přechod z K10 na K7
Moderátor: Moderátoři
Při jiném vyvážení bílé se to nedá moc srovnávat. Ani ta scéna není úplně stejná. Nechci shazovat tvojí roční zkušenost, ale z K-7 jsem měl dojem velmi spolehlivého měření. A na stejném závěru se shodují i mnohé webové testy.
Docela mě v EXIFu té fotky zaujal taky jiný údaj - AF time. K10 potřebovala na zaostření té scény 166ms, zatímco K-7 jen 30ms. To je sakra rozdíl!
Docela mě v EXIFu té fotky zaujal taky jiný údaj - AF time. K10 potřebovala na zaostření té scény 166ms, zatímco K-7 jen 30ms. To je sakra rozdíl!
Já se musím přiznat, že zrovna tahle otázka je z mého pohledu třeba úplně mimo :-).
Na foťáku by mi klidně stačil M režim :-). Kromě toho jdou tyhle drobné rozdíly v expozici snadno korigovat SW (na možnost kompenzace ve foťáku nehledě). Myslim, že na "lepší fotky" stejně bude vždycky většina lidí volit M a udělají si expozici podle sebe.
Ale když už se drbe, tak v souvislosti s K7 a expozicí mi vadí něco trochu jiného (ve větší míře to pozoruju i na K10D). Když si vezmu foťák s bleskem a udělám 10 stejnejch fotek, několik fotek je nesprávně nasvícenejch. Z principu technologie je jasné, že ne vždycky to může vyjít. Ale i tak mi přijde, že u Pentaxu jsou ty rozdíly podstatně větší, než u jiných značek.
Ale naštěstí mě reporty tak jako tak moc nezajímají...
Na foťáku by mi klidně stačil M režim :-). Kromě toho jdou tyhle drobné rozdíly v expozici snadno korigovat SW (na možnost kompenzace ve foťáku nehledě). Myslim, že na "lepší fotky" stejně bude vždycky většina lidí volit M a udělají si expozici podle sebe.
Ale když už se drbe, tak v souvislosti s K7 a expozicí mi vadí něco trochu jiného (ve větší míře to pozoruju i na K10D). Když si vezmu foťák s bleskem a udělám 10 stejnejch fotek, několik fotek je nesprávně nasvícenejch. Z principu technologie je jasné, že ne vždycky to může vyjít. Ale i tak mi přijde, že u Pentaxu jsou ty rozdíly podstatně větší, než u jiných značek.
Ale naštěstí mě reporty tak jako tak moc nezajímají...
S tou sérií jsem to myslel tak, že mi prostě přijde Pentaxácké TTL o třídu níže, než TTL na Nikonu nebo Canonu. Jasně, nikde ten systém není neomylnej, ale u Pentax mi přijde slabší.
Možná to je také tím, že mam blesk Metz, ale jeden čas jsem měl i origo Pentax blesk a přišlo mi to dost podobné.
Ale to je fakt +- fuk... každej ví, že Pentax není stroj pro reportáž a nemusí to ani nutně být nevýhoda. Já bych s tím třeba žádnej problém neměl.
Doufám, že Kx je pro ně poučením a další stroje se ponesou v tomhle duchu. Přijde mi, že do čeho se vrhli se Sony, to byla pecka. K10D výbornej stroj. K20D sice nebyla špatná, ale tak dobrou kritiku jako K10D už neměla. K7 .... a teď Kx, zase pecka. Ta Sonka Pentaxu prostě přináší "štěstí" :-). Kdyby Sony Pentax koupilo a nechalo si jeho inžase, mohla by to být hodně dobrá spolupráce. U Minolty mi přišlo, že Sony koupilo jen plány a jméno.
Možná to je také tím, že mam blesk Metz, ale jeden čas jsem měl i origo Pentax blesk a přišlo mi to dost podobné.
Ale to je fakt +- fuk... každej ví, že Pentax není stroj pro reportáž a nemusí to ani nutně být nevýhoda. Já bych s tím třeba žádnej problém neměl.
