M42 a záchytná spoušť - K-x zřejmě "nevidí" objekt
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
M42 a záchytná spoušť - K-x zřejmě "nevidí" objekt
Ahoj,
včera mi dorazila konečně redukce na M42 (čína pod "značkou" Travor).
Zkoušel jsem nějaké fotky jak s Heliosem 58, tak s Pentaconem 50/1.5 a pořád se divil, proč záchytné ostření nefunguje a exponuje to i ten nejrozostřenější objekt.
Pořád mi totiž i při nastavení AF šoupákem na těle v hledáčku figuroval MF a to bez ohledu na nastavený program a AF-A nastavit vůbec nešlo.
Zkusil jsem zapnout foťák bez objektivu a chová se to úplně stejně, takže to vypadá, že foťák vůbec neregistruje, že je nějaký objektiv nandaný. Netušíte, co s tím?
Napadlo mne, zda ten černý elox nezpůsobuje, že se nezkratují kontakty na těle, ale nerad bych experimentoval bez předchozího infa od někoho, kdo třeba tohle řešil taky.
díky
včera mi dorazila konečně redukce na M42 (čína pod "značkou" Travor).
Zkoušel jsem nějaké fotky jak s Heliosem 58, tak s Pentaconem 50/1.5 a pořád se divil, proč záchytné ostření nefunguje a exponuje to i ten nejrozostřenější objekt.
Pořád mi totiž i při nastavení AF šoupákem na těle v hledáčku figuroval MF a to bez ohledu na nastavený program a AF-A nastavit vůbec nešlo.
Zkusil jsem zapnout foťák bez objektivu a chová se to úplně stejně, takže to vypadá, že foťák vůbec neregistruje, že je nějaký objektiv nandaný. Netušíte, co s tím?
Napadlo mne, zda ten černý elox nezpůsobuje, že se nezkratují kontakty na těle, ale nerad bych experimentoval bez předchozího infa od někoho, kdo třeba tohle řešil taky.
díky
tělíčka: Pentax K-70, K-x, v kapse Nikon Coolpix P300
sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye
sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye
Presne tak, musis tam dat napriklad kousek alobalu, nebo cokoliv co ti pomuze zkratovat piny. Existuje jeste dalsi mozna a obrousit tu barvu, ale asi uznas, ze ten alobal je lepsi
Jinak pred nedavnem se to zde dlouho resilo, tak se kdyz tak zkus podivat ve starych vlaknech...tusim, ze tam k tomu byly i nejake obrazky
Jinak pred nedavnem se to zde dlouho resilo, tak se kdyz tak zkus podivat ve starych vlaknech...tusim, ze tam k tomu byly i nejake obrazky
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To, že je v hledáčku M, je správné. Mě tak funguje K-m i s A objektivy. Aparát prostě říká, že nemá objektiv s autofokusem.
Pro záchytné ostření musí být nastavven aparát na autofokus na tělě. M v hledáčku pouze indikuje že objektiv nemá zapnutý autofokus. Po vypnutí autofokusu na manuál se záchytné ostření vypne. Ono to je pro manuální objektiv pouze povolení expozice při nezaostřeném objektivu.
U toho eloxu bych si nejprve změřil vodivost a zkontroloval, že se dotýká kontaktů. Helios mám dojem má objímku udělanou tak, že by se kontaktů nemusela dotýkat.
Já mám Pentacon 135/2.8 a ačkoli je též černě eloxován, kontakty spolehlivě zkratuje a záchytné ostření pracuje bez problémů. Elox není lak.
Pro záchytné ostření musí být nastavven aparát na autofokus na tělě. M v hledáčku pouze indikuje že objektiv nemá zapnutý autofokus. Po vypnutí autofokusu na manuál se záchytné ostření vypne. Ono to je pro manuální objektiv pouze povolení expozice při nezaostřeném objektivu.
U toho eloxu bych si nejprve změřil vodivost a zkontroloval, že se dotýká kontaktů. Helios mám dojem má objímku udělanou tak, že by se kontaktů nemusela dotýkat.
Já mám Pentacon 135/2.8 a ačkoli je též černě eloxován, kontakty spolehlivě zkratuje a záchytné ostření pracuje bez problémů. Elox není lak.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Teď jsem se kouknul na tu objímku. Žádný objektiv obrušovat nemusíš. Obrousit je třeba tu objímku pokud je z kovu.
Navíc objímka znemožňoje focení na nekonečno a u objektivů s vnitřním ostřením znemožňuje ostření úplně protože vystupuje nad tělo. Konečně v popisu to píšou.
Navíc objímka znemožňoje focení na nekonečno a u objektivů s vnitřním ostřením znemožňuje ostření úplně protože vystupuje nad tělo. Konečně v popisu to píšou.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8
-
- Pokročilý uživatel
ok,
zkusím ten alobal. Mimochodem i té padesátky Pentaconu (verze "auto") jsem si všiml, že budu muset ručně držet (nebo přilepit kolík auto clony) boční čudl pro clonu, jinak je totiž na plnou díru.
