Test kvality film versus digital

Našli jste zajímavý odkaz na testy fotoaparátu nebo příslušenství. Tak sem s ním

Moderátor: Moderátoři

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Test kvality film versus digital

Příspěvek od jir_ist » 02 led 2007, 07:33

Ještě nedávno jsem četl pojednání od fotografické autority, že digital nemůže zatím konkurovat kvalitou záznamu filmu dokud nedosáhne velikosti cca 50 Megapixel..... Nedalo mi to a udělal jsem praktické porovnání.
Zkopíroval jsem digitálem negativ 35 mm film ve zvětšení 1:0,65 (na plné CCD, takže film je mírná zmenšenina, tzn. že má výhodu proti digitalu) dobrým zvětšovacím objektivem Rodagon do stejné velikosti v jaké jsem udělal jinou fotku, digitalní kamerou *istDS.
Velikost obou záznamů je 3038x2019 pix., tj. 106x70 cm při 72 DPI. Z toho učiněn stejný výřez při 100% zobrazení, tedy 600x400 pix při 72 DPI část s podobným objektem, porost. Použitý film byl Kodak T-Max 400 ISO exponován na 800 ISO, vyvolán v Rodinal 1:50....
Nikdy předtím jsem nepodrobil film takovému požadavku na zvětšení (106x70 cm), dělal jsem z filmu max. 30x40 cm, zatímco běžně podrobujeme kritice kvalitu digitálního záznamu při těchto 100% zvětšení, ačkoliv pak printujeme tak na 30x22 cm.....
Každý si může posoudit svým okem rozdíly v kvalitě záznamu filmu a digital....
jir_ist

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Mike-K
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike-K » 02 led 2007, 13:00

Myslím, že podobné testy a diskuze jsou jen mrháním časem a energií..
Stejně je každý přesvědčen o své pravdě. Podle mě je to, čím byl snímek pořízen až to absolutně poslední v důležitosti. Byly už popsány tuny papíru a MB diskových prostorů a vývoj si stejně bude dělat co chce. Já fotím na oboje....

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

test

Příspěvek od jir_ist » 02 led 2007, 13:08

Je to konečně můj čas a moje energie, nakládám s ním svobodně podle svého uvážení ..... chtěl jsem si ověřit to, co jiní tvrdí.... a dal jsem to sem proto, že když už jsem ten svůj čas a energii promrhal, aby tím dále nemuseli ztrácet čas i jiní..... tebe to konečně nestálo ani minutu tvého času..... :-)
Docela bych uvítal alespoň půl kilogramu z těch tun papíru, které už jsi v této věci přečetl a třeba 1 Mb diskového prostoru o kterém to víš, abych zase někdy nedělal něco zbytečného...... a je vůbec něco, čím bych ti mohl sdělit něco pro tebe nového ?
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 02 led 2007, 13:33, celkem upraveno 1 x.
jir_ist

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník » 02 led 2007, 13:28

tak promiň...já to nemyslel zle...fakt :D

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 02 led 2007, 13:40

Anonymní, což rozumím ze souvislosti Mike-K......
Já se ani nijak nezlobím, ani nejsem překvapený.... to je v pořádku..... jenom je lépe vědět přesně co člověk říká, natož píše :-), aby pak nemusel..... ale fakt, je to OK., pro příště :-) :-) :-)
jir_ist

asdf
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od asdf » 02 led 2007, 14:56

Nazdar pentaxi kamarádi, velice dobrý článek vyšel v nějkém čísle digifota nebo nějakého takového časáku. Je tam srovnání FF vs. kinofilm, APS vs. kinofilm a také střední formát digi vs. střední formát film a pak všechno dohromady. Kdybste chtěli zjístil bych vám to přesně. Z toho co jsem pochopil je FF digi "lepší" než kinofilm

Petr

Příspěvek od Petr » 02 led 2007, 17:35

Nejsem si jist způsobem porovnání. 6Mpix zrcadlovkou odfotit negativ 8O Spíše bych si nechal vyjet zvětšeniny. Porovnání v PL - 35 mm film a 6Mpix vyšlo jednoznačně pro film, který zaznamenal více podrobností. V tom samém testu 35 mm film oproti FF byly výsledky srovnatelné. Výsledek testu v časopisech jako je Digiarena (nebo jak se to jmenuje) jsou podle mne pouze komereční .........

