Problémy s K-5 - na co si dát pozor
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Problémy s K-5 - na co si dát pozor
Ja proti skúsenostiam nič nemám, len v tom tvojom príspevku akosi žiadne nie sú. Skôr to vyznelo, že ty si ten čo sa musí snažiť aby mu to nevyšlo a všetci ostatní, ktorí majú tento problém (podotýkam že to nie je len zopár ľudí na tomto fóre) si jednoducho niečo pozapínali alebo povypínali a nie sú schopní si to dať do poriadku.
Kontaktmi ani FW v blesku to nie je, lebo na oboch bleskoch stále svieti P-TTL, blesky komunikujú a robia to čo im telo povie, akurát všetko preexponujú o cca. +2EV...v Metzovi mám najnovší FW.
Všetky tie auto-kompenzačné funkcie mám vypnuté a tak isto ostriace body nie sú zviazané s expozimetrom (to už som mal dávno vypnuté aj na K100D)...
Aby som pravdu povedal, tak mi to ako SW bug nepripadá, lebo by to mali všetci, skôr ako HW problém s nejakým čipom čo sa stará o komunikáciu s bleskom. Kľudne sa mohlo stať, že v jednej sérii sa objavilo "zopár" vadných kusov. Ak by bolo zo série 1M kusov dajme tomu 1% vadných, tak stále je to 10k kusov. Ak sa to rozdistribuuje medzi ľudí, tak to potom presne vyzerá ako teraz - jedným to ide, druhým nie.
Ale to je len taká domnenka.
Každopádne som už kontaktoval Exapro a uvidíme ako sa to nakoniec vyvynie...
Kontaktmi ani FW v blesku to nie je, lebo na oboch bleskoch stále svieti P-TTL, blesky komunikujú a robia to čo im telo povie, akurát všetko preexponujú o cca. +2EV...v Metzovi mám najnovší FW.
Všetky tie auto-kompenzačné funkcie mám vypnuté a tak isto ostriace body nie sú zviazané s expozimetrom (to už som mal dávno vypnuté aj na K100D)...
Aby som pravdu povedal, tak mi to ako SW bug nepripadá, lebo by to mali všetci, skôr ako HW problém s nejakým čipom čo sa stará o komunikáciu s bleskom. Kľudne sa mohlo stať, že v jednej sérii sa objavilo "zopár" vadných kusov. Ak by bolo zo série 1M kusov dajme tomu 1% vadných, tak stále je to 10k kusov. Ak sa to rozdistribuuje medzi ľudí, tak to potom presne vyzerá ako teraz - jedným to ide, druhým nie.
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ono s objektivem co bude mit kovovy lesteny bajonet a spoji (zkratuje) prvni pin v rade smerem od nahonu s bajonetem to fungovat bude. Ale s takovym cernenym jak mam ja ten chinon to meri ale nepracuje se clonou dokud tam nedam kus alobalu. (coz je na hlavu)
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
K blesku, mám AF540 a taky mi zlobí, musím mít tak -0,7 až -1 EV a ISO max 1000.
Vím že mám AF spojeno s EL tuším, a auto kompozici nevím... takže teoreticky kdybych to vypl, a dal i ISO 6400 tak byl měl mít fotky OK? Ale předpokládám že pořád ISO bude 6400 a blesk se stejně odpálí - to mi přijde na hlavu postavené, mít taky vysoké ISO + blesk.
Popřípadě co doporučujete, jak nastavit K-5?
Vím že mám AF spojeno s EL tuším, a auto kompozici nevím... takže teoreticky kdybych to vypl, a dal i ISO 6400 tak byl měl mít fotky OK? Ale předpokládám že pořád ISO bude 6400 a blesk se stejně odpálí - to mi přijde na hlavu postavené, mít taky vysoké ISO + blesk.
