Bohužel předsádka Nikon 4T se přestala vyrábět asi před 2 lety - já ji sehnal v eshopu na fotomorava (nová stala něco přes 1000,-), ale to už je taky asi rok a půl. Pokud na to někde narazite, tak neváhejte. Ale dnes spíš už jen v bazarech a to s velkým štěstím. U Škody měli asi před 1/2 rokem ve výprodeji Nikon 6T. Bohužel je to jako u Pentaxu, to co je vynikající se přestává vyrábět
Vivitar 100/2,8 jsem koupil přes Paladix za 3500.- ale to bylo velke stesti (bylo to z pozůstalosti), jinak jsem ho nikde neviděl, ani na webu se o něm nepíše. Je to starší MF výrobek (80. léta, ale má už A-polohu na objektivu takže je na ist DS při ručním ostření plně použitelný. Opticky i mechanicky je perfektní, trochu mi vadí větší váha (poctivá kombinace skla a kovu) a hlavne strasne dlouhá dráha zaostřovacího prstence, pokud chci přeostřit, tak si skoro ukroutím ruku, zase je to vyvaženo mnohem lepší citlivostí v přesnosti zaostření na extrémnš krátkou vzdálenost.
Novější objektivy jsou Vivitar 100/3,5, ale to je jen 1:2. Je to jen převlečená Cosina 100/3,5 (také pod názvy Voigtlander, Soligor). Údajně to ale taky jsou celkem slušné objektivy na rozdíl od valné většiny objektivů Cosina, které jsou přímo tragické (další dobrý je 19-35).