Neodpovedal si, namiesto toho zase klasická omáčka o ničom, ale čo už...
Já myslím, že jo. Podle mě totiž správná je - je taková jakou ji nastavenou máš, ale takže odpověď na moji otázku si ti tím asi taky dal..

Máme 2 příspěvky na 2, takže mě klidně můžeš ignorovat, jestli ti to přijde o ničem ;-)
K-5, K200; S10-20/4-5.6, T17-50/2.8, S50-150/2.8, Pen540, Metz48 ...
|Fotoreporty|

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 24 črc 2011, 14:41

"Podle mě totiž správná je - je taková jakou ji nastavenou máš" :lol:

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 24 črc 2011, 14:44

duves píše:
Lukas_Gal píše: Tak s tymto si dovolim nesuhlasit TTL si nastavuje vykon podla vyhodnotenej expozicie to znamena, ze nie vzdy odpali plny blesk ale niekde medzi 1/1 az 1/64 vykonu
Neviem, nehadam sa. Ale ked som mal Metz AF 48-ku, tak som mal prepalene biele šaty. Najlepšie to riešim cez M. Nastavenim vykonu. A je to zatial dobre.
Čo sa tyka TTL a plneho vykonu, tak medzi jednotlivymi zabermi som musel čakať na nabitie blesku. Možno podla expozície nejde na plny vykon, ale tie oneskorenia tam boli. Napokon, ved som to rozoberal aj tu. Niekto mi poradil M režim, znižiť vykon a osvedčilo sa mi to.
Tak jasne ze ti poradia ist cez M nakolko mas vsetko pod kontrolou.
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 24 črc 2011, 14:54

Na užívateľovi by malo byť doladenie expozície, rozhodnúť sa, či chcem viac tmavej (Duves a biele šaty), alebo svetlejšie. Aj bez zmien uživateľom, by fotka mala byť automatikou vyvážená, POZERATEĽNÁ. To že človek fotku spáli, lebo sa spolieha na automatiku, TTL a následne hľadá správne nastavenie, korekcie tela a blesku, to nepokladám za žiadnu slobodnú voľbu uživateľa, ale za fatalnú chybu práce tela s bleskom, to nie je o ľudskom faktore, to je o neslobodnej voľbe a vnútenom hľadaní správnej expozície....

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 24 črc 2011, 15:19

yoli píše:Na užívateľovi by malo byť doladenie expozície, rozhodnúť sa, či chcem viac tmavej (Duves a biele šaty), alebo svetlejšie. Aj bez zmien uživateľom, by fotka mala byť automatikou vyvážená, POZERATEĽNÁ. To že človek fotku spáli, lebo sa spolieha na automatiku, TTL a následne hľadá správne nastavenie, korekcie tela a blesku, to nepokladám za žiadnu slobodnú voľbu uživateľa, ale za fatalnú chybu práce tela s bleskom, to nie je o ľudskom faktore, to je o neslobodnej voľbe a vnútenom hľadaní správnej expozície....

Presne tak. Ve vychozim stavu musi byt fotka exponovana tak, aby nikde nebyla vypalena. Uzivatelova kontrola pak je EV+/- kdyz chce neco jineho.

Kdezto K-5 si zmeri celou scenu a pokud bude skupina lidi 2m pred fotakem a za nimi nic, tak se bude naprosto dementne snazit prosvetlit to "nic" tim ze zvoli maximum ISO a jebne tam plny blesk uplne bez ohledu na to, ze vyrobi z tech lidi neopravitelne bile placky. A je uplne jedno jestli je ten blesk otoceny primo nebo o kartu.

No a uplne na hlavu pak je chovani, kdy fotak smele nastavuje hodnoty typu 1/80 F11 ISO6400 a plny blesk.. to je jak kdyby mel program priority šumu. Proc proboha nenecha F5.6 1/80 a neco kolem ISO1000?

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 24 črc 2011, 15:25

Ako nechapem co riesite ale podla mna ked clovek foti z bleskom tak preboha pracuje v Av rezime a tam je nastavena clona aj ISO pevne a fotak len koriguje silu zablesku. Expozicny cas nema na expoziciu bleskom ziadny vplyv.

Co sa tyka preexpozicie treba sa divat na to ci sa na scene nachadzaju tmave objekty potom je jasne ze to "hlupa"automatika preexponuje.

Nechcem vyzerat ako najvacsi odbornik na fotenie s bleskom ale pride mi ze si niekto kupi fotak + blesk za povedzme 2000 eur a potom place ze sak to nefoti samo a dokonale ale musim tam nieco nastavovat.
Lukáš Gál,
Obrázek
Obrázek

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 24 črc 2011, 16:03

Ve fotaku za 28 tisic nema co dela "hloupa automatika". Tim spis, kdyz 3.5r stary K20 s tim problem nema. Stejne jako dalsi pentaxy.

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 24 črc 2011, 16:05

Lukas_Gal píše:Ako nechapem co riesite ale podla mna ked clovek foti z bleskom tak preboha pracuje v Av rezime a tam je nastavena clona aj ISO pevne a fotak len koriguje silu zablesku. Expozicny cas nema na expoziciu bleskom ziadny vplyv.
No ak mam externy blesk a dam režim Av a prednastavim napr. ISO na 200, alebo nejaky rozumny rozsah ISO 100-280, dam clonu 5,6, tak blbec elektronika mi ponuka čas 1/20. Preboha, ako mam takto fotografovať ludí?
Takže manual režim, všetko ostatne ostava a čas dam rozumnejší napr. 1/80 či 1/125.

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 24 črc 2011, 16:42

No osobne by som to riesil asi takto: rezim Av nastavit pozadovanu clonu povedzme f 2.8 ISO na 400 - 640 a nemyslim ze by mal byt problem. Samozrejme vypnut v CF zviazanie expozicie so zaostrovacim bodom.

Nemam momentalne K7 takze nemozem vyskusatale co si pamatam ked som fotil este s bleskom tak som mal problem aby mi fotak nastavil cas po 1/80
Lukáš Gál,
Obrázek
Obrázek

duves
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od duves » 24 črc 2011, 16:54

Lukas_Gal píše: Samozrejme vypnut v CF zviazanie expozicie so zaostrovacim bodom.
To mam vypnute.

xmeda
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xmeda » 24 črc 2011, 17:11

AV rezim je pouzitelny rozumne leda jako soucast hypermanualu v P.

Na blesk je u K20D idealni TAv kdy si dam clonu napr F6.3 cas napr 1/80 a zbytek (iso a silu blesku) ma doresit fotak. Jenze K20 to zvlada bez prepalu i bez korekce. V nejhorsim pripade je to podexponovane, kdyz je moc velka vzdalenost od cile a nestaci na to rozsah blesku a ISO.

K5 to prosmazi a jeste zvedne iso naplno. Tak mam pro blesk USER kde je toto navolene ale s limitem iso 1000 a jeste dane -1EV a "bla bla ochrana proti prepalum" - pak jedine je to schopne produkovat pouzitelne fotky.

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 24 črc 2011, 19:07

xmeda píše:AV rezim je pouzitelny rozumne leda jako soucast hypermanualu v P.

A to uz preco?
Lukáš Gál,
Obrázek
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“