Jakou sluneční clonu...

Vlákna, která ztratila v průběhu času význam, nebo se stala neaktuálními.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
CJ_Kubik
Nový uživatel
Nový uživatel

Jakou sluneční clonu...

Příspěvek od CJ_Kubik » 28 črc 2007, 11:17

...na setový objektiv K10D? Můžete mi někdo poradit a napsat název a typ clony? Jaký průměr atd. Budu si pořizovatK10D v Pixmanii a datovou kartu v Oehling, tak by bylo fajn abych to přiobědnal k tomu. Díky

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od peter_01 » 28 črc 2007, 15:03

Ať koupíš jaký chceš "seťák" - nevím zda 15-55 či 16-45 sluneční clona je přibalena v ceně.
Jen Canon je milý a nechá zákazníka za clonu zaplatit zvlášť
http://www.megafoto.cz/canon-ef-s-17-85 ... s-usm.html

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

sluneční clona

Příspěvek od Bogo » 30 črc 2007, 08:42

Nevím, jak jiní, ale já jsem dodané sluneční clony k setovým objektivům odložil a používám gumově. Pro DA 18-55 širokoúhlou. Jinak na ostatní normální. Není to drahé, ale je to velmi pohodlné. Navíc má dvojitý závit, takže na objektiv našroubuji clonu a do ní třeba polarizák, nebo i obráceně. To mi umožňuje lehce clonu shrnout (nebo s ní otáčet), nastavit polarizák a clonu znovu narovnat. U pevné dodávané clony jsem se prsty špatně dostával k otočnému kroužku a hlavně špatně se nasazovala krytka objektivu.
Bogo

jAnie
Nový uživatel
Nový uživatel

Re: Jakou sluneční clonu...

Příspěvek od jAnie » 30 črc 2007, 14:20

CJ_Kubik píše:...na setový objektiv K10D? Můžete mi někdo poradit a napsat název a typ clony? Jaký průměr atd. Budu si pořizovatK10D v Pixmanii a datovou kartu v Oehling, tak by bylo fajn abych to přiobědnal k tomu. Díky
Ahoj,
mohl bys po úspěšném dodání z Pixmanie poreferovat jak to probíhalo a zda došlo vše v pořádku?? Přemýšlím, zda riskovat koupi z Pixmanie, či si připlatit za nákup v ČR...

Děkuji :)

jAnie

strom353
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od strom353 » 30 črc 2007, 20:19

zkus si procist nasledujici diskuzi, nezarucuji, ze tam najdes odpoved vhodnou pro sebe, necetl jsem to cele, ale snad ti to muze nejak pomoct...

http://forum.digineff.cz/read.php?140,899300,page=1

CJ_Kubik
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od CJ_Kubik » 30 črc 2007, 21:35

CJ_Kubik napsal:
...na setový objektiv K10D? Můžete mi někdo poradit a napsat název a typ clony? Jaký průměr atd. Budu si pořizovatK10D v Pixmanii a datovou kartu v Oehling, tak by bylo fajn abych to přiobědnal k tomu. Díky
Ahoj,
mohl bys po úspěšném dodání z Pixmanie poreferovat jak to probíhalo a zda došlo vše v pořádku?? Přemýšlím, zda riskovat koupi z Pixmanie, či si připlatit za nákup v ČR...
dneska jsem to objednal...zítra vkládám peníze na účet a snad se budu do pár dnů radovat...jestli to nevyjde, tak se jdu objesit

musím zaklepat!!

mk.sim
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: sluneční clona

Příspěvek od mk.sim » 29 zář 2007, 13:39

zdravim ta a nevedel by si mi poradit kde by sa dali tie gumenne kupit ci existuje nejaky netovy obchod bo ta moja mi praskala a vdaka bohu mi zachranila objektiv ale na pentaxe som nenasiel ze by predavali iba samotnu ?
Bogo píše:Nevím, jak jiní, ale já jsem dodané sluneční clony k setovým objektivům odložil a používám gumově. Pro DA 18-55 širokoúhlou. Jinak na ostatní normální. Není to drahé, ale je to velmi pohodlné. Navíc má dvojitý závit, takže na objektiv našroubuji clonu a do ní třeba polarizák, nebo i obráceně. To mi umožňuje lehce clonu shrnout (nebo s ní otáčet), nastavit polarizák a clonu znovu narovnat. U pevné dodávané clony jsem se prsty špatně dostával k otočnému kroužku a hlavně špatně se nasazovala krytka objektivu.

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 04 led 2008, 16:14

to by mě taky zajímalo jakou gumovou máš, rád bych nějakou pořídil na 16-45, aby se dala nasazovat krytka objektivu s nasaz.slun.clonou
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 04 led 2008, 19:04

Zkus podívat na clony zde:
http://www.excelfoto.cz/index.php?catal ... oduct_list
nebo
http://www.fotopl.cz/?lang=cze
jsou i na jiných internetových obchodech. Výborná věc.
Bogo

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 04 led 2008, 22:46

aCIDfire píše:to by mě taky zajímalo jakou gumovou máš, rád bych nějakou pořídil na 16-45, aby se dala nasazovat krytka objektivu s nasaz.slun.clonou
Pro 16-45 by to asi chtělo spíš tvarovanou clonu - kvůli vinětaci na širokém konci. K tomuhle objektivu by měla být přímo od Pentaxu přibalená tvarovaná clona PH-RBL67.

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 05 led 2008, 00:34

Tahle vypadá dobře:
Soligor Širokoúhlá sl.clona 67 mm
http://www.excelfoto.cz/index.php?catal ... =&filter4=

Na 16-45 je tvarovaná Pentax clona, jenže nejde nasadit zároveň krytka,
zatím ji používám větš. bez krytky se slun.clounou a rovnou dávám takhle
do brašny (Lowepro Slingshot 200). Druhá varianta nechat tam Pentax
slun.clonu a jako ochranu objektivu koupit nějakej slim UV.[/url]
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 05 led 2008, 03:19

aCIDfire píše:Na 16-45 je tvarovaná Pentax clona, jenže nejde nasadit zároveň krytka[/url]
Otázka zní: Proč nejde nasadit?

Clona je to bajonetová, takže filtrovej závit by měl zůstat v pohodě přístupnej.

Hádám, že asi nejdou smáčkout packy po obvodu krytky, protože krytka vypadá nějak takhle: http://www.oehling.cz/inshop/prislusens ... 09%5D.html
Je to tak?

V tom případě je podle mně lepší sehnat krytku, která má packy protažený ke středu, takže se dají smáčknout i při nasazený cloně. Něco jako tohle: http://www.oehling.cz/inshop/prislusens ... 01%5D.html

Uhodl jsem?

A co se týká použití CPL s nasazenou sluneční clonou, viděl jsem už velmi jednoduchý a účinný řešení v podobě výřezu ve spodní části clony, kudy se dá s CPL manipulovat.

draxxter
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od draxxter » 05 led 2008, 10:45

Originál sluneční clony k Pentax objektivům (mam seťák 18-55, a DA* 50-135) mají ve spod oddělávací výřez právě na manipulaci s CPL filtrem.<br>
To, že nejde nasadit krytka na objektiv, když je nasazená clona mě taky celkem vadí :(. Řešením je opravdu koupě krytky co jde mačkat uprostřed.
Pentax K-70, DA 18-135 WR, DA* 16-50/2.8, DA* 50-135/2.8, Tamron SP AF 90/2.8, DA 18-250

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 05 led 2008, 11:47

Já jsem osobně všechny originální clony od objektivů Pentax i jiných objektivů sundal a dal do skříně. Používám jen gumové. Ono nejde jen o nasazování víčka, ale já mám třeba víčka na takovém tom špagátku, co je samolepkou přilepen k víčku a je upevněn na objektivu (prodává se to asi za 80 Kč), s pevnou clonou jsem se mohl uvztekat, to prostě nešlo. A víčko na špagátku je super, potřebuji mít volné ruce a né stále někde žmoulat víčko. Další věc je použití polarizačního filtru, kde je potřeba otáčet kroužkem, zase pevná clona i s tím okénkem Pentax je ...... Zdržuje to. Dám filtr a na něho našroubuji clonu a pohodlně si otáčím polarizákem. Když ukládám aparát, nebo objektiv do brašny, gumovou clonu shrnu a je to, pevná se musí sundat, nebo to zabere moc místa. Když clonu nepotřebuji, jen ji shrnu na objektivu, mám z toho gumový kroužek-nárazník, který utlumí i případné ťuknutí objektivem o překážku. Širokoúhlou gumovou clonu používám i na objektivu f12 mm a žádný problém.
Bogo

Odpovědět

Zpět na „Archivní vlákna“