Doufám, že Kx je pro ně poučením a další stroje se ponesou v tomhle duchu. Přijde mi, že do čeho se vrhli se Sony, to byla pecka. K10D výbornej stroj. K20D sice nebyla špatná, ale tak dobrou kritiku jako K10D už neměla. K7 .... a teď Kx, zase pecka. Ta Sonka Pentaxu prostě přináší "štěstí" :-). Kdyby Sony Pentax koupilo a nechalo si jeho inžase, mohla by to být hodně dobrá spolupráce. U Minolty mi přišlo, že Sony koupilo jen plány a jméno.
K10D mám stále jako druhé nebo záložní tělo. K7 používám 11měsíců.
Senzor K10 a K7 je prostě jiný je to jiná technologie (CCD sensor/CMOS sensor). Asi nejvíc je to vidět v porovnání šumu. U K10D je 800ISO tak poslední použitelný. U K7 je 800ISO úplně bez problémů. AF je podle mě rychlejší a lepšín u K7 za tíkm si stojím.
Myslím, že docela dobře je to vidět na DPpreview
http://www.dpreview.com/previews/pentaxk7/
pro mě je to K7 lepší:
-nový senzor CMOS sensor
-nové tělo
- Lepší LCD
- lepší AF
- 77 segmentů pro měření
- nový D-range
- HD video
Senzor K10 a K7 je prostě jiný je to jiná technologie (CCD sensor/CMOS sensor). Asi nejvíc je to vidět v porovnání šumu. U K10D je 800ISO tak poslední použitelný. U K7 je 800ISO úplně bez problémů. AF je podle mě rychlejší a lepšín u K7 za tíkm si stojím.
Myslím, že docela dobře je to vidět na DPpreview
http://www.dpreview.com/previews/pentaxk7/
pro mě je to K7 lepší:
-nový senzor CMOS sensor
-nové tělo
- Lepší LCD
- lepší AF
- 77 segmentů pro měření
- nový D-range
- HD video
www.pkleiner.com
http://www.pentaxphotogallery.com/petrkleiner
K7-
K 10D už je moje druhá kamera
Nikon je moje 3 kamera
www.pkleiner.com
http://www.pentaxphotogallery.com/petrkleiner
Jj... to já neříkám, že se to jinde nestává. Mám 1Ds M3 + starší 580 a taky to není úplně 100% a občas tam je nějakej drobnej úlet.miky, toto som si vsimol aj ja ale nieje to len u pentaxu, toto iste robi znamemu D3s a takisto aj D700, mal komplet profi vybavu canon a presedlal na nikon a prave to mu po prechode z canonu vadi najviac, divna expozicia s bleskom, jedna fotka ok druha totalne ujeta, pouziva SB900 na oboch telach.
Ale přijde mi, že u Pentaxe je to v mnohem větším měřítku. Proto tyhle automatizované režimy moc nemusim a jsem vděčnej, že nejsem na focení existenčně závislej, abych musel i reportovat :-).
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
nic neni dokonale ale paradoxne praca s bleskom je jedina vec ktora mi u pentaxu az tak nevadi, slape to v pohode, zonove meranie a blesk v PTTL rezime, vonku zatial na 100%.
kazdy ma svoje muchy, staci ked citam debatu na digineffe o trabloch s 24-70 u nikonu, jeden uzivatel, tori tam ma tusim uz 3 alebo 4ty kus, chcem FF v sete s 24-70, u nikonu sa odlepuje guma,zrdhne zoom... na canon nadavaju ze to je este vacsia kusova variabilita ako sigma a na f2.8 blato ... vlastne to je aj ten dovod preco kamos presiel do C k N, mal 3 kusy 24-70, porovnaval to na rovnakych ohniskovych vzdial. a clonach so 17-40 a bol to rozdiel tried z prospech 17-40 (ktory nepatri medzi super ostre skla, hlavne v rohoch)
kazdy ma svoje muchy, staci ked citam debatu na digineffe o trabloch s 24-70 u nikonu, jeden uzivatel, tori tam ma tusim uz 3 alebo 4ty kus, chcem FF v sete s 24-70, u nikonu sa odlepuje guma,zrdhne zoom... na canon nadavaju ze to je este vacsia kusova variabilita ako sigma a na f2.8 blato ... vlastne to je aj ten dovod preco kamos presiel do C k N, mal 3 kusy 24-70, porovnaval to na rovnakych ohniskovych vzdial. a clonach so 17-40 a bol to rozdiel tried z prospech 17-40 (ktory nepatri medzi super ostre skla, hlavne v rohoch)
Všechny ty měření s předzábleskem jsou celkem sofistikovaný, určitě příliš na to, aby se to dalo tak jednoduše zhodnotit. V custom funkcích každý tý značky se dají nastavit různý preference (vazba expozice na AF bod, zámky expozice při namáčknutí nebo ne, plus různé jiné způsoby měření kromě maticového).miky_lbc píše: Jj... to já neříkám, že se to jinde nestává. Mám 1Ds M3 + starší 580 a taky to není úplně 100% a občas tam je nějakej drobnej úlet.
