proximity senzor v K-r?
Moderátor: Moderátoři
Re: Někdo K-r ?
zdravím,
přemýšlím o výměně stroje za K-rko, ale chtěl bych se zeptat majitelů na jednu věc, kterou jsem nikde nenašel - vypíná se to zadní LCD při přiložení foťáku k obličeji? Zkoušel jsem to narychlo v jednom obchodě a měl jsem problém, že display vypnul až ve chvíli namáčknutí spouště, bohužel jsem neměl možnost si s tím víc pohrát, tak nevím, zda to nejde někde nastavit nebo tak...
díky za info
přemýšlím o výměně stroje za K-rko, ale chtěl bych se zeptat majitelů na jednu věc, kterou jsem nikde nenašel - vypíná se to zadní LCD při přiložení foťáku k obličeji? Zkoušel jsem to narychlo v jednom obchodě a měl jsem problém, že display vypnul až ve chvíli namáčknutí spouště, bohužel jsem neměl možnost si s tím víc pohrát, tak nevím, zda to nejde někde nastavit nebo tak...
díky za info
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Podla mna sa to da nastavit tak, že sa displei implicitne nastaví ako vypnuty. Aspon k-x tak funguje.
Naposledy upravil(a) duves dne 03 bře 2011, 13:59, celkem upraveno 1 x.
Pentax zatiaľ nemá telo, ktoré vypne display pri približení tváre k očnici, nie je tam ten senzor, či? K7 ani K10 určite nie. Osobne mi to tiež vadí, hlavne večer to neskutočne oslepuje....samozrejme, že sa to dá vypnúť viac-x INFO, alebo stlačením spúšte do prvej polohy. Je to jednoduchá funkcia, ktorá sa ani cenovo neodzrkadlí, tak dúfam, že to bude v blízkej dobe samozrejmosťou, tak ako aj podsvietenie podľa svetelných podmienok...
Já naopak doufám, že tam tuhle volovinu dávat nebudou. Displej který svítí nebo nesvítí na základě nějakého pochybného senzoru tam může klidně dát Sony, ale výrobci normálních foťáků by měli zachovat zdravý rozum.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
každa taka vecička predraží výrobok a čo sa ma pokaziť, sa aj pokazí.
V mobiloch to máš a ani sa nezamýšľaš, proste v noci nesvietiš, ako guľa na vianočnom stromčeku a na foťáku to oslepuje, ako dialkové protijazdca. Pochybný senzor.....??? taky nepoznám. vlastne hej AF SAFOX :DDDDD
to elho_cid: nevím, jakou máš zkušenost s těmito lowendy, ale mě teda ten šajn ze zadního LCD v šeru/tmě dost silně vadí. Pokud se nemýlím, tak tuhle "volovinu" mají i třeba nikony (což mi přijde jako normální výrobce). Z technického hlediska je to banální čidlo, na kterém se nemá moc co zkazit...
Od mobilu taky neočekávám přesné barvy, že jo...
Ale psal jsem o tom senzoru přiblížení na zhasínání displeje když se kouká do hledáčku. K-r neznám, ale na K-5 bych to nechtěl. Zkoušel jsem si jednou sony foťák s touhle funkcí a moc dobře to nefungovalo. Stačí neopatrný pohyb rukou poblíž toho senzoru a displej zhasíná když nemá.
Na namáčknutí spouště je to ideální řešení. Canon to tak má taky, pokud vím.
EDIT: tak špatně, některé Canony proximity senzor mají, některé ne. Ale zdá se že od toho Canon upouští, 550D to měla a 600D už ne.
EDIT2: Nikon to měl jen na D60 a upustil od toho kvůli problémům a stížnostem uživatelů... Opravdu vydařená fičura.
Ale psal jsem o tom senzoru přiblížení na zhasínání displeje když se kouká do hledáčku. K-r neznám, ale na K-5 bych to nechtěl. Zkoušel jsem si jednou sony foťák s touhle funkcí a moc dobře to nefungovalo. Stačí neopatrný pohyb rukou poblíž toho senzoru a displej zhasíná když nemá.
Na namáčknutí spouště je to ideální řešení. Canon to tak má taky, pokud vím.
EDIT: tak špatně, některé Canony proximity senzor mají, některé ne. Ale zdá se že od toho Canon upouští, 550D to měla a 600D už ne.
EDIT2: Nikon to měl jen na D60 a upustil od toho kvůli problémům a stížnostem uživatelů... Opravdu vydařená fičura.
Canona s výběrem ostřícího bodu pohybem oka mám a je to super cool. Bohužel profíkům to přišlo málo profi a na amatérské modely to asi bylo moc drahé, tak s tím přestali. Navíc kdoví jak by to fungovalo dneska, když je tam těch ostřících bodů tolik...
Každá fičúrka sa dá vypnúť, ako SR, tak traso-prach, tak približenie k očnici. Je na uživateľovi, ako s tým naloží a kritizovať to, čo nemám, alebo čo by mi možno vadilo, lebo Sony, lebo Nikon to má tak a tak... alebo .....alebo je blbosť.....Odveci nie je kritizovať, že to tam nieje, lebo viacerí by to uvítali.
"Od mobilu neočekávam presné barvy...." Ja to neočakávam ani od toho malého displaya a keď sa trocha zníži podsvietenie v úplnej tme, kde každé svetlo, šok z displaya pre zreničku znamená minimálne 10sek. na jej roztiahnutie...to je len plus, farby podsvietením nestratíš a večer sa o farbách dá iba polemizovať. Ale aj to by sa dalo vypnúť...
