Starý objektiv k nové zrcadlovce
Moderátor: Moderátoři
Staré objektivy a nové foťáky
Dobrý den,
jsem naprostý laik a mám dotaz ohledně staršího foťáku a jeho objektivů.
Po otci jsem zdědil PENTAX ME a k němu tři objektivy. Na kinofilm už fotit nechci, ale je mi líto vše vyhodit a tak mě napadlo zda se dá zkombinovat starší objektivy z tohoto foťáku s nějakým digitálním foťákem od Pentaxu.
Vše co jsem zatím přečetl o Pentaxu mi vůbec nepomohlo, protože tomu nerozumím a ani přesně nevím jaký druh upevnění je na mém foťáku - nějaký bajonet, ale ani nevím jak se nazývá.
Prosím o radu zda lze použít objektivy z PENTAX ME na digitálním foťáku a pokud je to možné kde ho seženu.
Dušek
jsem naprostý laik a mám dotaz ohledně staršího foťáku a jeho objektivů.
Po otci jsem zdědil PENTAX ME a k němu tři objektivy. Na kinofilm už fotit nechci, ale je mi líto vše vyhodit a tak mě napadlo zda se dá zkombinovat starší objektivy z tohoto foťáku s nějakým digitálním foťákem od Pentaxu.
Vše co jsem zatím přečetl o Pentaxu mi vůbec nepomohlo, protože tomu nerozumím a ani přesně nevím jaký druh upevnění je na mém foťáku - nějaký bajonet, ale ani nevím jak se nazývá.
Prosím o radu zda lze použít objektivy z PENTAX ME na digitálním foťáku a pokud je to možné kde ho seženu.
Dušek
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Staré objektivy a nové foťáky
skla z kinofilmákou jsou úžasná možnost
používám je velmi zhusta
a právě kombinuju digi a 3kousky ME
co máš za skla?
používám je velmi zhusta
a právě kombinuju digi a 3kousky ME
co máš za skla?
Díky za rady.
mám objektivy - SMC Pentax-M 1:3,5 135mm, 1:3.5 28mm a 1:1,7 50mm,
mám objektivy - SMC Pentax-M 1:3,5 135mm, 1:3.5 28mm a 1:1,7 50mm,
Re: Starý objektiv k nové zrcadlovce
Ked bol funkcny na starom Pentaxe (bajonet) tak bude aj na K20. Neviem vsak otvorit obrazky, tak neprecitam co je to za objektiv. A ci je dobry? Vyskusaj a uvidis. Mozes napisat aky to je objektiv?
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Podle všeho je to M 40-80, pasovat a fungovat bude bez redukce, ale je to úplný manuál, takže změnu ohniska, ostření i nastavení clony bude třeba ručně nastavovat na objektivu.. Využitelnost rozsahu ohnisek a optickou kvalitu budeš muset posoudit dle svých nároků
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super
Ten objektiv je zajímavý. Na plnou díru nic moc ostrost, je třeba dost clonit, ale má docela vtipné pseudomakro. Na hraní paráda, ale na normální focení poslouží líp i seťák. Za tu cenu ale na ozkoušení manuálních skel, proč ne.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších
-
- Nový uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jo, to bude on. Díky za info. S manuálem se zkusím nějak poprat.Vart píše:Podle všeho je to M 40-80, pasovat a fungovat bude bez redukce, (...)
atiratha: Mám setový objektivy DA 18-55/3,5-5.6 a 50-200/4-5.6, takže se světelností od 2.8-4 by se snad daly v horších světelných podmínkách spáchat lepší fotky. Nebo ne? Co je pseudomakro?
Objektiv bych dostal zadarmo, kamarád pro něj nemá žádný využití.
No, jako určitě ho doporučuji zkusit. Slušné výsledky podává tak od clony 5.6, ale jasně, pokud jsi ve špatných světelných podmínkách, každá lepší clona se hodí. To pseudomakro - na 80 mm máš možnost posunout ostřícím kroužkem jakoby dopředu, čímž zkrátíš nejkratší zaostřovací vzdálenost, docela to je fajn na různé experimenty. Jako sklo to je spíš šedý průměr, ale pokud poznáš jeho limity, i z něj dostaneš dobré fotky.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších
využiju toto vlákno - na odkazu níže jsou opravdu excelentní staré i nové kousky... trochu sem si poslintal klávesnici, tak bacha...
http://diary.blog.yam.com/shenstan
http://diary.blog.yam.com/shenstan
Ešte že si upozornil na tú klávesnicu, fakt by to schytala
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
Nechápu jak se mohl vzdát DA14... Je to nějakej trouba, co neumí ocenit dobrej objektiv.
ách,fantastické kúsky ,hlavne tie prvšie svetelné sklá som v živote nevidel! Mať z nich aspom 2-3... . Mzslím,že niektoré sa nedajú ani zohnať.
K 30, Tamron 17-50/2,8 Pentax 55-300/4,5-5,8 Pentax 100/2,8 WR Pentax F 50/1,7 Tokina AF 70-210/4,5
Tak aspon ze jeden z te prekrasne sbirky take vlastnim....18-250
Myslim ze u nej doma bych si dokazal vybrat...
Myslim ze u nej doma bych si dokazal vybrat...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Tie sklíčka sú snaď panny nepoškvrnené v živote nenasadené. Nádhera až má človek nový pomyselný cieľ ...