Ako na reverzné aj skladané makro
Moderátor: Moderátoři
elho_cid: kúpim od teba kenko medzikrúžky...nie nieje pre mňa odpoveďelho_cid píše: Mám oboje, ale prodávat je nechci.
vďaka za link... môže tam byť rozdiel vo zväčšení pri otočení objektívu...niekde som pred časom čítal že najväčšie zväčšenie majú obj. okolo 30mm...ale nemá to v praxi potvrdené...50mm obj. nevlastním...jirka766 píše:a nemají tyto kroužky clonu automatickou ? (páčka tam nahoře)
http://www.fotoskoda.cz/eba...entax-mezikrouzky
rád bych se zeptal - jaký bude rozdíl při použití 28 a 50 mm objektivu na zde popisované sestavě ?
jo tady o tom něco píšou
http://www.paladix.cz/clanky/reverzni-krouzek.html
http://www.paladix.cz/clanky/reverzni-krouzek.html
K100D Super + 18-55 + M 135/3.5, Velbon Sherpa 435
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pekný článok...
...a ako máš nastavený blesk? (teda ak to nie je tajomstvo)
...a ako máš nastavený blesk? (teda ak to nie je tajomstvo)
K-5, K100D, DA12-24, FA50/1.4, Tamron 17-50/2.8 + 28-75/2.8 + 70-200/2.8, Sigma 24/2.8 SWII, Samyang 8/3.5, Helios 44-3, MIR-1, AF-540FGZ, Metz 58AF-1, Giottos MT7370-MH1300-657 + MML3270B, Triopo GT-3228X8C
http://picasaweb.google.sk/velijura100
http://picasaweb.google.sk/velijura100
Re: Ako na reverzné aj skladané makro
ako som fotil svoje prve makro: http://pentaxfriends.eu/gallery/display ... &pid=13883
feri - myslim ze foto ma dost chyb, ale na zaciatok dufam staci , skusim postup:
- info som cerpal z ephoto (komenty k fotkam Dusana Bena) + clanky makrofotografa - tomatito
- na cistu A4 som dal par guliciek cierneho korenia
- fotak upol na stativ na makrosanky, na objektive som nastavil max zvecsenie a pohybom sanok zaostril prednu cast sceny
- vypocital som hlbku ostrosti (na f5.6 vysla 1,2mm) - kalkulacku najdes na dofmaster
- no a nasledne som vyfotil celkom 27snimok, pricom kazda bola posunuta cca o 1mm (tu mam trosku tazke srdce na sanky - ten posuv po 1mm je docela hranicny a treba davat pozor aby nevznikla neostra medzera - ak si poriadne pozriete moju foto najdete neostre "vrstvy")
- vyslednu fotku som zlozil v free programe "Combine ZM" - zaklad je jednoduchy - vyberies zdrojove fotky a stlacis "Macro - Do Stack" a ono sa to uz nejak dohromady zlepi . Zial zatial som nemal cas preskumat nastavenia tohoto softu ale je tam toho na mraky, urcite by sa dal zmenou nastaveni dosiahnut lepsi vysledok.
Este chyby, ktore som zrobil a ktorym sa musim nabuduce vyvarovat:
- naozaj opatrne pri praci - ani neviem ako som sa 2x dotkol stativu (mozno nohou?) a dve fotky boli oproti ostatnym posunute - ten soft si to vie v automatike vsetko zarovnat (orientaciu/otocenie/posun/expoziciu), ale urcite to degraduje kvalitu.
- nabuduce budem posun makrosanok merat presnejsie (sanky maju stupnicu po 2mm), alebo nastavim clonu f8 (hlbka ostrosti bude 1,7mm )
PS: este tak najst daku malu fotogenicku bestiu .
feri - myslim ze foto ma dost chyb, ale na zaciatok dufam staci , skusim postup:
- info som cerpal z ephoto (komenty k fotkam Dusana Bena) + clanky makrofotografa - tomatito
- na cistu A4 som dal par guliciek cierneho korenia
- fotak upol na stativ na makrosanky, na objektive som nastavil max zvecsenie a pohybom sanok zaostril prednu cast sceny
- vypocital som hlbku ostrosti (na f5.6 vysla 1,2mm) - kalkulacku najdes na dofmaster
- no a nasledne som vyfotil celkom 27snimok, pricom kazda bola posunuta cca o 1mm (tu mam trosku tazke srdce na sanky - ten posuv po 1mm je docela hranicny a treba davat pozor aby nevznikla neostra medzera - ak si poriadne pozriete moju foto najdete neostre "vrstvy")
- vyslednu fotku som zlozil v free programe "Combine ZM" - zaklad je jednoduchy - vyberies zdrojove fotky a stlacis "Macro - Do Stack" a ono sa to uz nejak dohromady zlepi . Zial zatial som nemal cas preskumat nastavenia tohoto softu ale je tam toho na mraky, urcite by sa dal zmenou nastaveni dosiahnut lepsi vysledok.
Este chyby, ktore som zrobil a ktorym sa musim nabuduce vyvarovat:
- naozaj opatrne pri praci - ani neviem ako som sa 2x dotkol stativu (mozno nohou?) a dve fotky boli oproti ostatnym posunute - ten soft si to vie v automatike vsetko zarovnat (orientaciu/otocenie/posun/expoziciu), ale urcite to degraduje kvalitu.
- nabuduce budem posun makrosanok merat presnejsie (sanky maju stupnicu po 2mm), alebo nastavim clonu f8 (hlbka ostrosti bude 1,7mm )
PS: este tak najst daku malu fotogenicku bestiu .
Janooooo:
Chyby pri tejto velkosti fotky na stranke nie su prakticky vidno.
Dakujem za navod.
Kamarat mi podobne fotky ukazoval, nafotil ich s Canonom s fw. Magic lantern. Tam je moznost nastavit automaticke fotenie s tym ze po kazdej expozicii sa posunie rovina zaostrenia (AF preostri o jeden dielik). Tak nejak mi to bolo vysvetlene. Vysledky boli po SW spojeni velmi dobre.
Preto ma zaujimalo ako si to vyriesil s pentaxom. Moje predstavy po vzore Canonu boli skor o hladani roviny zaostrenia manualnym ostrenim.
Makrosanky si pouzil nejake lepsejsie, ci obycajnu cinu z ebay? A ako dobre sa s nimi robilo?
Chyby pri tejto velkosti fotky na stranke nie su prakticky vidno.
Dakujem za navod.
Kamarat mi podobne fotky ukazoval, nafotil ich s Canonom s fw. Magic lantern. Tam je moznost nastavit automaticke fotenie s tym ze po kazdej expozicii sa posunie rovina zaostrenia (AF preostri o jeden dielik). Tak nejak mi to bolo vysvetlene. Vysledky boli po SW spojeni velmi dobre.
Preto ma zaujimalo ako si to vyriesil s pentaxom. Moje predstavy po vzore Canonu boli skor o hladani roviny zaostrenia manualnym ostrenim.
Makrosanky si pouzil nejake lepsejsie, ci obycajnu cinu z ebay? A ako dobre sa s nimi robilo?
KP, *ist DS, K-m (infra)
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
Sigma 10-20/4-5.6, DA 35/2.4, DA 50/1.8, DA 70/2.4 ltd, DFA 100/2.8 WR. K tomu WR seťák.
celu vybavu som nedavno kupil na inzerat od MPzMT (Sigma 105mm + sanky), takze neviem presne odhadnut kvalitu sanok, ale predpokladam ze ide o zakladny model:
http://www.vffoto.sk/makrosanky-1-ose-1
ako som pisal vyzsie praca s tymito sankami nieje uplne idealna:
- dieliky po 2mm,
- nieje prave najidealnejsie odcitanie zo stupnice - chyba ryska, ktora by ukazala presny posun
- pomerne prudky a menej presny posun
- sanky samozrejem nemaju volu, drzia pevne, ale posunut ich o 1mm 27x a neurobit chybu to je tak na hrane .
