Ako fotografovat tmu?

Moderátor: Moderátoři

Vladimír Roháček
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Vladimír Roháček » 03 dub 2010, 14:23

Heuréka!
Myslím, že jsem na to přišel. Vylezl jsem ven, že půjdu něco vyfotit a praštilo mě sluníčko do očí a v tom se mi rozsvítilo v bedně. Vždyť světlo je opak tmy! Proč fotit tmu krátkým časem se zacloněným objektivem a mít obavy, bude-li šum, nebude-li šum. A tak fotím tmu na sluníčku, ze stativu, dlouhým časem a s plně otevřeným objektivem. Potom v editoru dám negativ a mám tmu vyšitou, že by to ani malíř nenamaloval. Ještě se musím mrknout jestli se ten negativ nedá nastavit rovnou ve foťáku, v kompaktu to tuším šlo.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Trťa
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Trťa » 03 dub 2010, 23:54

Zajímavé téma. Byl jsem na Workshopu fotografování tmy v Čierne pri Čope. Ve tmě je přirozeně málo světla a tak to chce dlouhé časy a malou clonu a hlavně pořádný stativ. Ale protože se tma stále pohybuje, zkrátka přichází večer a odchází ráno je třeba použít metodu paningu. Zkrátka tím stativem pohybovat ve směru pohybu tmy, tj. od západu ke svítání. Důležité je při nočním paningu stativem neusnou, to pak v okamžicích šlofíků vznikají na černém pozadí ošklivé podpaly a těžko se retušují. Vím je to těžké, ale s termoskou černého kafe to zvládnete. Odměnou jsou velmi kreativní snímky vhodné pro prohlížení před spaním. Vyzkoušejte a již nikdy si nebudete přát dobré světlo , ale dobrou tmu.
K200D, Sigma AF 17-70/2,8-4,5 DC ASPH IF MACRO, Sigma 10-20/4-5.6 EX DC HSM, SMC Pentax-FA 28-105/3,2-4,5

elho_cid
Admin
Admin

Re: Ako fotografovat tmu?

Příspěvek od elho_cid » 16 zář 2011, 10:44

Našel jsem k tématu zajímavý eBook zdfarma ke stažení:
http://availablelightimages.com/blog/wp ... -Light.pdf

Rozhodně super inspirace. Doufám že se v naší místní galerii brzy objeví podobné snímky.

Odpovědět

Zpět na „Fotografování“