focení zrcadlovkou - začátečník
Moderátor: Moderátoři
focení zrcadlovkou - začátečník
ahoj všem, tak jsem se stal šťastným vlastníkem Pentax K-5 + 18-135 objektivu. Ten objektiv není podle recenzí žádná sláva, ale potřebuju na něčem začít a následně ho můžu prodat přes aukro za snad dobrou cenu. Přecházím z kompaktu, takže jsem úplný začátečník. Základní teorii jako vztah clona, čas, ISO jsem pochopil, ale i tak v tom zatím plavu. Jelikož mě baví úpravy v počítači, chci fotit do RAWu a následně upravovat. Měl bych pár začátečnických dotazů:
1.) jak nejlépe upravit white balance pomocí softwaru? vidim tam možnost štětečku, který mám položit na místo na fotce, které mi přijde nejvíc barevně neutrální, ale to nevim jak mám poznat , takže bude možná asi lepší zadat přímo číslo teploty zdroje světla v Kelvinech nebo je nějaká lepší metoda? pokud se ptám blbě, tak pardon
2.) fotil jsem za slunečního dne s prioritou clony a když jsem se doma na fotky v počítači podíval, některé byly hodně tmavé a histogram byl cca v první půlce, je to moje chyba nebo je to dané polohou slunce a fotografované osoby? mám pocit, že v tomhle případě jsem měl slunce z boku....v softwaru jsem vyfocený RAW v pohodě doeditoval posunem expozice atd, takže fotka byla v konečným důsledku pěkná, ale fotit do JPG, tak je to nepoužitelné
3.) kdy použít sluneční clonu co jsem dostal k objektivu? jen pro fotky proti přímému slunci nebo i jinde?
4.) jak funguje měření expozice? chtěl jsem měřit bodově, ale někde jsem četl, že to měření probíhá ve středu hledáčku na jeden bod, pokud mám osobu, na kterou chci exponovat například na pravé straně fotky, co mám udělat, abych exponoval na ni? snad se neptám blbě jaký typ měření byste mi doporučili pro jaké podmínky?
5.) díval jsem se, že zrcadlovka má i různé způsoby ostření, tomu taky zatím moc nerozumím, chápu, že mohu ostřit na jeden bod, více bodů, atd....
Tak to je pro začátek vše. Z foťaku jsem zatím nadšený a nákupu vůbec nelituji.
Díky všem.
1.) jak nejlépe upravit white balance pomocí softwaru? vidim tam možnost štětečku, který mám položit na místo na fotce, které mi přijde nejvíc barevně neutrální, ale to nevim jak mám poznat , takže bude možná asi lepší zadat přímo číslo teploty zdroje světla v Kelvinech nebo je nějaká lepší metoda? pokud se ptám blbě, tak pardon
2.) fotil jsem za slunečního dne s prioritou clony a když jsem se doma na fotky v počítači podíval, některé byly hodně tmavé a histogram byl cca v první půlce, je to moje chyba nebo je to dané polohou slunce a fotografované osoby? mám pocit, že v tomhle případě jsem měl slunce z boku....v softwaru jsem vyfocený RAW v pohodě doeditoval posunem expozice atd, takže fotka byla v konečným důsledku pěkná, ale fotit do JPG, tak je to nepoužitelné
3.) kdy použít sluneční clonu co jsem dostal k objektivu? jen pro fotky proti přímému slunci nebo i jinde?
4.) jak funguje měření expozice? chtěl jsem měřit bodově, ale někde jsem četl, že to měření probíhá ve středu hledáčku na jeden bod, pokud mám osobu, na kterou chci exponovat například na pravé straně fotky, co mám udělat, abych exponoval na ni? snad se neptám blbě jaký typ měření byste mi doporučili pro jaké podmínky?
5.) díval jsem se, že zrcadlovka má i různé způsoby ostření, tomu taky zatím moc nerozumím, chápu, že mohu ostřit na jeden bod, více bodů, atd....
Tak to je pro začátek vše. Z foťaku jsem zatím nadšený a nákupu vůbec nelituji.
Díky všem.
Re: focení zrcadlovkou - začátečník
1] Ja to nejcasteji doladim pro jednu fotku peclive a pak dam stejnou teplotu barev na celou serii. Dost casto jsem spokojeny s barevnou teplotou co mi na auto udela fotak. Pokud chces mit jistotu muzes na konci foceni nejake serie vycvaknout nejakou neutralne sedou tabulku (i bily papir nekdy postaci) abys mel referenci.