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz
http://lukaskabon.cz
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No, jak to komu vyzní, je jeho věc.. Jen by se neměl záměr autora ztotožňovat s vlastním výkladem. Možná kdyby někdo něco podobného psal, myslel by to jako výsměch, já ne.marauder píše:Ja proti skúsenostiam nič nemám, len v tom tvojom príspevku akosi žiadne nie sú. Skôr to vyznelo, že ty si ten čo sa musí snažiť aby mu to nevyšlo a všetci ostatní, ktorí majú tento problém (podotýkam že to nie je len zopár ľudí na tomto fóre) si jednoducho niečo pozapínali alebo povypínali a nie sú schopní si to dať do poriadku.
...
Ak by bolo zo série 1M kusov dajme tomu 1% vadných, tak stále je to 10k kusov. Ak sa to rozdistribuuje medzi ľudí, tak to potom presne vyzerá ako teraz - jedným to ide, druhým nie.
Naopak mi přijde, že takovéty procentní menšiny se smůlou na rozbitý kus hned hážou celou značku na hnůj. JIní zase hned uvažují o bugu, než by cokoli prověřili. Dalším zase vadí deufaultní nastavení, které si mohou klidně změnit..
vždy jsem psal, že je buď něco v nepořádku (nastavení), nebo je to rozbitej kus (sám bych neváhal a posílal do servisu)
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
jo, mě přijde na hlavu postavené pro většinu situací používat s bleskem iso víc jak 800Dmb píše:K blesku, mám AF540 a taky mi zlobí, musím mít tak -0,7 až -1 EV a ISO max 1000.
v custom menu jsou to položky 6 a 7 (auto kompenzace). já mám oboje vypnuté (6 jsem testoval při sportu v protisvětle, ale nakonec jsem se stejně vrátil na spolehlivý M)
pokud dáš iso 6400, musel bys mít velkou clonu (případně vdálený objekt/odraz) aby to nebylo přepálené
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Obvykle by ti to malo fungovať bez toho, aby si mal niečo nastavovať, takže preto sa to rieši a preto je toľko ľudí nespokojných...ByWondra píše: Naopak mi přijde, že takovéty procentní menšiny se smůlou na rozbitý kus hned hážou celou značku na hnůj. JIní zase hned uvažují o bugu, než by cokoli prověřili. Dalším zase vadí deufaultní nastavení, které si mohou klidně změnit..
Podotýkam, že ja na Pentax špinu nehádžem, len som tu uviedol že to nefunguje ako má. Keďže je ľudí s rovnakým problémom viac, tak asi nebude niečo v poriadku a nie je to o ľuďoch čo si prístroj kúpili.
Ale teoretizovať tu o tom asi nemá moc význam...
Ohľadom toho blesku a vysokej citlivosti - prečo by sa nemohol, resp. prečo by bol nezmysel použiť túto kombináciu? Veď situácii kedy je na danom mieste tma, chceš zachytiť niečo v popredí ale stále chceš ponechať pozadie bez toho aby ho blesk zmenil alebo len nemá taký dosah a nechceš aby sa utopilo v totálnej tme je veľmi veľa...navyše nie všetky objektívy sú dostatočne svetelné...
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
->to jsem psal už před nějakým časem i jámarauder píše: Obvykle by ti to malo fungovať bez toho, aby si mal niečo nastavovať...
-> to jsem taky neřek, právě třeba proto jsem se právě tebe ptal na fotky, protože jsem očekával seriozní odpověďmarauder píše:Podotýkam, že ja na Pentax špinu nehádžem
-> to přece řeším celou dobu: buď chyba použití (změnit) X vadnej kus (reklamovat)marauder píše:tak asi nebude niečo v poriadku
-> ne špatný stroj
-> však jsem psal, že právě takto blesk nejčastěji používám. dotaz byl na iso 6400 (a předtím jsem mluvil o auto iso, u něhož bych rozumnost (systému) ani moc neočekával). v takových situacích většinou jen přibleskuješ, ale kvůli vysoké citlivosti je třeba hodně opatrně, na blízko je to technicky nemožné, přicloněním by se ztratil smysl zvýšení iso - a zde přistupuje ono moje "ve většině situací" (podotýkám, že jsem neříkal nikdy)marauder píše:prečo by sa nemohol, resp. prečo by bol nezmysel použiť túto kombináciu? Veď situácii kedy je na danom mieste tma, chceš zachytiť niečo v popredí ale stále chceš ponechať pozadie
btw. možná se mýlím, ale přijde mi, že se ti zdá, že snad na tebe nějak utočím či co
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Myslím že táto debata nemá význam, lebo už sa to dostalo do roviny, kedy sa vytrhujú jednotlivé slovné spojenia, ktoré samostatne môžu vyznieť úplne inak ako sú myslené v kontexte...