- osobne som si pomahal hrotom ceruzky (pevne som ju uchytil a potom sluzila ako ryska pri odcitani zo stupnice)
- na druhej strane takto jemny posun fotaku bez sanok je uplne nemozny, preto som velmi rad ze ich mam
Vo vysledku mozem povedat ze:
- fotenie makra 1:1 bolo s nimi na clone f5.6 tak na hrane - hlbka ostrosti 1.2mm
- asi sa prisposobim, znizim makro povedzme na 1:1,2 alebo zvysim clonu na f8 - hlbka ostrosti bude cca 2mm - a praca so sankami bude hned jednoduhsia
MagicLantern pre Canon - zostava nam len ticho zavidiet je to genialna vec
http://www.vffoto.sk/makrosanky-1-ose-1
ako som pisal vyzsie praca s tymito sankami nieje uplne idealna:
- dieliky po 2mm,
- nieje prave najidealnejsie odcitanie zo stupnice - chyba ryska, ktora by ukazala presny posun
- pomerne prudky a menej presny posun
- sanky samozrejem nemaju volu, drzia pevne, ale posunut ich o 1mm 27x a neurobit chybu to je tak na hrane .
- osobne som si pomahal hrotom ceruzky (pevne som ju uchytil a potom sluzila ako ryska pri odcitani zo stupnice)
- na druhej strane takto jemny posun fotaku bez sanok je uplne nemozny, preto som velmi rad ze ich mam
Vo vysledku mozem povedat ze:
- fotenie makra 1:1 bolo s nimi na clone f5.6 tak na hrane - hlbka ostrosti 1.2mm
- asi sa prisposobim, znizim makro povedzme na 1:1,2 alebo zvysim clonu na f8 - hlbka ostrosti bude cca 2mm - a praca so sankami bude hned jednoduhsia
MagicLantern pre Canon - zostava nam len ticho zavidiet je to genialna vec
janooo: a to som ti chcel zrovna napisat, ze zober mrtvu muchu, nasad na makrac dopredu reverzne 50tku
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
to uz som tiez skusal, mam s ebay reverzny kruzok , ale nebolo to ono a hlavne som nemal makrosanky - bez presneho posunu bol velky problem fotit ... jj a ta sigma je uzasna
A bol nejaky dovod preco pouzit f/5.6 a nie f/8 ci f/11?
KP, *ist DS, K-m (infra)
jedine cas expozicie, uz aj tak bola 2,5sec + myslel som ze 1mm presnost bude pohoda no nebola . Nabuduce dam pri statickej scene kde na case nezalezi f8 urcite. f11 uz je (tesne) za difrakcnym limitom - pokial nemusim, nepouzivam
Makro objektivy su konstruovane na velke clonenie a tam,kde iny objektiv s rovnakym ohniskom uz vykazuje difrakciu,u makráča mozes kludne dve clony pridat. Nebal by som sa ani clony 16
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jen dodám že skládané makro a potvory nejdou moc dohromady - tedy ne ty živé, co rozhodně nepostojí. Lennyl má oravdu mocha je dobrá - jen je lepší nějaká čerstvějšší, na které není poznat, že není mrtvá...
K-1, K-1, K-3II, K-3, K-5 mod, K-7, K-30 mod
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW
a další...
DA10-17FE; DA*11-18/2.8;DFA15-30WR; DA15/4Ltd; DA20-40Ltd;DFA24-70WR; FA31/1.8Ltd; DA35/2.8MacroLtd; A50/1.2; DFA*50/1.4; DA*55/1.4; FA77/1.8Ltd; DFA*85/1.4;DFA100/2.8MacroAW; M135/3.5; K200/2.5; DA*300/4;DFA150-450AW
a další...