2] To muzou byt ruzne duvody. Treba i to, zes nemel nasazenou slunecni clonu, pomaha to. Prestoze K-5 meri hodne dobre, pokud je foceny objekt nevyrazny, je lepsi dat +1 EV kompenzaci, jako kdybys fotil v protisvetle.
3] Pouzit kdykoli to jde. Chrani objektiv proti poskozeni, pomaha lepsimu kontrastu a expozici... neni duvod ji nemit, pokud zrovna nepouzivas destickove filtry.
4] Bodove pouzivam tak ze treba v manualim rezimu zamirim a namerim zelenym tlacitkem. Nebo nameris pres tlacitko AE-L v jinem rezimu. Ale vetsinou pouziju maticove, nebo se zvyraznenym stredem.
5] Asi zkus experimentovat. Nekomu vyhovuje vybirat body sipkama a jiny zase radeji zaostri na stredovy a prekomponuje. Ja jsem ten prvni typ.
2] To muzou byt ruzne duvody. Treba i to, zes nemel nasazenou slunecni clonu, pomaha to. Prestoze K-5 meri hodne dobre, pokud je foceny objekt nevyrazny, je lepsi dat +1 EV kompenzaci, jako kdybys fotil v protisvetle.
3] Pouzit kdykoli to jde. Chrani objektiv proti poskozeni, pomaha lepsimu kontrastu a expozici... neni duvod ji nemit, pokud zrovna nepouzivas destickove filtry.
4] Bodove pouzivam tak ze treba v manualim rezimu zamirim a namerim zelenym tlacitkem. Nebo nameris pres tlacitko AE-L v jinem rezimu. Ale vetsinou pouziju maticove, nebo se zvyraznenym stredem.
5] Asi zkus experimentovat. Nekomu vyhovuje vybirat body sipkama a jiny zase radeji zaostri na stredovy a prekomponuje. Ja jsem ten prvni typ.
K bodu 4.) Dle mého názoru nejvhodnější bude pro Tebe zatím nechat multi-segmentové měření expozice (zelené).
Jestliže máš svou první zrcadlovku, bude náročné pro Tebe pročíst návod od začátku do konce; avšak pokusit se najít odpovědi na konkrétní otázky je dobré -> otázka 4) -> kuk na rejstřík na konci návodu -> najdeš např.: "měření AE" -> str. 124 a dále. Návod k použití je slušně přeložen a má praktický formát - můžeš nosit s sebou a číst, když máš čas, .
Jestliže máš svou první zrcadlovku, bude náročné pro Tebe pročíst návod od začátku do konce; avšak pokusit se najít odpovědi na konkrétní otázky je dobré -> otázka 4) -> kuk na rejstřík na konci návodu -> najdeš např.: "měření AE" -> str. 124 a dále. Návod k použití je slušně přeložen a má praktický formát - můžeš nosit s sebou a číst, když máš čas, .
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
mne na tom vsetkom pride najsmutnejsi fakt, ze si niekto kupi fotak len koli tomu, lebo to robi "krajsie" fotky a ze na to ma (financie)... to, ze netusi na co vlastne ten fotak chce, koli akej funkcii, kvalitam ho konkretne potrebuje ani len netusi. Taktiez si neuvedomuje, ze za dobrou fotkou je kus roboty a vedomosti (obcas neplati), potom je zklamany ze on take pekne fotky nema, zacne nadavat na konkretnu znacku, kupi inu, nadava aj na tu... nakoniec zisti ze entrylevel je super, lebo tam nastavi ovladac na krajinku a ono to do jpegu slahne pekne saturovane a doostrene.
koniec sucheho konstatovania pekne studuj... vsetko je na webe, pytaj sa az ked cosi nevies najst a nie pred tym, ako to najst skusis.
koniec sucheho konstatovania pekne studuj... vsetko je na webe, pytaj sa az ked cosi nevies najst a nie pred tym, ako to najst skusis.
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
dík, takhle doufám nedopadnu
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Podexpozice je u pentaxu počítána spíš jako vlastnost. Je hodně silnej v tom, co zvládne vytáhnout ze stínů a to je taky snazší než zachraňovat přepaly. Kompenzovat ale musíš stejně v mnoha situacích na všech strojích, pokud chceš mít přesnou expozici, po nějakém čase se to "samo zažije". Navíc pak stáhnout nebo vytáhnou z DNG klidně i 2EV nebývá problém.
