Odcházím od pentaxu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Atrej
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atrej » 28 črc 2010, 06:43

fjo: nič v zlom...pravdu povediac od teba by som to nikdy nečakal :) ...alebo si robíš srandu?... lebo prvý apríl už bol :D

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 28 črc 2010, 07:12

...hmm, to jsem tu byl asi za opravdu militantního Pentaxomila... :-D)))

No musím říci, že je to asi tak 14 dní stará záležitost... kdy se to ve mě zlomilo... událo se pár věcí, porovnal jsem ceny a nabídky a přes to, že si stále myslím, že Pentax má v řadě Ltd a STAR jedny z nejlepších skel, je to o tom stále dokola omílaném problému FF. Neříkám, že FF je samospasitelný, to ani náhodou, jen ta možnost využívání vyššího ISO + "posun" světelnosti je pro mě vcelku důležitá... už před nějakou dobou jsem si v sobě udělal jasno, že mě nejvíce táhne fotit lidi... portréty, akty, ale i trochu netradiční záležitosti a také focení hudby... jazzové kluby jsou mým druhým světem a to bez světelných objektivů, dobrém zpracování šumu při vyšších citlivostech a hlavně spolehlivém ostření v horších světelných podmínkách dost dobře nejde... ano, to všechno zvládne i Nikon, který byl hned na druhém místě za Pentaxem, ale v tuto chvíli Nikon nemá model stojící proti 5D... navíc mířím na 5DmkII kvůli rozlišení (zachycení jemných detailů a ostrost u portrétů), ale na tu počkám rok, dva, až díky zímnímu příchodu 5DmkIII začne cena klesat... a navíc, když jsem se díval na ceny těch uvedených skel, tak se všechny pohybují v rozmezí 9000 - 12000 a při variantě EF 20/2,8 jsou všechna USM. Co vím, 5D s ostřením nezápasila, i když měla starý systém snad ještě z dob 20D a ve spojení s těmi pevnými USM skly to bude myslím fungovat docela dobře...

Trochu mi v tom rozhodování pomáhá i má nynější situace, že jsem úplně bez výbavy, takže mě nic neomezuje, že bych musel prodat část výbavy a podobně...

Ale jak jsem psal, Pentax zůstává v mém srdci a dokážu si představit, že si jej stejně koupím na cestování, na kolo... třeba nějaký nástupce K-x s něčím jako 35/2,8 macro... :-) nebo ještě lépe 40/2,8 palačinkou... :-) ideální stroj na cesty, který bude mít jistojistě úžasný výstup... :-)
Naposledy upravil(a) fjo dne 28 črc 2010, 08:06, celkem upraveno 1 x.
Pentax

zdenekz
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zdenekz » 28 črc 2010, 07:40

Přidám se taky troškou, já se naopak utvrdil o víkendu , že Pentax je pro mne moc dobrá značka. Je to asi měsíc co jsem si pořídil za pár peněz tělo použitého Pentaxe ist DS, tzv. druhé tělo do nepohody furt v baťohu, lehčí, menší a čučím co dokáže. O víkendu jsem ho vzal na Horňácké slavnosti ( člověk nikdy neví jak tam dopadne ) a jelikož jsem tam měl ještě i nějaké povinnosti k České televizi, tak jsem se dostal do prostoru, kde bych se asi nedostal. Fotil jsem na ISO 400 při jedné stropní žárovce z ruky časy okolo 1/10 opřený o stůl a mám již doma zhotovenou fotografii 40x50 cm - zíral jsem když to u známého lezlo s tiskárny. A pak bych měl valit prachy do FF , z této strany vánoc určitě ne, není důvod. Ale chápu, že to lidi potřebují k práci, reportáže apod..
"Budiž světlo pochváleno"
Pentax K7, Pentax ist DS, Pentax MG + obj. Pentax 16-45/4, Pentax 35/2,4 DAL, 18-55/3,5-5,6 DAL, M 1,7/50, M 3,5/135, FA 80-320/4,5-5,6, Flexaret V, Metz 40MZ2
http://zdenekz.webgarden.cz/

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 28 črc 2010, 08:29

Sorry FJO, ale já jsem si normálně poprskal monitor čajem, jakej to byl výbuch smíchu :-)). Dlužíš mi papírovou utěrku :-).

Hrozně mi tohle připomíná situaci, kdy cca 6 měsíců zpátky taky přecházel jeden FAN (řádil hlavně v zahraničí). Dlouhé roky ho byly plné diskuze a každý, kdo se jen trochu opřel do Pentaxu téměř na jakémkoliv serveru, schytal velmi tvrdou kritiku. Každej se dozvěděl proč právě Pentax je bestovka a jakejkoliv pokus o debatu s ním končil v tradičním "ukaž mi svoje fotky, jsou příšerné, mlč blbe" a to často i u dost renomovaných fotografů. A pak si najednou koupil D700 a všechno co ta léta tvrdil se obrátilo v prach.

Takže prosimtě? Kde más svoje fotky? Na fotky co fotíš potřebuješ FF? Nestačí Ti Pentax? Vždyť je to přece o duši, o oduševnělejch sklech a o umění? Pentax má z toho úplně všechno, tak proč FF, když ho stejně nevyužiješ? :-)

Sorry, ale po všech našich debatách jsem si tohle porýpnutí nemohl odpustit (a to jsem byl ještě hodnej) :-). Odpovídat nemusíš, na tohle koneckonců není odpověď. Jediná odpověď je ta, že tenhle přístup je prostě špatnej. A pozná to každej, kdo si vyzkouší něco jiného... pak zjistí, že v podstatě podporuje mrtvej systém (nehledě na to, jak moc ho má rád). Ale to už asi vidíš sám.

Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Tomáš Fafek » 28 črc 2010, 08:47

Ledy se pohnuly hurá. :wink:
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od kolista2 » 28 črc 2010, 08:47

miky mrtvý bude, až přestanou dělat film. Mě osobně focení na film uspokojuje víc než digitál, ale rozumím tomu co píšeš, a chápu :)
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 črc 2010, 08:48

fjo píše: Trochu mi v tom rozhodování pomáhá i má nynější situace, že jsem úplně bez výbavy, takže mě nic neomezuje, že bych musel prodat část výbavy a podobně...
Tak vítej mezi nás Canon-taxisty.
Jak to, že nemáš foťák, jak jsi o něj přišel?

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 28 črc 2010, 09:00

kolista2 píše:miky mrtvý bude, až přestanou dělat film. Mě osobně focení na film uspokojuje víc než digitál, ale rozumím tomu co píšeš, a chápu :)
Ale jasan :-).

Pentax není vyloženě mrtvá platforma ani v digi, to je jasné... jen prostě tenhle směr jejího růstu a vývoje má za následek, že odcházejí už i nejskalnější fanoušci (a to teď nemyslím zrovna jen FJO). A přicházejí jen začátečníci s Kx, kteří nemají kam dál.

A korunu tomu nasadila dost nesmyslně postavená 645D. Neříkám, že to je špatnej foťák, ale prostě do toho konceptu vůbec nezapadá. 645D měl být buď highend (klidně i cenou) nebo měla být jeho filosofie postavena alespoň tak, aby mohl koexistovat s FF 135mm tělem. Přitom myslim, že právě kvalitní 135mm FF, by v dnešní době už nemusel být vůbec drahý a platformě by vdechnul nový život. Jenže takhle už prostě 100% nebude, protože by to byla poprava o pár mm většího profi 645D. A tím je tahle nesmyslná situace daná a nemá žádné jednoduché řešení... :-(.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 28 črc 2010, 09:02

Fjo:

Hele, ale 5D III si myslím letos určitě nebude. Letos se čeká na 1Ds M4 a 5DIII by mohla být její "vykrádačka"... ale to by přišla až koncem příštího roku.

Jestli přijde 5DIII, bude to 5DII jen s drobnejma vylepšeníma, ale čip zůstane asi stejný...