Ale přijde mi, že u Pentaxe je to v mnohem větším měřítku. Proto tyhle automatizované režimy moc nemusim a jsem vděčnej, že nejsem na focení existenčně závislej, abych musel i reportovat .
Pentax je docela dost háklivý na lesklé předměty, dost ho zmatou. Ale dá se s tím naučit fungovat, mě se osvědčilo vazbu na af bod zapnout a expozici při namáčknutí nezamykat. S K10D už to šlo a s K-7 to byl ve focení s bleskem velký krok dopředu. Fakt už jsem s podexponovanou fotkou s bleskem problém neměl.
I když samozřejmě na sofistikované hraní si se světlem jedině plný manuál, že jo...
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem s K10D taky spokojenej, pro mě stroj k neutahání, jediný problémy co jsem s ní měl je občas zaseknutí zadního kolečka kde měním clonu, což by tam nevadilo,mám grip a i se to dá přenastavit. Na gripu mi nedoléhají kontakty či co,takže když mám baterku i v gripu, tak se mi foťák třeba ani nezapne, hlásí prázdnou baterku i když jsou obě plný, tak baterku do gripu ani už nedávám, s gripem se mi foťák lépe drží a dává mi větší oporu při focení s teleobjektivy když zrovna nepoužívám stativ/monopod.
Na K-7 jsem taky pomýšlel koupit jako další tělo už kvůli svatbám, ale nakonec asi počkám, třeba nějaký info brzy prosákne o novým těle, hlavně aby nějaký nástupce K7 vůbec na ten podzim byl 8O
-** Ještě jsem se stačil zamilovat do rangefinderů jako Leica M9, jen mít na to prachy a nekrást:)
Na K-7 jsem taky pomýšlel koupit jako další tělo už kvůli svatbám, ale nakonec asi počkám, třeba nějaký info brzy prosákne o novým těle, hlavně aby nějaký nástupce K7 vůbec na ten podzim byl 8O
-** Ještě jsem se stačil zamilovat do rangefinderů jako Leica M9, jen mít na to prachy a nekrást:)
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tiez som presiel z K10D na K-7 a pre mna to bol (je) velky rozdiel.
Kedze nefotim s bleskom , fotim hlavne krajinu a aj filmujem, K-7 mi poskytuje vsetko co potrebujem. Krasny velky LCD na ktorom si skontrolujem
expoziciu a ostrost, skoro 100 perc. hladacik, sikovne male telo ale pri tom
odolne, silna baterka, netreba grip, len by mi zavadzal, skvela funkcia Liveview, pomocou ktorej sa da chirurgicky presne zaostrit. Vyssie rozlisenie ktore sa zide pri tlaci 86cm fotografii....
Kedze nefotim s bleskom , fotim hlavne krajinu a aj filmujem, K-7 mi poskytuje vsetko co potrebujem. Krasny velky LCD na ktorom si skontrolujem
expoziciu a ostrost, skoro 100 perc. hladacik, sikovne male telo ale pri tom
odolne, silna baterka, netreba grip, len by mi zavadzal, skvela funkcia Liveview, pomocou ktorej sa da chirurgicky presne zaostrit. Vyssie rozlisenie ktore sa zide pri tlaci 86cm fotografii....
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro