Filtry za neuvěřitelné ceny v Čechách
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
>Jan Hrubý: je jasne, ze jakykoliv opticky clen pred objektivem bude obrazovou kvalitu v drtive vetsine pripadu degradovat (vyjimkou budiz treba potreba CPL), na druhou stranu jsou situace, kdy je opravdu lepsi 'oddelat' filtr, nez drahy objektiv.
Proto si myslim, ze napriklad zvoleny filtr UV Hoya Digital Pro1 je naopak docela dobra volba, jaky lepsi UV filter bys doporucil za 'jeste rozumne penize'? Mne pripada, ze vybrany je velmi dobre, osobne mam pro tyto ucely srovnatelnou Sigmu DG UV (hoya pro1 by mela byt jeste o fous lepsi) a plna spokojenost, to sklo v oboucce neni skoro ani videt :] ..
Proto si myslim, ze napriklad zvoleny filtr UV Hoya Digital Pro1 je naopak docela dobra volba, jaky lepsi UV filter bys doporucil za 'jeste rozumne penize'? Mne pripada, ze vybrany je velmi dobre, osobne mam pro tyto ucely srovnatelnou Sigmu DG UV (hoya pro1 by mela byt jeste o fous lepsi) a plna spokojenost, to sklo v oboucce neni skoro ani videt :] ..
PX K20D, UW kanón G10 / Oly C5050, PX Z-20, DA17-70/4, A50/1.4, FA50/1.7, DA18-55, FA28-80, Tamron 70-300, Metz48 + dalsi levna a manualni skla, kompakty & bizuterie
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Na jednej stranke to pekne rozobrali. Uz si nespomeniem, ale ak das do vyhladavaca nieco ako pouzitelnost UV filtra asi ti ju najde.spachal píše:>Jan Hrubý: je jasne, ze jakykoliv opticky clen pred objektivem bude obrazovou kvalitu v drtive vetsine pripadu degradovat (vyjimkou Sigmu DG UV (hoya pro1 by mela byt jeste o fous lepsi) a plna spokojenost, to sklo v oboucce neni skoro ani videt :] ..
Nejaky fotograf pisal a zamyslal sa nad pouzitim UV filtra ale hlavne ako ochrany objektivu. Zamyslal sa nad tym ze kolkokrat si zaspinil prednu cocku atd a nakoniec zistil ze je uplne UV filter ako ochrana zbytocny..ze aj tak ma CPL nasadeny cez leto skoro stale a tam kde nepouziva CPL da slnecnu clonu ktora vstupu ruk a roznych veci dostatocne zabrani....
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nemám důvod chránit objektiv filtrem - nechodím s foťákem kolem krku a něco ta technika vydržet musí . UV filtr ani doma nemám, jenom jeden skylight který skoro ani nepoužívám, ačkoli u snímků krajiny za skorojasna není špatnou volbou. Protože mám většinu objektivů 58mm a filtry 67mm nebo dokonce 77mm, tak na objektivech v brašně je jenom krytka. Na foťáku mám stabilně nasazený mírný širokáč (55mm - na kinu asi 35mm, tj nějakých 22mm na dslr), pokud nevyhovuje, tak už s docela velkou jistotou vím, jaký sklo to chce, stejnětak s filtrama, jedinej, kterej někdy nasadím a zase sundám je C-PL - pokud odstranění lesků nevypadá tak, jak bych si představoval nebo ze scény udělá moc velkou omalovánku .
Občas se na netu najde zmínka o poškrábání objektivu střepama z UVča - třeba promáčknutím krytky. Čočka objektivu by tlak vydržela, milimetrové sklo filtru ne.
PS: takovýhle fotek se ročně povede jenom několik málo kusů, ta je z předloňska, vloni na podzim ani letos se focení nějak nedaří Dneska jsem táhnul vybavení přes pětadvacet kiláků po Jizerkách a nic, ani do bufetu jsem se nedostal přes davy hladových turistů , stejně tak včera, to jsem ale prozíravě nechal batoh v autě, takže jediné opravdové zklamání byl zavřený bufet (a to, že jsem neměl s sebou foťák, protože byl docela zajímavý západ slunce).