Mimochodem, ta redukce má okraj, který leze přes bajonet, takže zkratování/nezkratování by nemělo záviset na typu objektivu.
to Tomáš:
podle manuálu by tam MF být nemělo:
Exponování záchytným zaostřovacím režimem
Když je [21. Záchytné ostření] v menu (str.82) [A Uživ. Nastavení 3]
nastavený na [Zapnuto], a [Režim AF] je nastavený na AF.A nebo AF.S a bude nasazen jeden z následujících typů objektivů, aktivuje se exponování se záchytným ostřením a závěrka se automaticky spustí, ve chvíli, kdy subjekt vstoupí do předem zaostřeného bodu.
• Manuálně ostřící objektivy
• Objektivy DA nebo FA, které mají na objektivu nastavení AF a MF (objektiv musí být nastaven na MF před exponováním)
Jak exponovat snímky
1 Nasaďte patřičný objektiv na fotoaparát.
2 Nastavte páčku režimu zaostřování na AF
3 Nastavte [Režim AF] na AF.A nebo AF.S.
4 Zaostřete na bod roviny, do které očekáváte, že subjekt vstoupí nebo se objeví.
5 Stiskněte úplně spoušť.
Závěrka se spustí automaticky při vstupu subjektu do předem zaostřené roviny.
zkusím ten alobal. Mimochodem i té padesátky Pentaconu (verze "auto") jsem si všiml, že budu muset ručně držet (nebo přilepit kolík auto clony) boční čudl pro clonu, jinak je totiž na plnou díru.
Mimochodem, ta redukce má okraj, který leze přes bajonet, takže zkratování/nezkratování by nemělo záviset na typu objektivu.
to Tomáš:
podle manuálu by tam MF být nemělo:
Exponování záchytným zaostřovacím režimem
Když je [21. Záchytné ostření] v menu (str.82) [A Uživ. Nastavení 3]
nastavený na [Zapnuto], a [Režim AF] je nastavený na AF.A nebo AF.S a bude nasazen jeden z následujících typů objektivů, aktivuje se exponování se záchytným ostřením a závěrka se automaticky spustí, ve chvíli, kdy subjekt vstoupí do předem zaostřeného bodu.
• Manuálně ostřící objektivy
• Objektivy DA nebo FA, které mají na objektivu nastavení AF a MF (objektiv musí být nastaven na MF před exponováním)
Jak exponovat snímky
1 Nasaďte patřičný objektiv na fotoaparát.
2 Nastavte páčku režimu zaostřování na AF
3 Nastavte [Režim AF] na AF.A nebo AF.S.
4 Zaostřete na bod roviny, do které očekáváte, že subjekt vstoupí nebo se objeví.
5 Stiskněte úplně spoušť.
Závěrka se spustí automaticky při vstupu subjektu do předem zaostřené roviny.
-
- Významný člen
podľa mňa je to to na pentacone najsam super!! lebo ostriť vieš na otvorenú clonu, potom zmačkneš=zacloníš a fotíš.juhele píše:ok,
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to doma zkusil.
1) Na těle nastaveno zaostřování na automatiku (AF-S).
2) nasadit objektiv. (Pozor u M42 objektivů na kolíček clony. Právě se tu řešilo, že se někomu zasekl objektiv v těle)
3) Zapnout aparát. Pokud je zapnutá stabilizace, je třeba nastavit ohniskovou vzdálenost. (doporučuji - a/funguje stabilizace b/v EXIFu vidím, jaký objektiv byl použit)
4) V hledáčku je clona F-- a symbol ostření MF.
Nyní jsou dvě možnosti. Buď chseš záchytné ostření nebo "statickou" scénu.
Při záchytném ostření:
5) zaostřit na místo, kde bude zachycen objekt (ostřím při plně odcloněném objektivu)
6) nastavit clonu - aparát určí čas, nebo nastavím obojí manuálně. Clonu samosebou na objektivu a v manuálním režimu clony objektivu = clona se skutečně uzavírá.
7) stisknout spoušť a čekám na objekt.
Tento režim je výborný i pro "slepce" jako já. Nečekám na objekt, ale ostřím při stisknuté spoušti a jakmile je zaostřeno aparát exponuje.
U "ststické" scény je to stejné až na to, že v bodě 5) mi při ostření pomáhá zelený šestiúhelním v hledáčku a v bodě 7) pak hned exponuji.
1) Na těle nastaveno zaostřování na automatiku (AF-S).
2) nasadit objektiv. (Pozor u M42 objektivů na kolíček clony. Právě se tu řešilo, že se někomu zasekl objektiv v těle)
3) Zapnout aparát. Pokud je zapnutá stabilizace, je třeba nastavit ohniskovou vzdálenost. (doporučuji - a/funguje stabilizace b/v EXIFu vidím, jaký objektiv byl použit)
4) V hledáčku je clona F-- a symbol ostření MF.