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 28 črc 2010, 09:03

...ale odpovím a rád.... :-)

...Pentax není až tak mrtvý systém.... píšu, že má stále své místo na trhu... je ale orientován trochu někam jinam.. a v podstatě ho budu i nadále hájit... protože je dobrý... a stále si myslím, že i Ltd a STAR skla jsou jedny nej... nicméně mu něco chybí..

...a popravdě, já jsem nehanil C a N a nevyzdvihoval PX do nebe... ale pokoušel jsem se ho hájit proti těm, co ho velmi rychle odsoudí a sníží ho tak v očích nemalé skupině lidí, kterým by maximálně vyhovoval... a popisoval jsem to několikrát... mě se prostě nelíbí, jak to funguje... když je něco dobré, tak si to většina lidí nechá pro sebe, ale jak je něco špatné, roznese se to fofrem... a když si to zasadíš do situace, kdy konkrétně Pentax pomluví někdo, kdo se s ním ani nepokusil pořádně zafotit (to není teď nic konkrétního, namířeného proti Tobě, to píšu obecně), tak mě to štve.... nebo když někdo zjistí, že v určité situaci má Pentax problém, okamžitě ho sejme v plném rozsahu...

....a s odpovědí budu pokračovat... a právě vůči Tobě... :-) ....stále totiž nedokážu pochopit jednu věc... "nadáváš" Pentaxu za to, jak je pozadu v ostření, citlivosti, rychlosti, máš přístup ke kvalitní technice.... ale přes to s Pentaxem fotíš.... nerozumím tomu.. napadají mě pouze 2 varianty... buď to všechno kolem, co popisuješ, ty všechny problémy PX, to, jak C a N jsou někde jinde, máš pouze vyčtené a zde jen kopíruješ... nebo máš osobní zkušenost, ale v tom případě nedokážu pochopit, jak někdo, kdo si sáhne na - podle jeho slov - výbornou mašinu, se trápí s něčím, co nefunguje, jak má....

ok, taky jsem napsal, že si dokážu představit, že si nějaký malý PX pořídím.... ale já přitom PX nesrážím...

Takže z celé Tvé odpovědi mám spíše pocit, že já jsem idiot a Ty ten, co má a vždy měl pravdu... a asi to tak má být... no nic
Pentax

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 28 črc 2010, 09:09

miky_lbc píše:Fjo:

Hele, ale 5D III si myslím letos určitě nebude. Letos se čeká na 1Ds M4 a 5DIII by mohla být její "vykrádačka"... ale to by přišla až koncem příštího roku.

Jestli přijde 5DIII, bude to 5DII jen s drobnejma vylepšeníma, ale čip zůstane asi stejný...
Po 5DmkIII netoužím a popravdě... jak to píšeš.. kam by to mělo jít dále.. tedy.. ne že by si nedokázali nic nového vymyslet... :-) ...ale tak, jak je postavené 5DmkII mi to přijde už jako velice dobré.... nojo, jasně, to se o 1Ds první generace s 12Mpx snímačem tvrdilo taky.. s tehdejšími 6Mpx to byla nedosažitelná hranice..... a ejhle, 12Mpx má dnes kde co... :-D

...ale já budu rád, když udýchaný dám dokupy kačky na to první 5D-čko :-D
Pentax

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 28 črc 2010, 09:15

elho_cid píše:
fjo píše: Trochu mi v tom rozhodování pomáhá i má nynější situace, že jsem úplně bez výbavy, takže mě nic neomezuje, že bych musel prodat část výbavy a podobně...
Jak to, že nemáš foťák, jak jsi o něj přišel?
K10D musela z domu kvůlli financím... a K100D byla firemní a ve firmě jsem skončil.. a teď, v nové práci je K7, ale pouze se seťákem.... tak ji občas mohu využít, ale vlastního teď nemám nic...
Pentax

