Divné odlesky na fotce....
Moderátor: Moderátoři
Divné odlesky na fotce....
Přeji krásný den , udělal jsem momentku mého psa jak leze z vody s aportem a při kontrole snímku jsem nalezl na fotce namodralé plochy. Fotka byla pořízena v protisvětle. Kde se stala chyba ?
- Přílohy
-
- objektiv 18-55 setový
- pes1.JPG (117.14 KiB) Zobrazeno 3071 x
Re: Divné odlesky na fotce....
je to jednoduché: od vody sa odráža "kopa malých Sĺnk". A to spôsobuje kopu malých problémov. Veľmi podobné tomu, ako keď fotíš proti jednému veľkému Slnku. No tam máš väčšinou jeden veľký problém (odrazy od šošoviek vo vnútri skla ):D
Treba lepšie sklo. Často pomôže zmeniť clonu. Ak táram, tak ma opravte.
Treba lepšie sklo. Často pomôže zmeniť clonu. Ak táram, tak ma opravte.
Pentax K20D; K-3; DA18-55/3.5-5.6; DA35/2.4; DA50/1.8; AF-540FGZ;Tamron 90mm/F2.8; 17-50/F2.8; 70-200/F2.8;Sigma AF 10-20/F4-5.6; Samyang 8mm/3.5; Kenko 1.5x; Zomei Z668C ...
Ok... čas 1/320 , clona 7.1 , měření bodové , objektiv 18-55 kit. jak by to teda mělo být v protisvětle ?
obávám se že takové extrémní světelné podmínky sebou nesou (nejen u seťáku) nutně podobné vady... uvědom si že pes má hlavu ve stínu a od vody se přímo odřáží slunce. Focení v protisvětle je prostě makačka...
ale co takhle snížit svou polohu??? stejně shora fotky psů nevypadaní dobře. A odlesk od hladiny by se tím vyřešil.
PS: ty odlesky ale vypadají jako z japonska
ale co takhle snížit svou polohu??? stejně shora fotky psů nevypadaní dobře. A odlesk od hladiny by se tím vyřešil.
PS: ty odlesky ale vypadají jako z japonska
Já ho chtěl i s odrazem v hladině, proto ta poloha. Bohužel nevyšlo ani to.
chápu, ale potom nechápu protisvětlo, takhle se tam odráží akorát psův stín... doporučuju fotit a fotit, výsledky se dostaví (ani dobrá kniha nic nepokazí)
Díky za nakopnutí. Příště to zkusím jinak.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Mohl to byt i nejaky curbes na predni cocce, nedejpriroda porusena antireflexni vrstva. Take i ty vnitrni reflexe mezi optickou soustavou v objektivu, nebo samozrejme i neco jineho :] .. Nektera skla proste zvladaji protisvetlo lepe, nektera hure, je to jako vzdy o penezich.
Co se tyce te vysoke expozicni dynamiky, pokud by byl pes v dosahu blesku, doporucuji 'priblejsknout' (fill-in blesk), pomuze to. Tady zadny stin asi nehrozi. Ja to praktikuji dost casto, klidne i s internim :].
Bohuzel s tim spatnym kontrastem nic neudelas, da se to lehce zlepsit citlivym pouzitim polarizaku, ale s tim opravdu opatrne, abys zcela nezrusil odraz v hladine, respektive aby se pes nevznasel v 'blejskavem vzduchoprazdnu' :)
Co se tyce te vysoke expozicni dynamiky, pokud by byl pes v dosahu blesku, doporucuji 'priblejsknout' (fill-in blesk), pomuze to. Tady zadny stin asi nehrozi. Ja to praktikuji dost casto, klidne i s internim :].
Bohuzel s tim spatnym kontrastem nic neudelas, da se to lehce zlepsit citlivym pouzitim polarizaku, ale s tim opravdu opatrne, abys zcela nezrusil odraz v hladine, respektive aby se pes nevznasel v 'blejskavem vzduchoprazdnu' :)
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
Bývá to často odraz od čipu (čip se chová jako zrcátko a pak od některé čočky se to odrazí zpět na čip). Některé objektivy tím trpí víc, některé míň. Stačí zkusit udělat dva kroky doleva či doprava a změní se tím úhel odrazu, pak už to třeba udělá fleky mimo fotku .
Zdenek
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
vsetky DA skla maju antireflexnu vrstvu na zadnom clene prave koli tomuto... stary manual to spravy, sklo vyrobene pre digital nie. Najskor je to odraz od hladiny, ale pravda a jedina pomoc je zmenit uhol
Co sa setaku tyka, tak ten sa v protisvetle nechova dajako uzasne. kontrast este celkom ide, ale tie prasiatkaaa...
Co sa setaku tyka, tak ten sa v protisvetle nechova dajako uzasne. kontrast este celkom ide, ale tie prasiatkaaa...
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
No nevim, ale setak mam stale doma hlavne kvuli foceni do slunce, protoze z objektivu, ktere mam se chova nejlip. Prasatka prakticky nedela a kdyz se nejake vytvori, tak jde vetsinou lehce odstranit. Ale na druhou stranu pri srovnani treba s DA 15/4 tech prasatek tam bude mnohem vice. Jen jsem se chtel trochu zastat casto zatracovaneho setaku, protoze v protisvetle se chova dost nadprumerne.
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Ja setak nezatracujem, ale v porovnani s lepsimi sklami je na tom naozaj biedne. Tiez mam jeden v zalohe ale z inych dovodov.
Co sa tyka "protoze z objektivu, ktere mam se chova nejlip." >> z tvojho vypisu objektivov mi je jasne preco (tymto ta samozrejme nechcem urazit)
co sa prasiatok od slnka tyka, najlepsie je si slniecko pekne zaclonit, nie vzdy staci slnecna clona na objektive.
Co sa tyka "protoze z objektivu, ktere mam se chova nejlip." >> z tvojho vypisu objektivov mi je jasne preco (tymto ta samozrejme nechcem urazit)
co sa prasiatok od slnka tyka, najlepsie je si slniecko pekne zaclonit, nie vzdy staci slnecna clona na objektive.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Tady by musel zaclonit celou fotku, je tam těch sluníček hodně
Zdenek
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
jj mas pravdu, troska som zisiel z temy
Ajtak je to sranda ako mu to vyslo, este sa mi nikdy nic podobne nepodarilo
Ajtak je to sranda ako mu to vyslo, este sa mi nikdy nic podobne nepodarilo
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Rád tu fotku přizdílím k nějakým divočejším úpravám.