Občas se na netu najde zmínka o poškrábání objektivu střepama z UVča - třeba promáčknutím krytky. Čočka objektivu by tlak vydržela, milimetrové sklo filtru ne.
PS: takovýhle fotek se ročně povede jenom několik málo kusů, ta je z předloňska, vloni na podzim ani letos se focení nějak nedaří Dneska jsem táhnul vybavení přes pětadvacet kiláků po Jizerkách a nic, ani do bufetu jsem se nedostal přes davy hladových turistů , stejně tak včera, to jsem ale prozíravě nechal batoh v autě, takže jediné opravdové zklamání byl zavřený bufet (a to, že jsem neměl s sebou foťák, protože byl docela zajímavý západ slunce).
Pentax 645 + 45/2.8, 55/2.8, 75/2.8, 150/3.5 a 200/4, ME-Super, P30t + M 28/3.5, M 50/1.7 a M 135/3.5, Tachihara Fiel Stand 4"x5"
UW filtr
No já nevím, já považuju ÚVéčko něco jako "osobní hygienu" objektivu. Měl jsem je a mám na všech objektivech, nikdy jsem žádný nerozbil, ani krytku. Mám většinou Sigmy a když mi hází někdy odlesky tak ho jednoduše na chvíli odšroubuju. Ale asi je to věc každého a jeho zkušenostech. Davy
Dy - K20D + Metz58 a ještě něco k tomu.Ve stadiu "lehce pokročilý"
-
- Pokročilý uživatel
Re: UW filtr
taky mám UV na všech sklechDyMan píše:No já nevím, já považuju ÚVéčko něco jako "osobní hygienu" objektivu.
Mimochodem, v některých případech má ještě lepší ceny než Novafoto eshop Fotofilter.cz
http://www.fotofilter.cz/
Už jsem tam kdysi koupil polárko Hoya Pro1 58mm za necelých 1200,-
tělíčka: Pentax K-70, K-x, v kapse Nikon Coolpix P300
sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye
sklíčka: Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro C, Pentax 18-55 DA L, Samyang 8 mm Fisheye
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No já naopak s Novafoto mám tu zkušenost, že se pořád vymlouval, že jeden z filtrů bude za týden, a pak za další atd. Nakonec mi poslal jenom jeden a vrátil peníze, ale trvalo to celé hrozně dlouho a ty jeho věčné sliby mi lezly na nervy. Stejně tak mi za to čekání sliboval nějaký slevový kupón a ten taky nedorazil.
Ostatně poslední co mi říkal, bylo že až ten filtr bude mít, tak mi ho pošle, ale je to půl roku a nikde nic. Teď ho měli na megafotu za podobnou cenu skladem, tak jsem neváhal a během dvou dnů byl doma...
Ostatně poslední co mi říkal, bylo že až ten filtr bude mít, tak mi ho pošle, ale je to půl roku a nikde nic. Teď ho měli na megafotu za podobnou cenu skladem, tak jsem neváhal a během dvou dnů byl doma...
Moje weby: fotky, blog, free software projekty, překládání přes web
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
Výbava: Pentax KP, DA 15 Limited, DA 21 Limited, DA 35 Limited, FA 50, DA 70 Limited, D-FA 100 Macro, M 150
Re: UW filtr
V lete jsem si take u fotofilter kupoval Kit Hitech 85mm gradual šedý 0.3,0.6,0.9 soft tenkrat jeste za 1690 Kc...juhele píše:taky mám UV na všech sklechDyMan píše:No já nevím, já považuju ÚVéčko něco jako "osobní hygienu" objektivu.
Mimochodem, v některých případech má ještě lepší ceny než Novafoto eshop Fotofilter.cz
http://www.fotofilter.cz/
Už jsem tam kdysi koupil polárko Hoya Pro1 58mm za necelých 1200,-
Po prvnich zkusenostech z prechodovym filtrem z aukra je tohle prijemna zkusenost...zadny barevny posun a prakticky zadne odlesky (obcas slabe zelene prasatko ) Tuto sadu muzu doporucit kazdemu krajinkari
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58