Pevne ohnisko pro K-x
Moderátor: Moderátoři
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Osobne vlastnim skla Pentax 55/1,4 a DFA 100/2,8 a co se tyce portretu, tak vhodna jsou obe dve a vystup je kvalitni co se tyce vsech aspektu.
Na druhou stranu je potreba si uvedomit, co konkretne chces fotit.
Ohnisko 100mm je vhodne spise na detaily obliceje apod., obzvlast v mistnosti muze byt dlouhe a to se tyka i ohniska 55. Pokud chces zabrat vetsi cast postavy, tak i s 55mm to muze byt problem. Osobne proto uvazuji i nejakem svetelnem objektivu kolem 35mm (ktery zase naopak ale u detailu muze byt prilis kratky a budes prilis blizko portretovane osoby). Rozdil mezi objektivy ruznych ohnisek pak je i v perspektive/uhlu zaberu, takze portrety vypadaji trochu jinak.
Idealni je zkusit si ruzna skla ohnisek 35/50/70/100 - jiste se najde mnoho Pentaxistu s dobrym srdcem, ktera ti nejaky pujci. Pak nejlepe zjistis, ktere ti nejvice vyhovuje. Vzdy to bude ale urcity kompromis.
Kompromisem mezi macro objektivem a portretnim sklem je svetelnost "pouze" 2,8, kde by ti lepsi svetelnost mohla chybet. Navic macro objektivy obvykle nejsou zadni rychlici v ostreni. Zde bych pak volil spise delsi ohnisko.
Pokud to shrnu, tak jako idealni se mi jevi pro zacatek svetelne ohnisko 50 ci 55 mm. Na vyber jsou Pentax 55/1,4, 50/1,4, Sigma 50/1,4 ci nektere ze starsich Pentax skel, urcite bych ale pak volil nejake s autofokusem (z duvodu komfortu).
Na druhou stranu je potreba si uvedomit, co konkretne chces fotit.
Ohnisko 100mm je vhodne spise na detaily obliceje apod., obzvlast v mistnosti muze byt dlouhe a to se tyka i ohniska 55. Pokud chces zabrat vetsi cast postavy, tak i s 55mm to muze byt problem. Osobne proto uvazuji i nejakem svetelnem objektivu kolem 35mm (ktery zase naopak ale u detailu muze byt prilis kratky a budes prilis blizko portretovane osoby). Rozdil mezi objektivy ruznych ohnisek pak je i v perspektive/uhlu zaberu, takze portrety vypadaji trochu jinak.
Idealni je zkusit si ruzna skla ohnisek 35/50/70/100 - jiste se najde mnoho Pentaxistu s dobrym srdcem, ktera ti nejaky pujci. Pak nejlepe zjistis, ktere ti nejvice vyhovuje. Vzdy to bude ale urcity kompromis.
Kompromisem mezi macro objektivem a portretnim sklem je svetelnost "pouze" 2,8, kde by ti lepsi svetelnost mohla chybet. Navic macro objektivy obvykle nejsou zadni rychlici v ostreni. Zde bych pak volil spise delsi ohnisko.
Pokud to shrnu, tak jako idealni se mi jevi pro zacatek svetelne ohnisko 50 ci 55 mm. Na vyber jsou Pentax 55/1,4, 50/1,4, Sigma 50/1,4 ci nektere ze starsich Pentax skel, urcite bych ale pak volil nejake s autofokusem (z duvodu komfortu).
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
Re: .
Prohledej si fórum. Význam zkratek se tady už nejednou probíral.cport píše:ale jo, tohle jsem nasel. Nebyl jsem si jisty tim AFvkramar píše:http://kmp.bdimitrov.de/lenses/primes/n ... 0f1.7.htmlcport píše:smik: jaky je presny "popis" te F 50 1,7. Mas tu na ni odkaz? Ja se kdysi na neco takoveho za dobou cenu dival na ebayi, ale nic zvlastniho jsem k tomu nenasel a tak jsem od toho dal ruce pryc ... ale rad bych vedel pro priste
-K a -M jsou MF s mechanickým přenosem clony
-A jsou MF s možností elektronického přenosu clony (s clonovým kroužkem v poloze A)
-F a -FA jsou -A doplněné o AF a víc elektroniky
-FA J jsou -FA bez clonového kroužku (nastavení hodnoty clony jen z těla)
-DA jsou -FA pro APS-C (některé zvládají vykreslit i plné políčko 36×24 mm, ale bez garance - stavěné jsou pro 24×16 mm)
Nechci to tady moc zasírat, ale můžete mi jako lamerovi vysvětlit. Proč je tak důležité na kupříkladu portrétních sklech mít světelnost F 1,4.
Jediné co mě napadá, že při použití clony F 2,8 by mohla být ostrost objektivu lepší než u jiného který začíná právě na F 2,8.