Petr :P

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Digi vs film

Příspěvek od peter_01 » 03 led 2007, 00:20

Všechny zdravím po Novém roce,
předně info;já tuto otázku vyřešil v r.2001,z té doby mi zůstal taky Photo Life z ledna 2002.V třístránkovém srovnání vycházející z tehdejší techniky se skvěl srovnávací foto.
http://sweb.cz/PetrHrdlicka/DigiXfilm.jpg
Ukázka je přefoceným snímkem 6*4cm,ale vše jasné.Digitál zaostřený na hračku v pozadí je horší,neb nevykreslil detaily rostlinek ve váze v popředí na kterou ostřil filmový přístroj....
Ale je věc které se bojím - kdo mi zaručí že budu mít jak prezentovat soubor .PEF třeba za dvacet,třicet let.Fomachrom D20 který jsem používal v r.1982 můžu zvětšovat,skenovat hned.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

test

Příspěvek od jir_ist » 03 led 2007, 02:51

Omlouvám se všem, kteří už takových testů viděli tisíce, ví o tom už absolutně všechno, a zdržel jsem je od tvorby!.
Jelikož nemám přístup k českým zdrojům, nemám ani tušení, že jste tam v takovém testování tak o 5 let dopředu oproti nám zaostalým, že takové testy si tam už dělalo každé malé dítě..... :-)
Udělal jsem ten test pro sebe, protože jsem dlouho váhal s přechodem k digitálu. A dělal jsem ho svou nelaboratorní metodou vycházeje z praktických hledisek, tedy jak by se rozdíl kvality projevil "pod zvětšovákem" při zvětšení na stejnou velikost tj. 106x70 cm. Dávám přednost porovnání parametrů které mají přímý praktický dopad oproti tzv. klinicky laboratorním. Ty zase považuji já za ujeté, protože jejich praktické využití ve fotce je většinou nulové.
[Na př. Co je platné, když šíleně drahý objektiv je schopen přenést 180 čar/mm, když film pak zaznamená max 90/mm a papír pod zvětšovákem 35/mm ? Takže si raději koupím za polovičku ceny objektiv jen "dobrý", který dává 100 čar/mm.]
A protože se lidi koukají na fotku pouhým okem, vyhodnotil jsem si test také pouhým okem, tedy pod praktickým kriteriem .... a vidím co vidím...
Mám si vyčítat, že když už jsem test udělal, že jsem to dal na tuhle WEB ???? Jsou tu různé testy objektivů, které také nejsou právě laboratorní a testované už byly.....
Nakonec pro mne nejdůležitější z tohoto testu je další praktický poznatek, že je tu dost lidí, kteří sami s ničím pozitivním nepřijdou, nikomu neporadí když potřebuje pomoci, ačkoliv jak je zřejmé už ví všechno, ale mlčí. Ale k tzv. kritice, jsou najednou plni života a "strašně chytří"....
Fajn, poučen že takhle se interpretuje slovo "friends", budu se vyjadřovat jen k tomu co mohu kritizovat, k prosbám o radu budu mlčet.... Tak to chodí ! :-)

PS.
peter_01.... prosím tě, to mi chceš říct, že to na co odkazuješ je alespoň trochu objektivní test, navíc je to na nějakou starou 3Mp kameru... srovnávat 4x6 cm print ???..atd. nezlob se, ale to nemohu brát vážně.... A ujištuji tě, že za 20 let spíš uplatníš ten *.PEF soubor, scaner negativů je věc velmi přechodná, v té době bude k vidění už jen v muzeu.... nehledě na to, jak bude ten snímek na Fomachrom D "zvětralý" (barvy odcházejí atd.atd.) časem... ale když myslíš.....
jir_ist

Petr

Příspěvek od Petr » 03 led 2007, 06:42

Jir_ist - Proč takové reakce :( Mne jen udivilo, že film fotíš digitálem. Tzn. teoreticky pokud je digitál horší potom, tím že nafotíš film ho degraduješ na tu samou úroveň. Jinak např Velvia má rozlišení cca 180 čar, Fuji Pro cca 150 čar, čip má cca 60 čar. Lidské oko vnímá něco kolem 100 čar. Kolik vezme papír nevím, ale určitě to není to co uvádíš. Pokud ti tedy jde o množství detailů na fotografii, tak s digi na tom budeš určitě hůře. To se ale projeví až na větších zvětšeninách. Pokud děláš foto 20 x 30 cm, tak určitě žádný rozdíl nepoznáš. Nech si udělat výřez 30 x 45 cm z negativu a stejný výřez z digi. To je podle mne velmi jednoduchý test a nejvíce vypovídající.
:)
Petr

peter_01
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Digi vs film

Příspěvek od peter_01 » 03 led 2007, 09:01

jir_ist
Bral jsem svůj příspěvek je jako velmi úsměvné podání otázky která (zdá se!)je stará jako digifocení samo.Ten snímek ukazoval odborníka který jako ukázku použil nestejně zaostřené fotky a přesto mu to otiskli v uznávaném časopise.
Mé focení v r.82?Měl jsem před maturou,k dispozici klíč od školní fotokomory,nadával poté co mi až vývojka ukázala chybu v mém snažení.
Tedy - krom média je vše (skoro)stejné.
Hezký den.