Osobně doporučuji měřit podobně jako zastřovat (zaostři, nech to -> překomponuj). Zamiř středem na dané místo, namáčkni spoušť, zmáčkni AE-L (objeví se hvězdička) a překomponuj jak to chceš (expozice zůstane stejná).
jinak návod a fotoroman jsou určitě super věci do začátku. stejně tak existuje spoustu videonávodů pro začátečníky i pokročilé na youtube. Jsou teda v angličtině, ale většinou jednoduché
Osobně doporučuji měřit podobně jako zastřovat (zaostři, nech to -> překomponuj). Zamiř středem na dané místo, namáčkni spoušť, zmáčkni AE-L (objeví se hvězdička) a překomponuj jak to chceš (expozice zůstane stejná).
jinak návod a fotoroman jsou určitě super věci do začátku. stejně tak existuje spoustu videonávodů pro začátečníky i pokročilé na youtube. Jsou teda v angličtině, ale většinou jednoduché
Pánové, využiju toto vlákno k mé otázce, na kterou se mi nepodařilo nalézt odpověď v jiných vláknech.
S K5 bych rád dostal max. výkon pro malé množství fotek, které výrazněji edituji v PC. Exponuji pod hranici výpalů, fotím při dobrých světelnýcch podmínkách v přírodě/krajině, upravuji fotky v APS. Jde mi o to, jestli pro tento účel využívat funkci korekce přepalů s ISO160 anebo funkci vypnout a fotit na ISO80. Na jednu stranu vím, že korekce přepalů zvyšuje dyn. rozsah ve světlech až o 2EV (dle měření dpreview) a na druhou stranu čtu o velikosti dynamického rozsahu na ISO80 (např.: dxomark). Nepodařilo se mi zjistit, jak funkce korekce přepalů funguje - aneb jestli fotoaparát používá třeba i <ISO160, avšak rozsah 80-160 je blokován pro práci čipu K5 pro úpravy, jejimž výsledkem je "zvyšující" DR v jasech.
Podobně se naskýtá otázka, jestli mít zapnutou funkci kompenzaci stínů nebo jestli stíny vytahovat až SW. Většina úkonů bývá doporučována v PC pro lepší kvalitu, avšak nejsem si jist u těchto dvou funkcí "zvyšujících" DR. PS.: Pro "běžné" focení, kde fotky v PC upravuji minimálně, uvedené funkce používám.
S K5 bych rád dostal max. výkon pro malé množství fotek, které výrazněji edituji v PC. Exponuji pod hranici výpalů, fotím při dobrých světelnýcch podmínkách v přírodě/krajině, upravuji fotky v APS. Jde mi o to, jestli pro tento účel využívat funkci korekce přepalů s ISO160 anebo funkci vypnout a fotit na ISO80. Na jednu stranu vím, že korekce přepalů zvyšuje dyn. rozsah ve světlech až o 2EV (dle měření dpreview) a na druhou stranu čtu o velikosti dynamického rozsahu na ISO80 (např.: dxomark). Nepodařilo se mi zjistit, jak funkce korekce přepalů funguje - aneb jestli fotoaparát používá třeba i <ISO160, avšak rozsah 80-160 je blokován pro práci čipu K5 pro úpravy, jejimž výsledkem je "zvyšující" DR v jasech.
Podobně se naskýtá otázka, jestli mít zapnutou funkci kompenzaci stínů nebo jestli stíny vytahovat až SW. Většina úkonů bývá doporučována v PC pro lepší kvalitu, avšak nejsem si jist u těchto dvou funkcí "zvyšujících" DR. PS.: Pro "běžné" focení, kde fotky v PC upravuji minimálně, uvedené funkce používám.
Naposledy upravil(a) zirecek dne 05 dub 2011, 20:55, celkem upraveno 1 x.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
myslím, že dr je dobré mít zapnuté. princip je v tom, že zablokované nižší iso se použije právě na oblasti s extrémními jasy (pokud se nepletu). to už v pc uděláš těžko.
Co se týče kompenzace stínů, to na mě působí jen jako softwarová záležitost (jen u jpg?)
obecně se prostě snažit expozici trefit co nejlépe, a raději jít do podexpozice než přeexpozice (platí pro nižší iso a hlavě Pentax). Určitě jen RAW. na krajinu se taky hodí přechodové filtry
Co se týče kompenzace stínů, to na mě působí jen jako softwarová záležitost (jen u jpg?)
obecně se prostě snažit expozici trefit co nejlépe, a raději jít do podexpozice než přeexpozice (platí pro nižší iso a hlavě Pentax). Určitě jen RAW. na krajinu se taky hodí přechodové filtry
Ja si u K20D po case prisel na to, ze je pro me lepsi fotit bez zvyseneho dnyamickeho rozsahu a fotit ranni svitani na ISO 100. Vytahnu pak mnohem vic ze stinu aniz by narustal sum. U ISO 200 uz to tak dobre nejde ...
Tot muj zaver po cca 3 letem foceni krajiny ...
Tot muj zaver po cca 3 letem foceni krajiny ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Tyhle kompenzace stínů a jasů ve foťáku mají vliv jen na JPG, do RAW smysl nemají. Určitě ne v K-5
Děkuji za rady, zkušenosti, .
Re: focení zrcadlovkou - začátečník K5
Chcel som založiť podobnú tému, ako je táto a keďže tu už je, tak sa priživím.
Zohnal som lacný objektív rady Pentax A a jednu zoom Sigmu. Oba sú s manuálnym ostrením, meranie exp. funguje. Pracujú dobre, akurát nechápem, prečo ma napr. pri clonovej priorite nepúšťa K5 nastavenie pod hranicu 4, keď objektív má svetelnosť od 3,5. Pochopiteľne na najkratšej strane. Podobne to funguje na oboch objektívoch. A ešte jedna vec - v exife sa neobjavuje údaj o ohnisku. Týka sa to len týchto 2 objektívov. Setový DA 16-45 je ok.
Dík.
Zohnal som lacný objektív rady Pentax A a jednu zoom Sigmu. Oba sú s manuálnym ostrením, meranie exp. funguje. Pracujú dobre, akurát nechápem, prečo ma napr. pri clonovej priorite nepúšťa K5 nastavenie pod hranicu 4, keď objektív má svetelnosť od 3,5. Pochopiteľne na najkratšej strane. Podobne to funguje na oboch objektívoch. A ešte jedna vec - v exife sa neobjavuje údaj o ohnisku. Týka sa to len týchto 2 objektívov. Setový DA 16-45 je ok.
Dík.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: focení zrcadlovkou - začátečník K5
Manualne objektivy maju clonovy kružok, takže si to treba prepnuť z clony F4 na značku A
To nieje celkom pravda.Funkcia D-lightning je u pentaxu riešená hardvérovo.To čo som zistil na nete je asi toto:snímač dokáže rozlíšiť,ktoré body sú prepálené.Nevie už ale,o koľko.Preto to funguje iba o jeden stupeň iso.Preto sa aj nastavuje pri fotografivaní iso väčšie o jeden stupeň ako je minimálne.Takže pri exponovaní fotoaparát zoslabí výstupný signál z z prepálených miest a tým sa zvýši dynamický rozsah.To čo je prepálené o viac ako stupeň,prepálené ostane.Táto funkcia ostane zapnutá aj pri fotografovaní do raw.Napríklad aj funkcia vyjasnenia tieňov je vtedy prístupná,preto predpokladám že funguje na podobnom princípe,toto som ale nezisťoval. Funkcia hdr je v raw neprístupná(mimochodom,toto je tiež skutočné hdr spojené z troch snímok,na rozdiel od konkurencie ,ktorá to rieši iba vyťahovaním kresby z tieňov).elho_cid píše:Tyhle kompenzace stínů a jasů ve foťáku mají vliv jen na JPG, do RAW smysl nemají. Určitě ne v K-5
Takže ak by to na raw nemalo mať vplyv,pochybujem že by to nechávali zapnuté.Zmysel to má veľký.Napríklad pri fotogrfovaní reportáže,kedy nieje možné nastaviť najnižšie iso.Typicky aj pri architektúre-kostolnú vežu prechoďákom fotiť nemôžte a bez neho bude obloha(prípadne oblaky)prepálená.Z funkciou d-lightning je prepal obmedzený na minimum.Toľko moje skúsenosti.Je to absolútna špecialita pentaxu,tak peto ju treba využívať.Spravte si jednoduchý pokus.Sadnite si s priateľmi na pivo na terasu.Nastavte expozíciu na priateľov,ktorí sú v tieni.Pozadie bude na snímke výrazne prepálené.Zopakujte to isté ale pri zapnutej funkcií D-lightning.Výsledok bude výrazne lepší.Nežeby tam potom neboli prepaly ale už nebudú tak výrazné-v závislosti od podmienok.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To, že se neobjevuje v exif údaj o ohnidku znamená, že objektiv nemá tyto údaje, což pro manuální objektiv nebylo třeba. Konečně nejjednodušší je zapnout shake reduction a nasadit objektiv. Pokud není údaj o ohniskové délce v objektivu (v čipu objektivu), nabídne foťák ruční nastavení ohniskové vzdálenosti. Ta se pak v Exif objeví. Při vypnuté shake reduction je pro foťák ohnisková vzdálenost nanic a tak se o ni nezajímá. Upozorňuji - napřed nastavit shake reduction, pak nasadit objektiv.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8