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 28 črc 2010, 09:18

fjo píše: ....a s odpovědí budu pokračovat... a právě vůči Tobě... :-) ....stále totiž nedokážu pochopit jednu věc... "nadáváš" Pentaxu za to, jak je pozadu v ostření, citlivosti, rychlosti, máš přístup ke kvalitní technice.... ale přes to s Pentaxem fotíš.... nerozumím tomu.. napadají mě pouze 2 varianty... buď to všechno kolem, co popisuješ, ty všechny problémy PX, to, jak C a N jsou někde jinde, máš pouze vyčtené a zde jen kopíruješ... nebo máš osobní zkušenost, ale v tom případě nedokážu pochopit, jak někdo, kdo si sáhne na - podle jeho slov - výbornou mašinu, se trápí s něčím, co nefunguje, jak má....
Ale v tom případě to je jen tím, že moje posty nečteš pořádně. Pentaxem opravdu ještě občas fotím... konkrétně s K10D, která má starý dobrý CCD čip, který má z mého pohledu takový příjemný "analog feel"ovej projev. Paralelně k tomu už jsem ale přešel na další systém. Jestli si K10D a skla nechám i dále nebo je třeba za pár měsíců prodám, to ještě nevím. Uvidim podle dalších modelů a podle toho, jak budu K10D dále využívat. Každopádně mě to moc netrápí.

Ale o tohle nejde... a vůbec nejde o tom, že by s Pentaxem nedalo fotit. Jde o to, že prostě v dnešní době není platforma s dobrým poměrem cena/výkon/budoucnost a proto kritizuju jeho jednotlivé nedostatky. A hádali jsme se o tom už několikrát... já si myslim, že o nedostatkách se mluvit naopak má. A to i na fan stránkách. A to i za cenu, že někdo přijde a ten Pentax si nekoupí, protože si ty posty přečte. Ono donutit někoho si něco nekoupit je koncekonců jediná cesta, jak výrobci říci... tohle děláte špatně. A oni to z mého pohledu prostě špatně dělají.

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 28 črc 2010, 09:25

Po 5DmkIII netoužím a popravdě... jak to píšeš.. kam by to mělo jít dále.. tedy.. ne že by si nedokázali nic nového vymyslet... :-) ...ale tak, jak je postavené 5DmkII mi to přijde už jako velice dobré.... nojo, jasně, to se o 1Ds první generace s 12Mpx snímačem tvrdilo taky.. s tehdejšími 6Mpx to byla nedosažitelná hranice..... a ejhle, 12Mpx má dnes kde co... :-D

...ale já budu rád, když udýchaný dám dokupy kačky na to první 5D-čko :-D[/quote]

Já očekávám 1Ds M4 s 30MPX+ čipem a nové 24-70. Nicméně čip si myslím už nikoho netrápí. Těch 22 MPX je více než dost.

Spíš by bylo fajn, kdyby přišla nějaká nová elektronická závěrka, WiFi přímo v těle apod.

A 5DII by asi pomohl lepší AF (byť mě to nikdy nijak netrápilo), má stejný AF ještě od 5D a i toho na svou dobu nemělo zrovna na 1.

A jinak 5D je výborné tělo... neni (pro Tebe) moc důvodů ho měnit za 5D II. Upřímně řečeno... se klasickejma sklama moc rozdílů neuvidíš.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 črc 2010, 09:35

miky_lbc píše: Ale v tom případě to je jen tím, že moje posty nečteš pořádně. Pentaxem opravdu ještě občas fotím... konkrétně s K10D, která má starý dobrý CCD čip, který má z mého pohledu takový příjemný "analog feel"ovej projev. Paralelně k tomu už jsem ale přešel na další systém. Jestli si K10D a skla nechám i dále nebo je třeba za pár měsíců prodám, to ještě nevím. Uvidim podle dalších modelů a podle toho, jak budu K10D dále využívat. Každopádně mě to moc netrápí.
Úplně souhlasím - CMOS mi nesedí. Nedávno jsem si hrál s Canonem 7D a s těma obrázkama jsem vůbec nebyl spokojenej. A to je přitom z CMOS asi to nejlepší.
Takže K10D a sleduju další vývoj. Hlavně jak padá cena bazarové Leiky M8...

Odpovědět

Zpět na „Jen tak“