BTW: ...jedna z K100D na ISO3200 a nablízko...(len ju to tu akosi orezalo)...
BTW: ...jedna z K100D na ISO3200 a nablízko...(len ju to tu akosi orezalo)...
Mám takový divný problém nebo jsem prostě někde něco blbě nastavil a teď nemůžu najít kde.
Když nastavím kolečkem režim AV, tak vše funguje jak má.
Uložil jsem si do User1 taky režim Av, v něm jsem udělal nějaké úpravy a teď nastal problém. V menu mám nastavené Auto ISO 200-800. Vypnu foťák a když jej zapnu, objeví se hodnota ISO nastavená napevno na 3200. Přepnu na automat, vypnu foťák, zapnu a znovu 3200. Dělá to s posledním fw 1.10, předtím s tím problém nebyl. Napadá někoho co jsem kde blbě nastavil nebo je to bug?
Jo navíc v režimu User1 se mi nedaří nastavit kompenzaci blesku (-1EV), tak aby zůstala uložená, v režimu Av to jde, možná je to podobný problém.
Když nastavím kolečkem režim AV, tak vše funguje jak má.
Uložil jsem si do User1 taky režim Av, v něm jsem udělal nějaké úpravy a teď nastal problém. V menu mám nastavené Auto ISO 200-800. Vypnu foťák a když jej zapnu, objeví se hodnota ISO nastavená napevno na 3200. Přepnu na automat, vypnu foťák, zapnu a znovu 3200. Dělá to s posledním fw 1.10, předtím s tím problém nebyl. Napadá někoho co jsem kde blbě nastavil nebo je to bug?
Jo navíc v režimu User1 se mi nedaří nastavit kompenzaci blesku (-1EV), tak aby zůstala uložená, v režimu Av to jde, možná je to podobný problém.
Zdenek
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
V rezimu uz se nic nemeni, ten je prave ulozeny. To se musis vratit do normalu, tam si to nastavit jak chces a zase ulozit do toho user rezimu.
Jo už to funguje. Se správně nastaveným ISO znovu uložit User1 a je to tam, sorry za hloupý dotaz.
Zdenek
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Takže K-5 sa vrátila zo servisu...robí to isté čo predtým.
Na servisnom liste je uvedené "Update firmware, reset všetkých nastavení, test, nafotené kontrolné zábery".
Budem sa musieť zmieriť s tým, že treba nastaviť korekciu blesku na -1 až -2EV...
Na servisnom liste je uvedené "Update firmware, reset všetkých nastavení, test, nafotené kontrolné zábery".
Budem sa musieť zmieriť s tým, že treba nastaviť korekciu blesku na -1 až -2EV...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Vzdyt celou dobu pisu, ze jde o odflaknuty firmware a ne o chybu konkretnich fotaku.. dela to tak evidentne vsem, jen spousta lidi foti s bleskem rovnou na manual a pak si toho ani nevsimnou.
Mal som dilemu, ci K5 kupit a presne kvoli tymto chybam a hlavne pristupu servisu ku vsetkemu som presiel na Nikon. Nechcem kydat, ale vacsinou je PX pre nadsencov, ktori tych cca 1000 EUR za telo financne citia (ako aj ja) a namiesto radosti z fotenia musia riesit ako sa s tymi chybickami vyrovnat.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Myslim ze nadseni te prejde az poprve poneses nikon do servisu jedno s cim...