Nyní jsou dvě možnosti. Buď chseš záchytné ostření nebo "statickou" scénu.
Při záchytném ostření:
5) zaostřit na místo, kde bude zachycen objekt (ostřím při plně odcloněném objektivu)
6) nastavit clonu - aparát určí čas, nebo nastavím obojí manuálně. Clonu samosebou na objektivu a v manuálním režimu clony objektivu = clona se skutečně uzavírá.
7) stisknout spoušť a čekám na objekt.
Tento režim je výborný i pro "slepce" jako já. Nečekám na objekt, ale ostřím při stisknuté spoušti a jakmile je zaostřeno aparát exponuje.
U "ststické" scény je to stejné až na to, že v bodě 5) mi při ostření pomáhá zelený šestiúhelním v hledáčku a v bodě 7) pak hned exponuji.
-
- Pokročilý uživatel
Jj, ve chvíli, když jsem se trochu chytil a vykoumal, kam dát prsty, tak už to bylo v pohodě a docela jsem to ocenil.majster333 píše: podľa mňa je to to na pentacone najsam super!! lebo ostriť vieš na otvorenú clonu, potom zmačkneš=zacloníš a fotíš.
Musím to zkusit s nějakým kratším mezikroužkem, tady se to moc nedalo. Přikládám link na dva pokusy:
špendlík clona myslím 5.6, Pentacon 50 + nejdelší mezikroužek Pentacon
a sukulent - nastavení obdobné, ISO se možná liší
Včera bylo ale dost hnusně, musím to zkusit za lepšího počasí. Jo, taky mi to přišlo malinko "přeexponované", takže jsem se trochu pokoušel o korekci.
To Tomáš:
jo, obdobný postup jsem použil i já (taky blbě vidím) - proto se tomu asi říká na houpačku - stisknul jsem spoušť a kýval se v rozsahu blíž/dál až foťák exponoval.
Naposledy upravil(a) juhele dne 14 kvě 2010, 22:09, celkem upraveno 1 x.
-
- Významný člen
ja to robím bez medzikrúžkou a fakt je to perfetkné. pentacon 50/1,8 ale clonu si nepamätám.juhele píše:Jj, ve chvíli, když jsem se trochu chytil a vykoumal, kam dát prsty, tak už to bylo v pohodě a docela jsem to ocenil.
Musím to zkusit s nějakým kratším mezikroužkem, tady se to moc nedalo. Přikládám link na dva pokusy:
špendlík clona myslím 5.6, Pentacon 50 + nejdelší mezikroužek Pentacon
a sukulent - nastavení obdobné, ISO se možná liší
[/img]
keď sa podarí dá sa stým fotiť aj dačo akčnejšie
po prípade aj portréty
proste ja som z toho sklad dosť nadšený, že sa dá používať skoro tak dobre ako keby máš automatickú clonu. ( Skoro preto že na to treba cvik... )
PS. tvoje fotky nevidím.. na tej stránke sa priamo nezobrazujú
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci , fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited
-
- Pokročilý uživatel
Ahoj,
máš pravdu, že je to fakt super. Už jsem si zvykl na práci s auto clonou a nacvičil správný houpavý pohyb
Akorát jsem si všiml, že při vyšších clonách (kolem mi záchytné ostření nefunguje, ale možná na něj bylo jen málo světla.
Hodil jsem nějaké fotky na jpeg.cz, takže by se měly zobrazit:
jahoda
jeden šnekoun
Výřez z původní fotky
2848 x 4288 Pixelů (12.21 MPixels) (2:3)
na
904 x 1356 Pixelů (1.23 MPixels) (2:3)
+ následně ještě trochu zmenšeno aby to prošlo na digineff fórum.
myslím, že to není nejhorší
máš pravdu, že je to fakt super. Už jsem si zvykl na práci s auto clonou a nacvičil správný houpavý pohyb
Akorát jsem si všiml, že při vyšších clonách (kolem mi záchytné ostření nefunguje, ale možná na něj bylo jen málo světla.
Hodil jsem nějaké fotky na jpeg.cz, takže by se měly zobrazit:
jahoda
jeden šnekoun
Výřez z původní fotky
2848 x 4288 Pixelů (12.21 MPixels) (2:3)
na
904 x 1356 Pixelů (1.23 MPixels) (2:3)
+ následně ještě trochu zmenšeno aby to prošlo na digineff fórum.
myslím, že to není nejhorší
-
- Významný člen
clona 8 je už dosť vysoká, AF funguje len keď je dosť svetla ( v manuli je písané koľko). Ja už to záchytné ostrenie používam len keď chcem mať stredovú kompozíciu. tie moje foky som robil skôr len na signalizáciu ostrenia. Ale inak ma prekvapuje ako veľmi je ostrý ten objektív ..