Dost dobře si nedokážu představit fotit portrét na clonu i třeba 1,7 kdy HO je tak malá, že bude ostrá jen řasa na jednom oku. Ještě tak možná na fotku celé postavy kdy bude fotograf aspoň 5m daleko. Moc portrétů jsem na clonu nižší než 2,8 neviděl. Díky za osvětu.
Jediné co mě napadá, že při použití clony F 2,8 by mohla být ostrost objektivu lepší než u jiného který začíná právě na F 2,8.
Dost dobře si nedokážu představit fotit portrét na clonu i třeba 1,7 kdy HO je tak malá, že bude ostrá jen řasa na jednom oku. Ještě tak možná na fotku celé postavy kdy bude fotograf aspoň 5m daleko. Moc portrétů jsem na clonu nižší než 2,8 neviděl. Díky za osvětu.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
- většina objektivů kreslí nejlépe po mírném zacloněnísmik píše:Nechci to tady moc zasírat, ale můžete mi jako lamerovi vysvětlit. Proč je tak důležité na kupříkladu portrétních sklech mít světelnost F 1,4.
- se světelnějšími objektivy se lépe ostří
To jsou dva z těch "objektivnějších" důvodů. Každý jednotlivý fotograf si pak ještě přidá pár svých subjektivních.
+s ostrostí je to pravda, většinou kreslí např 1,7 objektiv zacloněný na 2,8 líp než 2,8 objektiv na plnou dírusmik píše:Nechci to tady moc zasírat, ale můžete mi jako lamerovi vysvětlit. Proč je tak důležité na kupříkladu portrétních sklech mít světelnost F 1,4.
+pro většinu případů asi stačí 2,8 ale s větší světelností máš taky víc možností: třeba mít zaostřené jen oko nebo jiný detail a zbytek pěkně rozostřen.
+Navíc se světelným objektivem prochází pořád více světla=+s je líp vidět v hledáčku + AF senzory mají více světla... i kydž se zaostřením mají některá těla (v kombinaci s světelným sklem) problém.
-objektivy mají větší přední čočku (dražší filtry...)
- jsou dražší
Navíc se HO při použití na kinofilmu (FF) jeětě změnšuje!
je to otázka kompromisu - myslím, že většina lidí vybírá podle peněz...
S těmihle body nesouhlasím. Je celkem známo, že u Pentaxu třeba f1,7 padina je ostřejší než padina f1,4 zacloněná a co mám f2,8 padinu tak na tu nemá ani jedna z nich - i když je ta f2,8 na plnou díru. Jsou o jemné rozdíly, ale taky to není jediný příklad toho druhu.uray píše: +s ostrostí je to pravda, většinou kreslí např 1,7 objektiv zacloněný na 2,8 líp než 2,8 objektiv na plnou díru
+Navíc se světelným objektivem prochází pořád více světla=+s je líp vidět v hledáčku + AF senzory mají více světla... i kydž se zaostřením mají některá těla (v kombinaci s světelným sklem) problém.
No a za druhé AF nedovede větší světelnost než je f2,8 využít. Spíš naopak - pere se s tím a je o to pomalejší.
aj môj staručký chinon 50 /1,9 je na plnej diere ostrejší ako 1,4-ka pentax zaclonená na f2.Lenže jedným z dôležitých parametrov prečo sa svetelné obj.kupujú je,že vďaka špecifickej konštrukcií majú obecne krajší bokeh.Spolu s extrémne malou hĺbkou ostrosti sa pri portréte dá krásne vyhrať.Prípadné plus je ešte fotenie makra z medzikrúžkami kedy svetelnosť klesá a vďaka svetelnosti je ešte v hľadáčiku možné pohodlne ostriť.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
elho_cid píše: S těmihle body nesouhlasím. Je celkem známo, že u Pentaxu třeba f1,7 padina je ostřejší než padina f1,4 zacloněná a co mám f2,8 padinu tak na tu nemá ani jedna z nich - i když je ta f2,8 na plnou díru. Jsou o jemné rozdíly, ale taky to není jediný příklad toho druhu.
No a za druhé AF nedovede větší světelnost než je f2,8 využít. Spíš naopak - pere se s tím a je o to pomalejší.

ale jestli mi můžeš nebo někdo jiný odhalit problém AF čidel a vyšší světelnosti - jaksi to nechápu - pokud sem fotil AF sklem 1,4 a nebo 2,8 za horšího světla (interiéry) tak se často AF s 2:8 sklem nechytal, s 1,4 to bylo OK. Čím je dané omezení AF čidel zrovna na 2,8 ???
EDIT: je to tím, že s sklem např 1,4 AF čislo prostě má problém najít hrany kterých by se chtil, protože je HO moc malá a AF nestíhá???