Širokouhlé objektivy pre PENTAX K 20, recenzie, rady
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
Širokouhlé objektivy pre PENTAX K 20, recenzie, rady
Prosím o uvedenie odborných recenzií, resp. rád oh+adom skúseností so širokouhlými objektívami pre PENTAX
Re: Širokouhlé objektivy pre PENTAX K 20, recenzie, rady
Počítám asi širší než seťák, ne?
Nechce se mi to vypisovat, těch objektivů je strašně moc. Rektilineární, nebo rybookaté? Zoom nebo pevné? Jaká cena, jaké užití? Jaké nároky?
Klikni si sem:
http://lenshero.com/lenses/pentax-k20d- ... -than-2650
Nechce se mi to vypisovat, těch objektivů je strašně moc. Rektilineární, nebo rybookaté? Zoom nebo pevné? Jaká cena, jaké užití? Jaké nároky?
Klikni si sem:
http://lenshero.com/lenses/pentax-k20d- ... -than-2650
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Lubomir M BA píše:Prosím o uvedenie odborných recenzií, resp. rád oh+adom skúseností so širokouhlými objektívami pre PENTAX
Zkusenosti:
DA12-24/4
Na 12mm je to uzasna vec uz na F4. Ostry, kontrastni, obraz az do kraje plne pouzitelny. Delsi konec je pak krapet slabsi, ale koho to zajima.. tam uz jsou jine objektivy. Fyzicka stavba prikladna. Velice rychle ostri. Jedina nevyhoda je cena.
-
- Nový uživatel
Tak nakoniec som sa rozhodol pre SIGMU 3,5 10/20. ESte som rozmyslal na SIGMA 8/16 ale ta sa mi uz zdala extremne sirokouhla s značnym skreslenim. Kto má skusenosti so SIGMA 3,5 10/20 ?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
dvaja kamosi maju sigmu 10-20, su velmi spokojni, ja mam DA12-24 som velmi spokojny...
casom mozno prides na to, ze 10 pripadne 12mm nie je to co potrebujes... byt tebou porozmyslam nad uzasnym sklom DA15mm f/4... je to male, skladne, postacujuco siroke, ostre, chromaticka vada minimalna... idealny na cesty. Ostatne sirokace su dost velke
casom mozno prides na to, ze 10 pripadne 12mm nie je to co potrebujes... byt tebou porozmyslam nad uzasnym sklom DA15mm f/4... je to male, skladne, postacujuco siroke, ostre, chromaticka vada minimalna... idealny na cesty. Ostatne sirokace su dost velke
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Mam P 12-24 a jsem s nim vcelku spokojeny. Nejaky to prasatko v protisvetla udela, ale neni to nic hrozneho. Ostry je uz na f4 (na report). Skoda ze neni vodeodolny. prumer filtru 77mm je dost.
Na krajinu bych taky dost premyslel o DA 15mm. myslim ze 15mm je dost sirokych pro vetsinu zaberu. Jedina nevyhoda tohoto skla je pri pouzivani prechodaku. Myslim ze nejde sundat slunecni clona, ale to tu jiste lepe reknou majitele ... Na protisvetlo neni lepsiho skla ... na report na plnou diru na krajich je min ostra nez 12-24, ale to je dan za velmi male telo ... male telo, to je dalsi jeho obrovska vyhoda ...
Na krajinu bych taky dost premyslel o DA 15mm. myslim ze 15mm je dost sirokych pro vetsinu zaberu. Jedina nevyhoda tohoto skla je pri pouzivani prechodaku. Myslim ze nejde sundat slunecni clona, ale to tu jiste lepe reknou majitele ... Na protisvetlo neni lepsiho skla ... na report na plnou diru na krajich je min ostra nez 12-24, ale to je dan za velmi male telo ... male telo, to je dalsi jeho obrovska vyhoda ...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
O použití přechoďáku na DA15 jsem psal ve svojí recenzi tady an PFS. Jde to celkem snadno řešit.
Můj favorit je ale DA14.
Můj favorit je ale DA14.