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od jir_ist » 03 led 2007, 09:43

pro PETR.......ale i další případné....
Protože mne naopak nezajímá ono "teoreticky", obhajuji právě praktický dopad mých potřeb! Pro mne vyšel pozitivně pro digital....
Unavuje mne, že jsi nepochopil, že jsem neudělal stejné výřezy pouze z 30x45 cm jak navrhuješ, ale kdybys četl co je psáno, udělal jsem identické výřezy z 106x70 cm !!!!! Proč to mám pořád opakovat ??? A když i test na těch 30x45 cm, jednoduchý jak tvrdíš, je pro tebe rozhodující, musí můj test z 106x70 cm být ještě přesvědčivější !!! O čem tedy mluvíme a proč ? Ty údaje čar u filmu jsou pouze laboratorní a záležitost reklamy, mimochodem Velvia uvádí 160, Fuji Pro 125..... ale jakým objektivem ??? Jak jinak bych asi mohl porovnávat, než abych to převedl obojí na digitalní formát. To, že jsme snížil kvalitu filmu "jen na 60 čar" nepovažuji za tak rozhodující pro mou praktickou potřebu. Pro mé oko už při těch 60 čarách (které by mohly sice snížit texturu, ale ne ostrost) mi vychází digital lépe. Lidské oko možná je schopno vnímat 100 čar/mm, ale když jsi pár mm od celé fotky. Odstup je dost důležitý faktor, pokud si skutečně prohlížíš fotku jako takovou, což by měl být účel. Chci tě vidět, jak zaregistruješ těch 100 čar/mm v odstupu, ze kterého vidíš celou fotku! A mně jde o fotku, ne o mikroskopickou analýzu. Už jsem řekl, že posuzovat každý pixel při 100% zvětšení na monitor u digitálu je možná laboratorně na místě, nicméně v praxi pošetilé.
Nikomu nic nevnucuji, taky jsem se původně vůbec nevyjádřil, který negativ je podle mne lepší.
Veškeré údaje o počtu čar na mm u objektivu, filmu a papíru jsou uvedeny slovem Na př., tedy nejsou exaktní, jsou pouze uvedeny jako příklad. Bezesporu fotografický papír byl na tom nejhůře...... a jsem přesvědčen, že víc jak 50 čar/mm bylo mimo možnosti....
Už bych rád tuto debatu uzavřel ! Prostě jsem si pro sebe udělal test pro srovnání podle mých potřeb ! Na WEB jsem to dal pro ty, kteří mají podobné dilema mezi filmem a digitalem a nemají možnost si to pro sebe ověřit. Málokdo má Bellows pro svou kameru a málokdo mohl koupit špičkový zvětšovací objektiv za cca 600 AUS$. A ti, kteří začali u digitálu už často ani neví jak dosáhnout 1:0,66 zvětšení.... prostě dobrá vůle....
Lituji, už jsem se i omluvil, že jsem se na ostatní nevykašlal a nenechal si celou věc jen pro sebe ! Snad už se k tomu nebudu muset vracet ..... můj Bože.....
Naposledy upravil(a) jir_ist dne 03 led 2007, 11:40, celkem upraveno 3 x.
jir_ist

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

peter_o1

Příspěvek od jir_ist » 03 led 2007, 09:48

PETER_01.... ne nemusíš se vysvětlovat, protože to opravdu tak bilo do očí, že jsem hned věděl, že tohle nemyslíš vážně, pokud jsi se nezbláznil :-) To je v pořádku......... pozdravy jirka
jir_ist

Petr

Příspěvek od Petr » 03 led 2007, 11:28

Jir_ist - chtěl jsem jen pomoct. Nevím proč reaguješ tímto způsobem. :cry:

Petr

jir_ist
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

petrovi

Příspěvek od jir_ist » 03 led 2007, 11:53

Milý Petře, reaguji jenom takovým způsobem k jakému jsme nucen. Nikdo není rád, když z něj někdo dělá diletanta, který neví co dělá.....
Ujištuji tě, že nechovám k tobě žádné zášti či zlobu (i když mluvím k Anonymovi, tedy něčemu bez tváře), bráním jenom to o čem jsem přesvědčen, obhajuji svou kompetenci k tomu co říkám... Ani ty bys nereagoval jinak, doufám.....
Neříkám, že se nemýlím. Mýlit se považuji za hluboce lidskou vlastnost, dokonce jsem rád že v tomhle směru zůstávám pouhým člověkem... ale to víš, ta husitská krev, jít pro "pravdu Boží" třeba i na hranici. Ani já nejsem nositelem PRAVDY, ale co vím, že pravda není budu odmítat....
a trochu mne to už začíná otravovat :-)
Dodatek: Víš co, místo "řečiček" udělej ten test tak, jak to má podle tebe správně být a dej ho sem ! Porovnáme, posoudíme..... a je pokoj !
jir_ist

Odpovědět

Zpět na „Testy - odkazy“