Objektiv ke K-5 pro začátečníka
Moderátor: Moderátoři
Objektiv ke K-5 pro začátečníka
ahoj lidi, za týden si jdu koupit K-5 a řeším co k ní za objektiv. Jsem úplný začátečník co přechází z kompaktu. Absolvoval jsem pár seminářu o zrcadlovce, takže ji akorát umím ovládat a chápu vztahy clona, čas a ISO. V dubnu jedu na dovolenou do Asie a na jejím konci jedu do Singapuru, kde si chci koupit dvě pevná skla, která budu dál používat (favorité 15 + 70), zoom jsem nějak vypustil. Jde mi o to, jestli si u nás ke K-5 připlatit cca 2tis Kč za setový 18-55 a nebo třeba koupit 35/2,4, která stojí cca 4,5tis Kč. V Singapuru si nakoupim dražší skla, za která u nás nechci vyhazovat peníze. Nejdřív se s tim potřebuju trochu naučit, myslíte, že pro mě jako začátečníka bude nějaký rozdíl mezi setovým 18-55WR a levnou pevnou 35/2,4? Pokud ano, asi bych na dovolené raději fotil tímhle pevným sklem, jelikož se tam už možná nikdy nedostanu a pak bych mohl litovat, že jsem fotil základní 18-55. Jak říkám, v Singapuru budu až na konci, takže většinu dovolené budu fotit objektivem, který si koupím v ČR a ten by neměl být, vzhledem k cenám tady, moc drahý. Pokud jde o to co fotím, tak mě nejvíc baví příroda, architektura, atd. Všem moc díky za radu. Petr
Re: Objektiv ke K-5 pro začátečníka
ahoj,
měl bych ti asi doporučit pevné sklo, ale lepší bude seťák. Ono se nohama docela blbě zoomuje
každopádně na dovolenou se hodí zoom lépe, K-5 zvládá vysoké iso na jedničku tak by tě seťák neměl moc omezovat. Dovolená je přecijen o zážitcích a vzpomínkách, než "jen "o focení, a seťákem můžeš zachytit většinu situací - je to univerzálnější. Další řešení je půjčit si od někoho... ale seťák je WR tak ho i v budoucnu uřčo využiješ.
měl bych ti asi doporučit pevné sklo, ale lepší bude seťák. Ono se nohama docela blbě zoomuje
každopádně na dovolenou se hodí zoom lépe, K-5 zvládá vysoké iso na jedničku tak by tě seťák neměl moc omezovat. Dovolená je přecijen o zážitcích a vzpomínkách, než "jen "o focení, a seťákem můžeš zachytit většinu situací - je to univerzálnější. Další řešení je půjčit si od někoho... ale seťák je WR tak ho i v budoucnu uřčo využiješ.
WR seták má tu výhodu, že je WR, to se může leckdy hodit. Doplnit ho pevnými skly je rozumné, jen bych osobně volil světelnějši kousky. Sám mám DA14/2,8 a FA*85. Na druhou stanu pokud opravdu hodně cestuješ, malé limitedy jsou to pravé. Není důvod nekupovat ten DA35, snad kromě koupě nějakého lepšího objektivu v tomhle ohnisku.
Ja myslím že na akýkolvek crop je 35mm extra dlhé, niekedy je aj 18mm dlhých , tak že jednoznačne zo seťákom a ako bonus budeš mať WR a silno by som zvážil aj 18-135, za tú cenu v sete je to myslím velmi dobrá volba..
