Voigtländer a Zeiss končí s Pentaxem
Moderátor: Moderátoři
Voigtländer a Zeiss končí s Pentaxem
Cosina oznámila konec Voigtländerů pro Pentax. Takže objektivy jako například:
COLOR-SKOPAR 20mm/F3.5
ULTRON 40mm/F2
NOKTON 58mm/F1.4
APO-LANTHAR 90mm/F3.5
už nebudou :-( Škoda.
http://www.cosina.co.jp/seihin/voigt/english/dispo.html
Asi Pentax pro ně přestal být lukrativní (narozdíl třeba od Sony), možná proto, že skla na APS-C tak nevyniknou, špatně se konkuruje Pentaxackým ltd. a nebo je Pentaxáckých uživatelů málo a jsou chudí :)
Četl jsem i, že o něčem podobném uvažuje také Zeiss.
COLOR-SKOPAR 20mm/F3.5
ULTRON 40mm/F2
NOKTON 58mm/F1.4
APO-LANTHAR 90mm/F3.5
Asi Pentax pro ně přestal být lukrativní (narozdíl třeba od Sony), možná proto, že skla na APS-C tak nevyniknou, špatně se konkuruje Pentaxackým ltd. a nebo je Pentaxáckých uživatelů málo a jsou chudí :)
Naposledy upravil(a) huncut dne 24 zář 2010, 14:43, celkem upraveno 1 x.
K20D, DA 21/3.2 ltd, A 50/1.7, FA 28-70/4, M42 50/2.8 Volna-9
Re: Voigtländer končí s Pentaxem
Tak ono je to i docela logické... kdo si takovéhle sklo koupí na APS-C (plné nevyužití) a bude ostřit MF v malém hledáčku?huncut píše:Cosina oznámila konec Voigtländerů pro Pentax. Takže objektivy jako například:
COLOR-SKOPAR 20mm/F3.5
ULTRON 40mm/F2
NOKTON 58mm/F1.4
APO-LANTHAR 90mm/F3.5
Nikdy jsem neznal nikoho, kdo si takovéhle sklo nové pro Pentax koupil...
PS: tohle není žádné "pomlouvání"... díky tomu, že je to sklo v podstatě nevyužitelné (respektivě vzhledem k ceně je dost mimo ho kupovat), tak si myslím, že nebude ani nikomu moc chybět.
Škoda by ale asi byla, kdyby nakonec PX přišel fakt s FF... nebo třeba Zeiss přišel s AF na sklech. Pak by to byla pro Pentax asi bolestná ztráta.
Je to tak, vzhledem k ceně a formátu to Pentax sklům nemohlo konkurovat.
Ale třeba takový Voigtländer SL APO-LANTHAR 125mm/F2.5 macro, který se už tedy bohužel nevyrábí delší dobu, to byla jiná káva, ten si myslím svou kvalitou vysokou cenu obhájit dokázal a věřím, že i dnes by po něm řada Pentax makro fotografů ráda sáhla
A kdo ví s čím Cosina přijde v budoucnu. Mno, trochu mě to mrzí, i když mě žádný z aktuálních Voigtländer SL až tak nezaujal (hlavně to cenou, MF mi většinou nepřekáží).
Ale třeba takový Voigtländer SL APO-LANTHAR 125mm/F2.5 macro, který se už tedy bohužel nevyrábí delší dobu, to byla jiná káva, ten si myslím svou kvalitou vysokou cenu obhájit dokázal a věřím, že i dnes by po něm řada Pentax makro fotografů ráda sáhla
A kdo ví s čím Cosina přijde v budoucnu. Mno, trochu mě to mrzí, i když mě žádný z aktuálních Voigtländer SL až tak nezaujal (hlavně to cenou, MF mi většinou nepřekáží).
Tak ACIDfire tady z fora Voigtländer měl, byl s nim moc spokojeny. Ale jinak se tomu taky nedivím. MF objektivů pro Pentax je dost, navíc za nepatrně víc peněz člověk může mít DA21, FA43 nebo DA*55 které už mají AF a kvalita je přinejmenším stejná.
Takže tyhle mě neštvou. Ten 90/3,5 byl zajímavý tím skoro-makrem 1:2 a tím APO, ale když už zařízli APO lanthar 125/2,5 tak už mě u nich nic nepřekvapí.
Zkrátka kdybych po těch sklach toužil, koupím si je na Canon a basta.
Takže tyhle mě neštvou. Ten 90/3,5 byl zajímavý tím skoro-makrem 1:2 a tím APO, ale když už zařízli APO lanthar 125/2,5 tak už mě u nich nic nepřekvapí.
Zkrátka kdybych po těch sklach toužil, koupím si je na Canon a basta.
-
- Uživatel
Tak už i ten konec pentaxáckých Zeissů se vyplnil
http://www.zeiss.com/C1256A770030BCE0/W ... enDocument
http://www.zeiss.com/C1256A770030BCE0/W ... enDocument
Distagon 2,8/21 + APS-C je dosť smiešna kombinácia, podobne ako FA....Ltd
Na rozdiel od podaktorých z nás, ZEISSu prešla trpezlivosť, možno očakávali že PENTAX príde na Photokinu aspoň s náznakom snahy o uvedenie FF tela.Labužníci od Canonu používajú FA....Ltd cez kadejaké redukcie a paradoxne Pentaxáci si ich nemaju na čo poriadne nasadit.
Dnes trh ponúka viac ako 1500 kadejakých skiel, keby bol známy rebríček top 10 skiel s "dušou",tak tam určite najde miesto nejaký ZEISS a PENTAX FA...Ltd.
Na rozdiel od podaktorých z nás, ZEISSu prešla trpezlivosť, možno očakávali že PENTAX príde na Photokinu aspoň s náznakom snahy o uvedenie FF tela.Labužníci od Canonu používajú FA....Ltd cez kadejaké redukcie a paradoxne Pentaxáci si ich nemaju na čo poriadne nasadit.
Dnes trh ponúka viac ako 1500 kadejakých skiel, keby bol známy rebríček top 10 skiel s "dušou",tak tam určite najde miesto nejaký ZEISS a PENTAX FA...Ltd.
RICOH GR + GW-3 (18,3 /2,8 , 13,7/2,8)
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Je to škoda, jak psal elho_cid já si novýho Voigta 180/4 koupil od jednoho Taiwance s clem a daní cca za 12tis, prodal jsem ho více než po roce za 14,5tisíc jen proto,že jsem si místo něj pořídil světelnější Leicu 180/2.8.
Poznámku,že se s nimi na APS-C nedá manuálně ostřit beru jako vtip, pokud s nimi člověk delší dobu fotí, jde s nimi ostřit velmi dobře, měl jsem i Sonnara 200 a z těhle podobných 3 skel se mi nejlépe ostřilo právě s Voigtem, pak Leica a hodně v pozadí Sonnar. Samozřejmě na nějaký akční
sport to není.
Poznámku,že se s nimi na APS-C nedá manuálně ostřit beru jako vtip, pokud s nimi člověk delší dobu fotí, jde s nimi ostřit velmi dobře, měl jsem i Sonnara 200 a z těhle podobných 3 skel se mi nejlépe ostřilo právě s Voigtem, pak Leica a hodně v pozadí Sonnar. Samozřejmě na nějaký akční
sport to není.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček