Pentax 645D

Vše nové o čem se povídá a spekuluje...

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
miro-s
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro-s » 10 bře 2010, 20:15

Kluje sa naozajstny konkurent C a N? Lebo nechapem, ako može napr. sony vydat v priebehu 9 mesiacov 4 modely. A850, A550, A500 a teraz A450 (a nemam dojem, že by to bolo kupovane). Pentax by mal hlavne vydat viac modelov strednej kategorii a vyskúšať FF. Tam je potencial. I ked ako píšete, tato 645D zamota plany ostatnym SF, lebo konkurencia je draha.
Konkurent? Nemyslim, Pentax si ide svojou zvlastnou cestickou, no zda sa mi , ze Hoya ma nan dobry vplyv, hlavne co sa tyka uvadzania novych veci na trh. Konecne to prestali natahovat, niekedy sa ani po oznameni noveho modelu nevedelo, kedy bude urcite na trhu. Napriek vsetkemu sa tesim , ze 645D dostala tiez vsademozne utesnenie, co som vobec necakal. Tak som zvedavy, ci uvidime aj nejake video, kde sa 645 sprchuje, ako to bolo v pripade K10/20D. :D

Sony si zdedila vsetko po Minolte a je mi trochu luto , ze z toho robia totalnu masovku, spotrebnu elektroniku, len aby schasli co najvacsi podiel trh, zblbli kopec ludi a vytriasli z nich aj poslednu vindru. Niekedy mam pocit, ze lowendy od Sony len mierne prerobene stare modely a nech sa ludia tesia, daju im tam viac Mpx a nejaku srandicku, nech sa maju s cim hrat - o par mesiac im spustia rovnaky kolotoc odznovu. Niektore modely su asi doslova len produktom marketinoveho oddelenia. O prachy ide vzdy az v prvom rade.

Viac modelov od Pentaxu.. Bohuzial, Pentax nie je ziadny gigant, ale mozno je to aj dobre. Rad by som videl , keby mali na trhu ustalene 4 lajny - slusny low end, semi pro, FF a MF. Viac si myslim, ze je bezpredmetne, z toho sa uz da vybrat, a fajn foto sa da nacvakat aj pinholou. :) Sorry, pinhola necvakne :D
Naposledy upravil(a) miro-s dne 11 bře 2010, 09:06, celkem upraveno 1 x.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 10 bře 2010, 20:26

Cena 6900eur by mala byt oficialna cena..aspon tak mi to pisal sefredaktoru ephoto.sk, ktory dostali tlacovu spravu od Pentaxu a taka cena tam bola uvedena...
Tak si mylsim ze cna realna bude este nizsia takze konkurent to je vazny...

miro-s
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro-s » 10 bře 2010, 20:31

DjLuke9 píše:Cena 6900eur by mala byt oficialna cena..aspon tak mi to pisal sefredaktoru ephoto.sk, ktory dostali tlacovu spravu od Pentaxu a taka cena tam bola uvedena...
Tak si mylsim ze cna realna bude este nizsia takze konkurent to je vazny...
Ma to vsak len jeden zavazny problem:
The camera will initially be available only in the Japanese market at a suggested retail price of ¥850,000 (~ US $9,400) from May 2010.
... bude spociatku dostupna len na Japonskom trhu...

Takze hura zacat setrit na letenku..

Dufam, ze sa casom dostane aj na ine trhy.. zatial by som mohol niekde zohnat staru flmovu 645nii.. :)

Lukas_Gal
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukas_Gal » 10 bře 2010, 21:16

Ono to nie je problem objednat z Japonska priamo z pentaxu.
Lukáš Gál,
Obrázek
http://www.lukasgal.com
2x K-5 II, Pentax K-7, K20D, Z-1, Mz-3, Z-20,
Obrázek

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 11 bře 2010, 00:05

fjo píše: ...ale zaujala mě tam zmínka o nové generaci potahu na optiku.. Aero Bright

....dostane se i na kino skla...?? Mohla by....
ABC vrstvy má i DA*55/1,4.

BenaCZ
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BenaCZ » 11 bře 2010, 00:12

elho_cid píše:
fjo píše: ...ale zaujala mě tam zmínka o nové generaci potahu na optiku.. Aero Bright

....dostane se i na kino skla...?? Mohla by....
ABC vrstvy má i DA*55/1,4.
Hmm zrovna ted jsem u 55tky nadaval, ze mi hodila u celkem hezke fotky v protisvetle , prase pres celou fotku :(
nestava se to casto ale obcas se zadari :)
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8

kolista2
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od kolista2 » 11 bře 2010, 00:32

Pěkné. Navíc má nový SAFOX IX+ takže pokud ho dají i do nástupce K7 (ta má SAFOX VIII+) bude to bezva pro lidi závislé na rychlém AF.

Měl by navíc umět rozeznat typ zdroje světla v záběru, což by mohlo zlepšit nejen ostření u světla které "nechutná" SAFOXU 8, ale i přesnější vyvážení bílé při AWB (i když pokud na focení záleží nastaví si každy WB ručně).

Jo a Miky profíci nejsou jenom módní fotografové, ale zástupy jiných, kteří po centrální závěrce tak šíleně netouží jako ty :)

Každopádně držím Pentaxu palce, a přeju vysoké prodeje.
těla:K10D+BG2,MZ-3
skla:20/2.8,24/2,35/2,A50/1.7,77/1.8,A135/2.8
zoom skla:Σ15-30/3.5-4.5,DA18-55, Σ24-70/2.8,F100-300/4.5-5.6

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 11 bře 2010, 01:19

Tady je obrázek, jak byde ten Safox IX vypadat v hledáčku:
http://www.pentax.jp/japan/imaging/digi ... ure_3.html

Je to teda AF systém vytvořený pro crop a jen tak mimochodem implantovaný do MF, takže vypadá dost legračně. Takže kdo chtěl lepší AF, může se těšit.
Ale pro mě osobně je K-7 AF úplný luxus - když jsem ho zkoušel, je to o hodně lepší, než co mám doma (K10D a EOS 30D). K-7 má taky to rozeznání barvy světla a kompenzaci podle něj - to je to "+" v názvu.

Taky se musím zastat mikyho a jeho "posedlosti" x-sync. Je to hodně důležitá vlastnost a to že má Pentax pro 645 jen dva objektivy s centrální závěrkou 1/500 a to ještě manuální, je zásadní problém.

Sám o sobě je myslím tenhle 645D jedno z nejlepších MF těl a určitě nejlepší za ty peníze, ale zákazník kupuje celý systém, ne jen tělo. A 645 systém potřebuje doplnit o spousty příslušenství které mu ve srovnání třeba s Mamyií chybí.

Radim
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Radim » 11 bře 2010, 06:17

K20D, MZ-M, LX

Radim
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Radim » 11 bře 2010, 06:18

K20D, MZ-M, LX

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 11 bře 2010, 09:19

kolista2 píše:Jo a Miky profíci nejsou jenom módní fotografové, ale zástupy jiných, kteří po centrální závěrce tak šíleně netouží jako ty :)
A to je právě totální nesmysl... centrální závěrka není vžádném případě jen o X-Sync (který je pro většinu s MF ale opravdu klíčový). Je to i o její životnosti. Střední životnost závěrky u Hassie skel je vyšší než 1.000.000 cyklů. Cílová životnost závěrky v 645D je 50.000 cyklů. To je si myslím docela názornej příklad toho, proč není 645D tělo pro profíka.

Je to i o tom, že když by profíkovi odešla náhodou centrální závěrka... stále může sklo použít s tou na těle. Vem si, že na mém K10D jsem na 93 tis cyklech. Což znamená, že bych končil už 2. závěrku. Taky to znamená závěrku na 40tis preventivně měnit, když zrovna nemáš měsíc práci (:-) ) nebo mít 645 rovnou 2. Cenu výměny se neopovažuju odhadnout... u obdobné Mamči stojí cca 17 tis, u Hassího ale už 35.

V podstatě jediné, co tu mělo hlavu a patu psal ByWondra a musim s tím souhlasit. Bude to fakt skvělej foťák pro dobrodruhy, wildlife, cestovatele apod. Odolné kompaktní tělo, vysoká kvalita, záloha fotek na 2 karty. A také nemají požadavky na dva tisíce snímků za víkend, ale vyfotí si jen to "dobré". V tomhle segmentu je tu jen S2, která stojí 2x tolik.

- jenže takových lidí s 300tis na systém není mnoho. Mezi profíkama by Pentax našel zájemců (podle mě) mnohem více, kdyby se jim snažil alespoň trochu vyhovět. Ale to už je celkem jedno.

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 11 bře 2010, 09:47

No a vidíš, s tím zase moc nesouhlasím já. Podívejme se na to z pohledu krajináře atd.
Čím fotí teď? Optimálně na 66 nebo 67; 645 je spíš takový "malý" středoformát a kdo to myslí skutečně vážně, tak dělá s něčím větším. Ať už Pentax 67(II) (vzhlem k formátu slušná velikost a váha + široký rozsah skel, včetně shiftu), Bronica (nižší cena, horší dostupnost, opticky asi o chlup slabší než Px) a pro fajnšmekry je tu pak dálkoměrná Mamiya 6, resp. 7(II) - miniaturní, lehká, odolná, špičkové objektivy (překreslí i Zeisse), ale zase omezené na základní a široké objektivy, telata k tomu moc nejsou, a minimální zaostření okolo metru + externí hledáčky, paralaxa. Na cestování ale značka ideál.

