Tak si ten foťák nech seřídit. U Canonů nebo levnějších Nikonů to problém být může, když tam nemají křížové body. Ale já používám všech 9 křížových AF bodů stejně a se stejnými výsledky.bobo2 píše:...podľa mojej skúsenosti sú krajné ostriace body na presnosť zaostrenia najmenej spoľahlivé/...a zdá sa, platí do naprieč všetkými značkami/
Pentax SMC-DA* 50-135mm f/2.8
Moderátor: Moderátoři
Re: Pentax SMC-DA* 50-135mm f/2.8
U 50-135 nemam problem s tim ze by krajni body byly mene presne. Problemy s krajnimi body mam obcas u 55/1,4. Tzn. jedna se spis o kombinaci telo + objektiv nez jen o telo ...bobo2 píše:...podľa mojej skúsenosti sú krajné ostriace body na presnosť zaostrenia najmenej spoľahlivé/...a zdá sa, platí do naprieč všetkými značkami/
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
No já jsem zatím používal pouze středový bod a případnou překompozici. Chápu, že s malou HO to je problém a tam jsem spíš používal manuální doostření. K používání ostatních AF bodů jsem nějak nedospěl, asi chyba, ale na Kx se mi zdá, že jsou celkem nespolehlivé, každopádně to zkusím.
Mě na té fotce bylo hlavně divné to co jsem psal výše. Sukně ostrá, hlava nikoli. Něco podobného se mi děje(lo) i s DA40 Ltd. Trošku mě dává do klidu, že to zřejmě bude jen gramlavejma rukama a to je pro mě lepší závěr jak cokoli jiného.
Když třeba fotíte fotky jako je ta moje tzn. celou postavu na nižší clonová čísla, používáte tedy jiné ostřící body?
Co třeba takové rádoby momentky? Tam na výběr bodu moc čas není. Padá tím použití malé HO?
Jak řešíte technicky tyhle situace?
Mě na té fotce bylo hlavně divné to co jsem psal výše. Sukně ostrá, hlava nikoli. Něco podobného se mi děje(lo) i s DA40 Ltd. Trošku mě dává do klidu, že to zřejmě bude jen gramlavejma rukama a to je pro mě lepší závěr jak cokoli jiného.
Když třeba fotíte fotky jako je ta moje tzn. celou postavu na nižší clonová čísla, používáte tedy jiné ostřící body?
Co třeba takové rádoby momentky? Tam na výběr bodu moc čas není. Padá tím použití malé HO?
Jak řešíte technicky tyhle situace?
U momentkem je prave rychlejsi pouzivat krajni ostrici body nez vzdy po zaostreni prekomponovat. Kdyz neco fotim tek dopredu vim, co kam umistim (jestli pravy horni roh nebo jaky jiny roh) a hned si to tak nastavim na fotaku. 2x zmacknuti joysticku pred tim spravnym momentme je urcite rychlejsi nez prekomponovat az pote co rozhodujici moment nastal a tobe to zaostrilo na stredovy bod ...
Tot moje praxe ... ale u K-x nevim jak to presne je s prehazovanim ostriciho bodu. pokud to jde jen pres displej vzadu, tak to je nic moc ...
Tot moje praxe ... ale u K-x nevim jak to presne je s prehazovanim ostriciho bodu. pokud to jde jen pres displej vzadu, tak to je nic moc ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
bobo myslel krajné ostriace, tie čiarky, nie krajné z 9tich krížových
Ty úplně krajní na K-x nevím. Na K10D jsem s nima moc parády neudělal, s K-5 bez potíží používám.yoli píše:bobo myslel krajné ostriace, tie čiarky, nie krajné z 9tich krížových
Já na K-x zkoušel i ty krajní a ostřily dobře (portrét). Takže jedinou nevýhodu mají v tom, že nejsou křížový. Jinak ptž. K-x neukazuje body v hledáčku, mám na zeleným tlačítku zaplý centrování bodu na střed. Takhle ho zmáčknu a pak už pokaždý vím, že jsem na středu.Potom už stačí nackvakat ten správnej - poloha bodů vyplývá z umístění rámečku v hledáčku. Sem naprostej amatér, ale výběr ostřícího bodu je to poslední, s čím bych měl problém
Ale věc, která by mě opravdu zajímala je, jakou velikost ostřící body berou... mám si je v hledáčku představit jako čtverečky, nebo spíš tečky?
Ale věc, která by mě opravdu zajímala je, jakou velikost ostřící body berou... mám si je v hledáčku představit jako čtverečky, nebo spíš tečky?
Mám to úplně stejně, ale nějak to nevyužívám. Možná chybaMara42 píše: Jinak ptž. K-x neukazuje body v hledáčku, mám na zeleným tlačítku zaplý centrování bodu na střed. Takhle ho zmáčknu a pak už pokaždý vím, že jsem na středu.Potom už stačí nackvakat ten správnej - poloha bodů vyplývá z umístění rámečku v hledáčku.
Spíš čtverečky a jsou překvapivě velké. Občas mám pocit, jako by se skoro vzájemně dotýkaly.Mara42 píše: Ale věc, která by mě opravdu zajímala je, jakou velikost ostřící body berou... mám si je v hledáčku představit jako čtverečky, nebo spíš tečky?
Ja mám ten istý pocit.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já myslím, že technika bude v pořádku.Zkus vyměnit bábu!
na PF sem našel vellikosti af senzorů...elho_cid píše:Spíš čtverečky a jsou překvapivě velké. Občas mám pocit, jako by se skoro vzájemně dotýkaly.Mara42 píše: Ale věc, která by mě opravdu zajímala je, jakou velikost ostřící body berou... mám si je v hledáčku představit jako čtverečky, nebo spíš tečky?
někdy ale ani znalost rozložení a velikosti senzurů nepomůže...