Velkoformát... tady v evropě jsme žabaři

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Velkoformát... tady v evropě jsme žabaři

Příspěvek od fjo » 02 kvě 2010, 08:23

Pentax

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 02 kvě 2010, 09:27

Ty foťáčky nevypadají špatně, ale tak trochu mi přijde, že jsou dost náročné na obsluhu, spousty koflíků, koleček atd. Rozbalil jsem si například TZ45-IIB a dost by mě děsilo co všechno ta kamera umí, na druhou stranu nenabízí v dostatečné míře to, co bych očekával. Například přední Rise (posun objektivu nahoru) jenom 23mm, přitom Fall (inverzní posun) je zbytečně 43mm, navíc v kombinaci se zadním rise dělá dohromady 98mm - úplně zbytečný, narozdíl od front rise, který je nedostatečný (těch 23mm). Stejnětak mi přijde dost nepraktické mít na předku swing i shift. Ocenil bych jenom jedno z toho (ideálně swing) a shift (posun do strany) nechat na zadku a ve větším rozsahu, ale už bez swing. Z obrázku co vidím mi není úplně jasný, jestli je možný odjet s přední standartou dozadu, ale skoro to vypadá že ne a minimální výtah 75mm je řešen posunem zadku vpřed po kolejničkách, což je dost nešťastné řešení - vyklá se to a nevěřím že to mají číňani vyřešeno lépěji než japonci. A maximální výtah 34cm je spíš přání konstruktérů než prakticky použitelé.

Mám Tachiharu 4x5, svým způsobem je trochu podobná (dřevo+kov) a tyhle nedostatky taky pociťuju. třeba nesmyslné použití Swing u předku i zadku (vzadu bych raději měl shift), možnost odjet se zadkem vpřed nevyužiju, zvlášť když to samé mohu udělat s předkem, ale zadek se v těch kolejničkách mírně houpe, u objektivu to tolik nevadí. Rise mám 35mm, což je optimální, max. výtah 32cm ale s delším sklem stejně dost obtížně použitelné (vyjedu-li s teletem 360/5.5 na max, tak se obraz klepe jak osika a není to problém jenom stativu a hlavy).

P.S.: i v Evropě se ledasco vyrábí, třeba www.Gandolficameras.com nebo p. Šimlík v našich končinách :wink:.

P.P.S.: neexistuje dokonalý fotoaparát :roll:

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 02 kvě 2010, 10:07

Já to nemyslel tak, že by takové věci v evropě neexistovaly... spíše jak je na každém kroku vidět, jak jsou v Asii jinde.. audio sféra.. to jsou naprostý šílenosti, co tam vzniká.. a když jsem viděl tyto VF, tak se mi to hned připomělo.. s VF nemám vůbec zkušenost, když nepočítám dávnou historii, kdy mi kamarád vyfotil prodejnu na reklamu do časopisu... tohle jsou krásné věci, ale to je o tom se tím živit, a mít hlavně nasmlouvané zakázky. on fotí pro Jablonex, takže to využije...
Pentax

Odpovědět

Zpět na „Jen tak“