"Od mobilu neočekávam presné barvy...." Ja to neočakávam ani od toho malého displaya a keď sa trocha zníži podsvietenie v úplnej tme, kde každé svetlo, šok z displaya pre zreničku znamená minimálne 10sek. na jej roztiahnutie...to je len plus, farby podsvietením nestratíš a večer sa o farbách dá iba polemizovať. Ale aj to by sa dalo vypnúť...
Kdyby to fungovalo, asi by to někdo uvítal (já stejně ne). Ale bohužel praktická a funkční implementace proximity senzoru pod hledáčkem jaksi neexistuje. Drží se toho už jen Sony, které na použitelnosti a kvalitě foťáků moc nezáleží.
Pokud to někomu vadí, tak ať si sežene foťák který tohle má. Já jsem rád, že to zbytečně nepřispívá vyšší ceně a poruchovosti.
Pokud to někomu vadí, tak ať si sežene foťák který tohle má. Já jsem rád, že to zbytečně nepřispívá vyšší ceně a poruchovosti.
Ty tak na Sony? Najkrajšie výstupy aké som od pentaxu videl za dobrých svetelných podmienok sú z K10, vďaka Sonyho APS-C.
Poruchovosť Zaujímavé, čo by sa malo na tom kaziť? SR sa kazí? prachotras? a to sú komplikovetejšie veci, ako jedna fotodióda a jeden fototranzistor, keby to blblo tak si to vypneš.....škoda debát. Mobily to majú a ešte som nikde nečítal, aby sa tieto dva senzory kazili, včom je iný systém pre mobily s tým pre foto??? V NIČOM. Roky to využívam na 5800 a jediný "problém" ktorý riešil novší fw, bola rýchlejšia reakcia na zmenu okolitého svetla....nádherne to funguje. Keby sa dali vyčítať všetky udaje z pomocného displaya, tak by som mal display vypnutý večer stále, ale že nie, tak treba minimálne namáčknuť spúšť a pozrieť sa do hľadáčika, napr. na zamknutie expozície. Fotil som neraz večer a ten display je riadný reflektor a keď sa človek zabudne tak sa to dá porovnať s dialkovými svetlami "tolerantného" šeféra...potom chvíľu trvá vôbec niečo vidieť v tom malom hľadáčiku...
Edit: večer mi to vadí v interiéry dvojnásobne, lebo AF 0bodov, preto chce človek ostriť ručne t.j. nenamačkávam spúšť t.j. display svieti bije do očí periférne, namáčknuť spúšť nechcem, aby ma nemýlil zelený šesťuholník o "zaostrenom" stave...chcem mať vtedy nepodsvietený vnútorný status bar....
Poruchovosť Zaujímavé, čo by sa malo na tom kaziť? SR sa kazí? prachotras? a to sú komplikovetejšie veci, ako jedna fotodióda a jeden fototranzistor, keby to blblo tak si to vypneš.....škoda debát. Mobily to majú a ešte som nikde nečítal, aby sa tieto dva senzory kazili, včom je iný systém pre mobily s tým pre foto??? V NIČOM. Roky to využívam na 5800 a jediný "problém" ktorý riešil novší fw, bola rýchlejšia reakcia na zmenu okolitého svetla....nádherne to funguje. Keby sa dali vyčítať všetky udaje z pomocného displaya, tak by som mal display vypnutý večer stále, ale že nie, tak treba minimálne namáčknuť spúšť a pozrieť sa do hľadáčika, napr. na zamknutie expozície. Fotil som neraz večer a ten display je riadný reflektor a keď sa človek zabudne tak sa to dá porovnať s dialkovými svetlami "tolerantného" šeféra...potom chvíľu trvá vôbec niečo vidieť v tom malom hľadáčiku...
Edit: večer mi to vadí v interiéry dvojnásobne, lebo AF 0bodov, preto chce človek ostriť ručne t.j. nenamačkávam spúšť t.j. display svieti bije do očí periférne, namáčknuť spúšť nechcem, aby ma nemýlil zelený šesťuholník o "zaostrenom" stave...chcem mať vtedy nepodsvietený vnútorný status bar....
-
- Významný člen
Proti gustu žádný dišputát... ovšem, " Fotil som neraz večer a ten display je riadný reflektor..." nasvícení displeje u K-5 není problém zeslabit na velmi příjemnou úroveň (já mám trvale nastaveno -1, i když mám slabší oči, ale na slunci (zvláště třeba vejš nebo u moře) přijde vhod úroveň nejméně +3. Ale jak říkám (s panem otcem): Proti gustu...
Pavel
proximity senzor v K-r?
O čom to potom je liezť hlboko do menu si nastaviť podsvietenie? a potom späť...Mne by stačilo fičúrka v podobe nejakého posumného prepínača niekde na tele, alebo softwarová fičurka, že pri pridržanom AE-L by sa podsvietenie vyplo, alebo stlmilo-zosílilo na prednastavenú hodnotu....pri stlačenom AE-L sa dá plnohodnotne fotiť, netreba prst navyše...ale to už sú špekulácie, pre niekoho zbytočnosť no aj keby to nemusel využívať z princípu protestuje
Nevím co je 5800, ale tipuju, že to nemá optický hledáček. Ale určitě je to jinak stejné a nádherně to funguje, to ti neberu.yoli píše: Ty tak na Sony? Najkrajšie výstupy aké som od pentaxu videl za dobrých svetelných podmienok sú z K10, vďaka Sonyho APS-C.