A tak by mě zajímalo, proč by si měl člověk, co vlastní systém 67 za xx tisíc a má vybavení pro další zpracování (Nikon ED 9000, například), kupovat úplně novej systém, kterej mu nepřinese objektivně nějaké zvýšení kvality, bude ho stát čtvrt mega a je to elektronika od spoda až na půdu, a s tím i nutnost baterek. Pokud teda nepotřebuje pracovat rychle, nebo on-line.

A k centrální závěrce. V agresivním prostředí ti může odejít velmi snadno (stačí slaný vlhký vzduch u moře - zkušenost jednoho kolegy s RZtou). Můžu se zeptat, jak funguje expozice u Hassyho? Ať přemejšlím jak přemejšlím, tak mi to vychází tak, že v chodu jsou současně obě závěrky - jak centrální, tak v těle; leda že by to měly udělaný stejně jako Bronica. A s rychlostí 1.1 fps 40.000 záběrů jen tak nenafotíš (resp. za 11hodin) :)

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 11 bře 2010, 10:01

Hovoriť o tom že jediná cesta pre krajinára je veľký formát je taktrochu scestné.Platí to pre filmový záznamový materiál ale dnes je všetko úplne inak a digitálny záznam so 40 megapixelmi je už bohate dostatočný na kvalitnú tlač aj veľkorozmerových plagátov,o knihe ani nehovoriac.Objektívy pre 645-ku majú tiež podstatne vyššie rozlíšenie ako tie kinofilmové.Nedá sa žiť len minulosťou,to by sme potom všetci fotili len na deskáče.
Ja som rád že sa pentax rozhýbal a aj keď si 645-ku nekúpim(nemám v pláne vykradnúť banku),som za ňu rád,je to prísľub do budúcnosti.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

meteor
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od meteor » 11 bře 2010, 10:08

miky_lbc píše:Zároveň nikdy podobný stroj nekupovali a ani neznají nikoho, kdo kupoval... ale perfektně vědí, za kolik se dají sehnat konkurenční systémy (protože o tomhle vám ceník Saskie představu neudělá :-)
Pokud to bylo směřováno na mě (a řekl bych, že ano), tak ti k tomu napíšu asi tolik: takové rádoby vtipně ironické řeči si nech pro sebe - já tě jenom upozornil na "blábol" ve tvém postu a čekal jsem nějakou reakci jako vysvětlení nebo přiznání omylu. Místo toho si přečtu takový posměšek... A pokud ten ceník představu o ceně konkurenčních systémů neudělá, nechápu, proč ho sem dáváš.

PS: ale v jednom máš pravdu - 645D si skutečně nekoupím :)

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 11 bře 2010, 10:29

Jan Hrubý píše:No a vidíš, s tím zase moc nesouhlasím já. Podívejme se na to z pohledu krajináře atd. Čím fotí teď? Optimálně na 66 nebo 67; 645 je spíš takový "malý" středoformát a kdo to myslí skutečně vážně, tak dělá s něčím větším.
Jj... na odpověď budeš zřejmě mnohem kvalifikovanější :-). Krajiny nejsou moje parketa. Já bych si ale dokázal představit někoho, kdo třeba teď dělá podobné fotky s nějakou 1Ds, že přesedlá na 645D. Asi takovejch lidí ale moc nebude... proti 67 + scan si asi kvalitativně nepomůžeš. Ale digi je v tomhle případě zase určitě o moc pohodlnější.
A k centrální závěrce. V agresivním prostředí ti může odejít velmi snadno (stačí slaný vlhký vzduch u moře - zkušenost jednoho kolegy s RZtou). Můžu se zeptat, jak funguje expozice u Hassyho? Ať přemejšlím jak přemejšlím, tak mi to vychází tak, že v chodu jsou současně obě závěrky - jak centrální, tak v těle; leda že by to měly udělaný stejně jako Bronica. A s rychlostí 1.1 fps 40.000 záběrů jen tak nenafotíš (resp. za 11hodin) :)
To se mi zdá zvláštní... ještě jsem neslyšel, že by někomu takhle odešla. U Mamči 67 je ta závěrka nějak hodně exponovaná okolním vlivům?

Nn... nejsou. Je to i okamžitě slyšet. Když používáš tu interní v těle, je ro "rána jako blázen", při přechodu na centrální skoro nic neslyšíš. Určitě jede jen jedna.

A co se týká počtu... já jsem třeba za tenhle víkend udělal s K10D 4.246 snímků. A vyšší FPS než 1,1 taky nevyužiju. To by bylo prakticky 10% životnosti 645D. Takže by pro mě byl její provoz pořádně mastnej a nepraktickej :-).

Odpovědět

Zpět na „Novinky a drby“