EDIT: pozerám že zaujímavá cena setu K-5 + 18-135 je už minulosť, aspon u SK oficialného distribútora
EDIT: pozerám že zaujímavá cena setu K-5 + 18-135 je už minulosť, aspon u SK oficialného distribútora
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jak je tu zminovano, jeden objektiv, cestovani (zvlast Asie apod. na pocasi narocnejsi destinace), zacatecnik, pak je 18-135 WR nejlepsi volba. Jeden objektiv s pevnym ohniskem bude pravdepodobne malo a ne ze by se s nim nedalo vyfotit spousta zajimavych veci, ale urcite nastane spousta situaci, kdy by clovek potreboval sirsi nebo naopak delsi ohnisko. Na druhou stranu jak je tu zminovano, cena v setu uz neni tak zajimava jako na zacatku prodeje.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
Zalezi co tam chces fotit. Pokud jen krajinu, tak ti zrejme bude stacit i min svetelny zoom. Pokud rad fotis lidi na ulici, ruzny momentky atd. tzn. potrebujes co nejmensi clonu na treba to ohnisko 35mm, tak bych volil DA 35/2,4 + nejaky zoom na bezne zabery ... U ty 35/2,4 je bohuzel skoda ze neni utesnena. V ty Asii bude asi dost vlhko ne?
Momentky z ulice se setakem nebudou zrovna idealni ... tot muj nazor ...
Momentky z ulice se setakem nebudou zrovna idealni ... tot muj nazor ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
Prihovaram sa za 18-55 pripadne 18-135. Velke tele je napadne a nie vsade to je jednoduche hlavne ked nechces putat pozornost. V Azii nie je vela fotografov ako napr. v nasich krajinach. Na architekturu urcite siroke ohnisko, 18-ka by mohla stacit. Ja som mal v Indii kopu (aj manualnych) objektivov a nakoniec som pouzival FA35/2 kvoli rychlosti. Zrejme 18-135 idealne riesenie.
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
dělím si své focení na dvě obecné situace
- dokumentační - snaha zachytit všechno zajímavé, je většinou málo času, čím menší hmotnost techniky tím líp
- "kreativní" - focení je hlavní náplň výpravy, tahám bágl plný hraček a mám možnost si jej neustále hlídat, je čas popřemýšlet si nad fotkou
Z toho výběru seťák nebo 35mm pro dokumentaci dovolené rozhodně vítězí seťák, 35mm by byl dobrý doplněk seťáku pro kreativní chvíle během dovolené, pokud jedno nebo druhé, tak jasná volba.. kdybyses nechal přemluvit, tak 18-135 se jeví zdaleka nejpraktičtěji, i do budoucna na cestování myslím mnohem rozumější volba než třeba celá sbírka ltd. skel (riziko odcizení, poškození bývá na dovolených největší)
- dokumentační - snaha zachytit všechno zajímavé, je většinou málo času, čím menší hmotnost techniky tím líp
- "kreativní" - focení je hlavní náplň výpravy, tahám bágl plný hraček a mám možnost si jej neustále hlídat, je čas popřemýšlet si nad fotkou
Z toho výběru seťák nebo 35mm pro dokumentaci dovolené rozhodně vítězí seťák, 35mm by byl dobrý doplněk seťáku pro kreativní chvíle během dovolené, pokud jedno nebo druhé, tak jasná volba.. kdybyses nechal přemluvit, tak 18-135 se jeví zdaleka nejpraktičtěji, i do budoucna na cestování myslím mnohem rozumější volba než třeba celá sbírka ltd. skel (riziko odcizení, poškození bývá na dovolených největší)
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Pre mna je lepsia volba 35 dava to viac kreativity do procesu fotografovania a kvalita je vynikajuca ale myslim si ze pre danu situacu je lepsi setak ale volil by som skor 16-45 f4.
díky všem za názor, v sobotu jdu do vkfoto v Praze a zkusim si tam par objektivu, neco pak vyberu, ale asi pujdu do 18-55WR, ta 18-135 za ty prachy tak dobra neni, to spis mozna 16-45
díky všem, nakonec jsem koupil K-5+18-135, tak snad nebudu zklamaný, napsal jsem pár začátečnických dotazů do fora fotografovaní v tomto klubu, tak pokud nekdo odpovite, budu moc rad, díky