Ja mám sigmu 10- 20/4- 5,6 ktorú som zobral po porovnaní s novšou so svetelnosťou 3,5 v celom rozsahu.Tá bola na najmenšej clone absolútne nepoužiteľná,ostrý bol iba úplný stred.HSM tiež nieje rýchlejšie,hlučnosť staršej verzie pri ostrení tiež nehrá rolu,konštrukcia je dosť robustná a zvuky utlmí.Skúšal som viac kusov,všetky boli rovnaké.Najnovšiu 8-16 som neskúšal ale podľa recenzií je zo všetkých sigiem najlepšia.Skreslenie je u každého širokouhlého objektívu,paradoxne čím viac a lepšie je korigované,tým menej je vhodný na fotenie ľudí-teda v okrajových častiach obrazu.Postavy to deformuje ale rovné línie sú naozaj takmer rovné.Nikde ale nieje napísané že musíš fotiť na najširšie ohnisko,to je výhoda zoomu.Ja by som teraz bral jednoznačne 8-16ku.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Můžeš říct, proč zrovna ta "čtrnáctka"? Protože např. na photozone.de moc dobře nedopadla...elho_cid píše:O použití přechoďáku na DA15 jsem psal ve svojí recenzi tady an PFS. Jde to celkem snadno řešit.
Můj favorit je ale DA14.
Jinak bych se rád zeptal všech. Nehledě na peníze, které širokoúhlé sklo byste koupili? Pevné nebo zoom, je to jedno, jde o kvalitu obrazu. (Tak nějak se mi zdá, že žádné opravdu dobré sklo není...) Dík
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
na co konkretne to sklo chces?
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Hodilo by se na krajinu i focení v malých prostorách jako je např. na tomto obr.
http://www.dpreview.com/challenges/Entr ... lts&Rows=4
Požadavek na rychlost nemám.
http://www.dpreview.com/challenges/Entr ... lts&Rows=4
Požadavek na rychlost nemám.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tomu uhlu zaberu z obrazka ti na PX zodpoveda zhruba 10mm(napr sigma10-20). Ta fotka ma za sebou hodiny v PS!
Na krajinu staci tych 14-15-16mm. Sirsie je prijemne, ale znacne deformuje perspektivu. Panoramy je ale lepsie spajat z viacerych foto.
Dobre si objektiv rozmysli, vacsina ma velky zavit na filtre, co ti ich dost predrazi (nepocitam cokin atd)
Ako som pisal, mam 12-24 s odstupom casu mozem zodpovedne prehlasit, ze pevnych 15 by mi stacilo (na cesty je 15 super malicka ).
Na krajinu staci tych 14-15-16mm. Sirsie je prijemne, ale znacne deformuje perspektivu. Panoramy je ale lepsie spajat z viacerych foto.
Dobre si objektiv rozmysli, vacsina ma velky zavit na filtre, co ti ich dost predrazi (nepocitam cokin atd)
Ako som pisal, mam 12-24 s odstupom casu mozem zodpovedne prehlasit, ze pevnych 15 by mi stacilo (na cesty je 15 super malicka ).
...K10+K5...
a rozne serepeticky
a rozne serepeticky
Sepsal jsem to celkem obšírně tady:felcar píše:Můžeš říct, proč zrovna ta "čtrnáctka"? Protože např. na photozone.de moc dobře nedopadla...elho_cid píše:O použití přechoďáku na DA15 jsem psal ve svojí recenzi tady an PFS. Jde to celkem snadno řešit.
Můj favorit je ale DA14.
Jinak bych se rád zeptal všech. Nehledě na peníze, které širokoúhlé sklo byste koupili? Pevné nebo zoom, je to jedno, jde o kvalitu obrazu. (Tak nějak se mi zdá, že žádné opravdu dobré sklo není...) Dík
viewtopic.php?f=27&t=2331
Jinak tohle jsem testoval ještě na K10D, stejně jako Klaus z Photozone. S K-5 je ještě o hodně lepší. Pokud je kritická ostrost v rozích nutná, tak je třeba ostřit přes LV, ale používám ji hodně na reportáž nebo close-up, kde roh nehraje žádnou roli.
Ano, pod to bych se podepsal ...bigfoot píše:Tomu uhlu zaberu z obrazka ti na PX zodpoveda zhruba 10mm(napr sigma10-20). Ta fotka ma za sebou hodiny v PS!
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8