Filmovy fotoaparat... AKY?
Moderátor: Moderátoři
-
- V.I.P člen
Filmovy fotoaparat... AKY?
Ahojte. ..
Dopredu sa ospravedlnujem vsetkym, ako aj adminovi, ak sem nahodou privadzam temu aj o inych znackach, no snad mi to pri filmovych telach bude odpustene...Riesim taku pre mna zahadu a preto sa chcem obratit aj na tych, co uz s filmom fotili a maju nejake skusenosti aj sinymi znackami ako Pentax (ale samozrejme ani Pentax nezavrhujem)
Jedna sa mi skratka o to, ze hladam nejaku zrkadlovku na Film, ktora bude urcena zaciatocnikovi, aby sa naucila fotit... Nechcem aby to bol cisto automat v nastavovani... Skor je dolezite to, ze v sete bude len s jednym objektivom (ak Zoom, tak kompaktnych rozmerov) a rozmerovo bude maly a celkom lahky...
V pentax sa celkom vyznam, z diskusii co uz tu boli vedene, ale ti ktorí maju skusenosti aj s inymi znackami, by mimozno vedeli poradit aj nieco od inych. Nemusi to byt znacka, ktora neexistuje, ale mala by sa dat zakupit v bazari napriklad...
Male rozmery tela aj objektivu, DOF, dobry "expozimeter", iba jedno sklicko, manual aj automat (ten automat ak nebude AF nevadi), a nie nejake drahe pecky...
Hmmm dakujem za akekolkvek postrehy, a este raz sa ospravedlnujem ze sa nepytam len na Pentax (Samozrejme aj Pentax uvahy su vitane, uz len vdaka ich palacinkam)
Dopredu sa ospravedlnujem vsetkym, ako aj adminovi, ak sem nahodou privadzam temu aj o inych znackach, no snad mi to pri filmovych telach bude odpustene...Riesim taku pre mna zahadu a preto sa chcem obratit aj na tych, co uz s filmom fotili a maju nejake skusenosti aj sinymi znackami ako Pentax (ale samozrejme ani Pentax nezavrhujem)
Jedna sa mi skratka o to, ze hladam nejaku zrkadlovku na Film, ktora bude urcena zaciatocnikovi, aby sa naucila fotit... Nechcem aby to bol cisto automat v nastavovani... Skor je dolezite to, ze v sete bude len s jednym objektivom (ak Zoom, tak kompaktnych rozmerov) a rozmerovo bude maly a celkom lahky...
V pentax sa celkom vyznam, z diskusii co uz tu boli vedene, ale ti ktorí maju skusenosti aj s inymi znackami, by mimozno vedeli poradit aj nieco od inych. Nemusi to byt znacka, ktora neexistuje, ale mala by sa dat zakupit v bazari napriklad...
Male rozmery tela aj objektivu, DOF, dobry "expozimeter", iba jedno sklicko, manual aj automat (ten automat ak nebude AF nevadi), a nie nejake drahe pecky...
Hmmm dakujem za akekolkvek postrehy, a este raz sa ospravedlnujem ze sa nepytam len na Pentax (Samozrejme aj Pentax uvahy su vitane, uz len vdaka ich palacinkam)
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
A co bude fotit? Krajinu? Reportaz?
Treba ten AF?
Treba ten AF?
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX
AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro
-
- V.I.P člen
Krajinu asi nie, na to nie je, skor nieco v Prahe, Ludi, blizsie asi k tej reportazi...kordoz píše:A co bude fotit? Krajinu? Reportaz?
Treba ten AF?
AF som napisal ako jednu z moznosti. Ak by bolo, bolo by fajn, ale ak si vie nastavit program a fotak dorata podla nastavenej clony ostatne a ona bude musiet ostrit manualne to az tak nevadi
Podstatne je ze to bude ciernobiely film...
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
Asi bych se vyhnul Nikonu, filmová těla jsou na něj díky zpětné kompatibilitě a popularitě značky dost předražená. Podobné je to s Pentaxem, ale na ten už objektivy máš, takže to tak nevadí.
Zajímavá možnost je koupit tělo jiné značky s bajonetem pro Pentax - Ricoh, Sears, Chinon, Petri... Konkrétně Ricoh doporučím z vlastí zkušenosti.
Zajímavá manuální těla se dají sehnat pro "mrtvé" bajonety Olympus OM, Canon FD a Minolta MD, často za rozumné ceny. Jiné mrtvé bajonety si ceny drží hodně vysoko, třeba Contax nebo Leica R.
Zajímavá možnost je koupit tělo jiné značky s bajonetem pro Pentax - Ricoh, Sears, Chinon, Petri... Konkrétně Ricoh doporučím z vlastí zkušenosti.
Zajímavá manuální těla se dají sehnat pro "mrtvé" bajonety Olympus OM, Canon FD a Minolta MD, často za rozumné ceny. Jiné mrtvé bajonety si ceny drží hodně vysoko, třeba Contax nebo Leica R.
jestli chces fotit lidi z blizka. tak si porid neco maleho jako Pentax MX. a nejakou palacinku.
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
Pentax IstDS + K-5, Pentax 18-55, Pentax DA 50-200, Sigma 8mm/4 , Pentax M28/2,8, Pentax A50/1,7, Pentax M 135/3,5 , Cosina100/3,5 , Sigma Ef 500Ds super,Velbon Voxi L+Giottos MH1302-652
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Rucne ostrenie = velka matnica a nieje odveci svetelne sklo
tam mozem len suhlasit s volbou ako Pentax MX
http://magicslovakia.szm.com
presne tak, fotit lidi je lepsi sirokacem z blizka nez nejakym teletem. Takze bych doporučil M28/2,8 je pekne maly prdola nebo M40/2,8 taky neni k zahozeni. Ja sem si poridil za 400kc Pentax P50, velikostne tak akorat s M28/2,8 vypada suprove. jen do neho dat naboj a jdu ven Ja jsem chtel taky puvodne MX,ale jak sem videl ceny u nas tak jsem se zhrozil.kordoz píše:Rucne ostrenie = velka matnica a nieje odveci svetelne sklo
http://cunesk8.rajce.idnes.cz, http://vimeo.com/user6166468
No ono na toto zadání byl dříve nejlepší právě Pentax (nevím jak teď, já se takto rozhodoval v 90. letech). Kvalitní objektivy se smc vrstvami, kompaktní a relativně levné. U těl to je obdobné, relativně levná a umí vše, co člověk potřebuje. Já koupil Program A a můžu ho jen doporučit. Oproti ME-Super má kontrolu hloubky ostrosti a s "gripem" se velmi dobře drží. Je velký jako ME, takže se vejde do kapsy. Co se týče objektivu, doporučil bych M28/2,8. Nebo 50/1,7, ale se širokoúhlým se dle mého fotí jednodušeji. 40/2,8 by byla asi dobrá volba, ale na začátek to dle mého není ideální. I když nemám ruce jako lopaty, pracovalo se s ní hůř (malý ostřící kroužek blízko clonového).
-
- Nový uživatel
Re: Filmovy fotoaparat... AKY?
Chci se pochlubit chichi...
Koupila jsem si Pentax K1000 - pásne mi na to moje 50/1,4 kterou mám i na K-5. Jak dofotím první film, tak se jdu zavřít do temné komůrky a jdu zkoušet svoje první pokusy.....
Koupila jsem si Pentax K1000 - pásne mi na to moje 50/1,4 kterou mám i na K-5. Jak dofotím první film, tak se jdu zavřít do temné komůrky a jdu zkoušet svoje první pokusy.....